» »

[Hi-Fi] - O zvočnikih

[Hi-Fi] - O zvočnikih

««
5 / 31
»»

VS ::

Glinik:
VS: Na vprašanja, ki sem ti jih zastavil mi odgovori! Ti me sprašuješ najosnovnejše stvari, to še vsak srednješolec iz SERŠa zna!

Zvenis kot majhen otrok, ki ne razume sale starejsih in je zato tecen in tecen in tecen. Glede na to, da stalno omenjas solo in profesorje dobi clovek obcutek, da si v obdobju, ko clovek vse ve. Uzivaj, dokler lahko, ker bos z leti izgubil veliko tega "znanja".:D

No, pa pojdimo skozi ta mali kviz, ki ga je Glinik s takim ponosom postavil. In se potem popolnoma izgubil v odgovorih, ker niso bili podani v stilu, kot ga pricakuje en srednjesolec.


Nekaj mi še povej (VS), me zanima kaj boš dejal? Predpostavimo, da imamo en vrhunski sistem:



1. Igra glasba podnevi enako ali drugače, kot pa ponoči? Če je drugače, zakaj?
So koncerti klasicne glasbe snemani sredi belega dne ali v zgodnjih jutranjih/poznih nocnih urah?

No, tako je s tem. Sistem bo vedno igral isto glasbo, ne glede na to, ali je zunaj dan ali pa je noc. Ampak slisali ga bomo pa drugace, zaradi vpliva okolja. Vcasih so rekli, da ima noc svojo moc, kar je se kako res. Razliko v glasbi se slisi, ker je ponoci [drum roll] manj suma v okolju.
Koncerti klasicne glasbe se obicajno snemajo v zgodnjih jutranjih urah, kar je bilo nakazovano ze v mojem odgovoru. Zakaj? Ker je vecina koncertnih hal v srediscih mesta, kjer je cez dan vec kot prevec suma v nizkih frekvencah (dnevni promet pac). Vecinoma ljudje tega ne slisijo, ampak v dobrih sistemih (kjer je frekvencni razpon tam do 15-25Hz) je ta sum se kako prisoten in se kako motec.


2. Je razlika v zvoku, če obrnemo plariteto NAPAJALNEGA (električni) kabla od komponente v sistemu (npr. CD player ali ojačevalec)?
In kaj ce je transformator fizicno locen od komponente?

Ista stvar kot zgoraj. Brnenje, napajalnik ni nikoli 100% izoliran od preostanka komponente, zato s spremembo polaritete velikokrat zlahka odstranih ta moteci sum. Prav tako ga lahko odstranis, ce je napajalnik fizicno locen in vsaj 50cm vstran od komponente. :D


3. Se pozna na zvoku, ča imamo v sobi slike ali ne? Se sliši razlika, če odstranimo vsaj eno sliko?
Je razlika se vedno velika, ce imamo v tej isti sobi se steklena vrata ali velika okna brez zaves ali zaluzij?

Slike so obesene na stenah in zato lahko prosto vibrirajo v skladu z dolocenimi frekvencami -- enako kot steklo v vratih/oknih. Slike so velike ravne povrsine, ki odbijajo vecino zvocnih valov -- enako kot steklo.


4. Se pozna razlika v zvoku (recimo da imamo pred. in končno stopnjo), če je prej ojač. ležal 40 cm od stene, nato pa ga premaknemo 20 cm od stene?
In kaj se zgodi, ce je koncna stopnja zraven ojacevalca? Ali pa ce je koncna stopnja postavljena na ojacevalcu?

Ojacevalci niso nikoli izolirani, saj ni potrebe, zato z veseljem sirijo" dobre vibe" v okolico. In ce je okolica zid, se bodo ti valovi odbili, se kot se za valove spodobi malce utrudili, ampak ... lej ga, zlomka ...se vedno bodo dovolj mocni, da bo vas ojacevalec sam sebi v napoto. Se huje je, ce imate ojacevalec in koncno stopnjo preblizu skupaj. Ali pa ste ju celo postavili eno na vrh drugega. Ojacevalci se namrec silno grejejo, in ce imate na vrhu ojacevalca vaso koncno stopnjo, potem lahko pricakujete dokaj kratko zivljenjsko dobo vase koncne stopnje. Da o silno slabem zvoku ne govorimo.


5. Se pozna razlika, če imamo po CD playerjem (in drugimi komponentami) teško kamnito ploščo?
A bo pomagalo, ce to kamnito plosco postavimo v njej prirejen peskovnik?

Kamnite plosce (marmor ali granit, hvala) so priljubljen podstavek za prenekateri gramofon. Tezke kamnite plosce namrec zmanjsajo tresljaje okolice na gramofon in s tem se lahko iz vasih ljubljenih LPjk izvabijo cudoviti zvoki. 8-) Uporabno tudi za ostale komponente, kjer imamo opravka z gibljivimi deli (CD, DVD), veliko manj pa za razne ojacevalce, koncne stopnje, itd. S tem ne mislim reci, da v idealnih razmerah ne bo opazne razlike, le da je za vecino ljudi denar bolje zapravljen za kaksno predprogo, mogoce kaksno stensko tapiserijo, kake debele zametne zavese, ... 8-)
In zakaj peskovnik? Ce nocete velikega nagrobnika pod vasih avdio sistemom, si lahko omislite vecnamesko mandalo. :D Pesek je namrec dober, in poceni, izolator vibracij.

Tako, pobarvali smo vse.

In zdaj mi dovoli majhno vprasanje Zate, Glinik: Recimo, da imamo kvalitetne samostojece zvocnike, soba je primerno zvocno izolirana. A bo nakup dobrega aktivnega subwooferja pomagal pri kvaliteti zvoka? Ali bomo le metali denar skozi okno?
Saso
--
Povsem nekompetentna oseba.

glinik ::

Lepo si to napisal ...

Si mogoče kdaj razmislil, da je ponoči "drugačen tok"? Ne le da je manj motenj ponoči in zjutraj (gradbišča, avti, ...), predvsem je manj moten v el. omrežju, torej elektriki.

In zdaj mi dovoli majhno vprasanje Zate, Glinik: Recimo, da imamo kvalitetne samostojece zvocnike, soba je primerno zvocno izolirana. A bo nakup dobrega aktivnega subwooferja pomagal pri kvaliteti zvoka? Ali bomo le metali denar skozi okno?

Tako bom rekel, če imamo "preveč denarja" in omenjene pogoje, potem bo sub. vsekakor dobrodošel. Zavedati se moramo, da ga bomo izkoristili v mali meri. Predvsem pa je odvisno kaj poslušamo, pri roku se bo sub. bol malo poznal. Pri klasiki, etnu in orglah pa kar občutno. Zelo dobro je ocenjen REVELov sub. Tudi proizvajalec sam navede sistem: monitorji Ultima Gem in njihov sub. Tukaj so cene tako visoke, da se je o tem brezveze pogovarjat.

Če se že pogovarjamo o kvalitetnih samostoječih zvočnikih, da omenim npr. Piego P10. Kaj ti pomaga sub., če ti tak zvočnik špila od 22Hz gor? Tak rabljen zvočnik tudi ni tako drag (vseeno še ni poceni). Še nižje gredo kakšni VMPSi ...

Kot zaključek bi lahko rekel, da se sub. z samostoječimi zvočniki ne splača (s finančnega vidika) imeti. Kdor ima "preveč" $$$, pa je pesem čisto drugačna ...
Jaz osebno ne poznam audiophila, ki bi imel sub. Razliko $$$ raje plačaš za bolši zvočnik, s tem se bo vsak strinjal.

Ikarus: Imaš dober ojačevalec, Arcam CD playerja še nisem slišal, praviš da je tvoja soba velika 30m^2. Uh, mislim da boš moral nabavit malo večji zvočnik kot je moj. DB1 je vsekakor premajhen za tvojo sobo. Malo si poglej modele na www.avitech.at Cene pa gredo nekakor tako. Imam namreč lanski cenik doma DB1 770 EUR, TB2 970 EUR, FB1 2000 EUR, OB1 3400EUR. Za tvojo sobo bi moral nabavit vsaj TB2, če ne FB1. Žal so cene teh modelov kar visoke.


Lp
Če bi faušija gorela, cela Slovenija bi gorela :)))

Je vredno razmisleka ...

Stepni Volk ::

Za nakup se moraš odločiti sam... s svojimi ušesi in očmi...
Hipotetično gledano, bi si sam za prostor velikosti 35m^2, ki prazen odmeva (slab prostor)... kupil manjše zvočnike... bookshelf tipa... nekje velikosti človeške glave... še posebej, če sem ljubitelj vokalne glasbe... Konkurence je veliko, moja referenca Piega C2 (žal izven tvoje cenovne limite).. potem bi hotel Cabasse Altura Riva...
Če bi bil prostor bolj akustičen, bi si upal stestirati v njem še samostoječe zvočnike ala:
Klipsh RF-5, Bower & Wilkins 703 / 704, Infinity Kappa 400 / 600... v glavnem dela čez glavo... Na koncu bi tako ali tako poiskal rabljene Infinity Kappa 8 ali 9 series... za razliko v ceni bi obdelal prostor, da bi izpopolnil akustične, funkcionalne in designerske lastnosti...

In ker ti nisi jaz, boš kupil tisto, kar je tebi všeč... in prav je tako...

Še link do Home Entertainment Multimedia Show-a v Mednem.

glinik ::

Jaaaaaa ... Piega je zakon.

Stepni Volk, mislil si C2 Ltd., C2 stane 2000 EUR in je tale. Doma sem imel možnost slišati Piego C3. Super zvočnik. Še posebej višina, ki je bila občutno bol odprta, kot pri Martin Loganu Ascent. Tudi tako čist in kontroliran bas srečaš ZELO redko. Najbolj me je presenetilo, da zvočnik nima prisluha "kište" - to je zelo redka vrlina. Ta čistina in kliničnost zvoka ima svojo ceno. Zvočnik ima namreč slabosti v prijetnosti in toplini . En znannec in velik poznavatel audia je dejal, Piega igra tako, kakor izgleda: polarno, črnobelo brez barve, klinično in zelo čisto.

Čisto nasprotje Piegi so Italjanski zvočniki: Chario, Sonus Faber. Znaćilnost teh je: prizvok "kište", glasbo kolorirajo, izreden dizajn (čudovit les), ne tako čist bas, ne tako natančna višina in najpomembneje izredno prijetna in topla sredina. To so zelo poslušljivi zvočniki.

Probaj kje zbrskat kakšno staro Piego P2 Ltd ali P2.

Odločitev je tvoja.

Lp
Če bi faušija gorela, cela Slovenija bi gorela :)))

Je vredno razmisleka ...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: glinik ()

Stepni Volk ::

Mislil prave Pega C2, dal link za Limited...
C2 - so 2680,- CHF = cca 430'000 SIT, torej izven cenovne omejitve 200'000 SIT, kot tudi moje osebne meje. Limited, so nesramno drgi, kot lepo na povezavi piše: 5'990 EUR = 1'437'600 SIT... Zato raje to vsoto namenim nesimetričnim stenam, valovitemu strop-u, vse narejeno iz lesa... težke zavese, tapison, itd... skratka raje preuredim celotno dnevno sobo v izmeri 35m^2, kot namenim takšno vsoto za zvočnike.

Zgodovina sprememb…

smrki ::

Moje mnenje o vsem tem:

Sprobal sem ze malo morje zadev, od najcenejsih Jamotov pa do posastno drage eksotike in cisto drugacnih samogradenj, ampak v bistvu je najboljsa stvar, kar sem jih slisal, Genelec.
To so aktivni studijski monitorji, ki so lepo srckano majhni in imajo, ce ti to pase, vgrajen se DAC. Narejeni so tako, da sub skoraj moras uporabljati, ampak glej ti sreco - sub je narejen tako, da se cisto lepo prekriva s frekvencnim obmocjem satelitov.
Stanejo od cisto zmernih 400 jurjev (se mi zdi) za komplet dveh satelitov in suba pa do neskoncnosti za ene ogromne bestije. Osebno sem rabljen komplet kupil za 200 jurjev, pa ne poznam natancnih cen.

Napajalni kabli se poznajo samo v primeru, da je napajalni del ojacevlanika/cdja/cesarkoli ze zanic narejen. Ce je narejen tako, kot se spodobi, razlike ni. In ne mi s Hi-Endom. Hi-End je v veliki vecini nateg, kjer prodajajo kacje olje in praprotna semena.
Drugace pa pri tistih kablih, ki jih imam, prisegam na cim tanjse. Recimo UTP za zvocnike. Vzames UTP, ga razdres, in uporabis dve zicki. Spila genialno. No ja, vsaj pri mojih pasivnih zvocnikih. Lahko da na kakih drugih ne bi. Isto velja za telefonski kabel kot interkonekt.

Stepni Volk ::

Še en problem je: ta tema je v nasprotju s Pravili tega foruma (glej link levo) 2 člen, 2 odstavek.
Zvočnike pač vsak s svojimi ušesi presoja... in kar je še bolj pomembno, vsak razvije svojo lastno filozofijo oz. religijo, sektaštvo... sam ji pravim fetišizem>:D. Tako, da neke normalne debate ni za pričakovati... tako gredo po zlu še ostali členi Pravil.

smrki, hvala za tvoj predlog, je bil sicer že podan (aktivni zvočniki z DAC, UTP, telefonski kabel...), pa vendar.

glinik ::

smrki: Bi lahko malo bol natančneje opisal kako špilajo tvoji zvočniki? Me res zanima kakšen tip zvoka dajo ven. Prej sem nekaj opisoval Piego in Italijanske zvočnike, kam bi tvoji pasali?

Nekdo je vprašal, če so še kateri drugi kabli od Vandenhulovih. Pred kratkim sem izvedel za podjetje www.acousticzen.com To bi naj bili odlični kabli za takšen denar. Žal sta tukaj dve prepreki. V sloveniji ni uradnega prodajalca, druga stvar, najcenejši interkonekt stane 150 USD. To glih ni poceni, žal ... Bi pa naj bila to odlična roba, pravijo :) .

Lp
Če bi faušija gorela, cela Slovenija bi gorela :)))

Je vredno razmisleka ...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: glinik ()

Stepni Volk ::

glinik - poglej si sobo mojega najmlajšega brata LCD televizorji... Kabli? ne več kot 3,- EUR na meter >:D
Bom dal link še do moje sirotinje...

Zgodovina sprememb…

Keyser Soze ::

Offtopic: Ehh... spet en s preveč dnarja pa nič okusa.:\

Stepni Volk ::

Ane? Tudi jaz tako pravim... samo zvočniki so vsi po vrsti očetovi... ima namreč navado "pokloniti" zvočnike in jih čez čas spet hoče nazaj, ker se tistih s katerimi se trenutno ubada naveliča...
Slike so stare cca. 2 lei, tako da nimam pojma, kaj ima najmlajši brat sedaj vse v sobi... moram enkrat končno spet na obisk...

Zgodovina sprememb…

glinik ::

Madona je v tej sobi elektronike ... Zvočniki v vsakem kotu, steni, ..., projektor:D Definitivno to ni poceni hec. Tiste zlate komponente so sami DENONI?

Eni pač imajo. Štima Keyser Soze? No,... jaz se nimam kaj bunit, dolgo časa sem imel doma sistem za 4M sit :D Zdaj me je to minilo (UPAM) :)

Lp
Če bi faušija gorela, cela Slovenija bi gorela :)))

Je vredno razmisleka ...

gregy ::

fantje fantje fantje ... :D razumem, da ste mladi in zagnani in da se nekateri radi pohvalite :D :D .. govorite o neki hi-tech opremi .. pa to pa ono .. roko na srce a mi lahko zaupate kulk vredno fersterkerijo imate doma?

In ali pri navadnem poslušanju .. dnevna soba ... blok, stanovanje, vsakodnevni šumi, slišite razliko med tremi različnimi zvočniki .. lepo vas prosim.

Res imajo nekateri noro opremo doma .. ampak soba ni studio .. tam nekdo sprasuje kulk od stene .. pa ce slika na steni moti ... jojmenejoj

Doma imam front Dali AX 3000 sploh ne vem kulk mocne .. menda nekih 100W .. za zadnje in za center imam panasonic .. neke male dnarje sem dal zanje pred enim letom ... woofer .. tak taprav ter sony receiver nekje spodnji sprednji rang .. u vrh glave fantje !!!!

sicer je pa lepo da se toliko pogovarjate o fajn fersterkeriji :\

glinik ::

gregy, lepo da nam predstaviš svoje mnenje. Tega pa res ne pisat, da razlike med zvočniki ni, se ti še bodo kure smejale :D .

Eni imajo dražje, drugi cenejše sisteme. Vse je odvisno od $$$ ki ga imaš na raspolago.

Jaz sem imel doma zelo zelo drag sistem, gori piše kolk $$$. In me je tudi minilo, če imaš sistemčak za 0.5-1M sit je čisto OK.

Lp
Če bi faušija gorela, cela Slovenija bi gorela :)))

Je vredno razmisleka ...

gregy ::

vzeto na znanje :))

vendar sem še vedno mnenja da soba ni pravi prostor kjer bi lahko maksimalno izkoristil vse sposobnosti ozvočenja .. to sem mislil s tremi različnimi zvočniki ...

drugače se pa popolnoma strinjam da razlike med zvocniki so .. koneckoncev ... povsod velja malo para malo muzike :))

ajd .. pa veselo debato še naprej .. je zanimivo brati :D :D kot tudi veliko ostalih tem na slotechu

VS ::

fantje fantje fantje ... :D razumem, da ste mladi in zagnani in da se nekateri radi pohvalite :D :D .. govorite o neki hi-tech opremi .. pa to pa ono .. roko na srce a mi lahko zaupate kulk vredno fersterkerijo imate doma?

Ko sem stvari kupil, sem za celotno opremo dal okoli AU $10,000.
VAF DC-X/ DC-7/ DC-6 zvocniki, Marantz SR6300 receiver, Panasonic AE500 projektor, LPMorgan GrandView platno, Pioneer DV676a DVD/DVD-A/SACD/DivX/XviD player (svez nakup, zamenjava starega kitajskega jajcka).

In ali pri navadnem poslušanju .. dnevna soba ... blok, stanovanje, vsakodnevni šumi, slišite razliko med tremi različnimi zvočniki .. lepo vas prosim.

3.5x4.5m dnevna soba, srednje dobro zvocno izolirana, tiho predmestje Sydneya, ... Ja, razlika med razlicnimi zvocniki je bila kar ocitna.

Res imajo nekateri noro opremo doma .. ampak soba ni studio .. tam nekdo sprasuje kulk od stene .. pa ce slika na steni moti ... jojmenejoj

In vse to se kako vpliva na zvocno sliko. Ce se nisi slisal, poskusi.

Doma imam front Dali AX 3000 sploh ne vem kulk mocne .. menda nekih 100W .. za zadnje in za center imam panasonic .. neke male dnarje sem dal zanje pred enim letom ... woofer .. tak taprav ter sony receiver nekje spodnji sprednji rang .. u vrh glave fantje !!!!

Ce ti je zvok, ki ga proizvede tvoj sistem vsec, super. Tudi meni je zvok mojega sistema vsec in ne mislim zapraviti niti dolarcka za novo opremo v naslednjih 3-5 letih. No, mogoce bom zamenjal projektor.
Saso
--
Povsem nekompetentna oseba.

*Piki* ::

Zdravo fantje

Moram vam rect, da sem prebral vseh pet strani vasega foruma. Zanimivi pogledi in razmisljanja. Imam pa eno vprasanje za vas:

Kaj misite o Energy zvocnikih?

Pri tem mislim predvsem serijo modelov C1,C-C1, C-R1 saj si jih zelim priklopiti na reciver Marantz SR5400 OSE. Pri tem naj pripomnim da je moja soba velika cca 16 m2. Ce po vasem Energy ne ustrezajo mojemu reciveru, bi vas prosil za vas predlog zvocnikov v istem cenovnem rezredu 250.000 SIT za 5 zvocnikov (prednja, center in sorround).

Lepo bi vas prosil, da na vprasanje odgovorite korektno.:\

Stepni Volk ::

Moj nasvet je vedno enak: s trgovcem se dogovori za domači test. Doma poslušaj, če ti je rezultat všeč, kupi in ne poslušaj drugih... tvoja ušesa so tista, ki bodo poslušala.:D

glinik ::

Tukaj se strinjamo vsi z Stepni Volkom.

Za tako mali denar dobiti 5 hi-fi zvočnikov ni kar tako. "Na srečo" imaš na izbiro le nekaj proizvajalcev, ki so v tvojem cenovnem razredu.

Torej: Energy, Dali, Mission, mogoče Tanoy še je kateri drug proizvajalec, dečki? To vse sprobaj, potem boš zagotovo vedel kateri zvočniki so ti pisani na kožo. :)
Moj nasvet, ČE BOŠ ŽE imel koga (tebi v pomoč) ki se na hi-fi spozna, potem naj bo ta človek skuliran in malenkost starejši. Moraš mu točno razložit, kaj od sistema pričakuješ. Tak človek bi ti znal bol pomagat, saj "več" sliši. :D

Lp
Če bi faušija gorela, cela Slovenija bi gorela :)))

Je vredno razmisleka ...

Keyser Soze ::

Eeee. Popravek. Je starejši - ergo - manj sliši. Mislim, da je to dokazano. Da starejši ljudje manj slišijo...:\

glinik ::

To drži za povprečnega človeka. Saj ti ne oporekam, če steješ VSO starejšo populacijo. Jaz sem imel v mislil tiste skulirane stare mačke hi-fija. Lahko bi jim rekel audiofilski dinozavri :D . Jaz poznam samo dva, tako da ... jih je res zelo zelo malo. Takšni ljudje se ne spuščajo v neke brezvezne debate kaj je to in kaj je ono in ... To so bol zaprti, kot odpri krogi. Eden od njiju ima tale sistem, kot sem že v eni drugi temi pisal. Človek MORA imeti natrenirana ušesa do max., da sobo tako "pošlihta" v takšni meri kot je to on storil. Za inf., človek jih ima vsaj 40 za sabo (če ne več) - let seveda :D . In zdaj boš ti rekel, da on slabo čuje? >:D

Lp
Če bi faušija gorela, cela Slovenija bi gorela :)))

Je vredno razmisleka ...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: glinik ()

glinik ::

VS: imaš ZS.
Če bi faušija gorela, cela Slovenija bi gorela :)))

Je vredno razmisleka ...

Keyser Soze ::

Da. Pravim da slabše sliši kot jaz. Hočeš dokaz. Gremo k zdravniku in naredimo ADG pa bomo videli.>:D

P.S.: Če je pa Maruča pol pa boljše sliši ja.:P Šesti čut.:D

glinik ::

Saj ti čuješ bolše extremne frekvence, kot je 30 Hz in 17-18k Hz. To bo že držalo. Kako pa je kaj z razpoznavanjem teh? Stvar je v tem, da on ve kaj sliši in to tudi "obdela", ti pa res slišiš več ampak ne veš tega "obdelat".

Če lahko popvem en primer. Stari avtomehanik sigurno slabše sliši od tebe, ko zasliši star moto, takoj ve kaj mu manjka. Recimo, olje, zašopan zračni filter, ... Ti, ki bolše slišiš pa tega ne boš vedel, ker enostavno teh "zvokov" ne poznaš. Saj boš slišal, samo ne boš vedel kaj je to in kje je vzrok za takšen efekt. Upam, da je ta primer kolko tolko trofil bistvo.

Lp
Če bi faušija gorela, cela Slovenija bi gorela :)))

Je vredno razmisleka ...

Keyser Soze ::

A, to pa morda. To pomeni, da ve kaj poslušat.

Ampak tehnično gledano. Bolje še vedno ne sliši. Sliši samo "bolje".:P

glinik ::

No vidiš, sem vedel da boš razumel :) .

Lp
Če bi faušija gorela, cela Slovenija bi gorela :)))

Je vredno razmisleka ...

Stepni Volk ::

glinik - s sluhom gre po 40-tem navzdol, pri vseh ljudeh, tudi če so "mački". In 18 letnik bolje sliši, tako pač je.
Poleg tega s seboj ni pametno velči "starega mačka", ker pač ima stare ideje... svet je med tem napredoval. Pravi stari mački tako ali tako prisegajo na analogni gramofon...

ivans ::

Katere zvočnike(cca 100-200k) in ojačevalec(cca 100k sit) pa priporočate za techno? Soba je velika 22 m2.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ivans ()

glinik ::

Stepni Volk: Zdaj pa si ga res mimo vsekal. Tale človek ni povprečen ljubitelj audia, ampak ... Audio ni računalništvo, pa saj veš to. In še to, on ne prisega na gramofon, temveč na CD!!! Zdaj si je nabavil nov CD player Gryphon Mikado. Igra kot gramofon ...

ivans: Daleč najcenejši so Cerwin Vega, samo ti jih ne priporočam, saj so res katastrofa ... Pozanimaj se za kakšne JBLe, to je pravi rokerski zvočnik. Za ojačevalec, ... mogoče kakšen Rotel, NAD ... kaj te vem ...

Lp
Če bi faušija gorela, cela Slovenija bi gorela :)))

Je vredno razmisleka ...

Trancedeejay ::

ivans, za kaksno uporabo pa bi imel zvocnike - za doma, recimo priklop na gramofone......kako naglas naj bi igrali, velikost(ce si kaj omejen), na kaksen izvor bi to priklopil..........
Recimo serija X3M od Jamo je prevec za tvojo sobo(namenjeni so ravno za elektronsko glasbo - bilo je tudi X3M competition) in se za pogon bi rabil orenk ojacevalec, mi smo jih gonili z NAD C372.
Kar se ojacevalca tice, bi ti priporocal kaksnega NAD, z njim imam najvec izkusenj in ob kriticnih tockah ojacevalec res da vse iz sebe - imajo orenk transformatorje in se dobro spilajo za svojo ceno, potem je tu se rotel......
To sem vse nekaj napol povedal ,ker ne vem tvojih natancnih zahtev - si pa zadevi namenil dosti sredstev:)
Lep dan se naprej

Matt
Music is the key

glinik ::

Trancedeejay, ti ni lepo povedal? Napisal je ceno, velikost sobe in tip glasbe. Kaj še hočeš več? Glede na to kaj človek posluša, ni neki zagriženi audiophil in si z postavitvijo zvočnikov ne bo belil glave :D .

Lp
Če bi faušija gorela, cela Slovenija bi gorela :)))

Je vredno razmisleka ...

Trancedeejay ::

Glinik, glede na to da je clovek postavil dokaj veliko vsoto za opremo naj bi za to pricakoval tudi konkreten zvocnik. Ne bos verjel ampak tudi elektronska muska se lahko slisi kvalitetno. Tut meni laufa elektronska muska cez zvocnike visjega ranga in to se tut pozna na zvoku.Glede na to da je clovek postavil mejo 200 jurjev za zvocnike........nekaj more tut dat na zvok, res pa je da bi bili lahko primerni tut eni za 60 jurjev, tko da meni to ni dost podatkov, ki jih je navedel. Lahko bi jest rekel Jamo E825 bo cist ok zate pa NAD C320BEE ojacevalc.........lahko bi rekel npr. MA zvocnike in RA01 od rotla........ma treba je probat....jest sem nastel veliko cenejse variante, ki pa ni nujno da bi njemu dobro zvenele. Na mojih Chario Premium 1000 ne vem ce bi bil zadovoljen(komad FLY od Sarah Brightman se super slis), zelo mozno pa je....za SA sem pa siguren - za tavelke, tamali SA pa itak ne.
Lahko mu pa jest ta drug svoj sistem prodam od Marantza:)
Have a nice Day

Matt
Music is the key

ivans ::

Zadeva je namenjena za doma, za home entertainment. Sistem bi imel za muziko (techno), gledanje filmov (zato najraje kako prostorsko ozvočenje) in kako konzolo bi tud gor priključil. Izvor zvoka bo ali kak dvd videorekorder, ps2 ali racunalnik. Na velikost zvocnikov nisem omejen, je soba se neopremljena, tako da...
Res je, nisem audiophil, ampak bi rad, da mi igra v redu (seveda je spet vprasanje, kaj je v redu). Naglas to ne bom prevec vrtel, saj sem v bloku (sicer je pa za blok dokaj dobro zvocno izolirano - zaenkrat se sosedje se nic ne pritozujejo)

D_LEONIT ::

HY

Nameravam kupt 3-sistemsko zvočno omarco k bo mela od 250w music power do 300w music power oz 125sin do 150sin.Za zvočno omarco sem pa pripravljen dati do 120.000sit mogoče še kaj več
Tako da če kdo ve kje bi se dal dobit kakšno tako dobro zvočno omarco v Sloveniji naj mi sporoči.Našel sem že eno samo ne vem v kateri trgovoni v Sloveniji bi se jo dal dobit???

še opis in slika zvočne omarce(je na sredini slike v zadnji vrsti):)
klik

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: D_LEONIT ()

Stepni Volk ::

Trancedeejay - z elektronsko glasbo je takole: ni reference v naravi. Pri akustični glasbi ali vokalni jo imaš. Primerjaš lahko zvok in posneti zvok. Prav zato za elektronsko glasbo velja, da z njo ne moreš oceniti sposobnost zvočnikov. Seveda to ni ovira, da ti zvočniki niso všeč... obstaja pa nevarnost, da se ti bo okus z leti spremenil... in takrat ti zna zvočnik, tako "dober" za elektronsko glasbo, na veliko parati ušesa.>:D

D_LEONIT - vidim, da nisi nič prebral te teme: nisi navedel velikost sobe, materiale, velikost in pozicijo okna, pohištvo... in seveda izvor ter ojačevalec zvoka.

Zgodovina sprememb…

Stepni Volk ::

glinik - preprosto, če prisega na CD... ni stari maček. Stari mački "pravi audiofili" nočejo ne slišati ne videti nič bolj naprednega od "lampe"... se pravi nič tranzistorjev, nič čipov... in nič digitalizacije.
CD je na svetu od 80 let... to je za MLADE mačke.

Keyser Soze ::

Imam enega soseda, ki popravlja samo radije strejše od tam cca30-40let. Se pravi na elektronke. In njegov moto je: "Šta su ovi čipsi dipsi".:D

Oz. po slovensko bi bilo nekako v smilsu: "Kaj delajo tu tej tranzistorji ipd.

Skratka, za stare mačke ne pridejo v poštev tej čipsi dipsi. Samo lampice oz. harcore hardware.

Malecky ::

Celega nisem bral rabim pa vedet kje naj kupim:

Tannoy Sensys DC2
NAD C370 oz. novejsi model.
+ Primerne kable!

Prodajal bi pa pol:

Tannoy Mercury M2
Pripadajoca Sound Organisation stojala (noter mivka)
NAD 3020i LEGENDA!!!!!
Kabli sicer podatkov ne vem, vem pa ceno in to nekje 260 takratnih DEM:)

Vse skupaj bi prodal za enen 50KSIT oz. kakemu dobremu ponudniku, mogoce bo vse skupaj vzel tudi kak kolega ki je pri meni osupel buljil kako spila pescica NAD wattov:D

Ce pozna kdo kakega dilerja, ki bi tole mel mi naj prosim sporoci, sicer se nekako ne mudi ampak vseen:\

Trancedeejay ::

Stepni Volk , najbrz ti ni jasno kaj sem hotel povedat. Kaj pa ima veze kaksna je muska s tem. Ne vem kolk se zastopis ne elektronsko musko - je pa razlika kako se kaksen trance slis na navadnem stolpu al pa na kvalitetnem HI-FI-ju in da je ta muska kvalitetno studijsko posneta. Tudi med zvocniki je velika razlika - bas more bit hiter, globok - zvok tak da bi dolocene dele kar lahko prijel z roko. Bom se kasneje napisal - mam zdele kosil.
Have a nice Day

Matt
Music is the key

Trancedeejay ::

No, da se mal naprej odgovorim - to je kot razlika med synthi - recimo ena stara yamaha cisto poden zveni proti kaksnemu novejsemu Korgu - in kje je referenca?
Elektronsko musko sem probal ze na velikem stevilu zvocnikov, ze ko poslusas komad na kaksenm se ti zdi da nekaj fali, recimo bas je moten, prevec boomy, visoki sikajo...vglavnem kar nekaj, ze takoj ves da to ni to. Na novejsih Dream Dance CD-jih je posneta muska kvalitetno, studijsko in ne kaksen reason(no ja odvisno od samplov, samo to ni to), ne da se pa to primerjat s sranjem od DJ Time in ta cheap italjanska jajca. DJ Time se itak povsod zanic slis:)
Na HI-FI showu smo v Hiendi sobi imeli tudi nekaj experimentalne glasbe, odlicno posneto, super efekti in dobro se je slisalo.....probavali smo namrec UTP zvocniski kabel VS en drazji.
Vglavnem v teh stvareh se pozna kvaliteta sistema- referenca je poznavanje studio sounda in pa izkusnje z raznimi zvocniki in elektroniko.
Lep dan se naprej

Matt
Music is the key

Trancedeejay ::

Za Malecky-a
Uvoznik za NAD je Corrado, njegova trgovina pa je Audio Club.
www.audioclub-sp.si
Have a nice Day

Matt
Music is the key

Stepni Volk ::

Trancedeejay - potemtakem so studio monitorji dovolj dobri, če jih lahko uporabljajo v studiu za samo snemanje, potem bo tudi za elektronske entuzijaste.

Recimo, da sam naredim neko elektronsko glasbo... in imam takšne in takšne zvočnike in takšno in takšno in takšno opremo... potem bi morali vsi, ki bi želeli v "originalu" slišati to mojo elektronsko glasbo... imeti vse čim bolj identično mojemu sistemu.

Akustika ima pravo naravno referenco
Zaigraš na violino in primerjaš zvok, ki ga skupaj spravijo zvočniki. Vidiš, da volumna in dinamike ne spravi noben zvočniški sistem... pa je govora le o eni sami violini. HI-FI pač oponaša s čim manj napakami.. papiga pač ne bo nikoli govorila in zvočnik ne bo nikoli zamenjal violine.
Drugače je pri "umetni" glasbi, kjer je izvor elektronski, le ta nima lastnega izvora, temveč je izvor vedno zvočnik ali slušalka = ERGO za elektronsko glasbo je vsak zvočnik dovolj dober.

P.S. In ja za navdušence nad elektronsko glasbo so primerni malce drugačni zvočniki, odvisno od tega katero frekvenčno območje njihova elektronska glasba zapolnjuje.

Trancedeejay ::

Ja nekateri studijski monitorji so dovolj dobri - marsikater je boljsi od kaksnega HI-FI zvocnika.
Za elektronsko glasbo so vsi zvocniki dobri - hm, to pa je bedarija.
Najbrz se nisi slisal kvalitetno posnete elektronske glasbe. Vsak clovek lahko cuti kvaliteto zvoka, pa naj bo to elektronska ali kaksna druga, drugo je realisticnost. Na kaksnem sistemu se ista stvari slisi kot zdolgocasena melodija napol hrescava, basi nikakvi, kar nekaj brezveze v prazno(a la tranzistor), drugje pa se slisi tak bas hiter, da ga lepo cutis, prostor je poln zvoka, neverjetni efekti, nekje napol surround na dveh kanalih. Ce clovk ne zastopi je tezko dopovedat - najbrz ne poslusas trancea, kaksne ambientalne muske, pa se sistem je vprasljivo kako igra.
Poznam cloveka, ki ima HI-fi firmo, pozna vse modele na pamet in veliko govori, ampak ta clovek nima pojma od HI-FI-ja, ne vem ce bi znal CD player na ojacevalc zvezat. Doma ima pa nekaj podpovprecnega.
Lahko brez problema nardimo pri men test, enkrat na enmu stolpu in pol na HI-FI-ju, pa primerjamo na kermu bo bols spilal. Lahko verjames da na boljsih slusalkah igra bolj podobno primernemu HI-FI-ju.
Have a nice Day

Matt
Music is the key

Vanquish ::

@Stepni Volk:

malo si ti to preveč subjektivno gledal.

Naprimer ti govoriš da nimaš reference ker nimaš s čim primerjat.

Pozabljaš pa nekaj, da imaš violin tisoče vrst, od fenomenalnih do zanič in verjento skoraj vsaka drugače igra. Ti pa govoriš kot da bi bil zvok violine le en te isti, ista frekvenca in merljivo ponovljiva in glede na to, objektiven faktor za primerjat.

To pomeni, da ravno tako, kot je izvor zvočnik pri Trancedeejay-u in nimaš reference, je pri tebi izvor violina, ki tudi nima reference seveda po po istih tvojih kriterijih.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Vanquish ()

D_LEONIT ::

D_LEONIT - vidim, da nisi nič prebral te teme: nisi navedel velikost sobe, materiale, velikost in pozicijo okna, pohištvo... in seveda izvor ter ojačevalec zvoka.


.....Ja moja soba meri v dolžino 4,5 m pa v širino približn 3 m imam pa 2 okna enega desno ob strani pa enega spredaj levo zdraven katerega so še vrata za na balkon.V sobi pa imam še 2 mizi in eno omara pa še police, pa seveda še postlo (pohištvo je iz iverke).Kot ojačevalec uporabljam brutus stereo 2x170w (ima notri 4 tda 7294-je) za vhod na ojačevalnik pa uporabljam zvočno kartico (sound blaster audigy 5.1).

Stepni Volk ::

Vanquish - vsak spregleda tisto kar hoče... gre za poanto, da zvok katerekoli violine... poljubne... vzemi katerokoli... noben zvočniški sistem ne bo znal spraviti skupaj.
Toda za akustične instrumente vsaj vemo kako zvenijo... zato lahko zvočnike hitro oceniš ali zvenijo kolikortoliko primerljivo z originalnim zvokom.
Pri umetnem izvoru... hmm, kako zveni elektronska glasba, ne vem... moral bi stati zraven ustvarjalca, da bi slišal to, kar sliši on na trenutnem izvoru njegove glasbe.

Da ne bo napake, z umetno elektronsko glasbo lahko slišiš razliko med zvočniki, toda niti pod razno ne veš, kateri je predvajal bližje "original-u"...
To je kot petje... izvor je človeško grlo... in kdo sedaj bolje zapoje neko pesem?
Melodija je nastala drugje... človeški glas jo samo "oživi"... in seveda ti je en pevec bolj všeč kot drugi... tudi razpone imajo različne... toda kako je zvenela neka pesem v originalu nihče ne ve... to velja za cel razpon klasične glasbe...
Enako z umetno glasbo za katero nihče ne ve, kako zveni v originalu. Kot za skladbo ne veš kako je nastajal znotraj ustvarjalca... pri petju pride ven skozi grlo... pri elektronski glasbi skozi zvočnike... ERGO: za elektronsko glasbo je vsak zvočnik dober.
Teoretično, ker potem mi, uporabniki pristavimo svoj piskerček in ne maramo določenih pevcev in zvočnikov.

Pa brez zamere... to je le stvar filozodije (Hi-Fi bi lahko mirno preimenovali v Hihg Filozophy>:D)... moja je takšna, tvoja drugačna in prav je tako... jaz elektronske glasbe povečini niti slišati nočem (el.kitara je moj maksimum)... nekdo drug ravno obratno.

D_LEONIT - vedno svetujem enako: pojdi do trgovca, poslušaj in zožaj izbor na sistem dva. Zadevo poslušaj še doma in če v tvojem prostoru in za tvoja ušesa deluje dobro, potem kupi. Nikar pa ne glej Wattov... poslušaj... glasba se posluša.

Zgodovina sprememb…

Vanquish ::

@Stepni Volk

kaj pa vem. Dejansko bi rekel, da je pri elektro muziki še bol pomembno ozvočenje kot pri navadni. Zakaj?

Zato ker meni je dovol da čujem samo refren nekega štikla pa mi bo že pričaral polno spominov. Mislim da mešava tukaj malo pojme. Nekaj je uživanje v muziki nekaj pa samo slišat muziko. In kot praviš če bi elektro glasbo poslušal ti na bilo kakšnih zvočnikih bi enostavno porezal določene spektre oziroma da prenesem, bi barvno sliki porezal določene odtenke. Mislim, da to ni fer do ustvarjalcev elektronske glasbe.

Vsa elektronska glasba, kot si tudi sam ugotovil je dosti bol abstraktna, kar pa ne pomeni, da je majn zahtevna za predvajanje - še več, mislim, da je celo zahtevnejša, saj se emocije dosti težje izražajo. Ob kitari, violini in vsem, smo se vsi dosti naučili v šoli in nekako razumemo njihova sporočila, tudi z zvokom smo dosti bol seznanjeni, da ne rabimo vedno do potankosti enakega predvajanega zvoka, da bi lahk le ob tem uživali. Elektronska glasba pa je zaradi abstraktnosti in lažjega dojemanja dosti bol zahtevna glede reprodukcije.

Hočem rečt, da za uživanje ob kitari ni nujno potrebna dobra feršterkerija - to je potrebno za celostno doživljanje in uživanje ob zvoku in razumevanju vsakega akorda, ki ga je umetnik zapisal.

Če bi se res vsi samo nagibali k čim točnejši reprodukciji originala (glasbila), potem nebi vsi zvočniki tako različno igrali, temveč bi vsi isto, s tem da bi se razlikovali le po tem, koliko se približajo originalom. Kot pa sam veš pa ima vsak zvočnik svoje barve in prav je tako, ker vsakemu človeku je nekaj drugega všeč in mislim, da ravno ta različna tolmačenja "idealnega" zvoka pri proizvajalcih zvočnikov dokazujejo, da ideala ni.

D_LEONIT ::

D_LEONIT - vedno svetujem enako: pojdi do trgovca, poslušaj in zožaj izbor na sistem dva. Zadevo poslušaj še doma in če v tvojem prostoru in za tvoja ušesa deluje dobro, potem kupi.

...hm kako to misliš da prinesem v trgovino svoj ojačevalc in tam sprobam zvočnike samo ne vem če bodo trgovci to pustl??!!pa še neki kje so kšne trgovine z hi-fi opremo v lj:\ ??

glinik ::

Kaj pa si ti mislil, kako se testirajo komponente če pašejo???? V trgovino neseš komponento in roka. Kateri trgovec ti tega ne bo pustil, enostavno ni pravi trgovec! Takega lahko samo pošlješ nekam, kdo bo te kupil zvočnike za cca. 200k ne da bi jih lahko slišal kakor hoče!Še bolše je, da si zvočnike izposodiš. Plačaš kavcijo in to je to. Drugače je Vklop zelo resna trgovina, za povprečnega človeka, žal "preresna". V Big Bangu ti jih 100%, posodijo. Malo se že moraš potrudit, ko kupuješ takšne stvari. Jaz niti nočem mislit (ker bi me bolela glava), kam vse smo hodili, samo da smo slišali določeno komponento.

Lp
Če bi faušija gorela, cela Slovenija bi gorela :)))

Je vredno razmisleka ...

Srchko ::

He, he le prevoz moraš imeti, ker je prenašanje 11 kilskega ojačevalca in kopice CDjev prek celega centra "ježevo" delo :)

Danes sem poslušal "Epos ELS 3" za 70.000 sit v štacuni in se mi sliši odlično, razen nizki toni so malce zapostavljeni... kar pa pri nekem jazzu, ki se dejansko sluši super(!), niti ni tak problem je pa zato jeba pri kitarskih zadevah (rock in slično).

Ima kdo kakšne izkušnje s tem modelom?
Kakšne primerjave s čim drugim v tem razredu?

http://www.epos-acoustics.com/products....
««
5 / 31
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

[Hi-Fi] - Oprema / naprave (strani: 1 2 3 412 13 14 15 )

Oddelek: Zvok in slika
74073303 (5266) MaStr
»

Kako je folk naiven - ne vedo kaj kupujejo (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Zvok in slika
27428479 (13803) CoolBits
»

5.1 receiver in dva zvočnika?

Oddelek: Zvok in slika
122612 (2482) Trancedeejay
»

Polariteta zvočnikov (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
769489 (8469) Trancedeejay
»

Racunalnik -> Reciver (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
534583 (4126) filtr

Več podobnih tem