» »

Intel kupuje Tower Semiconductor

Intel kupuje Tower Semiconductor

vir: Intel
Intel - V Intelu so se namenili za 5,4 milijarde dolarjev prevzeti izraelsko podjetje za proizvodnjo čipov Tower Semiconductor, kjer delajo vezja, kakršnih v svoji ponudbi doslej še niso imeli.

Intela smo do pred kratkim poznali kot precej zaprto podjetje, kjer so v glavnem snovali in proizvajali lastne rešitve, dočim proizvodnih zmogljivosti niso ponujali na trgu. Lani se je to korenito spremenilo: s strategijo IDM 2.0 nameravajo tako sami izkoriščati kapacitete drugi proizvajalcev, kakor tudi ponujati lastne tovarne navzven. Odločitvi so že sledili mnogi proizvodni in kadrovski ukrepi. Podjetje za dvajset milijard dolarjev širi kampus v Arizoni, prejšnji mesec pa je napovedalo še izgradnjo povsem novega v Ohiu, za približno enako velik znesek. Med partnerji oddelka Intel Foundry Services (IFS), skozi katerega ponujajo svoje zmogljivosti, sta že Qualcomm, kjer se igrajo s prihodnjim procesom 20A, in pa Amazon, ki izkorišča Intelove napredne načine pakiranja čipov, kot sta EMIB in Foveros.

Toda v Santa Clari se ne želijo ustaviti pri računskih čipih, po katerih najbolj slovijo. Za 5,4 milijarde ameriških dolarjev kupujejo izraelskega proizvajalca Tower Semiconductor, ki ima sicer v lasti osmerico tovarn v ZDA, Izraelu, na Japonskem in v Italiji. Ključno pri tem je, da Izraelci niso neposredna konkurenca Intelu, saj proizvajajo v glavnem čipe tistih sort, ki jih Intel doslej ni: radiofrekvenčne CMOSe, svetlobne senzorje, MEMSe in podobno. Posledično gre za tovarne s precej starejšimi proizvodnimi procesi, kot smo vajeni - med 65 in 1000 nanometri. Zato v Santa Clari menijo, da tudi regulatorji glede prevzema ne bi smeli imeti resnejših pomislekov. Velja tudi omemba, da bo Intel s tem pridobil veliko izkušenega kadra za trženje in oblikovanje storitev izdelave polprevodnikov za zunanje stranke.

0 komentarjev



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Intelovi tekmeci geforcov in radeonov bodo arci (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Grafične kartice
6512643 (5009) jb_j
»

Alder Lake ali Intelovo žuganje Applu M1

Oddelek: Novice / Procesorji
156870 (4643) Jarno
»

Intel želi procesorsko krono nazaj do leta 2025

Oddelek: Novice / Procesorji
329096 (6167) Invictus
»

Intel lansiral tretjo generacijo procesorjev Xeon Scalable

Oddelek: Novice / Procesorji
175196 (3769) FireSnake
»

Intel praznuje 35. obletnico

Oddelek: Novice / Procesorji
82048 (2048) Pyr0Beast

Več podobnih tem