» »

Nov trkalnik SuperKEKB začel obratovati

Nov trkalnik SuperKEKB začel obratovati

Slo-Tech - Na inštitutu KEK v japonski Tsukubi je začel delovati trkalnik SuperKEKB, ki je prvi novi trkalnik na svetu, zgrajen po velikem hadronskem trkalniku (LHC) v CERN-u. SuperKEKB ne dosega višjih energij od CERN-a, dosega pa več trkov v časovni enoti. V sredo zvečer po japonskem času so uspešno izvedli prve trke elektronov in pozitronov.

Namen trkalnika v Tsukubi je odkrivati fiziko, ki je standardni model ne opisuje. V SuperKEKB-u bodo lahko merili redke razpade osnovnih delcev, denimo kvarkov b in c ter leptona tau. SuperKEKB ne dosega rekordnih energij trkov (okoli 4 GeV), kar počne CERN (temu rečemo energijska fronta), temveč obratuje na intenzitetni fronti. To pomeni, da izvaja največ trkov. To je zelo pomembno, kadar želimo odkriti zelo redke dogodke. Raziskovalci upajo, da bodo pri tem odkrili dogodke, ki jih bo mogoče razložiti le izven standardnega modela, s čimer bi se na široko odprla vrata v novo fiziko. Standardni model namreč kljub izjemni napovedni moči še vedno ni sposoben razložiti čisto vsega, ena izmed največjih ugank pa je prevlada materije v vesolju, ki se je morala v mladem vesolju torej fundamentalno nesimetrično razlikovati od antimaterije. Manjše razlike so že dokazali, a ne zadostnih, da bi razložili vesolje.

SuperKEKB ima detektor Belle II, ki bo meril lastnosti mezonov B. SuperKEKB je nameščen 11 metrov pod zemljo in ga sestavlja tunel z obsegom 3 kilometre. Poizkusno je obratoval že od marca, sedaj pa so izvedli najteže pričakovane trke. Pomembno vlogo igrajo tudi Slovenci, saj pri projektu sodelujejo Fakulteta za matematiko in fiziko ljubljanske univerze, Inštitut Jožef Štefan, Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo v Mariboru in Fakulteta za naravoslovje novogoriške univerze. Peter Križan (FMF UL, IJS) je koordinator priprave detektorja, Samo Korpar (FKKT UM) je vodja skupine za števec obročev Čerenkova v detektorju, Boštjan Golob (FMF UL, IJS) pa je pomembno sodeloval kot koordinator fizikalnega programa projekta.

8 komentarjev

GizmoX ::

SuperKEKB ne dosega višjih energij od CERN-a, dosega pa več trkov v časovni enoti.
Kako jim pa to uspe oz. v čem je bistvena razlika v sestavi v primerjavi s CERN-om?
udirač => uni. dipl. inž. rač.

karnekiGO ::

No, poleg fakultet in inštitutov pri projektu SuperKEKB sodelujejo tudi nekatera slovenska podjetja. Če se že hvalimo, dajmo se tako kot je treba. :)

nekikr ::

Če že iz nepomembne Slovenije sodeluje toliko inštitutov in podjetij, koliko pa je vseh sodelujočih? Za vsak šravf in matico nekdo drug?

karnekiGO ::

Če želiš sestavit tako napravo kot je SuperKEKB rabiš najboljše strokovnjake iz celega sveta. In presenetljivo smo glede na velikost Slovenije, na področju pospeševalnikov osnovnih delcev kar uspešni (tako podjetja kot inštituti in fakultete).
Šraufe in matice pa kupujejo kar v japonskem "Merkurju/Obiju"

nekikr ::

Saj ni bilo mišljeno slabo. Zgolj zanimivo je, da lahko tak zapleten projekt uspešno naredi cela armada različnih ljudi/ustanov/podjetij s celega sveta. Juha s tremi kuharji bo namreč vedno preslana, pospeševalnik pa očitno ne, kar je zelo zanimivo.

jype ::

Pri fiziki so okusi izračunani, zato se kuharji veliko lažje strinjajo glede podrobnosti v receptih.

nekikr ::

jype ::

Veliko lažje ne pomeni vedno ali popolnoma.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nobelova nagrada za fiziko 2013

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
227057 (2864) gus5
»

Large Hadron Collider (strani: 1 2 3 449 50 51 52 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
2578133971 (54655) Matev
»

Detektor ATLAS v CERN-u tudi iz legokock

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
166095 (4711) matobeli
»

Objavljena analiza incidenta v CERN-u (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
25924737 (16197) kitzbrado

Več podobnih tem