» »

Novosti pri zdravljenju kroničnega srčnega popuščanja

Novosti pri zdravljenju kroničnega srčnega popuščanja

Delo - Kronično srčno popuščanje je bolezen, kjer bolniki trpijo zaradi slabše zmožnosti srca za črpanje krvi po telesu. Bolezen prizadene do 3 odstotke prebivalstva, predstavlja pa kar 10% bolnišničnega zdravljenja. Bolezen prizadne predvsem starejše ljudi, po nekaterih ocenah ima to obolenje kar 10 odstotkov starejših od 70 let. Prognoza bolezni je razmeroma slaba, saj polovica bolnikov umre v štirih letih.

To pa se utegne spremeniti. Raziskovalci Michael Böhm, Karl Swedberg, Michel Komajda, Jeffrey S. Borer, Ian Ford, Ariane Dubost-Brama in drugi so namreč pred kratkim predstavili rezultate klinične študije protiishemične zdravilne učinkovine ivabradin (pri nas je dostopna v registriranem zdravilu Procoralan), ki ugotavlja, da ivabradin kot dodatek k standardnemu zdravljenju pomembno zmanjša smrtnost pacientov. Prav tako je pri pacientih, ki jemljejo to učinkovino manj potreb po bolnišničnem zdravljenju.

V študiji so 3264 pacientom dajali placebo, 3241 pa ivabradin, rezultati pa so pokazali, da jemanje ivabradina zmanjša frekvenco srčnega utripa pacientov, kar vodi do manj odpovedi srca pri bolnikih.

Članek Heart rate as a risk factor in chronic heart failure (SHIFT): the association between heart rate and outcomes in a randomised placebo-controlled trial, ki opisuje rezultate klinične študije, je dostopen na spletni strani revije The Lancet.

0 komentarjevVredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ali vitamin B ustavlja izgubo spomina pri Alzheimerjevi bolezni?

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
145891 (5204) NazgulRR
»

Raziskave na področju imunocelične terapije proti raku

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
203680 (2984) .:joco:.
»

Začeli klinični preskus zdravljenja multiple skleroze z operacijo vratnih ven

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
395225 (3671) Pyr0Beast
»

antidepresivi - just placebo?

Oddelek: Znanost in tehnologija
293717 (2722) gruntfürmich
»

Klinične študije zdravil

Oddelek: Znanost in tehnologija
212613 (2111) Sc0ut

Več podobnih tem