» »

Četudi ga ne uporabljate, Facebook pozna vaše prijatelje

Četudi ga ne uporabljate, Facebook pozna vaše prijatelje

Graf poznanstev nekega uporabnika Facebooka

Heise - Facebook je postal del našega življenja, če to hočemo ali pa ne. Kdor ga uporablja, se je moral sprijazniti s tem, da Facebook pozna njegov krog prijateljev in znancev in vse, kar na svojo oglasno desko pripne. Razočarani bodo tisti, ki ga ne uporabljajo in gojijo iluzije, da Facebook o njih ne ve ničesar. Če odmislimo slike, ki se vseeno znajdejo na profilih prijateljev, ve Facebook tudi, s kom se družite.

Na Heise beremo o nekem Nemcu, ki nima svojega računa na Facebooku. Ko si ga je omislil njegov prijatelj, mu je ta prek pozdravne aplikacije poslal vabilo za pridružitev. V njem sistem navede ljudi, ki bi jih utegnil poznati, in bralca je presenetilo to, da so bili na seznamu tudi ljudje, ki jih njegov kolega ni poznal. Kako je Facebook vedel, s kom se v resničnem življenju druži?

Tovrstne podatke seveda zbira s pomočjo registriranih uporabnikov. Ti lahko uporabijo mobilno aplikacijo za iPhone, ki ponudi prenos vseh v telefonskem imeniku shranjenih kontaktov (s telefonskimi številkami in e-naslovi) na Facebook. Poleg tega Facebook pri ustvarjenju novega profila uporabniku ponudi, da mu preišče elektronski predal z namenom predlagati mu prijatelje, ki že uporabljajo Facebook. Odveč je omeniti, da si pajek, ki preleze pošto, zapomni prav vse naslove, vključno z neuporabniki. Pričakovati je tudi, da podatke zbirajo še na druge načine - na primer s shranjevanjem ključni besed pri iskanju (prijatelji pač pogledajo, ali imajo njihovi znanci že Facebook ali še ne). S kombinacijo vseh teh metod lahko Facebook izdela zelo dobro drevo poznanstev tudi za ljudi, ki ga nikoli niso uporabljali. To pa je strašljivo.

185 komentarjev

«
1
2 3 4

Tear_DR0P ::

well - če kdo tle pozorno bere Matthaieva pisanja, to ne bi smelo biti preveliko presenečenje zanj. Prometni podatki, ki jih po zakonu hranijo tudi naši ponudniki komunikacijskih storitev, o človeku lahko povedo več, kakor sami podatki ki si jih izmenjuje. hkrati pa lahko iz prometnih podatkov okrog nekega posameznika izvemo veliko tudi o njem, čeprav sam ni vključen v promet
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Pithlit ::

Mene pa zanima koliko je to legalno... hranjenje podatkov tretjih oseb ki se s tem NE strinjajo namreč.
Life is as complicated as we make it...

Icematxyz ::

Vsaj varnostno obveščevalne agencije bodo počasi izgubile svoj smisel. To pa je tudi nekaj.

Pyr0Beast ::

Hja. Ali je prihodnost taka da vsi o vseh vemo ?
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

kriko1 ::

:O
Ampak aplikacija za symbian je dejansko samo nek bookmark ki se odpre v brskalniku in nima dostopa do imenika, ker drugače bi tudi telefon eksplicitno vprašal po dostopu.
Sem pa presenečen nad tem da to FB počne na določenih platformah. Rahlo grenak priokus.

Pithlit ::

Je pa zanimiv un pentagram na sliki...
Life is as complicated as we make it...

šernk ::

komaj čakam da se nekdo z dovolj časa in denarja obesi na njih. če vprašate mene je že to da nekdo objavi mojo sliko kršenje pravic in bi jo morali vodilni pri facebooku odstranit, v kolikor sam tako zahtevam.
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.

T0RN4D0 ::

Po mojem pa da bi jo moral tisti, ki jo objavi. :) Lih čas ma facebook/katerikoli drug podoben servis čekirat kdo je na slikah in kdo ni, preverjat identitete itd...
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

Tear_DR0P ::

komaj čakam da se nekdo z dovolj časa in denarja obesi na njih.

na koga točno?
ponudnika telefonije ali ISP, ker morata prometne podatke hraniti po zakonu? facebook, kerhrani podatke, ki mu jih futrajo uporabniki in se strinjajo, da jih bo FB hranil in obdeloval do onemoglosti? google? ker točno ve kaj vse iščeš, in od alexe kupi podatke o tem kje brskaš ko nisi pri googlu? ...
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

BigWhale ::

šernk je izjavil:

če vprašate mene je že to da nekdo objavi mojo sliko kršenje pravic in bi jo morali vodilni pri facebooku odstranit, v kolikor sam tako zahtevam.


To je povsem odvisno od fotografije. Ce je bila posneta v nekem privatnem/intimnem okolju potem ja. Ce je bila pa fotografija posneta v javnosti v vecji skupini ljudi, potem pa ne.

Isht ::

BigWhale je izjavil:

šernk je izjavil:

če vprašate mene je že to da nekdo objavi mojo sliko kršenje pravic in bi jo morali vodilni pri facebooku odstranit, v kolikor sam tako zahtevam.


To je povsem odvisno od fotografije. Ce je bila posneta v nekem privatnem/intimnem okolju potem ja. Ce je bila pa fotografija posneta v javnosti v vecji skupini ljudi, potem pa ne.


Nop. Vsaka slika, objavljena na javnem mediju, mora biti objavljena z dovoljenjem vseh, ki so na sliki.
NPR: če nekdo slika koncert, je drobni tisk na karti tak, da se z nakupom karte za koncert strinjaš s fotkanjem in objavo tvojih fotografij iz koncerta.
Če me torej nekdo slika na ulici skupaj s skupino ljudi, pa to objavi brez mojega dovoljenja, je to nelegalno.

DamijanD ::

Mislim, da zakonodaja ni tako stroga pri slikah, ki so bile narejene na javnih mestih

Matheeew ::

Slabo misliš.
Sem se že obrnil 1x na Delo, ker so brez moje vednosti objavili sliko na delo.si. Seveda so zadevo odstranili. Ravno tako posneti video. Javni prostor.

Podobno zadevo (FB aplikacija za iPhone) mi je kazal kolega. Aplikacija ti poveže kontakte na telefonu s kontakti na FB in ti samodejno pošlje slike kolegov iz FB na posamezno številko na iPhone.
Vse ok.
Če prebereš pogoje s katerimi se moraš strinjati, če želiš uporabljati aplikacijo piše, da ti FB prenese iz imenika vse telefonske številke kontaktov in lahko z njimi potem poljubno upravlja.
Not ok. Brez moje vednosti torej FB dobi podatke o meni in moji telefonski številki. Bolano.

madmitch ::

Vsi, ki tako hudo negodujete nad FB in podobnimi stranmi, ste prebrali vsaj prvo vrstico preden te stisnili "Strinjam se"?
Nobody is perfect, my name is Nob Ody

car3 ::

Je se kdo tak kot jaz in ne uporablja in ne cekira Facebooka :=) ?

BigWhale ::

Isht je izjavil:

Če me torej nekdo slika na ulici skupaj s skupino ljudi, pa to objavi brez mojega dovoljenja, je to nelegalno.


Vcasih to ni bilo tako. Bi pa prosil za citat zakona, ki prepoveduje taksne objave.

TESKAn ::

madmitch je izjavil:

Vsi, ki tako hudo negodujete nad FB in podobnimi stranmi, ste prebrali vsaj prvo vrstico preden te stisnili "Strinjam se"?

Nisem prijavljen, tako da ne.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

zee ::

Bil prijavljen, nato pa najprej deaktiviral racun, nato sem ga se pobrisal. Vse to v roku manj kot enega leta.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

vorantz ::

Se spomnim, ko sem naredil račun na fb...takoj ko sem se prvič prijavil mi je ponudilo ljudi, ki bi jih lahko dodal kot prijatelje
Vse sem poznal..malo scarry

antonija ::

Hudica da se spomnim identicne situacije nekaj casa nazaj kjer je bila dilema ali lahko fotografiram mimoidocega na tromostovju in potem objavim mojo sliko tromostovja z vsemi ljudmi, ki so tisti trenutek bili na mostu. Ce se prav spomnim je sla razlaga v smeri kje lahko posameznik upraviceno pricakuje zasebnost, in kje ne. Tromostovje je z lahkoto padlo v kategorijo kjer (roko na srce) je neumno upraviceno pricakovati zasebnost. Lastno stanovanje pac spada v drugo kategorijo.

Se pa ne morem spomnim kje je to zapisano v pravniski dikciji, imam pa v spominu da je imel varuh clovekovih pravic (BTW, a to sploh se mamo??) nekaj zdraven pri razlagi. Al pa vsaj tista teta ki dela isto sluzbo sam za informacijske zadeve.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

driver_x ::

He he, ta da ti iz imenika pobere vse podatke je pa dobra! Posameznik se sicer lahko strinja za prenos svojih podatkov, vprašanje pa je, če se lahko nekdo drug strinja za prenos mojih podatkov.

zee ::

Meni gre samo na smeh, ko berem tovrstne novice. Obenem pa me zelo skrbi, kam gre ta svet in družbo, v kateri ljudje razlagajo svetu tako banalne stvari kot je npr. "šel sem na stranišče". Vse to pod pretvezo socializiranja.

+ Facebook ni nobena dobrodelna inštitucija
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

poweroff ::

"I would rather have a prostate exam on live television by a guy with very cold hands than have a Facebook page."
-- George Clooney

Pa pojdimo po vrsti.

Kar se tiče prometnih podatkov - moč prometnih podatkov se marsikje podcenjuje. Malo pobrskajte po novicah, kako so na MIT delali že pred leti raziskave v smeri analine prometnih podatkov mobilnih telefonov, ali pa kako je neko britansko podjetje v Pakistanu lepo dobilo dostop do celotne live baze mobilnih uporabnikov in so potem analizirali kdo je vključen v teroristično celico in kdo ne. O deanonimizaciji smo pa tudi že precej pisali.

Seveda mi pa ni jasno kako je lahko folk tako glup, da nekemu spletnemu servisu zaupa podatke od svojega mail accounta in dopusti tim. viral marketing.

Tle pa pridemo do naslednjega problema. Katere podatke o sebi sploh kontroliramo? Zadevo je Schneier lepo opisal na svojem blogu: A Taxonomy of Social Networking Data

4. Incidental data. Incidental data is data the other people post
about you. Again, it's basically same same stuff as disclosed data, but
the difference is that 1) you don't have control over it, and 2) you
didn't create it in the first place.


Še par zanimivih esejčkov za (pozorno) prebrat, da se bo morda kdo zavedel obsega problema:
-
Our Data, Ourselves

- When the Internet Is My Hard Drive, Should I Trust Third Parties?
- The Death of Ephemeral Conversation
- Privacy in the Age of Persistence


Kar se pa tiče fotografiranja, pa načeloma velja naslednje načelo: ne smemo fotografirati na vseh tistih krajih, kjer pa bi oseba utegnila upravičeno pričakovati zasebnost, pa čeprav je ta kraj del nekega javnega kraja. (Npr. znane pevke, ki se pred koncertom preoblači na zaodrju ne smemo fotografirati brez privolitve.) Ter: ne smemo fotografirati, če oseba temu nasprotuje.

Dodatno pravilo velja, če želimo fotografijo izkoriščati v komercialne namene: potrebujemo dovoljenje oseb, ki so na fotografiji prepoznavne.

Več o tem pa tule: http://www.e-fotografija.si/templates/?...
sudo poweroff

HardFu ::

Zanimivo je tudi kako nekateri s ponosom izjavljajo, da nimajo racuna na FB in/ali so ga pobrisali. Meni pa to ni nic slabega, na FB imam ze dolgo racun, obiscem ga 1-3x dnevno za par minut. Ker se ukvarjam z izdelavo spletnih strani, so me prek FB kontaktirale ze tudi nekatere moje stranke, ki jih sicer nebi dobil, kar pomeni da sem zahvaljujoc FB tudi nekaj zasluzil.

Nekateri so pac "omejeni" in se ne zavedajo moci socialnih medijev. Ce pa so zato frajerji, pa naj vsak presodi sam
http://codeable.io

antonija ::

Zato ker ena oseba zasluzi nekaj evrov na racun facebooka ne opravicuje neumnosti mnozice da facebooku zaupa prakticno vse podatke o sebi. Sploh pa upam da se bo zasluzek splacal glede na podatke ki si jih ti in tvoji kolegi zaupali FBju.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

zee ::

Točno tako.

Dodatno vprašanje, ki ni irelevantno, je, kako sploh obvarovati svojo zasebnost na internetu. Se to sploh da?
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

antonija ::

Jah svoj cajt je bilo dovolj ce je vsak pazil na svoje podatke in je bila stvar resena. Kaksna zelo ambiciozna agencija z dostopom do podatkov, ki jih po zakonu nebi smeli gledati, je sicer lahko izvedla vse kar je hotela, ampak vsaj firme so dale mir glede tega.

Danes je pa kot kaze dovolj da imas:
1. email naslov v stilu ime.priimek@provder.com
2. glupe kolege ki dovolijo datamining random podjetjem
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Spc ::

Danes te tak data mine-ajo vsipovsod.
Tudi ko te domov pokliče "anketa".
:)
 

antonija ::

Ampak na telefon se ni treba oglasit. Tud ce se oglasis ti se vedno ni treba odgovarjat na vprasanja. Skratka rabijo tvoje aktivno sodelovanje da kaj izvejo. Pri FBju pa sklepam da so vse kljukice po defaultu oblkjukane in rabis aktivnost uporabnika ce noces da brskajo po tvojih podatkih.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

zee ::

Od zadnje reforme vmesnika na Facebooku so praktično vse kljukice po default-u na ON, kar pomeni, da lahko praktično kdorkoli vidi karkoli (če si uporabnik ni tega preštelal).
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

poweroff ::

No, sicer je pa Zuckenberg precej aroganten postal v zadnjem času. Recimo njegove izjave, da zasebnosti ni več... ter najemanje lobistov, ki naj bi skrbeli za spremembe privacy zakonodaje v raznih državah.

Samo jaz bi rekel, da je fant preveč visoko segel.
sudo poweroff

nba76 ::

Vse bolj me skrbi ta uporaba FBja sam kaj čm k se gor dopisujem s prijatelji in učasih je prov fajn k skupi komentiramo na slike in se dobro nasmejemo.

Res žalostno :(
BEN WALLACE #3

zee ::

Včasih je prav fajn, ko se dobimo s kolegi v betuli in se smejeno preteklim prigodam. :)
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

r0ker ::

car3 je izjavil:

Je se kdo tak kot jaz in ne uporablja in ne cekira Facebooka :=) ?

še en care tukaj

Spc ::

Ampak na telefon se ni treba oglasit. Tud ce se oglasis ti se vedno ni treba odgovarjat na vprasanja. Skratka rabijo tvoje aktivno sodelovanje da kaj izvejo. Pri FBju pa sklepam da so vse kljukice po defaultu oblkjukane in rabis aktivnost uporabnika ce noces da brskajo po tvojih podatkih.

No te pa druga finta.
Moj GSM točno ve kje se nahajam pa če se z tem strinjam ali ne.
Po defaultu je odkljukana kljukica.
 

Keyser Soze ::

A mislite da se z konkretno analizo podatkov iz baze S&Tja pa ne da razbrati kakšnih drugih podatkov? Vaš življenjski slog, politično prepričanje, morebitne prijatelje, delovno področje(celo podjetje), izobrazbo, ipd. Rabimo samo še vaš mail ali kakšen drug znak, ki ga lahko povežemo s kakšno drugo osebo in gremo od tam naprej. Dokler ne poznamo vaše številke spodnjih gat.

Dalj časa kot je nekdo prisoten "online" manjša je njegova zasebnost oz. se veča verjetnost, da pride na plano kakšen neželjen detalj. Ravno tako je s krogom (intimnih - ne razmišljat samo o seksu)prijateljev v real life. Večji kot je, večja je verjetnost da pride kaj bolj ali manj škatljivega ven.

Uporabljam Facebook, ker vseeno pazim kaj objavljam tam gor, in ker sem sam pri sebi presodil, da mi zadeva niti na daljši rok ne more škodit. Se pa vsekakor zavedam, da je moja zasebnost s tem, ker sem aktivni uporabnik interneta, močno zmanjšala. Če tega človek ni pripravljen sprejet mora prekleto fino pazit kaj in kako dela. Pa tudi to včasih ni dovolj.
OM, F, G!

antonija ::

Ja, sam podatki kje se nahaja tvoj mobitel majo kar nekaj zakonskih varovalk kolikor vem. Podatke na FBju pa verjetno ureja EULA od FBja in nic drugega.

Predvsem je pa lokacija mobilnega telefona p!(C)k!n dim v primerjavi s podatki, ki jih ljudje zaupajo FBju.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Spc ::

Mi smo dobili domov anketo (500 strani).
Noter je bilo vse od katerega kozarca uporabljaš do katere zobne ščetke, pijače, gume, copat, očal .........
Seveda tega nismo rešili ampak eni pač rešijo.
 

nba76 ::

Sej ne mormo nč narest smo pač ovce a ne :)

Pa kolikor pazš al pa ne useen vejo dost al pa preveč.

Spc je izjavil:

Mi smo dobili domov anketo (500 strani).
Noter je bilo vse od katerega kozarca uporabljaš do katere zobne ščetke, pijače, gume, copat, očal .........
Seveda tega nismo rešili ampak eni pač rešijo.


IN tisti k to rešjo so pa debili lol.

Zakaj ne vprašajo da daš svoj pin od bančne. Ta "anketa" se mi zdi tko z drugimi besedami "hey I am a retard who likes to be controlled by somebody"

:S
BEN WALLACE #3

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: nba76 ()

Spc ::

ja samo vedno bodo tisti, ki bodo to rešili.
Enako velja za fb.. pač maš ljudi ki rešijo ali napišejo z kom se družijo .. itd itd..
 

nba76 ::

res je
BEN WALLACE #3

BaToCarx ::

Mene pa bolj zanima kolko vas googla karkoli, pri tem pa ste vi prijavljeni v google?

nba76 ::

Če mislš gmail pol *raises hand*

Ja googlu itak nč ne moreš lol
BEN WALLACE #3

Mehmed ::

antonija je izjavil:


Se pa ne morem spomnim kje je to zapisano v pravniski dikciji, imam pa v spominu da je imel varuh clovekovih pravic (BTW, a to sploh se mamo??) nekaj zdraven pri razlagi. Al pa vsaj tista teta ki dela isto sluzbo sam za informacijske zadeve.

Informacijska pooblascenka bolj verjetno. Varuhinjo clovekovih pravic tudi se imamo, samo njo bolj redko vidis, njen predhodnik je bil dost bolj glasen.

Tear_DR0P ::

Uporabljam Facebook, ker vseeno pazim kaj objavljam tam gor, in ker sem sam pri sebi presodil, da mi zadeva niti na daljši rok ne more škodit.

ti nekako nisi dojel pointa te novice - ni važno kaj ti misliš o FBju, ni važno kaj ti objavljaš o FBju. Važno je kaj vsi ostali o tebi na FBju objavijo in to je dovolj, da izvemo več o tebi

hkrati pa tudi ne štekaš enega pointa v dataminingu - če moraš prečesati cel slo-tech, da o nekem uporabniku ugotoviš večino reči - od spolne usmerjenosti, verskega in političnega prepričanja dalje, porabš zato ogromno računske moči, in še več človeškega dela. če pa imaš socialno omrežje nekega človeka, lahko precej natančno ugotoviš v katera socialna omrežja (geje, terorirste, pedofile ali pa kristjane, muslimane ali drsalce, tenisače, ...) se uvršča in hkrati to izračunaš z mnogo manj računske moči - in glede na socialna omrežja kjer se posameznik giblje, lahko z veliko natančnostjo sklepaš o njegovih lastnostih.

povej mi s kom se družiš in povem ti kdo si v tem primeru precej drži - kdor ima veliko gejev za prijatelje je verjetno gej, kdor ima na FBju za prijatelja dodanih veliko ljudi iz SDSa je skoraj sigurno član SDS in kdor redno kliče iste telefonske, uporablja iste proxyje in se pogovarja s podobnimi ljudmi kot kakšen znan obsojen pedofil, je - well zelooooo verjetno pedofil. pol naprej pridejo pa FDVjevci v igro, da ti povedo pri katerih cifrah lahko začneš verjeti da je nekdo gej, zelen, SDSovec al pa župnik
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Matevžk ::

car3 je izjavil:

Je se kdo tak kot jaz in ne uporablja in ne cekira Facebooka :=) ?

Ja. Nas je ogromno takih, ki sploh nismo prijavljeni -- nikoli nismo bili. Ampak še več vas je pa takih, ki komentirate, ne da bi prebrali novico.
lp, Matevžk

Gandalfar ::

kaj pa linkedin? Saj se zavedas, da je danes bistveno tezje dobit zanimivo sluzbo, ce te npr. ni na LinkedIn?

Matevžk ::

Na LinkedInu tudi vedo veliko o tebi, ja, ampak le, če si registriran. V njihovi politiki zasebnosti namreč med drugim piše:

  • The names and email addresses of people that you invite will be used only to send your invitation and reminders. (Torej drugi ne prispevajo o tebi nobene informacije, dokler nisi registriran, da te lahko umestijo v mrežo.)

  • You can also close your account through the LinkedIn website. If you close your LinkedIn account, we will remove your name and other personally identifiable information from our publicly viewable database. /.../ To request that we close your account and remove your information from the LinkedIn website, please send your request to customer_service@linkedin.com. Skratka, lahko zahtevaš, da pobrišejo vse podatke, ki si jim jih dal.

lp, Matevžk

Gandalfar ::

ampak kako si lahko privoscic ne bit registriran, ce si v IT-ju npr?
«
1
2 3 4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Facebook tone še globlje

Oddelek: Novice / Zasebnost
4513868 (7528) Jarno
»

Prvi vtis na Facebooku: Število prijateljev vpliva na privlačnost (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
9924104 (19278) smash
»

Boštjan M. Zupančič o Facebooku (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
11424700 (20032) Ziga Dolhar
»

EU začenja preiskavo Facebooka? (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
24163562 (58594) Ramon dekers
»

Četudi ga ne uporabljate, Facebook pozna vaše prijatelje (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
18550753 (44291) BaToCarx

Več podobnih tem