» »

Povej mi, s kom se družiš na Facebooku, in povem ti, kdo si

Povej mi, s kom se družiš na Facebooku, in povem ti, kdo si

First Monday - Povej mi, s kom se družiš, in povem ti, kdo si velja tudi pri uporabi socialnih omrežij. Moderni način življenja namreč omogoča enostavno zbiranje in sledenje človeških interakcij. Nekje obstajajo zapisi o vseh poslanih in prejetih elektronskih sporočilih, telefonskih klicih in SMS-ih. Na tem mestu ni pomembno, ali jih kdo dejansko bere - dovolj je, da obstaja možnost, da bi jih kdo. In ker gliha vkup štriha, se da na podlagi analize socialnih kontaktov zelo dobro profilirati posameznika s skrbnim pregledom njegovih prijateljev, ne da bi karkoli vedeli o njem.

Pojav Facebooka in podobnih strani pa to omogoča sleherniku, saj so podatki o interakcijah tu dostopni vsem in ne le posvečenim (npr. telefonskemu operaterju). Bodimo pošteni, Facebook ima možnosti blokiranja, razvrščanja v skupine, omejenih profilov in podobnega z namenom zaščititi osebne informacije pred širnim občestvom, a jih uporablja le peščica. V spletnem časniku First Monday beremo o zanimivi raziskavi, ki so jo izvedli na 4.080 profilih uporabnikov Facebooka z MIT-a. Osredotočili so se na spolno usmerjenost (vrstica Interested in Men/Women/Men and Women v profilu), ki so jo poskušali napovedati na podlagi prijateljev neke osebe. Rezultati odkrivajo marsikaj.

Istospolno usmerjeni uporabniki Facebooka, ki so to navedli v svojem profilu, imajo za velikostni razred (v resnici za 3- do 18-krat) več podobno mislečih prijateljev v svojem profilu kot heteroseksualni vrstniki. In smiselno je domnevati, da je položaj enak tudi pri tistih, ki tega podatka v svoj profil niso vključili. Dva MIT-ovca sta napisala svoj gaydar, ki je na podlagi sklenjenih prijateljstev napovedal spolnost usmerjenost posameznika in bil presneto natančen pri moški populaciji, dočim mu razlikovanje med ženskami ni šlo brez napak.

In zakaj bi nam bilo sploh mar, če lahko svoje podatke v Facebooku in podobnih omrežij omejimo? Ključna beseda je svoje. Na profile svojih prijateljev in informacije, ki jih ti razkrijejo o sebi, nimamo vpliva. Žal lahko s podatkovnim rudarjenjem (data mining) prek analize naših prijateljev drugi sklepajo o nas več, kot bi si želeli. In če to lahko počneta dva diplomanta z MIT-a, zakaj, mislite, tega ne bi mogli početi oglaševalci, varnostne agencije in tajna policija?

14 komentarjev

BaToCarx ::

In če to lahko počneta dva diplomanta z MIT-a, zakaj, mislite, tega ne bi mogli početi oglaševalci, varnostne agencije in tajna policija? Zadnja dva že vesta.. Oglaševalci so pa geo located in male/female.

Kaj pa tisti ki igrajo na FB igre in dodajajo random osebke? :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BaToCarx ()

r0ker ::

čudno se mi zdijo ideje teh "raziskav" da bi po prijateljjih izvedli kdo si. če hočeš vedet nekaj o meni moraš vedet kdo so moji prijatelji IN KAJ VEČ O NJIH. če pa ne veš o nikom nič, je vse kar veš ==== NIČ. če bi se šlo kdo ma več moških prijateljev kot ženskih pol smo itak same obične pederčine (ker ex ne štejejo ;)

moj_nick ::

Kaj pa, če imaš 5000 prijateljev?
110111001001010001010000

dzuks ::

Če si gay je med temi 5000 veliko tebi enako mislečih :)

Tarzan ::

Če te je na Facebooku Brüno dodal za prijatelja in si sprejel, potem si gay. ;)

JurijTurnsek ::

kje je smisel te novice? ali ljudje s tem posegajo v našo zasebnost? vedo o nas več kot prej?

če je kdo istospolno usmerjen ga boš prepoznal po nekaj urah opazovanja, čeprav me resnično zanima, zakaj bi bilo to nekaj tako pomembnega oz. tajnega. smo v dobi, ko se ljudje vedno manj skrivajo v omarah in jih nekako ne more nihče izsiljevati več.

če pa je skrivni homoseksualec pomembem poslovnež ali politik, pa verjetno ne bo ime FB računa, še manj verjetno pa bo imel dodanega svojega ljubimca itd.

temu bi res rekel eno pointless početje, saj so vse informacije zgolj špekulativne, njihova vrednost pa nična...
http://www.slatnaskejta.com

ABX ::

PR bullshit, samo da se govori o njih in so vsi veseli.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

PacificBlue ::

Facebook ima zelo dobro brezplačno reklamo.

MrStein ::

Spolna usmerjenost je samo primer. Velja za vse lastnosti.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Machiavelli ::

Ah naj usak živi svoj lajf...
Nigaaazz

Looooooka ::

Big deal.
Si vzamem en dan....in poklikam vse zoofile na facebooku...po tej logiki bi mi ta njihova besna analiza prepovedala sprehajanje okol Brda?
Kar se tice reklamiranja pa SUPER...ce ze moram gledat reklame potem rajs gledam tiste, ki bi me celo zanimale.

murmur ::

Kaj pa ce te ni na Fackbook-u in te ni niti na Squitter-ju? Potem te sploh ni? Loser? Anarhist? Terorist?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: murmur ()

Isotropic ::

Spolna usmerjenost je samo primer. Velja za vse lastnosti.

ne vem ce (nisem bral sicer). problem je ze v tem, da veliko ljudi ne opisuje svojih lastnosti (natancnost...) na fb, ce pa jih, pa v 99% primerov nakladajo (vsaj malo).

MrStein ::

Spolna usmerjenost je samo primer. Velja za vse lastnosti.

ne vem ce (nisem bral sicer).

Pol pa preberi ;)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Facebook zmanjšal količino podatkov, ki jih posredujejo uporabnikom

Oddelek: Novice / Zasebnost
4619477 (16554) cegu
»

Uporaba Facebooka vpliva na samopodobo in raven stresa

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
136846 (5243) gzibret
»

Aplikacije s Facebooka zbirajo osebne podatke

Oddelek: Novice / Zasebnost
209146 (7958) Keyser Soze
»

Povej mi, s kom se družiš na Facebooku, in povem ti, kdo si

Oddelek: Novice / Zasebnost
145605 (4360) MrStein

Več podobnih tem