» »

Online stavnic v ZDA (še) niso prepovedali

Online stavnic v ZDA (še) niso prepovedali

Slashdot - Slovenija očitno ni edina država, ki ji gredo v nos on-line stavnice. A za razliko od Slovenije, so se v ZDA problema on-line stavnic lotili na nekoliko drugačen način - z veliko več posluha za pravno državo.

Nekateri v ZDA so namreč mnenja, da bi morala zakonodaja iz leta 1961, ki prepoveduje telefonske stave med državami, veljati tudi za internet. Zato so predlagali sprejem posebnega zakona (in ne dopisa), ki bi prepovedal čezmejno poslovanje on-line stavnic, oziroma bi prepovedal večino oblik internetnih stavnic, pa tudi nakazila on-line stavnicam s strani ponudnikov kreditnih kartic.

Namera trenutno ni uspela, saj nekateri senatorji nasprotujejo sprejemu zakona tik pred volitvami (le-te so 7. novembra). Kritiki tudi poudarjajo, da gre pri sprejemanju tega zakona v predvolilnem času zgolj za nabiranje točk, predvsem med skrajnimi verskimi skupinami, zakonu pa seveda nasprotujejo tudi močni igralniški lobiji.

Pa je Slovenija enkrat le bolj učinkovita od ZDA...

7 komentarjev

Pohi ::

Na žalost so v petek zvečer ta bill potrdili z veliko večino saj se je senator Frist znašel in ta online gambling predlog zakona spretno dodal k precej bolj pomebnemu zakonu ki se je tikal nacionalne varnosti tako da je bil zakon sprejet z nekje 400 glasovi proti 3-em. Ker je to bila zadnja seja niso nič pomagali razni protesti demokratov tako da sedaj ta zakon samo še čaka na podpis predsednika Busha kar bi se naj pripetilo v roku dveh tednov. Ameriška vlada pa more najkasneje v roku 270-ih dni izpeljati ta zakon, tu še je precej odprtih stvari in bo verjetno prisotna še marsikaka tožba.

Precej očitno je da gre zgolj za nabiranje političnih točk pred bližnjimi volitvami a večine ameriške javnosti tako ali tako to ne moti. Prav smešno je da je v zapisu zakona navedeno da se prepove stavljenje na igre pri katerih so prisotne možnosti, pri tem pa so izvzeli stave na konjske dirke in pa loterijo ker pač gre za državno zadevo in je to le-temu primerno obdavčeno in kontrolirano. Spremembe bi bile možne če bi na bližnjih volitvah republikanci padli a to se verjetno ne bo zgodilo. Možno je tudi da zaradi raznih težav tega zakona ne bi pravočasno "enforceali" in bi tako v bistvu padel v pozabo, to v ZDA ni tako redek pojav a vendarle gre za zelo pereče zadeve, vsaj kar se tiče moralnih republikancev.

V bistvu bodo lahko Američani verjetno še vedno stavili/igrali poker a ne bodo mogli depozitat denarja na te stavnice oz. igralnice, znalo bi se zgoditi da bi te igralnice blokirale ameriške igralce, kar bi bilo precej slabo vsaj kar se tiče online pokra saj bi se s tem izgubila velika masa "slabih" igralcev. Vprašanje je tudi kako bodo na to reagirale firme kreditnih kartic in razne online poslovalnice kot so Neteller, PayPal in ostale.

S tem so kao hoteli zaščititi družine in otroke pred kakšno odvisnostjo od gamblanja ampak s tem bodo vseeno naredili več škode kot koristi. V primer naj samo navedem online poker kjer je na največji strani lansko leto bilo registriranih nekje 1 miljon igralcev iz ZDA. Od tega se jih nemalo z online pokrom preživlja, mnogi pa si s tem plačujejo šolnine in podobne zadeve. In poker je v ZDA že od nekdaj bila tradicija, igra ga cca. 50 miljonov ljudi ali še več ampak javnost ni bila dobro obveščena o teh zadevah da bi kaj več protestirali. Odvetniki raznih firm in organizacij so bili precej prepričani da ta zakon ne bo šel skozi in imeli so verjetno kar prav a kot sem že omenil se je senator Frist znašel in ta zakon pripel kot dodatek k nekaterim drugim predlogom zakonov tako da so senatorji ta zakon v bistvu hočeš nočeš morali sprejeti.

V naslednjem letu bodo verjetno kakšni protesti in poskusi raznih tožb vsaj kar se tiče online pokra, saj bodo poskušali dokazati da to ni igra na srečo ampak igra skilla sploh glede na to da so dovoljene stave na konjske dirke in pa loterija.

"Land Of the FREE" pač :\
Ya hya chouhada!!!

billy ::

loterija je verjetno pod okriljem države zato ni prepovedana...konjske dirke so pa tudi legendaren binis v USA in tudi verjetno "državni", zato se jih ne bo prepovedalo, logično :)

problem so tudi online igralnice, katerih lastniki jih rajši registrirajo v "exotičnih" krajih da bi se tako izognili plačevanju davkov..tako takšne stavnice oz igralnice niso zanimive za državo ker ji ne prinašajo nič dobrega in jih je potrebno prepovedati, spet logično:)

Z-lot ::

Oh c'mon... da so v ZDA bolj prijazni? Ehem, smo pri nas imeli zaplembe in aretacije?

Trdi ::

Londonska borza je pred kakšno uro objavilo sporočilo Party Pokra, vodilnega ponudnika online pokra, da bo blokiral ameriške igralce in se tako uklonil ameriškemu pritisku. Vsaj 80% vseh igralcev na strani je Američanov... Pacific Poker je namero o blokadi povedal še pred Partyjem, Pokerstars je na poti, nekatere druge poker strani so Američane dol vrgel že pred nekaj tedni.

Problem teh poker strani je, da so bazirane v malih eksotičnih državicah. Vkolikor bi bile bazirane v državah Evropske unije, do vsega tega sranja ne bi prišlo. Namreč Svetovna trgovinska organizacija je že velikokrat razsodila proti ZDA in zahtevala odpravo vseh ukrepov proti online gamblingu. ZDA to preprosto ignorirajo, saj Antigua ne more prizadeti ameriškega gospodarstva s protiukrepi. Evropska unija bi samo kak procent tu ali tam spremenila, uvedla gospodarske protiukrepe in stvar bi bila rešena.

Aja, še ena stvar, zelo zanimiva... Svetovna trgovinska organizacija naj bi Antigui verjetno v naslednjih dneh dovolila protiukrepe v obliki, ne boste verjeli, kršitve ameriških patentov in registriranih znamk, Antigua zahteva prosto kopiranje vsega ameriškega od glasbe do filmov. :D

Edit: "novica" je napačna, zelo napačna, bolje rečeno zastarela.
Trdota d.o.o.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Trdi ()

antonija ::

Kaksni so pa kaj davki na antigui? Pa cene storitev? Hrane? Nafte? Klima je verjetno ugodnejsa kot pri nas...
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: antonija ()

Trdi ::

Davki niso omembe vredni, klima pa je super.
Trdota d.o.o.

antonija ::

Pa se anglescina je gor uraden jezik!!! Jaz grem siht iskat tja8-)
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Konec stavam na internetu v Slo

Oddelek: Loža
353020 (1875) amigo_no1
»

V ZDA zasežene domene največjih pokeraških strani

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
4213045 (9844) amigo_no1
»

Mnenje: totalitarni vzgibi slovenskih oblasti pri odnosu do interneta (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Novice / Nova vsebina
29136281 (28403) driver_x
»

Blokada BetandWin.com (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8817108 (13505) CWIZO
»

Milijonska tožba za omogočanje piratiziranja

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
434387 (2349) antonija

Več podobnih tem