»

Anonimno grajanje politikov v Avstraliji prepovedano

Michael Atkinson

CNet - V Avstraliji so resno vzeli namero cenzurirati cel internet, saj redno krčijo pravice uporabnikov. Zadnja cvetka je njihov zakon o volitvah (Electoral Act 1985), ki je bil nazadnje dopolnjen prejšnji mesec, a dopolnila so postala aktualna šele ta mesec - volitve so namreč 20. marca.

V 116. členu namreč ta zakon odreja, da je v predvolilnem času v Južni Avstraliji prepovedano na spletu, po televiziji ali prek radia anonimno objavljati volilni material, komentarje kandidatov in strank, kritike in podobno. Objava je dovoljena le v primeru, da se avtor podpiše s polnim imenom in naslovom, sicer mu grozi globa v višini 1250 avstralskih dolarjev. Izjeme so le prispevki v časnikih, nevtralni povzetki srečanj brez komentarja in objava v časopisu, če je ime pisca znano...

11 komentarjev

Sodišče Evropskih skupnosti dovolilo državni monopol nad športnimi stavami

Reuters - Sodišče Evropskih skupnosti je danes v postopku odločanja o predhodnem vprašanju odločilo, da določba 49. člena Pogodbe o ustanovitvi Evropske skupnosti o svobodi opravljanja storitev državam članicam ne prepoveduje omejevanja opravljanja iger na srečo preko spleta oz. spletnega dostopa iz državnega ozemlja, kar določa portugalski zakon o državnem monopolu na področju iger na srečo in stavnicah. To pomeni, da lahko posamezne države članice EU od ponudnikov dostopa do interneta zahtevajo prepoved dostopa uporabnikov do spletnih stavnic, če obstaja nevarnost kaznivih dejanj.

V postopku pred sodiščem sta si nasproti stala portugalska državna loterija Jogos Santa Casa ter Bwin in portugalska nogometna liga. Bwin in portugalska nogometna zveza sta namreč sklenila sponzorsko pogodbo, ki je vključevala reklamiranje Bwina na stadionih in internetnih straneh lige, zaradi česar ju je Santa Casa, ki ima na Portugalskem monopol nad igrami na srečo in stavnicami, kaznovala z vsakega po 75.000...

15 komentarjev

Online stavnic v ZDA (še) niso prepovedali

Slashdot - Slovenija očitno ni edina država, ki ji gredo v nos on-line stavnice. A za razliko od Slovenije, so se v ZDA problema on-line stavnic lotili na nekoliko drugačen način - z veliko več posluha za pravno državo.

Nekateri v ZDA so namreč mnenja, da bi morala zakonodaja iz leta 1961, ki prepoveduje telefonske stave med državami, veljati tudi za internet. Zato so predlagali sprejem posebnega zakona (in ne dopisa), ki bi prepovedal čezmejno poslovanje on-line stavnic, oziroma bi prepovedal večino oblik internetnih stavnic, pa tudi nakazila on-line stavnicam s strani ponudnikov kreditnih kartic.

Namera trenutno ni uspela, saj nekateri senatorji nasprotujejo sprejemu zakona tik pred volitvami (le-te so 7. novembra). Kritiki tudi poudarjajo, da gre pri sprejemanju tega zakona v predvolilnem času zgolj za nabiranje točk, predvsem med skrajnimi verskimi skupinami, zakonu pa seveda nasprotujejo tudi močni igralniški lobiji.

Pa je Slovenija enkrat le bolj učinkovita od ZDA...

7 komentarjev

Ponudniki dostopa do interneta lahko berejo pošto svojih uporabnikov

Wired News - Seveda samo v ZDA.
Kot poroča Wired je namreč Prizivno sodišče prvega okrožja razsodilo, da ponudniki elektronske pošte ne kršijo zakona, če berejo e-pošto svojih uporabnikov brez njihovega soglasja. Seveda pa pošte ne smejo prestreči med prenosom (tim. snifanje), saj je to prepovedano z Electronic Communication Privacy Act, pač pa jo lahko preberejo "šele" ko se shrani v elektronskem predalu.

Najbolj smešno (ali žalostno, kakor vzamete) pri vsej stvari pa je to, da je dostopanje do elektronskega predala celo enostavneje kot prestrezanje med prenosom.

Je odveč poudariti, da imajo Hotmail, Yahoo, GMail in ostali večji ponudniki elektronske pošte svoje strežnike večinoma v ZDA...?

28 komentarjev

Prvi primer "Nintendoitisa"

FOX News - Hm, da se ne bo kdo smejal. Gre za popolnoma resno tadevo! V ZDA so namreč odkrili nekaj, čemur pravijo prvi primer "Nintendoitisa" oziroma poškodb, ki jih otroci dobijo pri prekomernem igranju natelevizijskih drkalic, ki jim nekateri pravijo konzole. Poškode so posledica nenaravne drže in gibov zapestja in rok, po daljšem času pa lahko celo onemogočijo najbolj preprosta opravila, kot je pisanje in podobno. Celotno novico lahko preberete tukaj, jaz pa bi vas rad opozoril, da redno preverjate svojega mlajšega bratca/sestrico/vesoljčka, ki se tako rad igra s konzolami. Če pa ste sami tak slučaj pa naj vam OC bog pomaga...

1 komentar