» »

Osnutek novele zakona o policiji - omejevanje zasebnosti in širjenje policijskih pooblastil?

Osnutek novele zakona o policiji - omejevanje zasebnosti in širjenje policijskih pooblastil?

Slo-Tech - Pred kratkim smo že poročali o predlaganih spremembah zakona o SOVI, tokrat je na vrsti še policija. MNZ namreč pripravlja novelo zakona o policiji, ki se trenutno še nahaja v medresorskem usklajevanju, osnutek zakona pa je, zaradi posegov v zasebnost, že deležen številnih kritik, med drugim tudi o tem, da se Slovenija spreminja v policijsko državo. Kritiki s(m)o mnenja, da so predlagane zakonske spremembe poskus države, da bi pod krinko "terorizma" in nekaterih kaznivih dejanj, ki so v zadnjem času odmevala v javnosti, široko povečala svoja pooblastila glede posega v informacijsko zasebnost.

V odgovor na kritike je ministrstvo za notranje zadeve v petek sporočilo, da je zakon nujen zaradi zahtev EU. Policija naj bi nova pooblastila nujno potrebovala zaradi vstopa Slovenije v Schengensko območje. Kar pa je bolj kot ne le izgovor, saj Schengenska konvencija v resnici ne zahteva tako nesorazmernih in vseobsežnih posegov v zasebnost, kot jih predvideva predlog omenjene novele zakona.

V petkovih Odmevih (17. marca 2006) na TV Slovenija je mag. Goran Klemenčič s Fakultete za policijsko varnostne vede izrazil mnenje, da gre v primeru omenjenega predloga za neustavno in nevarno širjenje policijskih pooblastil. Podobna mnenja so pred tem v medije prišla tudi s strani Pravne Fakultete v Ljubljani in nekaterih odvetnikov. Osnutek namreč predvideva prikrito zbiranje osebnih podatkov brez sodne odredbe. Pa ne le to, saj predlog zakona omogoča celo interpretacijo, ki dovoljuje tudi "usmerjeno" in kontinuirano sledenje ter tajno opazovanje. Usmerjeno zbiranje podatkov naj bi obsegalo zbiranje podatkov o premoženjskih razmerah, s kom se druži opazovana oseba, kakšno vozilo uporablja, kakšno prtljago ima, itd. In vse to tudi za osebe, ki šele nameravajo storiti kaznivo dejanje. Nadzora nad takim zbiranjem podatkov ne bi imela tožilstvo in sodišča, pač pa bi ga lahko odredil šef kriminalistične policije.

Na očitke je v petkovih Odmevih odgovarjal notranji minister Dragutin Mate, njegova reakcija pa kaže, da zakon zaradi številnih kritik morda le ne bo sprejet v predlagani obliki. Po mnenju ministra sicer ne gre za posege v zasebnost, pač pa "gre preprosto za to, da v skladu z 99. členom (Schengenske) konvencije država zbira določene podatke samo v tistem trenutku, ko je neka oseba s strani neke države dana v ta sistem po tem členu, in ko policisti zgolj naključno ustavijo takšno osebo bodisi znotraj države, bodisi na meji in potem vnesejo, zelo natančno, določene podatke o tej osebi ... gre pa za točen kraj, razlog zakaj je bila oseba ustavljena, in seveda za vse podatke v zvezi s tem kako se prevaža". V nadaljevanju je Mate še enkrat povedal katere podatke bodo lahko zbirali policisti, če bo zakon sprejet, pri čemer pa je v bistvu navajal podatke, ki jih dejansko zahteva omenjeni člen Schengenske konvencije, ne pa podatkov, ki so bili navedeni v predlogu zakona (in so od konvencije pomembno širši). Podatki, ki naj bi se zbirali, naj bi po Matejevih besedah bili "kraj, čas in pa z čim se prevažajo in ničesar drugega, se pravi tudi osebe, ki z njim potujejo v avtomobilu se popišejo". Po drugi strani pa osnutek govori o "usmerjenem zbiranju podatkov", "diskretnem zbiranju", tako imenovanem "resnem sumu" (ki ni nikjer natančno opredeljen; op.a.), zbiranju osebnih podatkov o osebi od "drugih subjektov", o podatkih o premoženjskih in družinskih razmerah itd. Slednje bi po črnem scenariju celo omogočalo razlago, da bi policija pridobivala tudi npr. prometne in lokacijske podatke od mobilnih operaterjev in ponudnikov dostopa do interneta (ki so "tako imenovani" "drugi subjekti"), morda pa tudi podatke, ki jih zbira delodajalec. Mimogrede - v celotno zgodbo se sedaj prav lepo vklaplja tudi že sprejeta direktiva o hrambi prometnih podatkov...

Glede na povedano bi torej lahko policija zgolj "naključno" ustavila nekoga, za katerega obstaja sum, da bo nekoč v prihodnosti storil kaznivo dejanje, ga popisala in zabeležila kdo potuje z njim. Seveda bi bilo na tak način mogoče dobiti odlične vhodne podatke za izgradnjo socialnega omrežja obravnavane osebe (krog prijateljev, znancev, itd.), kar bo verjetno omogočalo hitro pridobivanje novih osumljencev.

Skoraj zanesljivo gre tudi za nesorazmeren poseg v informacijsko zasebnost ter poseg v najintimnejšo zasebno sfero, saj osnutek omogoča tudi vodenje evidence o družinskih razmerah in premoženjskem stanju. Poleg tega pa osnutek ne predvideva naknadnega obveščanja osebe o tem, da se je ukrep zoper njo izvajal.

Kot že rečeno, je osutek naletel na številne kritike, za katere pa kaže, da bodo morda le učinkovite. V Odmevih je minister namreč že izjavil, da razmišljajo o uvedbi tožilskega ali sodnega nadzora nad tem pooblastilom. Kljub vsemu pa je neverjetno že samo dejstvo, da je tak osnutek sploh nastal - pri tem je potrebno poudariti, da je šlo za osnutek, ki ni bil zgolj delovno gradivo, ki ga bi pripravil nek preveč zagrizen uradnik na policiji ali MNZ, ampak uraden predlog spremembe zakona, ki je bil kot tak poslan drugim ministrstvom v usklajevanje. Ljubitelj Orwellovega romana 1984 bi v osnutku pravzaprav pričakoval le še ustanovitev enote miselne policije. Slovenija 2006?

153 komentarjev

«
1
2 3 4

Azrael ::

Ne vem ali imam samo jest pohn kufer floskule naših birokratov:"To je zahteva EU". Pa naj bo to zgodbica o EU vlečni kljuki (ki jo poznajo samo v SLO), utripajoči zeleni luči na semaforjih ali pa sedaj tole.

Ko se potem pokaže, da je stvar od začetka do konca zgrešena, v EU pa o tem nič ne vedo, je kmalu spet po starem, ampak najbolj škoda je to, da pametnjakoviči, ki so stvar zakuhali, dosedaj še nikoli niso kazensko odgovarjali.

Glede te novele zakona pa, IMHO je namenona zapisana tako, da se lahko nekaj očitnih barabij ne bo sprejelo, mnogo manjših, pa bo šlo neopazno skozi postopek.
Nekoč je bil Slo-tech.

Z-lot ::

Jp, predolga novica. Argumentacija je že kul, toda to ne sodi v novico - mejbi kot dodaten komentar ali forwardiran link.

Kakorkoli... tale "ki šele nameravajo storiti kaznivo dejanje" mi iz mojega brain database-a v aktualni spomin živo prikliče eno besedno zvezo - Minority Report.

jype ::

Dejte no. Tip je zaposlen na FDV, ce prav razumem. _NE MORE_ napisat krajsega besedila.

Pa se pomembno je, da se zdaj oglasite. Pejte v najblizjo poslansko pisarno in zahtevajte, da se tak zakon vrze ven, da tu ni amerika in da ce EU to zahteva, potem pac pejmo ven (no, tega rajs ne rect, recte da naj se potem Slovenija v EU malo bolj resno obnasa in vsaj izkaze svoj interes, ne pa da se obnasa kot kicast okrasek).

Piranha ::

Če boste na internetu poiskali definicijo imena Slovenija, zgodovino in njen izvor. Potem boste videli, da slovenci v resnici ne znamo ravnati drugače kot tako.
Piranha

pegasus ::

"pod krinko terorizma" ... Če si še niste, je pa sedaj prava priložnost, da si ogledate film Loose Change. Dobite ga na vseh torrentih, mulah, tudi na google video je. Vidite, kaj ta terorizem je in kdo dejansko stoji za njim ... in glede na to, kaj se danes globalno dogaja z zasebnostjo je tudi jasno, zakaj je bil ta terorizem potreben.

ivek12 ::

Zelo lepo obrazloženo.

Moti me zelo nizek dokazni standar-sum, ki je čisto subjektiven, dejstvo da o posegu v zasebnost odloča policist (to mora biti v pristojnosti sodišč), širjenje pooblastil itd...
Upam, da taka novela ne bo sprejeta, ter da bomo obdržali tak nivo pravic kot ga imamo. Jasno je pa tudi da je slovenski Zakon o kazenskem postopku eno skorupcalo. Tisti ki ste kaj študirali Zupančiča in njegovo zbirko odločb veste o čem govorim.

Ta vlada je pa itak sposobna vsega, tko da me več ne presenečajo tudi spremembe kazenskega zakonika in ostale represivne zakonodaje, in to vse na podlagi enega ali dveh primerov, ko pa je jasno, da obstoječa zakonodaja funkcionira in da so zaspali naši organi (primer Plut itd.)

kuglvinkl ::

Tisti ki ste kaj študirali Zupančiča in njegovo zbirko odločb veste o čem govorim.

Preklet dobr vem(o).

Sicer pa ja, dodajte vsebinske komentarje o njeni dolžini v zato posebno temo (+/- novic). Tle bodo ta brisana.
Your focus determines your reallity

Spc ::

Če to sprejmejo bo enako kot v Minority Report filmu.

:|

Pavle ::

Nimas kaj, prava barva "Janzevcev" prihaja na povrsje od vsepovsod, kar niti slucajno ne pomeni, da so alternative kaj dosti boljse. :|
Namrec - politiki so do leta 1990 obljubljali vedno boljse, dandanes pa "skrbijo", da nam ne bo slo slabse.

Glede Loose Change - zelo dober predlog, imam jih se nekaj:
RBN - internet/kratkovalovna radio postaja z zelo informativnim programom - rbnlive.com (ameriska)
americanfreepress.net
prisonplanet.com

Liker ::

Joj prejoj!
Najprej da vas malce podrazim:
Kdor ni naredil nic narobe, ga tudi tak zakon ne bi skrbel.
Ce mene kdo vprasa je treba stvari na prodrocju preprecevanja kriminala vsekakor izboljsati. Trenutno policaj lahko VE da bo nekdo storil kriminalno dejanje, a mu ne sme slediti, opazovati, etc...
Ker mora pocakati sodisce da izda nalog.
Kar se pa sodisc tice se pa ve kako zelo "hitra" so.
Resitev bi recimo bila poseben mini organ, ki bi ocenil utemeljenost suma in potem dovolil nadzor. Saj ubogi premalo placani in prevec zaposleni sodniki tako in tako nimajo casa >:D
Sicer pa podpiram preventivo in ne kurative. Samo poglejte primer Plut...

Pavle ::

Vedno se najde kak, ki skusa vse stvari, ceprav so proti njemu, racionalizirat, najti izgovor za....Liker - kdo te placuje?

Brane2 ::

No, jaz ga vsaj deloma razumem.

Poglejmo samo primer Plut. Ta se bo končal tako, da se bodo vsi vpleteni še kak mesec ali dva preganjali v krogu in lepo čakali, da se tvar poleže. V najslabšem primeru bo izrečen komu kje opomin ali kaj podobnega, vsekakor z manj posledicami, kot bi jih imel jaz, če bi me npr. ujel radar na obvoznici pri zmerni prekoračitvi hitrosti.

V takem okolju se mi zdi rahlo noro zagovarjati manjše poravke sedanjega sistema, ki da je čisto fin, samo (nekateri) ljudje v njem niso tapravi.

In kaj mi zagotavlja, da bodo ljudje v njem opravili svoje delo, ko bo šlo za moje grlo ? Nič. Tudi naslednjič se znajo stvari zaplesti pri papirologiji, nekdo bi znal umreti, brez bistvenih posledic za prave krivce v sistemu.

Meni se zdi bistveno in nujno, da damo policaju tako hitro možnost odziva kot jo imajo kriminalci za napad.
Naj ima v sorazmerju s tem tudi odgovornost itd ampak če bo moral čakat na sodnika za vsako bedarijo, potem je bolje, če se oborožujemo sami.

Ne sme se dogajati, da sistem odpove in je analiza napake stvar vpitja uradnikov sistema !
On the journey of life, I chose the psycho path.

Thomas ::

Zgleda, da se ljudem zdi misel, da bi policija postala bistveno učinkovitejša, neznosna.

Kaj imam od abstraktne pravice, da me policaj ne sme zasledovati, brez da mu sodišče to odobri?

Ne prav veliko, IMO.

To pravico dam v zameno za obveznost organov pregona, da sledijo policaje, ki se brezveze izživljajo, ali pa samo zapravljajo čas.

V to smer reforme grejo že od najkasneje 2001. Zelo ugledno se jim je zoperstavljat z malanjem totalitarnega hudiča na steno.

Zelo ugledno je "biti za svobodo, kar nam jo je še preostalo".

In poceni.

Vajenc ::

Politika :\ ...izkoristi vse kar se ponuja. Sicer pa so naši starši životarili v hujši represiji pa jih je vseeno večina živela,veseljačila,brala..., se bomo že znašli. Mogoče bi začel, če bi bil politik na položaju, podobno razmišljati kot ONI. Politika :(

Daedalus ::

Joj prejoj!
Najprej da vas malce podrazim:
Kdor ni naredil nic narobe, ga tudi tak zakon ne bi skrbel.


Prosim za celoten spisek vseh potnikov, ki si jih v zadnjem tednu vozil naokoli, objavi celoten Inbox z vsemi svojimi maili, zakaj ni tvojega imena, priimka, naslova, v profilu? Pa namontiraj si kamere po celotnem stanovanju, prosim, pa jaz bom poslal nekoga, ki te bo vseskozi spremljal in nato poročal o vsem, kaj počneš. Sej te ne moti, itak nimaš kaj za skrivat, ka-li?

Ce mene kdo vprasa je treba stvari na prodrocju preprecevanja kriminala vsekakor izboljsati.

Se strinjam. Samo ne na način, po katerem smo vsi osumljenci. Tak način smo baje pokopali skupaj z Jugoslavijo - tam se te je lahko preventivno poslalo na Goli otok...brez obtožnice, dokazov, samo na podlagi suma, da nisi "ta prav." Mi nič ne paše ideja, po kateri bi lahko mene al pa kogarkoli drugega na podlagi prevelikih pooblastil policaji buzerirali, ker se jim morda zdim "nevaren" in "bi lahko" enkrat "nekoč" zagrešil kaznivo dejanje. To je vse skup ena navadna megla in nič drugega. Poleg tega pa policije ne briga, s kom se družim in koga prevažam v avtu. Če hočejo to zvedet, bojo zvedli - na podlagi sodnega naloga. Na "lastno pest" te pravice pa pliciji ne dam. Mi ni nič pri srcu misel na "policaja v vsakem grmu."

Bi pa malo enkrat Dragutina podvrgel enemu takemu nadzoru. V primeru vladajočih bi to bilo lih enako uporavičeno, kot v primeru vladanih. Zakaj pa ne bi ministra "trajno diskretno" nadzorovali? Pa ga malo ustavljali in popisovali, kdo se poleg njega vozi naokoli, pa s kom je šal na pivo, ipd... A je mogoče kako zlato tele tale minister? Al je mogoče samo t...?
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Thomas ::

> Mogoče bi začel, če bi bil politik na položaju, podobno razmišljati kot ONI.

Kaj pa misliš, da bodo politiki imeli od tega zase?

Kaj pa misliš, da imajo francoski politiki od zakona, ki so ga sprejeli, da bi omilili nezaposlenost med mladino, ki je čez 20%?

Nič. Milijonske demonstracije in verjetno izgubo naslednjih volitev.

Za politike je vedrenje v všečnosti javnega mnenja kratkoročno najbolj učinkovit način. Dolgoročno pa katastrofa za državo.

Če si (dober) politik, boš moral vsake toliko vleči nepopularne poteze.

Thomas ::

> Zakaj pa ne bi ministra "trajno diskretno" nadzorovali?

Selbstferštendlih!

Vajenc ::

"Kaj pa misliš, da bodo politiki imeli od tega zase?"
Informacije!

"Če si (dober) politik, boš moral vsake toliko vleči nepopularne poteze."
Se strinjam, ampak jih morajo znati balansirati, kar današnjim neuspeva,jih vleče na nepopularno stran.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Vajenc ()

antonija ::

Sej nacelno res ni narobe, ce se poveca pooblastila policajem, sam se jim mora ustrezno povecat tud odgovornost. Ce se ugotovi da je policaj zajebal, bo policaj tud najebal. Tko kot vsak drug.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Thomas ::

> ampak jih morajo znati balansirati, kar današnjim neuspeva,jih vleče na nepopularno stran.

Hja, kaj me briga. Pač ne bodo spet izvoljeni, če bodo _res_ šli v dovolj nepopularne ukrepe.

Njihov problem.

Naš pa, če bodo puščali vse stvari take kot so, ker Kranjcem je tako najbolj všeč.

Vseeno pa bodo Kranjci kaznovali eventuelno neukrepanje na volitvah.

To spada v službo politikov.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Thomas ()

Thomas ::

> Ce se ugotovi da je policaj zajebal, bo policaj tud najebal.

Nedotakljivih ne sme biti, to je vsa umetnost.

SXR ::

Kaj pa misliš, da bodo politiki imeli od tega zase?

Brez zamere, ampak a se ti ne zdi malo naivna ta trditev .
Desni, levi, oranžni, plavi, rdeči vsi delajo najprej za svojo rit in če slučajno naredijo še kaj zate si lahko vesel...
Vpliv, oblast, nadzor za to se gre vedno in tudi v tem predlogu zakona. Samo tako lahko oblast uveljavi svoje ideje, ki po definiciji demokracije (in precepcije realnosti) vedno imajo svoje nasprotnike. Informacije so danes vse, samo še nafta jm lahko parira ...

LP
You can talk rationaly about kernel design, the issue of free-ness is emotional.

Crimson_Shadow ::

Ravno se mi je utrnila ideja, da bi morali pod takim nadzorom biti tisti, ki so najbolj odgovorni. Do države (ali podjetja) in do državljanov (delavcev), da bi držali obljube, ki jih izrekajo in da delajo v "dobro" drugih in ne za lastno rit.

Narobe svet? :D
We create worlds

Thomas ::

Vsak dela za lastno rit. To smo vendarle že vzeli, mar ne?

Zakaj pričakujete idealizem od drugih? Ste sami taki idealisti, da delate najprej za druge?

Nadzor pa seveda največji nad nosilci pooblastil, to pa jasno.

SXR ::

Nadzor pa seveda največji nad nosilci pooblastil, to pa jasno.

Sedaj se pa samo od sebe postavlja vprašanje kdo bo nadziral tiste, ki bodo nadzirali nadzornike...:\
You can talk rationaly about kernel design, the issue of free-ness is emotional.

urban99 ::

Na čisto idejnem nivoju in v čisti utopiji vse drži, ampak Thomas... ne nas basat s stalinizmom tipa "Zgleda, da se ljudem zdi misel, da bi policija postala bistveno učinkovitejša, neznosna." Tole je naravnost bolano, v prevodu je to "Trust is good, control is better" in vsi vemo, kdo je to govoril, a ne? No, Stalin je to govoril...

"Kaj imam od abstraktne pravice, da me policaj ne sme zasledovati, brez da mu sodišče to odobri?"

Mwhahahahahahaha, kretenizem par excellence. Banalen primer - si že kdaj srečal zamerljivega policaja, ki je komaj naredil poklicno šolo? Očitno imaš srečo, da ne... to je recimo en tak tipičen primer za "navaden" plebs. Če boš ti naletel na kaj takega, ti bo taka "abstraktna pravica" hudičevo prav prišla.

"Nedotakljivih ne sme biti, to je vsa umetnost." To ni vsa umetnost, to je utopija na N potenco...

Thomas ::

> Sedaj se pa samo od sebe postavlja vprašanje kdo bo nadziral tiste, ki bodo nadzirali nadzornike...

Vprašanje je velikokrat postavljano, vendar že davno rešeno.

Mamo posebne jagre, kri gredo _zlasti_ nad policaje, tožilce in sodnike. Seveda so kazni za te jagre, kadar gredo čez rob, še nekoliko strožje.

Kdo sme nadzirati jagre? Vsak tazadnji policaj jih lahko.

Sej to je do neke mere že vgrajeno v sistem. Mogoče rabi nekoliko razdelave še.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Thomas ()

Thomas ::

Thomas:

> Nedotakljivih ne sme biti, to je vsa umetnost.

Urban:

> To ni vsa umetnost, to je utopija na N potenco...

Ti torej računaš z nujnostjo kaste nedotakljivih? To je zate "realizem"?

Žalostno in slabo.

Jux ::

Thomas slika zelo lepo vizijo. Policaji bodo imeli večja pooblastila, torej tudi več možnosti da ujamejo kriminalca. Ker v relnosti so vsi policaji poštenjaki, nimajo slabih dnih, pa še vrhunski nadzor nad njihovim delom imamo.

Ne se hecat.
1. FOAF ve povedati kar kašno zgodbico o policajih poštenjakih.
2. Drug FOAF zna povedat, kako je če policaj prekorači svoja pooblastila - še posebej njegov prijatelj bi znal opisat kako in zakaj polovice obraza ne čuti več.
3. Vsi veliki ropi policije (torej Bentley, mamila, švercanje heroina čez mejo, ....) so odličen pokazatelj kakšen nadzor imamo in s kakšnim veseljem se kaznuje policiste.


Poleg tega mi pa lahko razložite, kakšno korist v lovu na kriminalce imam jst, če randomly popisujejo ljudi. Ne vem, a vsi živite v mehurčkih milnice ampak "kriminalci", še posebej tisti veliki, niso ravno skrivnost za policijo. Dejansko mislite, da bo popisovanje ljudi služilo lovu na kriminalce? Predvsem naj mi pa nekdo pove, čemu bi bilo treba slediti ljudem, za katere ne obstaja utemeljen sum za kriminalno dejanje?

Naj nekdo tole razloži, prosim.
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Jux ()

BlazP ::

Jux: ko ti bo nekdo s katerim imata kake resne spore namigoval, da ve, v katero solo hodijo tvoji otroci, verjamem da bos zganjal vik in krik, da morajo cloveka dati pod nadzor oz. naj nekaj ukrenejo, preden se tvojim otrokom res kaj zgodi. Na policiji ti bojo pa veselo povedali, da dokler clovek dejansko nekaj ne stori, ne morejo NIC8-O
Pa tu razne groznje "sam nej proba mater mu...ko ga bom tok, da zase ne bo vedu, ce se kirga pipne" seveda niso argument.

Thomas ::

> Ker v relnosti so vsi policaji poštenjaki, nimajo slabih dnih, pa še vrhunski nadzor nad njihovim delom imamo.

No, tole stanje zasluži prevetritev. Sprijaznjenje s tem, da "policaji proti svojim pač ne ukrepajo", je de facto pristanek na diktaturo.

Seveda večja pooblastila policajem, toda večja pooblastila tudi za lovce na slabe policaje!

Slikam edino možno situacijo, če nočemo mlake in džungle.

Jux ::

@Thomas:

Lej, kako noče razumet da policija in oblast nima nobene želje povečati nadzora nad delovanjem samih sebe. Ne gre, ker to avtomatično omeji njihovo moč posredovanja. Kar poglej kaj se je zgodilo s Kosovo komisijo.

To težavo imamo v Sloveniji. Blazno rado se daje pooblastila organom pregona in nadzora, po drugi strani pa ne pomnim kdaj je bil v Sloveniji predlagan zakon, ki bi dejansko povečal nadzor nad dotičnimi. In težava je, ker bi takšen zakon _moral_ prispeti v paketu z povečanim nadzorom nad zlorabami. Pa ni!
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

Vajenc ::

Jux npr. Če želijo ONI o nekom več podatkov in se to dejavnost "vohunjenja" za nekom odkrije, dotični pa ni naredil nič nezakonitega, se bodo verjetno lahko sklicevali na kakšen omenjeni zakon. Big brother by Balkan. Za tebe mogoče pride prav, če dotičnega ujamejo na robu nabotčnika, v nameri da naredi samomor (od paranoje da ga stalno nekdo zasleduje) ti pa ravno klepetaš z prijetnim dekletcem na pločniku ob nabotičniku... to ni zaradi nas.

SXR ::

Ti torej računaš z nujnostjo kaste nedotakljivih? To je zate "realizem" ?

Ne bi rad uničil tvoj "realni" pogled na svet, vendar ti bom vseeno ponudil rdečo tableto: Kasta nedotakljivih ni nujna je pa dejstvo (za razne imunitete in podobna sranja si verjetno že slišal ). Zmeri blo. Nič ne kaže, da bi bilo v bljižnji prihodnosti kaj boljše. Ta zakon pa dela v smeri kaste nedotakljivih. Kako? Varnost na račun svobode. Vprašaj se kdo je bolj svoboden tisti, ki ima vpliv, moč, denar ali tisti ki tega nima. Kdo bo več svobode izgubil če bo zakon sprejet?
Orwell je car...:D
You can talk rationaly about kernel design, the issue of free-ness is emotional.

Jux ::

Jux: ko ti bo nekdo s katerim imata kake resne spore namigoval, da ve, v katero solo hodijo tvoji otroci, verjamem da bos zganjal vik in krik, da morajo cloveka dati pod nadzor oz. naj nekaj ukrenejo, preden se tvojim otrokom res kaj zgodi.

Zelo utopično pričakuješ da bo možnost dodatnega nadzora dejansko pomagala. Količina policistov je še vedno omejena, želja po lovu za ljudmi ki grozijo pa tudi nič večja.
Na policiji ti bojo pa veselo povedali, da dokler clovek dejansko nekaj ne stori, ne morejo NIC8-O

Hmm. Glede na to da so bile izrečene dejanske grožnje, je to še vedno nekaj drugega kar so predlagali v zakonu. Tukaj mešava jabolka in hruške. IMO, če prideš na policijo in rečeš "ta in ta mi grozi", bi morala policija ukrepati proti njemu. Se ti zdi da bo ta zakon to omogočil?
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

Jux ::

@vajenec, nisem te razumel. Kakšni ONI? Kakšen nebotičnik? Kakšna paranoja?
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

Vajenc ::

ONI-vladujoči, nebotičnik pa kot prispodoba nesmiselnosti vtikanja v zasebnost + odgovor kaj bi tebi ta zakon prinesel. Paranoja pa kr tko, ker jo je povsod preveč.

Liker ::

>Liker - kdo te placuje?
Cosylab
Redno vsak mesec.

>Prosim za celoten spisek vseh potnikov, ki si jih v zadnjem tednu vozil naokoli,
>objavi celoten Inbox z vsemi svojimi maili, zakaj ni tvojega imena, priimka,
>naslova, v profilu? Pa namontiraj si kamere po celotnem stanovanju, prosim, pa
>jaz bom poslal nekoga, ki te bo vseskozi spremljal in nato poročal o vsem, kaj
>počneš. Sej te ne moti, itak nimaš kaj za skrivat, ka-li?

Eno je skrivat stvari pred policijo oz. oblastmi, drugo je skrivat stvari pred javnostjo. Locis to, ka-li?
Policiji z veseljem zaupam vse navedene informacije, ker ni kaj za skrit pred njimi...

Sem se hotu se razpisat mal o tem da ste vsi prevec obremenjeni z neko kvazi svobodo, ki pa je samo farsa, pa se mi ne da zgubljat cajta.

Over & out

para! ::

A v vsaki taki novici je absolutno nujno omenit Orwella in 1984? Nujno? Ne da se brez ane, Orwell je car, on je frajer :P

lp
Death before dishonor!

SXR ::

Orwell je car, on je frajer

:D Hehe, samo cepetat ni treba začet no ...
Ok, ni car. Karkoli samo, da ne bo prtisk prevelik.
You can talk rationaly about kernel design, the issue of free-ness is emotional.

Looooooka ::

tole bo jelincic lepo zlorabu ob naslednih volitvah.
mogoce se izpit za avto nazaj dobi ce nardi dobro kampanijo prot tej novi komunisticni vladi =).
Osebno prou pogresam LDS...tisti so saj kradl pa pustil ljudi da zivijo v miru.
Kar se pa Pluta tice...ja zdej bojo tega bebca uporabl kot nek izgovor in zacel oblublat kako se to ne bi zgodil ob novem zakonu.
Tko da lahko ob podpori bebcev kot so poptv pa slovenija 1 , ki jim bojo pustil lagat v kamero spet racunajo na podporo temu zakonu.

linuxdady ::

Ob večini tehle komentarjev mi odzvanjajo citati iz Cankarjevih Hlapcev.
(Da ne bo ves čas samo Orwell, čeprav je za Angleža preketo dober.)

Daedalus ::

No, tole stanje zasluži prevetritev. Sprijaznjenje s tem, da "policaji proti svojim pač ne ukrepajo", je de facto pristanek na diktaturo.

To je v centru te problematike. Notranji nadzor ne deluje, še nikol ni, zunanjemu se pa nihče noče zlahka podvrečti. Plus, obstaja še nekaj čisto tehničnih težav pri preverjanju krivde - recimo, da so priče kolegi in pravijo, da niso nič vidli, al pa slišali, zelo poenostavljeno. Pač, skupina bo držala skup, pa ni važno če je to skupina lopovov, policajev al pa politikov. Nadzro nad nadzorniki s tem še zdaleč ni rešena kategorija...sploh dokler bomo rabli take službe, kot so "pooblaščenec za dostop do informacij javnega značaja," ki ima lep paradoks vgrajen že v samo ime.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

guest #44 ::

Licker, a ti bi z veseljem povedal policiji da si homoseksualec in se daješ dol z desetimi tipi na dan, pa da si tranzvestit? te stvari načeloma niso kaznive, a bi ti bilo vseeno? pa ne mislim te žalit, samo moroal sem dat nek bolj "čuden" primer!

pa folk tle bi morali malo manj govorit pa kej vec naredit! full ste gadni tisti ki omeniste neke filozofe pa razglabljate o idealizmu...mislim kr neki, zakaj nobenega tu ne vidim pred parlamentom kako protestira (pa vozim se vsak dan mimo), al na nakšni informativni odaji, al pa vsaj en mail napiše ministrstvu za notranje zadeve! šupki

meni ta zakon ni všeč, samo kaj morem, najbolje bi blo če pridem jaz na vrh, pol bi me tako al tako bolu ORGAN!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: guest #44 ()

#000000 ::

Podatki, ki naj bi se zbirali, naj bi po Matejevih besedah bili "kraj, čas in pa s čim se prevažajo in ničesar drugega, se pravi tudi osebe, ki z njim potujejo v avtomobilu se popišejo".


Te podatki se zbirajo že vrsto let, 'to je tisti beli kartonček' ki izpolnjuje policist ko npr. ustavi nekaj mulcev in jih lepo vse popiše, vprašanja pa so približno taka, Od kje-Kam-Zakaj-Koliko denarja ipd.

LP

PROTOTIP ::

"Te podatki se zbirajo že vrsto let, 'to je tisti beli kartonček' ki izpolnjuje policist ko npr. ustavi nekaj mulcev in jih lepo vse popiše, vprašanja pa so približno taka, Od kje-Kam-Zakaj-Koliko denarja ipd."

??? še nikol nisem doživel, da bi me policaj vprašal, od kje...kam...koliko denarja, no, pa sej nisem sumljiv...:D Dejansko nimajo policaji pravice izsiliti odgovor iz tebe na ta vprašanja, mislm, kje pa živiš, če misliš, da to amerigi počnejo, je tudi odgovor NE, ker vsakdo ima pravico molka in odvetnika, kadar ima opravka s predstavniki oblasti. Mislm, pa kje ti živiš, še ko aretirajo nekoga, mu priznavajo te pravice in te osnovne pravice ima vsakdo, tako poštenjak kot največji zločinci, mimo tega ne gre v nobeni demokratični državi. ;( Seveda pa te policaj vseeno lahko vpraša te zadeve, te povabi na burek... :D

Eno je skrivat stvari pred policijo oz. oblastmi, drugo je skrivat stvari pred javnostjo. Locis to, ka-li? Policiji z veseljem zaupam vse navedene informacije, ker ni kaj za skrit pred njimi...

Uh, ta je pa dobra, jutr bom šou v gostilno, se sreču z enim kolegom, policajem in mu reku nej on pa kolegi mal preiščenjo tvoj stanovanje in tvojo zasebnost, da izvem če ti lahk zatežim z eno prodajo na domu :D, če lahk s tvojo ženo spim, da nimaš slučajno kake šibrovke doma :D, seveda dam za eno gajbo kapsom, policaji bodo pa po novem imeli dober zgovor, češ, da imaš kuhinske nože in bi morda z njimi koga fental. :(

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: PROTOTIP ()

IgorGrozni ::

Samo ena drobna opomba pod črto:

Dokler pravosodni sistem deluje tako, kot deluje, je podpirati povečevanje pooblastil državnim represivnim organom, ko se kot posamezniki ne moremo, ponavljam, ne moremo (ker 10 letno razsojanje pač ni neka obramba), ubraniti pred kakršnokoli zlorabo pooblastil teh, veliko močnejših represivnih organov, nekaj najbolj stupidnega, kar lahko naredimo.

Ko bodo izvoljeni poskrbeli za to(in zato so izvoljeni), da bo pravosodje sposobno v recimo cca. 1 letu razsoditi o zadevah, predvsem o zadevah, ki se tičejo razmerja države in posameznika, takrat lahko šele podpiramo/nepodpiramo kakršnakoli nova, večja pooblastila.


Podpiranje in uvajanje večjih pooblastil policiji brez, da bi imeli delujoči sodni sistem, je posredno uvajanje ne-demokracije, diktature. Demokracije brez delujočega sodstva namreč NI ! Brez delujočega sodstva JE SAMO PRAVICA MOČNEJŠEGA, kar država nedvomno že je. In nekateri bi jo želeli narediti še močnejšo.

Lp.IgorGrozni

Potem že raje pristanem na, kot je nekdo predlagal, .. ˝pištole v futrole˝.:| >:D

#000000 ::

Prototip. Vem ja da imaš neke svoje pravice in da policaj od tebe tega odgovora ne more izsilit. Vendar pa se postavi v kožo recimo 19 letnika ki s kolegi kje čaka kako trolo ipd. in mimo se pripelje kibla, (ki je prejela recimo obvestilo da naj bi nekje v bližini neka mularija nekaj razbijala ipd.) in seveda se bojo policisti ustavli ter legitimirali čakajoče, poleg pa še povprašali 'kje so bli- kam grejo- kolk majo denarja ipd.' seveda je to nelegalno početje ampak če se bo kdo od njih spomnil in rekel 'ej gospod policist na to vprašanje vam ne bom odgovoril, ker imam po zakonu pravico in omenil poleg še kakega odvetnika' Kaj misliš da se bo zgodilo ??

Zgodilo se bo najmanj to, da bodo policaji rekl, ja če ne želite povedat tega tukaj vas bomo peljali na postajo in boste to povedali tam, kaj se zgodi ko 19 letnik sliši to, vemo vsi. (komu se da prebit za brez veze nekaj ur na policiji po lepo uspelem večeru, ko se ravno odpraviš domov) Aja ni nujno da se kaj zgodi, in da kdo prijavi neko razgrajanje, dosti je da jim je druščina sumljiva (lahko je nekdo podoben nekomu ki je pred 14 dnevi ukradu avtoradio nekje tam) tko da o razlogih ki bi jih lahko policija našla v opravičilo svojega postopka je ogromno, pač odvisno od potrebe. LP

PROTOTIP ::

Hmm. Glede na to da so bile izrečene dejanske grožnje, je to še vedno nekaj drugega kar so predlagali v zakonu. Tukaj mešava jabolka in hruške. IMO, če prideš na policijo in rečeš "ta in ta mi grozi", bi morala policija ukrepati proti njemu. Se ti zdi da bo ta zakon to omogočil?
Grožnje, hehe, en dober vic vem na račun "potencialnih zločinov" in "groženj";
Kliče Tone na policijo in reče da sumi da ima njegov sosed Ivan zakopana trupla umorjenih na svoji njivi. Čez kako uro pride truma policajev, vse prekopljejo a trupel ne najdejo in odidejo. Kmalu zatem se prikaže Tone pri sosedu, Ivan mu pove, kak ne ve, zakaj so mu policaji njivo zorali, Tone se pa nasmehne in vzklikne "Vse najboljše Ivan!!!". :D :D

Se vama zdaj mogoče, poudarjam mogoče sanja, kam merim?

Zgodilo se bo najmanj to, da bodo policaji rekl, ja če ne želite povedat tega tukaj vas bomo peljali na postajo in boste to povedali tam, kaj se zgodi ko 19 letnik sliši to, vemo vsi.
Res je, veliko ljudi se ne zaveda svojih pravic, policaji pa na veliko izkoriščajo svoj položaj in proti temu včasih res ne moreš nič...Vseeno pa tu govorimo o zakonu ki bi vršil pritisk na tiste ki imajo namen storiti kaznivo dejanje. In tu tiči ves ta manipulativni element, ki najbolj smrdi, ki nas vrača v čase udbe, zbuja ideje o "minority report" ki btw. sucks v realnosti, ... Skratka, nova oblast nima namena obstajati samo do volitev :\

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: PROTOTIP ()
«
1
2 3 4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kako pod vlado Mira Cerarja v Sloveniji nastaja nova politična policija (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
12532185 (24584) poweroff
»

Meje zbiranja bioloških sledi (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / NWO
14638331 (35023) kuglvinkl
»

Amerika vpeljuje obvezno hranjenje prometnih podatkov

Oddelek: Novice / Zasebnost
116491 (4702) Gregor P
»

Pomeni detaljen popis nepremičnin poseg v zasebnost

Oddelek: Loža
234024 (3455) St235
»

Osnutek novele zakona o policiji - omejevanje zasebnosti in širjenje policijskih poob (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
15319615 (16982) urban99

Več podobnih tem