» »

Twitter gre na sodišče izpodbijat zahtevke za uporabniške podatke s strani ameriške vlade

Twitter gre na sodišče izpodbijat zahtevke za uporabniške podatke s strani ameriške vlade

Malcolm Harris, lani aretiran med Occupy Wallstreet protesti zaradi 'motenja javnega reda in miru'. Oblasti bi zdaj rade njegove twitter podatke.

vir: Forbes
Forbes - Kot poroča Forbes, je Twitter zaostril spor z ameriško policijo oz. tožilstvom glede izročanja uporabniških podatkov brez predhodne pridobitve sodne odredbe.

Skrbi jih, da bi takšni policijski zahtevki (t.i. zaprosila) postali stalna praksa. Že lani so o prejemu začeli obveščati sodelavce WikiLeaksa, nakar je tožilstvo na naslednje zahtevke nalepilo oznako "tajno". Nato so tožili na pravico, da smejo zadevne uporabnike ne glede na to oznako obvestiti o obstoju zaprosila, da lahko ti sami podvzamejo obrambo in si tako zagotovijo pravico do kontradiktornosti v sodnem postopku. En uporabnik Twitterja, g. Malcolm Harris, je s pomočjo nevladnih organizacij to tudi storil, a ga je sodišče že malce arogantno zavrnilo, da sploh ni stranka v postopku, saj se nalog nanaša na Twitter in ne nanj osebno. Twitter, vidoč, da razkritje obstoja zaprosil nikakor ne zadostuje, zdaj toži vlado na ustavitev te prakse, ki je (ta hip) še vedno nezakonita.

Na mizi so ti. nalogi po členu 2703, ki vladi omogočajo pridobitev dnevniških izpisov, e-poštnih kontaktov in seznama prijateljev za uporabnike spletnih storitev, oz. izpisek klicev, sms-ov in lokacijskih informacij za uporabnike mobilne telefonije. Oba podtipa zahtevka zahtevata predhodni sodni nadzor, ki mora ugotoviti, da se policijska preiskava dejansko nanaša na načrtovanje oz. izvršitev kaznivega dejanja (utemeljeni sum), ter da je za odkritje storilca dejansko potrebno pridobiti te podatke (načelo subsidiarnosti oz. dajte najprej poskusiti z milejšimi preiskovalnimi ukrepi). Policija bi se tej zahtevi rada izognila iz predvidljivih razlogov - ker jih moti dodatna birokracija in ker že vedo, da je storilec kriv, ker se mudi, predvsem pa zato, ker preiskujejo aretirane med protesti Occupy Wall Street.

Sploh v delovanju zoper protestnike je policija še posebej aktivna. Zoper večino protestnikov nimajo dokazov, imajo pa pritožbe zaradi nezakonitih aretacij in uporabe prisilnih sredstev, npr. poprovega spreja. Za aretacijo protestnikov pred prvomajskim pohodom so uporabljali takšne bagatelne in tudi pet let stare prekrške, kot so javno uriniranje in prečkanje ceste, kjer ni prehoda.

Policija se nadeja, da bi skozi Twitter komunikacijo vendarle našli kaj nezakonitega, tovrstno početje pa ustreza vsem znakom fishing ekspedicije, po kateri bi policija najprej pridobila vse podatke, potem pa bi v njih že našla kaj obtožbe vrednega. Sodni nadzor bi takšne poskuse pisanja "personalizirane" obtožnice iz uporabniških podatkov moral preprečiti in zelo verjetno bi bili zahtevki za izdajo sodne odredbe zavrnjeni.

Kot rečeno, policija se tega "problema" zaveda in ga tudi že "rešuje". Že nekaj časa potekajo pogovori o razširitvi tehničnih ukrepov za asistenco pravosodju (zakon CALEA) tudi na ponudnike spletnega klepeta. CALEA je zakon iz začetka devedesetih, ki od vseh proizvajalcev komunikacijske opreme zahteva vgraditev stranskih vrat za prikrito prisluškovanje, sprva je to veljalo zgolj za telefonsko omrežje, kasneje še za mobilno telefonijo in v začetku prejšnjega desetletja še za internete usmerjevalnike in VoIP telefonijo (Skype). Policija tako želi slediti lopovom, ki svoje pogovore selijo iz telefonskih govorilnic na splet, seveda le neprofesionalnim, ki so dovolj neumni, da še vedno uporabljajo množična sredstva za komunikacijo. Še en podoben predlog zakona je CISPA, ki podjetja spodbuja k deljenju tako dnevnikov prometa kot tudi uporabniških podatkov za potrebe zagotavljanja varnosti omrežij, pri tem pa podjetjem zagotavlja popolno imuniteto zoper zahtevke uporabnikov. To popajdašenje zasebnega sektorja s preiskovalnimi organi (kaj drugega nagrajevanju podjetij za ovajanje svojih uporabnikov pač ne moremo reči) pa postavlja uporabnike v izrazito neenakopraven položaj.

Ob tem se rado pozablja na nemško ugotovitev - z dobrim policijskim delom je mogoče tudi brez zlorabe retencijske direktive raziskovati kazniva dejanja. Seveda pa se je potrebno zavedati, da so v ZDA sporne že aretacije posameznikov za bagatelne prekrške zgolj na podlagi njihove politične aktivnosti.

13 komentarjev

Volk| ::

naj se raje potrudijo nekaj gleda tega
http://www.racunalniske-novice.com/novi...
_______________________________________________________
Izobražen je tisti človek, ki ve, kje bo našel tisto, česar ne ve.

Ales ::

Na nak način je kar žalostno, da se koorporacija bolj bori za človeke pravice kot država sama. Saj ne da to počno iz čisto človekoljubnih namenov, pa vendar.

SkipEU ::

Politiki ljudi vse bolj obravnavajo kot živino, ki jo je potrebno neprestano zapirat, kaznovat in nadzorovat. Malo še počakajte, pa bomo tudi v Evropi nosili zapestnice na nogah za vsako malenkost, kot imajo to v ZDA.

Ziga Dolhar ::

... a resno mislte, da slovenski organi po defaultu do podatkov poskusijo priti s sodno odredbo? :))
https://dolhar.si/

para! ::

Gospod Dolhar, ali to pomeni, da v primeru takšnega dostopa (brez sodne odredbe), morebitni dokazi pridobljeni iz teh podatkov, ne obveljajo na sodišču (procesna napaka, al kako že temu rečete)?

Al prvo naročijo podatke po domače, če je kej zanimivga, pa še enkrat z odredbo? :)

lp
Death before dishonor!

ABX ::

Drugi odgovor je pravilen.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

para! ::

Jah, ok, si lajšajo delo, kot si ga verjetno vsi. Operaterjem pa verjetno ni treba dat podatkov brez sodne odredbe, maloumneži jih pa očitno dajejo?

lp
Death before dishonor!

ABX ::

Če jih ne, lahko uporabljajo isto taktiko proti njim.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

Ziga Dolhar ::

Gospod para!,

ponavadi najprej "poskusijo po domače". Če gre super, če ne gre pa napovedo, da bodo zrihtali sodno odredbo.

Do sedaj sem videl eno (1) odredbo.

No, v bistvu dve. Ampak tista druga je naslovnika [administratorja neke spletne strani v Sloveniji] označila za "operaterja elektronskega komunikacijskega omrežja".

Da, tako (nezakonito) pridobljeni dokazi bi načeloma morali biti iz spisa izločeni. Ali so ali ne - pa ne vem. Žalostno je le, da administratorji nekaterih drugih slovenskih spletišč načeloma precej radi posredujejo podatke prijaznim policistom.
https://dolhar.si/

para! ::

In prostovoljno (brez odredbe) izdajanje podatkov je nekaj, kar v zakonu ni definirano kot kaznivo/prepovedano (ne vem kako se reče)?

Ker, če dajejo podatke tako vse povprek, potem itak lahko država nardi že vnaprej cel seznam in potem samo prikliče željene informacije glede na zločin. Simple.

lp
Death before dishonor!

SkipEU ::

Če kdo da podatke brez odredbe sodišče, ga je treba obravnavati kot kriminalca.

poweroff ::

To pa ne. Gre vendar za zavednega državljana, ki pomaga loviti hudobne kriminalce. ;)
sudo poweroff

Jst ::

V novici je link o temu, da so ugotovili, da hranjenje prometnih podatkov nič ne pomaga.

Off the book pa naj bi ravno Ameri posredovali in preprečili nekaj terorističnih napadov med tem, ko so bili še v fazi planiranja. To naj bi dosegli ravno z data miningom, nisem pa prepričan, če so uporabili prometne podatke. Če je to res in če so z hranjenjem prometnih podatkov izluščili pomembne informacije, naj pokažejo na primeru, ne pa da jih (teroriste) odpeljejo v skrivne zapore, ki jih imajo po svetu.

Osebno mislim, da ima vojska že lepe counter measures glede twitterja in socialnih omrežij.

Policija on the other hand, pa po mojem mnenju brez utemeljenega suma ne bi smela nič početi "po domače."
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ustavno sodišče zadržalo izvrševanje zakonske podlage za IMSI lovilce (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / NWO
5415999 (14175) dronyx
»

Žiga Turk: kdor ni z nami, je proti nam (2) (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / NWO
5125821 (21498) PaX_MaN
»

Policija: do podatkov smo prišli vedno in tudi prišli bomo (2)

Oddelek: Novice / NWO
2316138 (13991) retsom
»

Napadi na pravico do anonimnega komuniciranja (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
6830051 (26393) FrizzleFry

Več podobnih tem