»

O zgrešenosti slovenskega boja zoper kriminal

Slo-Tech - Novela Zakona o nalogah in pooblastilih policije je trenutno v drugem branju v Državnem zboru (to je na zadnji točki, ko jo je še mogoče spreminjati). Poslanske skupine so sicer vložile nekaj amandmajev, vendar ničesar resnejšega.

Predlog tako še vedno vključuje vse lani predlagane "grandiozne" predloge Policije oz. MNZ, kot so preventivna raba elektrošokerjev (taserjev), drone za vsako policijsko postajo, tiralično kontrolov vseh letalskih potnikov in voznikov na avtocesti, ter seveda, 1,4 milijona vredno mega evidenco gradiva spolnega izkoriščanja otrok.

Taserji so nova/stara igračka policije za pomirjanje oseb, ki se jim več ne upajo približati. Recimo, da je nekdo...

324 komentarjev

Francija pripravlja nov zakon o nadzoru na internetu

The Verge - Spodnji dom francoskega parlamenta je ta teden obravnaval nov zakonski osnutek, ki bi v boju zoper terorizem premierju podelil nova pooblastila, ponudnike dostopa do interneta (ISP-je) pa zavezal k avtomatizirani obdelavi velikega števila prometnih podatkov in avtomatičnega izročanja podatkov o sumljivih aktivnostih brez odredbe sodišča. V 577-članski skupščini je besedilo osnutka podprlo 25 poslancev, 5 pa jih je bilo proti.

Zakonski osnutek, ki so ga predstavili marca, je nastal kot odgovor na pokol na uredništvu časnika Charlie Hebdo. Zakon od operaterjev in ISP-jev zahteva avtomatično filtriranje prometnih podatkov v iskanju sumljivih, terorističnih vzorcev, čeprav še ni definirano,...

24 komentarjev

Twitter gre na sodišče izpodbijat zahtevke za uporabniške podatke s strani ameriške vlade

Malcolm Harris, lani aretiran med Occupy Wallstreet protesti zaradi 'motenja javnega reda in miru'. Oblasti bi zdaj rade njegove twitter podatke.

vir: Forbes
Forbes - Kot poroča Forbes, je Twitter zaostril spor z ameriško policijo oz. tožilstvom glede izročanja uporabniških podatkov brez predhodne pridobitve sodne odredbe.

Skrbi jih, da bi takšni policijski zahtevki (t.i. zaprosila) postali stalna praksa. Že lani so o prejemu začeli obveščati sodelavce WikiLeaksa, nakar je tožilstvo na naslednje zahtevke nalepilo oznako "tajno". Nato so tožili na pravico, da smejo zadevne uporabnike ne glede na to oznako obvestiti o obstoju zaprosila, da lahko ti sami podvzamejo obrambo in si tako zagotovijo pravico do kontradiktornosti v sodnem postopku. En uporabnik Twitterja, g. Malcolm Harris, je s pomočjo nevladnih organizacij to tudi storil, a ga je sodišče že malce arogantno zavrnilo, da sploh...

13 komentarjev

Pravega nadzora nad dostopom do lokacijskih podatkov ni, ugotavlja ACLU

Ars Technica - Že nekaj časa se sumi in govori, da je policijska raba prometnih, lokacijskih in drugih podobnih podatkov prešla vse zdrave meje, zdaj pa končno začenjamo dobivati konkretne številke. Kot se morda spomnite, smo avgusta lani pisali o obsežni akciji Ameriške zveze za državljanske pravice (ACLU), v kateri so od več sto policijskih okrožij in zveznih preiskovalnih agencij širom ZDA zahtevali statistike uporabe mobilnih lokacijskih podatkov za potrebe preiskovanja kaznivih dejanj. Nekatera okrožja so jim odgovorila, druga spet ne, a na koncu je na njihovi mizi ležalo čez 5500 strani papirovja. Rezultati analize so, milo rečeno, zaskrbljujoči:

"The documents paint a picture of a surveillance free-for-all."

Prvič, le redka policijska okrožja so bila pri zaprošanju...

12 komentarjev

ACLU sprožil obsežno raziskavo policijske uporabe lokacijskih podatkov mobitelov

Lokalni odbori ACLU so poslali zahtevke v 34 državah; preostale sledijo še kmalu.

vir: ACLU
ACLU - Ameriška organizacija za civilne svoboščin ACLU je minili ponedeljek policijskim organom v 34 zveznih državah poslala obsežen zahtevek za dostop do informacije javnega značaja (primer po FOIA, primer po ZDIJZ), in sicer za to, kdaj, kako in zakaj uporabljajo lokacijske podatke uporabnikov mobilne telefonije za sledenje osumljencev kaznivih dejanj. Gre za eno prvih resnih raziskav pogojev, pod katerimi lahko policija od mobilnega operaterja pride do podatkov, kje se je oziroma se trenutno nahaja določen mobilec. To so izrazito podrobni podatki o gibanju posameznika, vendar ameriška administracija v odsotnosti ustrezne zakonske/sodne regulacije ostaja na stališču, da dostop do njih ne predstavlja posega v zasebnost in zato sodni nalog ni potreben.

Po...

4 komentarji

Statistika nemške policije kaže, da je direktiva o hranjenju podatkov nepotrebna

Raziskanost kaznivih dejanj se v obdobju veljavnosti direktive v Nemčiji ni povečala, po njeni ukinitvi pa ne zmanjšala. Graf so pripravili pri nemški civilni iniciativi vorratsdatenspeicherung.de

Slo-Tech - Nemški zvezni preiskovalni urad (Bundeskriminalamt) je predstavil statistiko raziskanosti kaznivih dejanj zadnjih 6 let, ki dokazuje, da vseobsežno hranjenje prometnih podatkov o telefonski in internetni komunikaciji ne poveča raziskanosti kaznivih dejanj.

Direktiva o hranjenju podatkov, ki predpisuje blanketno, splošno, vseobsežno hranjenje teh skrajno občutljivih osebnih podatkov o vseh, tudi o tistih 98,5-odstotka prebivalcev, ki ne bodo nikoli storili resnega kaznivega dejanja, je s tem dokazano nepotrebna, nesorazmerna in s tem tudi neustavna, menijo. To je sicer že ugotovilo...

14 komentarjev

Informacijska pooblaščenka: Postajamo policijska država?!

Slo-Tech - Na predlog spremembe Zakona o kazenskem postopku, o katerem smo poročali prejšnji teden, se je danes javno odzvala tudi informacijska pooblaščenka.

V svojem sporočilu za javnost ugotavlja, da je vsesplošen nadzor gibanja prebivalstva nesorazmeren ukrep, ki ga zasledovani cilji (lovljenje vseprisotnih kriminalcev) ne opravičujejo. Ugotavlja, da si policija želi izvajati t.i. fishing ekspedicije, kar je absolutno nesorazmerno in nesprejemljivo z vidika temeljnih načel kazenskega prava.

IP posebej poudarja, da so operaterji dolžni zagotoviti desetletno neizbrisno registracijo vsakega sporočanja hranjenih podatkov in v okviru tega roka tudi hraniti pridobljene in izročene podatke.

Kaj bo tovrstna praksa povzročila v prihodnosti, ko bo policija namesto posameznikov nadzirala kar cela mesta oz. državo, pa bo pokazal čas.

92 komentarjev

V ameriškem senatu zakonski osnutek o izklopu interneta v primeru groženj

TG Daily - Na začetku tega meseca se je v ZDA pojavil zakonski osnutek, ki sta ga predlagala senator Joe Lieberman iz Connecticuta in senatorka Susan Collins iz Maina ter ki bi dal zvezni vladi pooblastila, da dele interneta preprosto odklopi. Podobne ideje se pojavljajo že dlje časa, a vsakokrat naletijo na veliko nasprotovanje, tako da je predlagani zakon že kompromisna različica. Kljub temu ta predpisuje, da lahko ameriška vlada v primeru neizbežne kibergrožnje prevzame civilna omrežja (kamor sodi internet) in določene dele ali pa kar celoto izključi iz svetovnih povezav. Tak ukrep lahko sprejme predsednik države, izvrši pa ga Urad za domovinsko varnost (DHS). Ukrep je omejen na 30 dni, a kaj ko ga lahko vsak mesec znova podaljšajo.

Ideja je...

47 komentarjev

Angleški parlament potrdil zakon o digitalni ekonomiji

Skromna udeležba med razpravo o zakonu

Telegraph News - Spodnji dom angleškega parlamenta je v sredo zvečer po tretjem branju z 189 glasovi za in 47 proti po hitrem postopku in le dveh urah razprave sprejel zakon o digitalni ekonomiji (Digital Economy Act). Ko bo nov zakon prejel še kraljevo soglasje in podporo v zgornjem domu parlamenta (kar je samo formalnost, saj ga je ta predlagal), bo začel veljati. Prihodnji mesec so Veliki Britaniji volitve, zato so zakon sprejeli v hudi naglici, v tako imenovanem obdobju wash-up. Zgovorno je tudi dejstvo, da je bilo med obravnavo prisotnih le 39 od 646 članov parlamenta!

Pred tretjim branjem so črtali 43. člen v osnutku zakona, ki so mu nasprotovali fotografi. Člen o tako imenovanih osirotelih delih je namreč državnemu sekretarju dajal pravico...

19 komentarjev

Osem milijonov poizvedb lokacije v letu dni

Wired News - Bloger in aktivist za večjo zasebnost Christopher Soghoian se je prikopal do zanimivih informacij o sledenju uporabnikom s pomočjo njihovih mobilnih telefonov. Odkril je, da so med septembrom 2008 in oktobrom 2009 pri operaterju Sprint Nextel oblastem kar osemmilijonkrat posredovali zemljepisne koordinate zahtevanega telefona. Še več, obstaja namreč portal, kjer lahko policija vpiše številko in avtomatično dobi koordinate.

Predstavnik podjetja za stike z javnostmi je takoj začel miriti javnost, da številke niso tako ogromne, kot se zdi na prvi pogled. Ni šlo namreč za osem milijonov naročnikov, marveč mnogo manj številk. Kot pravi, se številka hitro nabere, saj gre za posamezne poizvedbe, ki se seveda večkrat nanašajo na isto številko, ki jih policija sledi tudi več...

28 komentarjev

"Skriti" podatki v avtomobilih

Dnevnik - Včerajšnji Dnevnik poroča o sumu krive ovadbe in sumu zavarovalniške goljufije s strani Domena Zavrla.

Zgodba ima sicer politično konotacijo, saj je bil Zavrl v preteklosti blizu nekaterim politikom, a po poročanju Dnevnika naj bi Zavrl 3. januarja 2007 ob 21.20 policiji prijavil krajo svojega avtomobila, od zavarovalnice Triglav pa zahteval izplačilo 50.000 EUR zavarovanja. Na policiji naj bi izjavil, da je bil v tujini, ko pa se je vrnil, pa je bilo vozilo ukradeno. Zavarovalnici naj bi predložil tudi dva ključa, ki naj bi ju imel s seboj v tujini.

Kasneje naj bi policija vozilo našla v Kopru, v njem pa parkirni listek iz dne 3. januarja 2007 ob 17.51. V preiskavi je potem po poročanju Dnevnika policija ugotovila, da je bil eden izmed ključev, ki naj bi jih lastnik imel pri sebi v tujini, v vozilu uporabljen 3. januarja 2007 ob 17.41.

Vsekakor je dejstvo, da je s podatki o tim. kodnem vžigu iz diagnostičnega računalnika v nekaterih vozilih mogoče dobiti številne podatke. Tako...

143 komentarjev

Spremembe v Zakonu o elektronskih komunikacijah

Slo-Tech - Ministrsvo za gospodarstvo je 24. 12. 2008 začelo z javno obravnavo osnutka predloga za spremembe Zakona o elektronskih komunikacijah. Predlagane spremembe [PDF] so objavili tudi na svojih spletnih straneh.

Zanimivejši popravki so:
  • Vsa nova infrastruktura se bo morala graditi z rezervo. Kanali bodo morali omogočati povečanje zmogljivosti za vsaj 1/3, antenski stolpi pa podvojitev začetnih načrtovanih zmogljivosti. To bo vse infrastrukturne investitorje, predvsem pa največjega, prisililo v zagotavljanje zmogljivosti za rast in omogočanje konkurence.
  • Vsak končen uporabnik bo imel možnost pritožbe na poseben organ, ki ga bo moral operater ustanoviti (oziroma razglasiti). To pomeni, da se pritožbe več ne bodo mogle izgubljati neznano kje, temveč se jih bo moralo vedno obravnavati na eni sami točki v podjetju. To pa naj bi olajšalo nadzor APEKA-a nad korektnostjo dela operaterjev.
  • Dodana je možnost, da policija tudi ustno zahteva prestrezanje prometa, če se s tem varuje življenja....

11 komentarjev

Knjižničarji v boj za boljši jutri: več zasebnosti

Slo-Tech - Sam npr. trgovcem, ne dajem svojih osebnih podatkov, kot so (e)naslov, telefon, rojstne podatke, oziroma karkoli si pač že zaželijo, v zameno za popuste pri bodočih nakupih. Če se le da, tudi račun poravnam z gotovino. Kot kaže, pa takšno obnašanje sodi v nižje lige, v primerjavi s kampanjo, ki jo je zagnala je American Libray Association.

Kot poročajo na Ars Technica, je prej navedena ALA začela s projektom (vrednim več kot milijon dolarjev) : zaradi izredno perečega stanja na področju informacijske zasebnosti, ki je po enajstem septembru 2001 doseglo novo dno, želijo Američane ponovno zavezati k informacijski zasebnosti. Za cilj so si določili promovirati standarde informacijske zasebnosti, začeli pa bodo pri ustanovah, ki jih upravljajo, torej pri knjižnicah.

S kampanjo želijo ljudi najprej izobraziti, nato pa spremeniti v...

23 komentarjev

ZDA razmišljajo o uvedbi elektrošok zapestnic za letalske potnike

Washington Times - Kot poročajo na Washington Timesu naj bi eden izmed višjih uradnikov ameriškega ministrstva za domovinsko varnost izrazil veliko zanimanje v tim. varnostni zapestnici, ji jo razvija kanadsko podjetje Lamperd Less Lethal Inc.

Gre za posebno zapestnico, ki naj bi jo ob vkrcanju na letalo dobili vsi potniki. Zapestnica bo nadomestila letalsko vozovnico, vsebovala osebne podatke o potniku, z njo bo mogoče spremljati prtljago potnika in najpomembnejše - v primeru terorističnega napada jo bo letalsko osebje lahko aktiviralo in z elektroškom onesposobilo domnevnega napadalca. Podjetje je pripravilo tudi promocijski video.

Kot kaže nekateri še niso pozabili Stalinovih metod "zagotavljanja" nacionalne varnosti. Poleg tega pa se zna zgoditi, da bodo hekerji hitro ugotovili, kako je mogoče elektrošok aktivirati nepooblaščeno...

113 komentarjev

Linux bo morda pospešil delo računalniških forenzikov

CNet - Avstralski študentje so razvili na Linuxu osnovano forenzično programsko opremo za preiskovanje podatkov na trdem disku. Z razvitim orodjem želijo policiji pomagati pri prebijanju skozi rastoče število naročil za preiskavanje računalniškega kriminala.

Programska oprema omogoča preiskovalcem pregledovanje in zbiranje forenzičnih podatkov brez ogrožanja njihove integritete. Najbolj zanimiva pa je njena oblika:

„Orodje je Linux zgoščenka (Live CD), ki smo jo sestavili popolnoma na novo. Sredico in operacijski sistem smo prilagodili tako, da med delovanjem ne zapisuje na trdi disk ali druge medije za shranjevanje podatkov,“ je za avstralski ZDNet povedal programer Peter Hannay.

Operacijski sistem na živi Linux zgoščenki ima tako odstranjene določene dele, kar preiskovalcem omogoča pregledovanje podatkov na tak način, da ne vplivajo na napravo. V primeru, da bi se pokazala kakršnakoli možnost pisanja na medij, se orodje samodejno zaustavi. To je namreč pri forenzičnem preiskovanju...

15 komentarjev

Bodo Američani zakonito prisluškovali vsem komunikacijam?

RTV Slovenija - Predstavniški dom ameriškega kongresa je podprl osnutek zakona, ki bi obveščevalnim službam podelil možnost prisluškovanja telefonskim pogovorom in nadzora elektronske pošte brez odredbe sodišča.

Predlog, ki sicer predstavlja nadgradnjo obstoječega zakona o delovanju obveščevalnih služb, bi slednjim omogočil nadzor telekomunikacij tujih državljanov, ki potekajo preko ozemlja ZDA. Kar v praksi pomeni, da bodo ameriški obveščevalci lahko zakonito nadzorovali vso elektronsko pošto tujcev, ki se pretaka preko strežnikov v obljubljeni deželi, pa tudi vsebino VoIP pogovorov, če bodo ti potekali preko infrastrukture, ki se nahaja na ozemlju najbolj demokratične države na svetu.

Mike McConnell, ki je v trenutni administraciji zadolžen za državno varnost je medtem predsedniku Georgu Bushu dejal, da osnutek zakona omogoča tisto, kar je potrebno za varovanje državne varnosti. "Zato bom zakon podpisal takoj, ko ga dobim na mizo," je dodal Bush.

Še izvorna novica na rtvslo.si.

Ker nimam...

62 komentarjev

Elektronsko hranjenje dokumentov

Slo-Tech - Marca letos je bil objavljen Zakon o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva, ki v svojem 31. členu med drugim pravi:
Na podlagi zakona se vsaka enota varno hranjenega gradiva v digitalni obliki šteje za enako posamezni enoti izvirnega gradiva, če sta bila zajem in varna hramba opravljena v skladu s pri državnem arhivu potrjenimi notranjimi pravili ter če drug zakon izrecno ne določa drugače.
Iz Arhiva pa so pol leta kasneje pričeli kapljati prvi osnutki tehničnih zahtev za pridobitev akreditacije po zgoraj omenjenem členu.

Kresovanje zaenkrat odpade.

8 komentarjev

NSA bo "žela" podatke o socialnih omrežjih iz spleta

New Scientist - Kot poroča Newscientist, se NSA zanima za analizo prometnih podatkov o socialnih mrežah, ki jih posamezniki puščamo na spletu. NSA namreč financira raziskavo, kako zajeti podatke o socialnih mrežah, ki jih posamezniki puščajo na spletnih straneh in sistemih za skupinsko sodelovanje.

Po poročanju New Scientista je osnovna ideja teh raziskav, kako ugotoviti koliko povezav oz. "stopenj" je nek posameznik oddaljen od npr. neke sporne (teroristične ali pa "teroristične") organizacije. Ali pa koliko "korakov" obstaja med dvema posameznikoma.

V bistvu gre za klasično analizo socialnih omrežij, s katero se zelo intenzivno ukvarjajo tudi na ljubljanski univerzi, kjer so razvili program Pajek. S pomočjo tega programa, ki je na voljo brezplačno, pa je nastalo že kar nekaj zanimivih analiz omrežij na internetu.

Upravičeno se domneva, da bo NSA te podatke skušala povezati s prometnimi podatki o telefonskih klicih, morda pa tudi s podatki o on-line nakupih, itd. Skupina znanstvenikov je...

11 komentarjev

Osnutek novele zakona o policiji - omejevanje zasebnosti in širjenje policijskih pooblastil?

Slo-Tech - Pred kratkim smo že poročali o predlaganih spremembah zakona o SOVI, tokrat je na vrsti še policija. MNZ namreč pripravlja novelo zakona o policiji, ki se trenutno še nahaja v medresorskem usklajevanju, osnutek zakona pa je, zaradi posegov v zasebnost, že deležen številnih kritik, med drugim tudi o tem, da se Slovenija spreminja v policijsko državo. Kritiki s(m)o mnenja, da so predlagane zakonske spremembe poskus države, da bi pod krinko "terorizma" in nekaterih kaznivih dejanj, ki so v zadnjem času odmevala v javnosti, široko povečala svoja pooblastila glede posega v informacijsko zasebnost.

V odgovor na kritike je ministrstvo za notranje zadeve v petek sporočilo, da je zakon nujen zaradi zahtev EU. Policija naj bi nova pooblastila nujno potrebovala zaradi vstopa Slovenije v Schengensko območje. Kar pa je bolj kot ne le izgovor, saj Schengenska konvencija v resnici ne zahteva tako nesorazmernih in vseobsežnih posegov v zasebnost, kot jih predvideva predlog omenjene novele zakona.
...

153 komentarjev

Prebujenje izumiteljev demokracije

Slo-Tech - Demos kratos se je končno izkazal v materni državi demokracije, saj je bil zakon, sprejet pred dobrim tednom, ki je Grkom enostavno prepovedal igranje vseh oblik računalniških igric, določen za neustavnega. Prvostopenjski sodnik je prepovedal pregon domnevnih "kršilcev", za dokončno ukinitev zakona bomo morali pa še počakati. Klik! Hvala, Thomas!

1 komentar