» »

Najdetajlnejša slika galaksije do sedaj

Najdetajlnejša slika galaksije do sedaj

Hubble Site - NASA je v sodelovanju z ESA, CFHT in NOAO izdala sliko spiralne galaksije, ki je najpodrobnejša doslej. Sestavljena je iz 51 Hubblovih fotografij, ki so bile povezane s pomočjo podatkov iz različnih observatorijev na tleh. Vse potrebne informacije so bili pridobljene med leti 1994 in 2003. Barva galaskije predstavlja vidni spekter in je dobljena s kombinacijo podatkov modrega, zelenega, rdečega ter infrardečega (near infrared) dela spektra, slika pa v originalu meri 16.000 slikovnih pik v dolžino in 12.000 v širino (prilepljena slika je pomanjšana in velika zgolj 290 KB). Če vas zanimajo izvirniki, jih lahko najdete na strani Hubble Site, potrebno pa je opozorilo, da je največja tiff datoteka velika preko 400 megazlogov.



Opazovana galaksija je od nas oddaljena 25 milijonov svetlobnih let, od naše preljube Mlečne Ceste je približno dvakrat večja. Vsebuje cca. trilijon (10^18) zvezd, od tega jih je je okrog 10 milijard glede na temperaturo površine in življenjsko dobo podobnih našemu Soncu.

V ozadju galaksije M101 so opazne tudi druge, precej bolj oddaljene galaksije, svetle pike pa so posamezne zvezde, ki pripadajo Rimski cesti. Navidezna velikost galaksije, kot jo vidimo iz Zemlje, je približno 1/5 polne Lune. Opazujemo jo lahko v ozvezdju Velikega voza (od predzadnje zvezde ročaja voza malo proti severu), vendar je magnituda precej visoka (7.9), zato za opazovanje potrebujemo dobro vidljivost in kvaliteten teleskop. Za pomoč pri iskanju priporočam Sky View cafe.

8 komentarjev

keber ::

Malo nerodno izraženo: magnituda je samo številčno visoka, dejansko je majhna (magnituda=svetilnost)

Sicer pa ima večjo ločljivost (ni pa v sliki toliko Hubblovih podatkov) še slika Orionove meglice (M42), pri tem pa ne gre pozabiti malo manjše (cca 10k x 10k pik), a toliko bolj fascinantne galaksije Vrtinec (M51) in "dimnika" v Orlovi meglici.

Sicer pa so ločljivosti večine novih Hubblovih zelo primerne za izdelavo podrobnih plakatov vsaj za A2. Škoda, da je tak print dokaj drag špas.

gzibret ::

Glede magnitude - izraz je res neroden, je pa PRAVILEN.

Iz tega linka:

The important thing to remember is that brighter objects have smaller magnitudes than fainter objects.


Torej svetli objekti imajo nizko magnitudo, temni objekti pa visoko. Meja med s prostim očesom zaznavnim in s prostim očesom nezaznavnim objektom je magnituda +6.4 (iz spomina). Zelo svetla (a ne najsvetlejša) zvezda Vega ima magnitudo 0. To je dogovor. Skala pa je logaritmična, in sicer sprememba magnitude za 5 točk pomeni razliko svetilnosti (kot jo zaznava oko) za 100X. Čeprav to ne drži 100%.
Vse je za neki dobr!

krneki ::

Magnituda 7,9 sploh ni toliko šibka reč, večji problem je ker je to integral po površini objekta in ti v bistvu ne pove kaj dosti kako dobro se stvar vidi, zato je za predstavo boljša površinska svetlost. V primeru M101 je to nekje okoli 15.

suntrace1 ::

Fantastična slika !!!

Sem malce pogledal po sliki in lahko najdeš v ozadju še cel kup galaksij. Res neverjetno. Me zanima, koliko bi stal print take slike v naravni velikosti (ta velika resolucija).

kotnikd3 ::

wow. zakon!
me zanima, kaj je v središču Rimske ceste, tam ko je zelo svetlo

Thomas ::

> me zanima, kaj je v središču Rimske ceste, tam ko je zelo svetlo

Tam so zvezde povprečno kakšen svetlobni teden oddaljene. Tukaj so par svetlobnih let. Pomeni, so skoraj milijonkrat (volumensko) bolj na gosto. Tako da ni čudno, da je tam tako svetlo.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

strictom ::

Kje bi zdaj lahko najdel to sliko?
"Violence is the last refuge of the incompetent" - Salvor Hardin

Highlag ::

Glede na oddaljenost galaksije bi mogoče morali pisati v pretekliku. Ni fotografija galaksije ampak galaksije, kakršna je bila pred 25 milijoni leti.
Danes je verjetno že malo drugačna? :P

Je pa impresivna.
Never trust a computer you can't throw out a window


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Rimski cesti odrezali dva spiralna rokava

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
136581 (4784) CaqKa
»

Najsvetlejša supernova do sedaj (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
16716026 (10699) destroyer2k
»

Najdetajlnejša slika galaksije do sedaj

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
85847 (4322) Highlag
»

Takojsen prenos informacije (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
675770 (4536) OwcA
»

teleskop (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
759428 (8506) Barakuda1

Več podobnih tem