» »

teleskop

teleskop

«
1
2

tx-z ::

Zanima me, kaj vse treba vedt pr nakupu teleskopa, in vse v zvezi z njimi, kr zdej nimam pojma o njih; kere firme so dobre, kje prodajajo teleskope; cene itd.
tx-z

Tomi ::

Priporočam ti, da greš pogledat na forum AD Orion. Poznam kar nekaj ljudi, ki stojijo za tem, in ti lahko zagotovim, da boš dobil res kvaliteten odgovor.
metrodusa.blogspot.com

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tomi ()

tx-z ::

zdj sm tm uprašu pa bom vidu kaj bojo odgovoril; drgača pa: a ma kdo od vas kakšen teleskop doma??
tx-z

nevone ::

Samo bi(n)ocular ki 1000 m oddaljene predmete približa na 122 m.

o+ nevone

schurda ::

Jaz imam C8 doma in je super zadevica. Torej, teleskop je precej zanimiva stvar, zelo uporaben, če izbereš pravega in zelo neuporaben če fališ. Lahko ti pomagam, imam kar nekaj izkušenj s tem. Samo prvo pravilo: najprej dobro preštudiraj zadevo, potem se odloči. Namreč dober teleskop ni malo keša.

1. Koliko misliš dati zanj?
2. Za kaj ga boš uporabljal?
3. Koliko znanja imaš iz teorije in prakse (ali bo samo za gledat sosedo, ki se sonči)
4. Teleskop sam je lahko zelo dober, moraš pa poskrbeti še za dobro stojalo, in dobre okularje (Plössl, Ortoskopski, Erfle, Super Wide angle, Ultra wide angle, Nagler, SLABI: Kellner, Huygens,... ), ter ostalo opremo (elektrika, filtri za sonce, luno in ostale objekte).
5. Parametri, ki so pomembni:
- tip teleskopa: lečni, zrcalni, kombinirani
- premer D
- goriščno rezmerje F:D
- dolžina goriščnice: F
- firma: dobre: Celestron, Meade, Vixen, Zen, slabe: Tasco
Kaj misliš, da je pomembno, pa ni: POVEČAVA. Če ti bo nekdo hotel prodajati teleskop s povečavo 500 ali 1000 ali kakšno podobno cifro, mu nikar ne verjemi, ker si povečavo definiraš sam (Povečava je Fobjektiva:Fokularja). To je največja napaka, ki jo delajo začetniki.

Svetujem, da si najprej prebereš kakšno knjigo o tem. Vsaj tista poglavja o teleskopih. Tako, da dobiš ideje in prilagodiš želje. Jaz sem sam tudi napisal en priročnik, ki je sicer namenjen fotografiji v astronomiji, vendar so začetne stvari o teleskopih kar iste. Je v Postscript formatu (original je v latexu), tako da potrebuješ GSView ali kaj podobnega, da ga pogledaš. Če želiš, ti ga pošljem, kompresiran je okrog 4MB, drugače okrog 20MB.

Torej, zdej sem ti malo natrosil. Definiraj malo več, povej želje in oceni svoje znanje. Lahko pa se oglasiš tudi na moj mobitel.
I want to know God's thoughts, the rest are details. (Einstein)

schurda ::

Nevone: tistih tvojih 122 je najbrž mišljeno 122m na 1000m, kar pomeni tvoje zorno polje. Na razdalji 1000m vidiš namreč 122m skozi tvoj daljnogled.

Iz tega lahko izračunaš tvoj vidni kot (to je približna formula):
fi= arctg (122/1000) = 7 kotnih stopinj. Glede na to, bi rekel, da imaš binokular tam nekje 7x50.
I want to know God's thoughts, the rest are details. (Einstein)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: schurda ()

Marjan ::

Teleskop je taka zanimiva zadeva...

Če nimaš pojma o ojbejktih na nebu: planetih, galaksijah,... je brez veze, da gledaš čez teleskop.

Najprej je treba kako fajn knjiogo o astronomiji prebrat. In ko zares doumeš kaj je to Andromeda, koliko je oddaljena in kako velika je, potem jo pa pogledaš čez teleskop. Enako velja za planete.

Potem je pa užitek res tisti pravi, ko te kar na rit prbije, ko vidiš Jupitrove lune, naprimer.

:))

nevone ::

Schurda

Ja, res je 7x50. Samo ne vem kaj pa to pomeni.

Marjan

Če nimaš pojma o ojbejktih na nebu: planetih, galaksijah,... je brez veze, da gledaš čez teleskop.

Najprej, pomoje, če hočeš kej boljš videt, kot s prostim očesom, moraš gledat skozi in ne čez teleskop.

Ja, sej uni pred nami tudi niso imel pojma, k so gledal v nebo,
samo potem so pa zakapiral.

Se pa strinjam, je dobro v kakšno publikacijo prej malo pogledat. Škoda spet vse na novo odkrivat. Ali kako?

:)

o+ nevone

Zgodovina sprememb…

  • spremenila: nevone ()

tx-z ::

7x50 pomen : 7x povečava in 50mm premer leč

schurda:
1.jah..zvedu sm da za kokrtok dobr teleskop treba odštet vsaj 70kSIT, tko da mogoče do ene te vrednosti-če bom uspel tok pršparat pol uredu (morm še računalnik nadgradit itd,.)
2.Uporabljal ga bi za gledanje v vesolje (planeti v našem osončju,...še ne vem točno, ker ne vem kakšen teleskop mora bit da vidm neko določeno stran) a obstaja kakšen freeware al pa trial program, da simuliraš teleskop; recimo da ma tok premer leč, zoom itd, in pol lahko gledaš v vesolje, da dobiš predstavo če je ta vredu
3.Znanja iz teorije bl mal iz prakse pa nč
tx-z

BigWhale ::

nevone:

Uni pred nami niso dajal 200k za teleskope ;) Jaz sem gledal in se vedno gledam v nebo brez teleskopa. Opazovanje zvezd je zanimivo tudi brez teleskopa. :)

BlackHole ::

Sem imel 200mm teleskop tudi sam (zelo malo časa), samo po moje za 70k SIT ne boš kaj preveč navdušen nad videnim. Ampak, to je samo mnenje.

Marjan ::

To je tudi res. Ne pričakovat, da boš vidu take slike kot so na netu. To je večinoma Hubble! Tko, da tuki ni primerjave.

Vesel boš lahko, da vidiš kak detajl na Marsu, da vidiš Jupitrove in Saturnove lune kot PIKICE, da vidiš majcen obroček okoli Saturna. Galaksije so beli zmazki za naše oko. itd.
Zelo lepo se pa vidijo gore na luni in sončeve pege.

Pa odloči se - ali bi raje gledu planete -> refraktor, ali galaksije -> reflektorski teleskop.


nevone: :\ ja no, če me boš na slovničnih napakah lovila boš še veliko negodovala. Menim namreč, da je vsebina povedanega glavna. Slovnica in retotika (Owca the winner™ :D) je samo toliko, da se razumemo.
Mhmm, jaz sem to svojo izkušnjo opisal, ki je na meni delovala pozitivno. Od 12-18 let sem samo bral o astronomiji in me je ful noter potegnil. O opazovanju neba pojma nisem imel, sem mislil, da se sploh ne da navadnim smrtnikom videt kar so odkrili s Hubblom. Potem sem pa dobil poceni teleskopek in sem bil res navdušen inočaran nad tem, da lahko te največje objekte kar jih poznamo tudi vidim na lastne oči. In tudi vidim kako se časovno spreminjajo.

By A. Smolar: "Misliš, da pr mer stoji, a ko pogledaš u vesolje - se rotira, oscilira, čisto nič pri miru ni..."

:)

tx-z ::

lejte; jst nism noben professionalec v tem in nism tut niti še začetnik, tko da ne mislm kupvt nekiga teleskopa za 200kSIT; kakšni so pa uni za 15kSIT v intersparu :) -
tx-z

Tomi ::

Marjan: če se ne motim, je besedilo malo drugačno. Namreč:

vse rotira, oscilira, čisto nič pri miru ni..."
metrodusa.blogspot.com

BlackHole ::

No, Zigam pa nam vsaj povej, kaj pričakuješ, da boš gledal, kaj bi rad gledal, ker če nisi totalen navdušenec nad astronomijo, boš razočaran. Vredno je pogledati le našo luno-Mesec, vse drugo so pikice, zmazki. Čar je edino v tem, da veš kaj gledaš. Kakšna galaskija ali pa kaka jupitrova luna lahko zgledata zelo podobno (posebej neizkušenim). Astronomija zahteva veliko časa in posvečanja, če ne te mine volja po parih ogledih Meseca. Vsaj mene je (pa sem bil na začetku zelo navdušen):8) .

Zgodovina sprememb…

Marjan ::

Tomi: ena črka! Vidim ja, da mi "v" ni prijel ko sem ga pritisnil preslabo.

:))

tx-z ::

ja od teleskopa bi prčakval da bi lahko gledu planete iz našega osončja, vsaj mars in merkur al venero pa tko no,..
tx-z

tx-z ::

kaj pa tale 4ta stran: SPIEGELTELESKOP VENUS

76mm premer leč, 35x,56x,175x povečave
za 80eurov -okol 19kSIT :) milslm tko no,za začetek
tx-z

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: tx-z ()

BlackHole ::

Zigam, saj gledas jih lahko tudi s prostim očesom, če veš kje se nahajajo. Hočem ti rečz z enim poceni teleskopom ne boš videl nič kaj bistveno več, kot s prostim očesom. Morda kak Mars bo malo večja pika vse ostalo pa pikce.

nevone ::

Marjan

Saj jaz sem tudi iz tistega dela Slovenije, kjer pravimo namesto skozi čez. Ampak se mi vseeno zdi narobe. Debata okoli tega je lahko zaključena, kar se mene tiče.




Nekaj sem že gledala teleskope po izložbah, samo je res, da če si prej ne nabereš malo znanja iz publikacij, potem je pač od sreče odvisno kakšen bo tisti teleskop.

Samo sej ne more biti čisto zanič.

:))

o+ nevone

BigWhale ::

Nevone:

Lahko se ti zgodi, da kupis eno tako cisto zanic zadevo ja... Se posebaj, ce prevec prebiras spam, ki ga dobis v mailbox na dom... :)

Za teleskop se splaca odsteti malo vec denarja. Zato se tudi splaca malo bolje pozanimati kaj bi clovek rad gledal. Za gledanje 'zvezd' je pa skoda nakupa teleskopa, ker zvezde se gleda tko, 'na uc', se najvec vidis.

tx-z ::

Na tem forumu, k ga je priporoču Tomi, mi priporočajo nakup teleskopa Celestron FirstScope 114 ki ga prodajajo na celestronu-si bolj natančno tle pod reflektorji ta prvi
zdej bom počaku da mi prjatu zrihta Starry Night Pro Version 4 legalno; če mu bo ratal :D in bom vidu kaj se da s tem teleskopom vidt in se odloču
tx-z

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tomi ()

schurda ::

Naj povem malo iz izkušenj glede takega teskopa. Newtonova optika je najcenejša, zato dobite za isti denar največji premer. To še ne pomeni, da je najslabša. Vsaka optika ima svoje dobre in slabe strani. Tako pač je v astronomiji. Gre zato, da je čim manj optičnih elementov, zato pa ostajajo optične napake.

Newton ima primar paraboloiden, zato nima sferične aberacije, ima pa zelo močno komo, kar se pozna pri velikih povečavah. Tako bi ga kar malo odsvetoval za planete. Za difuzne objekte pa je več kot priporočljiv. Običajno je zelo lahek, vendar je ponavadi dolg in okoren. Gledaš pri vhodu v cev in sicer pravokotno noter. To nekaterih ne moti, jaz pa imam rajši gledanje od zadaj kot imajo to refraktorji in katadioptriki kot so Schmidt in Maksutov Cassegrain. Na Newtona se nikdar nisem mogel navaditi, zato pa sem kupil Celestrona 8.

Nemška montaža je zelo stabilna, kar pomeni, da teleskopa ne bo tresla že vsaka sapica in takrat, ko bomo kaj premikali. To se med gledanjem izkaže za pomembno, čeprav se na začetku ne vidi. Nanjo se da obesiti tudi kakšen pogon.

Kot sem napisal že zgoraj: dejte se izogibat Kellnerjevim in Huygensovim okularjem. Optična cev 4.5" je standard in ponavadi dobre kvalitete, če pa ne bo gor vsaj en 4-lečni okular recimo Plössl ali kaj podobnega, potem je vse skupaj zanič.

Cena je kar solidna za vse skupaj, gledal sem že skozi take teleskope in se da marskiaj početi. Samo tiste okularje skenslajte. Čimprej.

Sicer pa bi jaz začetniku raje priporočal refraktor. Optika 100mm refraktorja se namreč lahko kosa s ta boljšimi 200mm zrcali. Tam nekje 70-100mm premera, pa dva okularja, da imaš okrog 30-50 in 100-150 kratno povečavo. In dovolj robustno stojalo. Barlowa pa ne rabiš, vsaj na začetku ne. Obstajajo trije premeri okularjev in Barlow leč:
0.965" = 24.5mm
1.25" = 31.8mm
2" = 50.8mm

Aja, še nasvet: ko je ves moker od rose, ko ga nesete noter, lepo prosim, ne brisat optike!

Septembra bo srečanje astronomov Slovenije. Vse je razloženo v Spiki (številka julij-avgust). Tam pride precej ljudi s teleskopi in se da marsikaj videti in provati ter pogledati skoz. Tudi če si začetnik, ni panike.
I want to know God's thoughts, the rest are details. (Einstein)

tx-z ::

a lahko dobiš cenik za ostale celestrone, npr. firstscope 80eq;
kakšen teleskop pa ti priporočaš za do 70kSIT ??
tx-z

nevone ::

BigWhale

Zaenkrat bi bila jaz zadovoljna, če bi malo od bliže videla Luno, potem pa še kakšen drug planet v našem Osončju.

o+ nevone

AlienGT ::

Nasvet: Kupi daljnogled in glej luno (in zvezde), razlike med teleskopom praktično ni.

BlackHole ::

Jaz bi se tudi strinjal z Alienom, le Mesec se splača pogledat s teleskopom, ker je pač toliko bližje od vseh ostalih objektov.

Aspirinix ::

Za za?etek je res najbolje, da se usmeri? na Mesec in planete.
Pred tem probaj malo vknji?nici poiskati kak?no izdajo Spike-prve slovenske astronomske revije. Tam si oglej malo efemeride in trenutno zvezdno karto. Nato pa na teren. Omisli? si lahko tudi kak?en pc observatorij kot je CoelliStella ali pa RedShift (probna verzija dela ko bomba, samo meni se zdi dokaj nenatan?na ali je nisem dobro nastavil).
Od teleskopov pa ne pri?akuj preve?. To je tudi prva stvar, ki jo povem svoji deci v ?oli, ko gremo na teren v 8.r. Tiste lepe slikice so vedno od kakega satelita, ki pa se obi?ajno nahaja nad oblaki in ga ozra?je ne moti. ali pa vsaj od kakega velikega teleskopa.
?e misli? kupiti teleskop, ki bo res nekaj ?asa veljal potem raje malo ve? prihrani in nabavi kaj ve?jega. Velika odprtina objektiva pomeni svetlo in ostro sliko. Manj?e odprtine pomenijo temnej?o sliko. S tem lahko tudi pri tistem z ve?jo odprtino razmi?lja? o kaki monta?i dig. kamere in opazovanju z ra?unalnikom.
Opazovanja na?rtuj vnaprej kak?en teden, da se lahko seznani? s stanjem na nebu (kaj se vidi, kaj je vredno pogledati...) V pomo? ti je lahko tudi spletna stran heavensabove, kjer najde? natan?ne podatke o tem kaj se vidi in kaj se bo videlo za teden dni naprej. Izbira? pa lahko tudi s tem, da vnese? geografske podatke o tvojem kraju (geografska ?irina in dol?ina, nadmorska vi?ina,...).

tx-z ::

sj jst bi gledu samo planete večinoma; pa luno; bi bil pa vesel če bi se dal kakšne meglice (tisto modro) al pa kej vsaj na drobno kokrtok vidt. Kako mislte da bi se vidu mars z 11.5 cm širina in 90 cm goriščna razdalja, 10mm okular za 90x povečavo ??
tx-z

Marjan ::

Če bi se s takim zelo pomatral in bi bil odličen "seeing" bi na Marsu videl polarno kapo.

Ker to je reflektor in ni tako dober kot refraktor za planete.

Za planete je za male pare (pod 30k sit) še najboljši bi(n;)okular, pa stojalo si narediš.


PS: Ko omenjaš, da bi rad videl meglico... saj jo boš, samo daleč odd tega, da bi jo videl barvno. S teleskopi za manj kot 500k sit se vse galaksije, meglice and stuff vidi črno-belo :D

:\ :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Marjan ()

schurda ::

Prva stvar kar je, ne gledat na stvar kakor, da je refraktor dober za planete, Newton pa zanič. Popolnoma narobe. Jaz sem Jupiter videl najbolje s 25cm Newtonom na Dobson montaži. V zelo dobrih pogojih bo le izkušeno oko vajeno opazovanj lahko opazilo razliko med teleskopi približno iste velikosti. Drugače pa lahko luno opazuješ z navadnim daljnogledom ali pa z 1m teleskopom, ker pač ni težaven objekt. Tudi na Mars-u lahko opazuješ detajle z 11cm Newtonom ali 10cm refraktorjem, samo stvar največ zavisi od seeinga in seveda še enkrat poudarjam: okularjev. In tudi galaksije se da opazovati z refraktorjem. JAz sem npr. začel s starim vojaškim avstrijskijm daljnogledom iz 1. sv. vojne s premerom 35mm in povečavo 15x in sem opazoval praktično vse: sončne pege, luno, jupiter s sateliti in pasovi, saturnov obroč, meglice, galaksije, kopice, dvojnice itd...

Samo za začetnika raje priporočam refraktor, veliko lažji je za uporabljat. Jaz z Newtonom še zmeraj ne znam dobro.

Glede barv pa takole: oko je ponoči zelo slabo občutljivo na barve, pa še vidni spekter se pomakne bolj proti modri. Kar je plinastih objektov, ki sevajo vodik, sevajo največ pri rdeči 656.3nm in modrozeleni 486.1nm. Rdeče ne bomo videli, ker je oko tam praktično slepo, pa čeprav je teleskop za milijon sitnih. Vidimo samo modro, pa še za to ne morem definirati barve, ker je površinska svetlost zelo majhna. Zaznamo samo, ali je svetloba ali je ni. Tak primer so emisijske meglice (recimo Orionova).

Galaksije so sestavljene iz zvezd, ki imajo zvezne spektre in so zato bele barve. Ni šanse, da bi videli galaksije v barvi.

Kaj torej lahko vidimo v barvi? Jupiter, Saturn, (rumenkasto) Mars, (opečnato rdeče), Neptun in Uran (modrozeleno). Nekatere zvezde, še posebej dvojne, kjer je ena komponenta recimo rdeča, druga pa modra. Primer je beta Laboda. Vendar je treba uporabiti trik in sliko malo razostriti. Torej, te objekte lahko vidimo v barvah, ker je površinska svetlost dovolj velika, da se v očesu aktivirajo čepki, ki vidijo barve.

Druga stvar je fotografija. Pa še tam so barve povečini pretirane.
I want to know God's thoughts, the rest are details. (Einstein)

Marjan ::

schurda, dobro si povedal, se vidi, da imaš veliko izkušenj.

Glede okularjev je pa tako, da dobri so draaaagi. Lahko celo dražji kot telekop :O

Schurda: kaj bi priporočil človeku, ki hoče DO 30k sit kupit "teleskop" ?

Jaz mu priporočam binokular...:\

Ker ima odlično lastnost prenosljivosti. Saj veš kako je s teleskopi... včasih se ne spraviš ven ker veš, da rabiš pol ure samo za pripravo. Če bi imel pa okrog vratu binokular, bi pa vsak trenutek v no-time preveru nebo.

schurda ::

Ja, žal za 30kSIT dobiš le kakšen binokular. Zakaj žal? Ker vsi tisti, ki kupijo teleskop za 30kSIT in manj (pustimo rabljeno robo), potem, ko enkrat pogledajo skozenj, opustijo vse skupaj, ker je slika tako zanič in še stojalo je nikakršno. Jaz vem, da se da s takim teleskopom nekaj videt, samo moraš vedeti, kaj lahko pričakuješ od njega. To je pravi problem. Če si realen, potem je lahko tudi tak teleskop dober.
I want to know God's thoughts, the rest are details. (Einstein)

tx-z ::

ja jst bi bil zdej prpravljen dat za teleskop maksimalno in res samo 70kSIT. Če bom kupvl, bom do te cene čim bo 71 nam več; no mogoče :)
tko da; a priporočate Celestron Firstscope 114 al ne? al kerga druzga; cena do 70.000SIT
tx-z

BlackHole ::

Pa dobiš sploh kak okular zraven tega teleskopa. Različni okularji so praktično obvezna oprema, ti pa stanejo.

tx-z ::

Firstscope 114
Newtonov reflektor z zrcalom premera 114 mm in goriščno razdaljo 900 mm (f/8). Priložena sta dva okularja Kellner 10 mm (90x) in 20 mm (45x) in iskalo "Star pointer" Montaža je nemška CG-3.

69.900 SIT
torej teleskop, dva okularja in pa stojalo (mislm,upam)
tx-z

schurda ::

A si ti že kdaj pogledal skozi teleskop? Priporčam, da najprej pogledaš, kako izgleda videti skozi tak teleskop in potem kupuješ. Da ne boš potem razočaran. Jaz ti še vedno priporočam refraktor, magar rabljen. Sicer pa okularji, ki so v kompletu prvič niso nezamenljivi in drugič, če boš navdušen, jih lahko prodaš in kupiš boljše. Celestron ima ime in svojo kvaliteto. Zato pa tudi svojo ceno.

Pa še to: okularji so povsod standardni, tako da utegneš dobiti tudi Vixen ali kaj takega zraven, kar samo pomeni, da firma tu ne igra bistvene vloge, pač pa samo tip okularjev. Zato lahko okularje iščeš tudi drugje. Meade-ovi so ponavadi cenejši.

Samo še eno: če si se že odločil: teleskop je dober, še predober za začetnika. Z njim boš lahko opazoval vse kar boš hotel. In, ko boš videl vse kar se z njim da videti, lahko kupiš večjega. Verjemi, takrat boš imel že precej več denarja, ker bo to trajalo precej, precej časa. Pa še kakšno kamero lahko obesiš gor.
I want to know God's thoughts, the rest are details. (Einstein)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: schurda ()

tx-z ::

ah,,bom po vsej verjetnosti tega kupu; dons bom šel mogoče pogledat v trgovino če ga majo itd., pol pa mogoče že nasledn tedn kupu
tx-z

BlackHole ::

Po par ogledih pa se vrni sem in poročaj o svojih občutkih in doživetjih. :))

tx-z ::

jah,,upam da bo vredu; zdej me je neki zmedl k sm gledu program WinStars in vidu da bi rabu za minimalen ogled marsa 600x povečavo 8-O ; a je ta program že mal star??
tx-z

BlackHole ::

Poslušaj, MArs lahko gledaš tudi s prostim očesom, vprašanje je samo v kakšni velikosti ga želiš opazovat. Z 600x povečavo bi se že kar nekaj videlo ampak po moje niti ne več kot bi gledal Mesec s prostim očesom, poleg tega da slika verjetno ne bi bila tako čista.

schurda ::

Dejte, ne ga srat s povečavo že spet. Za planete je normalna povečava tam okrog 150x, če pa so zares dobri pogoji - čist miren zrak, stabilen anticiklon, malo vlage, temperatura -20˙C -ja z minusom se piše! (To je parkrat na leto), potem greš lahko do 300 v posebnih primerih. Ne se pustit spet nategnit.

Lahko pa si kupiš Barlow 3x, okular 5mm in dobiš povečavo 540x. In kaj boš videl? Meglo! Tista dva okularja ti na začetku povsem zadostujeta. Verjemi. Dejte si prebrat kakšno literaturo, oz. dejte POGLEDAT skozi teleskop, da ne boste kakor barski teoretiki. Sej ne, da ne bi hotel dajat nasvetov, ampak o povečavi pa je bilo že govora.
I want to know God's thoughts, the rest are details. (Einstein)

schurda ::

Pa še to: maksimalna koristna povečava je 2 x premer objektiva v mm. Torej približno 230x. Vse kar je več, je samo megla.
I want to know God's thoughts, the rest are details. (Einstein)

Marjan ::

Kaj je en gor prjavu!?! BlackHOle - Mars, kot da bi gledal luno?!?!

Hm, ja. S teleskopom za 10.000.000 sit?

A bo zadost Schurda? Verjetno niti pod razno.

>:D :\

nevone ::

Kdaj danes vzide Mars. Bi ga rada z bi(n)okularjem pogledala, da vidim, če se kaj vidi. Luno sem že. Še kar kul. Malo se vidi relief, samo bolj slabo.

o+ nevone

Marjan ::

Nekam oblačno je danes.

Mars pa lahko v tem času dobro vidiš po polnoči, ko je že zelo visoko. Tudi zdajle ga ne moreš falit :D

schurda ::

Samo z binokularjem se relief na marsu vidi bolj malo.
I want to know God's thoughts, the rest are details. (Einstein)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: schurda ()

nevone ::

Sem gledala. Vidim samo malo večjo svetlo piko. Jah, nič, bo treba teleskop kupit.

o+ nevone

schurda ::

Lih kar poteka na slo-astro ena debata, kaj se da videt in kaj ne s katerim teleskopom. Pejte tja, linki so iz vseh društev.
I want to know God's thoughts, the rest are details. (Einstein)

tx-z ::

Kaj je en gor prjavu!?! BlackHOle - Mars, kot da bi gledal luno?!?!
Hm, ja. S teleskopom za 10.000.000 sit?
A bo zadost Schurda? Verjetno niti pod razno.

Marjan: Sj se luno "komi" opaz s sprostim očesom. Kakšen se pol mars vid s teleskopom na 90x povečavi??
tx-z

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: tx-z ()
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nakup prvega teleskopa

Oddelek: Loža
465776 (3398) zmaugy
»

Venera, Mars & Jupiter

Oddelek: Znanost in tehnologija
243386 (2688) vostok_1
»

Teleskop

Oddelek: Pomoč in nasveti
222888 (1825) krneki
»

Teleskop ?

Oddelek: Kaj kupiti
194317 (3933) quartz
»

Teleskopi in opazovanje (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
538005 (7499) EvilGod

Več podobnih tem