» »

Slovenska država ne pozna odprtih standardov?

Slovenska država ne pozna odprtih standardov?

Slo-Tech - V Uradnem listu RS 75/2005 z dne 9. 8. 2005 je bil objavljen Pravilnik o izvrševanju uredbe o upravnem poslovanju, ki v 14. členu določa tehnološke zahteve za sprejem elektronske pošte. Drugače povedano: državni organ mora sprejeti elektronsko pošto državljana, če le-ta ustreza zahtevam v 14. členu. V nasprotnem primeru - če elektronska pošta državljana ne ustreza tehničnim zahtevam - pa pač ne.

In kakšne so te zahteve?

14. člen pravi takole: "Pošta, ki jo organ prejeme v elektronski obliki, je skladna s tehnološkimi zahtevami, če je posredovana v enem od naslednjih formatov:
- Formati produktov Microsoft Office (različica "Office 2000" ali starejša): MS Word (.doc); MS Excel (.xls); MS PowerPoint (.ppt);
– Tekstni formati: ASCII, 8bit (.txt, .asc, .dat,...); RTF (.rtf); XML (.xml) (vsebina določena s posamezno aplikacijo);
– Grafični formati: Adobe Acrobat, različica 6.0 ali starejša (.pdf); JPEG (.jpg, .jpeg); GIF (.gif,); TIFF (. tif, .tiff):
– Ostalo: stisnjene datoteke (.zip) združljive s programom Winzip npr. 8.0 (stisnjen je lahko katerikoli format od prve do tretje alinee).
"

Slovenska javna uprava bo torej od državljanov sprejemala samo datoteke tipa DOC, XLS, PPT, TXT (in njegove izpeljanke), RTF, XML, PDF, JPG, GIF, TIF in ZIP. Pretežno torej zaprte, lastniške formate.

Uporabniki ostalih programov, recimo precej razširjenega OpenOffice.org, ki celo podpira Open Document Format se lahko za komunuciranje z državo obrišejo pod nosom, ali pa svoje dokumente pretvarjajo v druge formate.

Uporabniki Linuxa imajo tako na izbiro nakup operacijskega sistema Windows, ali pa poslovanje z državo na klasičen način.

Podpisani minister Gregor pa nič.

170 komentarjev

«
1
2 3 4

cekr ::

Ne pretiravat.

Program, ki ga omenjaš (OO) je tudi sposoben izvoza v *.doc formatu tako da s tem ni problem.

Več možnih formatov pripelje do večje zmede. OO pa pri nas ni tako razširjen, da bi bil njegov format v prednosti-veljavi.

ps. OO zna v wordov format izvažat tudi v Linuxu.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

upirna ::

A nima OO pretvorbe v .doc dokument?
[to sporočilo bo spremenil upirna, kadar bo to njemu pasalo]

Utk ::

Ima, ampak to ni pomembno, kaj če bo država zahtevala da moraš DOC zaklenit z geslom in geslo poslat posebej po pošti, ali elektronski ali navadni? Ali pa ko bo ona tebi to poslala? Kot bančna kartica in njena številka recimo... Eno brez drugega ti nič ne pomaga, OO pa ne zna delat z gesli. No, pa kaj bo, ko/če bo MS tudi brez gesla tako zaprl DOC?

para! ::

Zdej pa vsi u jok pa na drevo, ker ne morte u nadmočnem oo formatu pošiljat :p

lp
Death before dishonor!

Utk ::

Ti pa v trgovino kupit office...kdo je bolj pameten:D

Agapetos ::

Ne v "OOo" formatu, ampak v OpenDocument formatu, po katerem bi se morali zgledovati tudi drugi.

para! ::

Zakaj pa bi moral kupit office, mr. smart guy? Sej lahko v .txt pošljem.

Ja, zgledovat vsi, zato ker je odprtega tipa, ne ? :)

lp
Death before dishonor!

poweroff ::

Problem je v tem, da država s tem a) podpira monopol točno določenega podfjetja (kaj če bi se odločili, da bodo kupovali samo avtomobile enega proizvajalca?) in b) namesto, da bi uporabljala mednarodne standarde (odprte in VSEM dostopne), forsira zaprte lastniške standarde.

Ja, OOo zna pretvarjati v Word format. Vendar pretvorba ni 100% - ker je Word pač lastniški in MS ne izda vseh trikov. Tudi ne razumem zakaj bi moral posebej pretvarjati, če bi lahko država zastonj na svoje računalnike naložila OOo (lahko celo portable) in bi bil problem rešen.

Mimogrede: država je celo vložila denar v slovenjenje OOo, sedaj ga pa še sama ne uporablja...
sudo poweroff

para! ::

Nič ne podpira monopola, ker maš na voljo tudi druge formate, ne le .doc. Vam pač ni všeč, da vam priljubljenega OOOja ni zraven.

ajd
Death before dishonor!

64202 ::

Cist tko, opendocument podpira tudi The KOffice Project - KOffice - Integrated Office Suite, celo prej ga je podpiral kot OOo...
I am NaN, I am a free man!

sash ::

pošlješ lahko kot je zapisano v .pdf formatu, kar pa OO (in vse njegove izpeljanke) zlahka opravi ...

tako, da lahko z državo komuniciramo tudi uporabniki NE-Microsoft produktov. Je pa res kot je že nekdo napisal da večja izbia privede do (še) večje zmede.
--------------------
Think different...
TOROiD Group

Kami ::

Se vedno lahko v nanotu napisete pa shranite kot .txt :)

Avalonis ::

Argument, da več standardov povzroča samo zmedo je tako za lase privlečen, da vam nekaterim verjetno že možgani ven gledajo.

Samo za infromacijo : Delam v podjetju, kjer tudi veliko komuniciramo z nekim določenim slovenskim vladnim urad. Informacije, ki jih zbiramo in urejamo od nas sprejemajo samo v Excel obliki - naše stranke nimajo problema prebaviti PDF format, uradniki pa takoj v jok, če jim pošljemo kaj kar ni v Excel obliki. V tem primeru ti izvoz v PDF format v OpenOffice-u nič ne pomaga in se moraš odpraviti v najbližjo štacuno po softwareski paket od katerega boš potreboval samo funkcijo "Save as *.xls" >:D

Bom poskušal naslednjič poslati zadevo zopet v PDF formatu in ko bodo zajokali bom poslal Copy/Paste tegale člena. Upam, da zadeva velja tudi za pravne osebe in ne samo za fizične.

para! ::

Še vseeno, .PDF lahko pošlješ. Je podprt format s strani naše vlade. Kot tudi .doc in .txt in ostali. Samo OO ni. Ni treba zato zganjat panike.

lp
Death before dishonor!

CCfly ::

Dokler lahko državi pošljem txt in pdf ter dokler so mi državni dokumenti dostopni v taki obliki me ta uredba ne moti. Po mojem mnenju v takem primeru ne gre za podporo monopolizmu.
Ko bo OpenDocument povečal tržni delež pa bi bilo seveda nujno podpreti tudi tega.
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

Dalmatinc ::

Se strinjam. OO ni nikakršn standard, ki bi ga vlada morala priznat! Če ti kaj ne paše imaš možnost večih formatov (več različnih firm). Pri nas tudi nekateri avtomobili niso dovoljeni k v ZDA so. Pa zarad tega nben ne dela panike. Pametni bodo pač uporabljali office ane, ker je še vseeno daleč najbolj uporabljan program. jst osebno ne oporabljam OO (sem imel naloženga), samo moje potrebe več kot zadostuje Office 2003.

lp

para! ::

Točno tako, posebne podpore odprtim standardom s strani države ne rabimo. Razen, če jaz ne vem tega, da lahko SAMO NA WINDOWS sistemih narediš .txt?

lp
Death before dishonor!

KoKi ::

nkbm po novem nima vec na voljo banka@net za opravljanje bančnih storitev preko spleta ampak EPPweb, katere zahteve lahko najdete tukaj. pred kratkim sem celo imel namen dat teh 7.5k, dokler nisem vceraj po pomoti odjadral tja ... si predstavljate razocaranje? me zanima ce bi mi denar povrnili ... sicer pa sem silisal od kolega ki je pri nlb da tam ni nic drugace. tak da tolko o tem.
# hackable

drola ::

Vseeno bi lahko podprli OpenDocument. PDF in DOC sta oba patentirana, tako, da bo še s tema dvema kriza, če bodo kdaj sprejeli tisto direktivo o prog. patentih.
https://drola.si

Avalonis ::

TXT format je textovni format kar pomeni, da VES grafični material odpade. PDF pa kljub temu, da ga vlada podpira ni vedno sprejet s strani uradnikov. Konverzija v DOC format iz OpenOffica pa ni 100% ker Microsoft ni pripravljen pokazati formata ostalim razvijalcem, ki bi ga bili pripravljeni z veseljem vgraditi v svoje urejevalnike.

Preseneča me pa, da v podprtih standardih ni XML-ja.

para! ::

Koliko ljudi uporablja OpenOffice pri nas?

lp
Death before dishonor!

[BISI] ::

Heh, skoda da niso umestili se ODT... Najbrz se imamo zato zahvaliti prejsnji vladi, ki je na veliko sklepala pogodbe z Microsoftom (in tudi financirala nekaj odprtokodnih projektov). Sedanja vlada nadaljuje povsem enako, kaj drugega ji v danem trenutku skoraj ne preostane... Ze res, da bi lahko namestili na vse racunalnike se OpenOffice, ampak to bi povzrocilo nepotrebno zmedo pri uporabnikih (sploh pa, uporabljati dva pisarniska paketa ni smiselno, najbrz tudi racionalno ne).

Avalonis: OpenOffice omogoca shranjevanje v Excelov format, tako da ne rabis v trgovino po Microsoftov Office. Ampak saj to najbrz ves...
And then I saw her face... Mozilla Firefox

para! ::

Hočte rečt, da za OGLEDOVANJE OpenOffice dokumentov rabiš CELOTEN OpenOffice? Ne obstaja nekaj v stilu "ExcelViewer"? Ne, cel OOo rabim? Smešno :)

lp
Death before dishonor!

Utk ::

Omogoča ja, kako pride pol vse skup odprto v excelu je pa druga stvar.
Sej se je lahko tu pametne delat, dokler imaš dolpotegnjene ms office, če bi morali plačat za njih 50 jurjev, bi pa malo premislili, če so vredni toliko denarja napram zastonj in dost dobri (ne rečem boljši) konkurenci. Pa ni se treba oglašat tistim trem, ki imate kupljene ms office...ste v veliki manjšini.

OwcA ::

Preseneča me pa, da v podprtih standardih ni XML-ja.

Saj je, pot "Tekstni formati".
Čeprav slednji je prav boleče slabo definiran. Torej si za dopis lahko zmislim neko svojo shemo in jim s tem pokvarim dan?

Ko smo že pri tem, tudi OpenDocument je XML ...
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: OwcA ()

64202 ::

Meni ta solata formatov ni cisto jasna. Izgleda kot popoln nesmisel... mislim kaj jim bos txt fajle posiljal, pa prekodiral slike v ASCII art, ne se zajebavat :))

Hm, ze vem. txt fajl, pa zraven gif slike pa zip! :D
I am NaN, I am a free man!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: 64202 ()

64202 ::

Ali pa na roke napisan vecstranski text, poskeniran v .jpg, potem pa vsaka stran na svojo stran v powerpoint filet >:D. Perfekten nacin, da tvoj dokument roma v spodnji predal (ups, outlook folder).
I am NaN, I am a free man!

Avalonis ::

Avalonis: OpenOffice omogoca shranjevanje v Excelov format, tako da ne rabis v trgovino po Microsoftov Office. Ampak saj to najbrz ves...


Za Excel velja isto kot za DOC format. Je v lasti Microsofta, ki ne dovoli nikomur vpogled v njegovo strukturo. Konverzija v OOo pride ven popačena, kar je bila ena prvih zadev, ki sem jih stestiral v OOo 2.0. Besedilo se prenese celotno, vendar je oblikovno zadeva v kurcu. Tukaj se zadeva ne bo spremenila kaj bolje dokler bo DOC on XLS zaprt standard.

Imeti inštaliran en program več pa sploh ni problem. Ko prejmeš datoteko, ki je v OOo formatu, jo samo dvakrat klikneš in zadeva se avtomatično odpre v OOo. OOo je pa tako podoben Microsoft Wordu/Excelu, da ni strahu, da ga uporabniki ne bi znali uporabljati. Pri nam ga tajnice uporabljajo brez problemov ali težav kljub temu, da niso prej nikoli delale v OOo. Ko bo prišel naslednji Micosoft Office paket ven bodo aplikacije Word in Excel izgledale še bolj tuje in drugačne, kakor OOo izgleda danes v primerjavi z obstoječim Office paketom.

Avalonis ::

Ko smo že pri tem, tudi OpenDocument je XML ...


Vem, vem...čudno se mi zdi samo zaradi tega, ker ga tudi Microsoft zelo podpira. Naslednji formati DOC in XLS bodo tudi imeli XML za svojo podlago.

OwcA ::

A bi izvolil prebrat, kaj drugi napišemo? V tretje: XML je podprt.

TXT format je textovni format kar pomeni, da VES grafični material odpade.

Kaj pa SVG? ;)
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: OwcA ()

drola ::


Ko smo že pri tem, tudi OpenDocument je XML ...


Ja, nisem dovolj hitro pomislil na to. Bomo pa .odt spreminjali v .zip, še vedno pa bo po citatu v novici sodeč to sprejemljiv format. Me prav zanima kak obraz bi naredil nekdo, ki bi mu dal tisti Open Document xml fajl, zraven pa lahko še tistih 700 (ali koliko jih že je?) strani specifikacij.

Hočte rečt, da za OGLEDOVANJE OpenOffice dokumentov rabiš CELOTEN OpenOffice? Ne obstaja nekaj v stilu "ExcelViewer"? Ne, cel OOo rabim? Smešno :)


ExcelViewer in drugi obstajajo samo zato, ker je cel Office predrag. Viewer za Open Document Text pa bi lahko naredil celo v PHPju, torej odt -> HTML. Greš pač z SimpleXMl ali DOM najprej skozi sloge, potem pa poparsaš dokument. Sploh ni zapleteno, samo nekaj osnov iz specifikacije si prebereš.

Drugače pa kolikor vem tudi AbiWord podpira odt, pa je za prenos ta program velik le dobrih 5MB.
https://drola.si

para! ::

Torej OOviewer ne obstaja. Okej.

lp
Death before dishonor!

desperados ::

ah kaj boš to vi uporabljete pa bo!

drola ::

Trenutno je ena takšna aplikacija v razvoju: http://visioo-writer.tuxfamily.org/EN/#...
https://drola.si

Microsoft ::

Pa zakaj bi se kdo matral z tem OO formatom, ce ga uporabljajo trije, mogoce stirje pri nas? Sej tudi na vsaki bencinski nimas bio dizla, pa bos zdej kr zacel jamrat, da ce mas avto na bio dizl ali pa plin, da so te odjebal?


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Zgodovina sprememb…

OwcA ::

Kar se mene tiče je odveč vse kar ni PDF ali XML derivat. Že s slednjim pokriješ vse, ampak naj bo zavoljo preprostosti.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

[BISI] ::

Avalonis: Se povsem strinjam... Microsoft pa, kljub mojemu strinjanju, ne bo odprl teh formatov. Tako da ostajamo pri uporabi dveh programov. Ker ce ne deluje izvoz, potem najbrz tudi ne deluje uvoz. Potem pa naj osebje ugotavlja, s katerim programom je potrebno odpreti doloceno datoteko... Kako ravnajo tajnice v taksnem primeru? Kako naj bi ravnali v upravi, ce bi prejeli "Microsoftov" polom in bi imeli na voljo le OpenOffice? Naj recejo vecini uporabnikov, da sprejemajo zgolj datoteke, ki jih je mozno odpreti s paketom OpenOffice?! OpenOffice, kot edini mozni paket, zaenkrat ne pride vpostev (vsaj do naslednje različice MS Office-a ali odprave pomanjkljivosti v izvozu/uvozu zaprtih formatov).
And then I saw her face... Mozilla Firefox

WhiteAngel ::

GIF, TIF?

Tipičen primer zastarelosti, nefleksibilnosti in zaprtosti M$ okolja, da čivkamo že leto 2005 in še vedno uporabljamo taka sranja. Že v Win98 bi moral M$ v celoti implementirat vsa orodja in možnosti PNGja. Sam ja, zakva že ...

Zdej naj pa še kdo faše kakšno patentno tožbo zaradi GIFa.

:(

metalc ::

1. No, kdor ima več kot le nekaj delujočih možganskih celic, načelno ne bo pošiljal naokoli stvari v .DOC, .ODF ali podobnem, kjer lahko sleherna tajnica z lahkoto spotoma še kaj spremeni, ampak v kakšnem PDF, kjer je to vsaj za tajnico malo težja naloga. Drugo je seveda, če pošlješ kakšen obrazec in pričakuješ nazaj izpolnjenega...

2. Zgolj omenjanje .DOC, .TXT ipd. jasno kaže, kako računalniško pismenim smo prepustili odločanje o teh zadevah. Že samo M$O z vsako izdajo malo spremeni formate. Kaj pa pri TXT, kako naj zakodiram naše preljube šumnike ali kako naj prekmurski Madžar zakodira tisti slavne ő, á in ostale (btw, v madžarščini so ti "okraski" zelo pomembni, ker lahko popolnoma spremenijo pomen besede)??? Po kakšni TEX ali SGML varianti? Po kakšnem 8-bitnih standardov? Uh, obstaja vsaj en mednarodni standard in še najmanj toliko tovarniških, kolikor je resnih igralcev na globalnem trgu IT. Po Unicode? Po kateri predstavitvi, UTF-8, UCS16 ali kakšni od drugih, ki so jima enakovredne??? Kako naj bo označen konec vrstice in kolikšna je njena priporočena dolžina?????

mercutio ::

Čeprav se je govorilo o podpisu pogodbe z Microsoft-om in se v javni upravi Microsoft-ova orodja nedvomno veliko uporabljajo pa še vedno obstajajo otočki, do katerih Microsoft-ova roka ne seže. Tako sem na letošnjem SIOUG v Portorožu presenečen naletel na predavanje o XMLDB in uporabi le tega v naših sodiščih (no, vsaj v ljubljanskem). Predavatelj je predstavil njihovo informacijsko arhitekturo, kjer začuda uporabljajo Javo, baza je Oracle, na klientih pa surprise-surprise Open Office. Povedal je, da prehajajo iz DOS okolja in da ni kakšnih problemov s sprejemanjem OO s strani uporabnikov.

Evo še link do predstavitve - je nisem sedaj downloadal, ampak po spominu piše noter tudi o OO (povedal je namreč, da kreira dokumente kar iz Jave-prebere XMLDB iz baze -> XSLT transformacija po pravilih dokumenta OO -> in voila OO dokument kreiran. Microsoft, eat yourself :P ).

Vem da je off-topic, pa vseeno sem hotel povedat, da ne boste mislili, da je celotna državna uprava pod Microsoft-om.

RejZoR ::

OOo lahko izvozi v PDF ali pa DOC format (poleg lastenga OpenDocument formata). Res ne vidim težave.
Ponavad pa tud ne pošiljaš nekih zapletenih stvari da ne bi delale pravilno v MS Officu.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Jernej L ::

..jest bi pa z državno upravo z .nfo fajli komuniciral..

64202 ::

> Ponavad pa tud ne pošiljaš nekih zapletenih stvari da ne bi delale pravilno v MS Officu.

Daj nehajte ze s tem nabijat, ce je BILOKAKSEN problem pri izvozu si si avtomatsko sam kriv, a mislis da te bojo na uradu kej uposteval? Ce hoces .doc, moras met word (pa se to moras pazit, da bo prava verzija). Bah...
I am NaN, I am a free man!

korenje_ver2 ::

tisti ki je pisal ta clanek, mu je res malo dolgcas. Pac pravilnik doloca uporabo tistih formatov, ki so kompatibilni s programsko opremo, ki jo uporabljajo drzavni uradniki. Kaj a mislis da so se tm ucil uporabljat linux pa staroffice al pa openoffice? mislm dej zresni se.

>>> Problem je v tem, da država s tem a) podpira monopol točno določenega podfjetja (kaj če bi se odločili, da bodo kupovali samo avtomobile enega proizvajalca?) in b) namesto, da bi uporabljala mednarodne standarde (odprte in VSEM dostopne), forsira zaprte lastniške standarde.

drzava ne podpira monopola, namrec kot vidis lahko posiljas .txt datoteke, torej datoteke z besedilom brez graficne obdelave (odprti ASCII standard - oz. je na voljo vsem, razen ce mesas licenco s standardom, kar ni isto). kar se pa tice avtomobilov, bodo pac kupovali tiste ki so skladni z njihovimi potrebami, za najnizjo ceno, pa ce so vsi enaki.

Zgodovina sprememb…

64202 ::

> odprti ASCII standard - oz. je na voljo vsem

ASCII standard je prav fajn: Ascii Table - ASCII character codes and html, octal, hex and decimal charts, vse polno čžšjev :))
I am NaN, I am a free man!

TRIROG ::

ah dejte no ugotovit zakaj je to ....

Ker une tete za racunalniki NIMAJO POJMA kaj je TO RAR, se niso slisal za office XP al pa 2003 ITN ...
tzo e sma zato da ne rabjo met tehnikov da jim pokazejo kako se kaj odpre ... LOOOL ... zdej bi jim pa najraje poslou ko bi kej rabil TAR.gz LOOOL

korenje_ver2 ::

TRIROG, ne da nimajo pojma. Problem je v kupovanju licenc za programsko opremo. Za vsak računalnik rabijo licenco, to je pa potem vec kot 1000 licenc... kar ni poceni. to pride ene 100 miljonov sit. in da bi vsako leto tko sral denar za novo programsko opremo. mislim da ne, vsaj z mojim davkoplacevalskim denarjem ne!

Utk ::

Točno tako. Zato pa naj podpirajo odprte(=zastonj) standarde. Ne pa doc, kjer celo piše do verzije 2000, kaj bo čez eno leto, ko bojo "vsi" imeli 2003 in pošiljali v njem, tisti ne bojo mogli odpret, in evo, bojo naročili milijon novih licenc za office 2005-07-09, karkoli že bo.

64202 ::

> to pride ene 100 miljonov sit. in da bi vsako leto tko sral denar za novo programsko opremo. mislim da ne, vsaj z mojim davkoplacevalskim denarjem ne!

No, jaz sem tudi proti razmetavanju denarja. Ko pride cas za upgrade, naj si namesto dragega MS-jevega softvera omislijo openoffice, ki je zastonj. Ker pa je na voljo tudi koda, lahko razliko v denarju ponucajo za nas slovenske programerje, pa izboljsamo openoffice, tako da bo prehod in kasnejsa uporaba karseda optimalna. Ali je ze kdaj bila narejena kaka analiza, ce bi to slo? Ce ni bila, zakaj ne?
I am NaN, I am a free man!
«
1
2 3 4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Locky dobil nov način širjenja

Oddelek: Novice / Kriptovalute
3911905 (8622) Jupito
»

Vložena pobuda za revizijo in preučitev suma konflikta interesov in korupcije pri pos (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / --Nerazporejeno--
9631387 (28733) Markoff
»

Norveška bo uporabljala odprte standarde

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
213255 (2343) jype
»

Izšel Open Office Org 3.0 (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Pisarniški paketi
17523735 (15273) BlueRunner
»

Slovenska država ne pozna odprtih standardov? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
17014703 (11792) krho

Več podobnih tem