» »

Slovenska država ne pozna odprtih standardov?

1 2
3
4

MrStein ::

Azrael : "99% volilcev ne ali komaj pozna doc in xls format in bodo rekli kaj se to eni bučki gredo?"

O umetni oploditvi tudi marsikdo ne ve nič. In ?
Da ostalih bleferendumov ne omenjam.

MS :"A ti bi pa rad, da ti MS nudi podporo za ne-njihov software?!"

Ne, rad bi le, da ko Hyundai zamenjam za Opla, garaža še vedno "deluje", pa prikolica, pa "štrafix", strgalo za led itd...

cekr : "si upate poslati davčno napoved v nekem odprtem formatu?"

e-davek je več ali manj odprt, kolko vem. In ga uporabljam od vsega začetka.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

korenje_ver2 ::

je ze kdo omenil da openoffice ponavadi narobe prikaze office 2k+ dokumente s posebno oblikovanim besedilom?
jz mislim da je ta matthai al kdo ze dal to "novico" (prej anti-ms protestno besedilo), da bi nenako poskusil ocrniti microsoft.

BigWhale ::

> si upate poslati davčno napoved v nekem odprtem formatu?

Zakaj bi pa to bilo sporno? Oz zakaj naj si ne bi upal?

> Če ne bi bilo države, ne bi videli prevoda MS-ovih programov v
> slovenščino.
> Če pa ne bi bil pred mnogo leti preveden MS Word, danes verjetno ne bi
> videli prevoda niti OO, da ne govorim o kakšni drugi zadevi.

Cekr, tis mau bukov!

Prvi MSjev Word je bil preveden leta 1994. Prevajalo je eno slovensko podjetje. Ne drzava. Taisti ljudje so potem prevedli se marsikaj MSjevega.

GNU se je zacel prevajati leta 1995. GNU kot operacijski sistem in ne kot urejevalnik besedil. OpenOffice.org je bil eden izmed projektov, ki so se zaceli sloveniti precej pozno. Sicer pa zacetki lokalizacije GNU (in unix) programske opreme segajo v leto 1990.

Mnja... No, ne govori traprij. :)

Looooooka ::

em cist prou je da je tko kot je.
a zdej pa ko se boste prokleti opensourcovci vsake 2 leti spomnl neki novga(kar se tice standardov ste res smeh in jok v enem...ker skor nobena stvar ni backwards compatible brez popravlanja na roke).
In ce smo ze pr standardih...uporabli RTF k ti povsod dela in ti ga bo vsak znal odpret.
Ker ce bi blo prou fino da se najde se ena grupa takih fanatikov kot ste vi pa zacne forsirat flash kot edini logicni nacin prkazvanja texta.
Screw openformat.
Oh in kar se tice programov,ki bi jih tko veselo radi vtaknil v celo druzbo.
EDINI RESNI problem,ki ga boste mel do konca zgleda je to da podpora pri opensourcu smrdi in je v bistvu neobstojeca.
Pa zdej lahko Lugos zacnete nastevat 20x(ki se nobenmu niso nc pomagal ever) in pa 99% programov iz opensourca.Vasa podpora so forumi n ainternetu(kar pomen da se vam zdi internet neki kar morjo vsi met).
Placljive podpore je zlo mal(go redhat pa ibm) in se tm kjer je kksna podpora ta resi zlo malo problemov oz ce jih...ugovovis zelo hitro da ti je problem pozrl vec casa(in stem ULALALALA denarja) kot bi ga zgubil ce bi lepo placal za nek MS produkt.Pa se bizgeci bi ti ga prletel nastimat in ti nardil tecaj za to.
Tko da ne glede na to kok geekov tlele bo veselo vzklikal "go Open Office(izdelek,ki ce ga primerjas z officem je zadi in ocitno nima nekih resnih ambicij za naslednih 20 let),dokler bo podpora stala vec casa in s tem denarja kot 1x na 10 let licenca za vec kot konkurencni izdelek se lahko pac obrisete pod nosom.
Boste lepo dokumente exportal v rtf pa doc pa se vsec vam bo ce se vam bo kdo iz uprave sploh javil nazaj...mkay?
flame on

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Looooooka ()

Utk ::

Bedak.
Naj ima država kar hoče, jaz ne dam 50 jurjev za office, ti pa kar dej.

krho ::

Am v časih OOo 1.0 in 1.1 je neko podjetje iz Mb imelo plačano podporo za produkt, ne vem pa kako je od OOo 2.0. naprej.

... Aja da nadaljujem mojo zgodbo o tistih 8h mašinah in programski opremi za 800kSIT.
Direktor je rekel da toliko za programsko opremo NE DA. Plačalo se je 8 DSP licenc za Polkna in ENA licenca za Office 2k3 Standard. na ostalih računalnikih je OOo 2.0
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

mercutio ::

Azrael:
"MS je znana firma, stvari delajo in nobenih težav s konverzijami formatov. Tako, da zagovorniki free alternativ sestopite z oblakov na realna tla."
Ja res je, MS je znana firma - PO BUGIH je znana in po tem, da se je žal preveč razrasla in ima sedaj resne probleme sama s sabo in svojimi prihodnjimi produkti - Vista % stuff.

"Saj razumem tole odprtokodno histerijo, projekti vam stagnirajo ali propadajo (ni treba limati link na neko lari fari statistiko o hudem deležu FF), delež resničnih uporabnikov je neznaten. Nič ne pomaga taktiko promocije morate korenito spremeniti, dosedanja je kot že sami vidite zanič. Ali kot je že bilo napisano v enem takem kreganju: Tulite kolikor hočete, ampak kaj ko se vas niti čez cesto ne sliši."
Stopi na realna tla in nehaj se slepit, da open-source ni vplival na Microsoft - še posebej glasno se ga sliši čez cesto. Microsoft je malo zaspal in sedaj mrzlično zaganja nove projekte na internetu, ker se boji, da ga bo Google prehitel. Po drugi strani gleda Apple, ali mu bo mogoče z x86 OS X odžrl del pogače na PC platformi. In še bi lahko našteval. Ne vem, kaj je narobe z našim tuljenjem - ali bi raje, da se Microsoft praska po jajcih in da ga noben ne ogroža, sam pa vsako leto ponudi malo izboljšan Windows in Office - ali pa bi raje, da se praska po glavi in gleda okoli, kje jih bo naslednjič dobil po jajcih. Ne vem no, meni je ljubša druga možnost.

64202 ::

> EDINI RESNI problem,ki ga boste mel do konca zgleda je to da podpora pri opensourcu smrdi in je v bistvu neobstojeca.

Glede tega me zanima, ce kdo ve, kaj je bilo predvideno za podporo pri unem razpisu iz 2003. Torej kaj je ponudil MS in ooo stran.

> Tko da ne glede na to kok geekov tlele bo veselo vzklikal "go Open Office(izdelek,ki ce ga primerjas z officem je zadi in ocitno nima nekih resnih ambicij za naslednih 20 let),dokler bo podpora stala vec casa in s tem denarja kot 1x na 10 let licenca za vec kot konkurencni izdelek se lahko pac obrisete pod nosom.

Ce te vse to tako razpizdi, pojdi malo na zrak :). Pa pridi nazaj s konkretnimi stevilkami brez anekdot.

Ostalo je pa itak... no comment.
I am NaN, I am a free man!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: 64202 ()

darkolord ::

Ne, rad bi le, da ko Hyundai zamenjam za Opla, garaža še vedno "deluje"

Ko ga zamenjaš za Hummerja, ne "deluje" več. eeeee

Avalonis ::

Mene ne preseneča. Ke JE v podprtih formatih.


Ja, to sem opazil, ko sem slučajno še enkrat preletel vse fomate in je XML res zraven :8)

Glede davkarije pa tole : Bilo je že omenjeno, da v sloveniji obstaja še en odprti format, ki omogoča poslovanje podjetij z državo. Zdi se mi, da se mu reče e-dokument (morda se motim glede imena). Standard je razvila skupina slovenskih podjetij, ki je sedaj na razpolago vsem ljudem - zastonj. In to kljub temu, da večina teh podjetij uporablja MS produkte. Pri razvoju je sodelovala tudi država in ga nekaj uradov že podpira, ostali še pridejo. Zakaj torej država en odprt standard podpira (e-dokument) ostalih pa ne (OpenDocument)? In zakaj tega standarda, ki ga že podpira (e-dokument) ni tudi uradno na seznamu podprtih standardov???

Pa še enkrat :

1. OOo ne omogoča 100% konverzijo v DOC ali XLS format zatorej izvoz v te formate odpade. Zanesljivost PDF izvoza v OOo mi ni znana, sem pa že neradil nekaj osnovnih konverzij (do 5 strani, nič grafike) in vse so se lepo prevedle. Ampak...
2. Država (iz mojih izkušenj) zavrača PDF format kljub temu, da ga zakon podpira in zahtevajo od nas oz. firme dokumente samo v Excel obliki. Dopovej torej ti uradniku, da je tvoja pravica tudi v PDF-ju pošiljat podatke. Dvomim, da bodo še dolgo s teboj komunicirali, ker ti potrebuješ njih bolj, kot oni tebe ;((

Matako ::

Jao... upam, da temu avtorju 14. člena država ne plačuje kake plače kot nekemu IT strokovnjaku...

Za začetek, kot std. obstaja samo 7-bit ASCII, tisto z 8 biti so razširitve... ker po tej logiki je UTF-8 tudi pitaj-boga-koliko-biten "ASCII".
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

Nejc Pintar ::

korenje_ver2:
Si se vprašal zakaj ga narobe odpre?
Zato ker je format zaprt!

MS je pa potrebno malo očrniti ker bi se ljudje lahko počasi zavedali da ne obstaja le Winbugz in Office:\
Lahko je biti prvi, če si edini!

korenje_ver2 ::

ljudje se zavedajo da obstajajo tudi drugi programi in operacijski sistemi. zavedajo pa se tudi, da bodo izbrali najbolj popularnega, najbolj podprtega, najbolj hitrega, najbolj produktivnega, najbolj funkcionalnega in najbolj kompatibilnega.

64202 ::

> ljudje se zavedajo da obstajajo tudi drugi programi in operacijski sistemi.

Yeah right, a si z lune pal :D
I am NaN, I am a free man!

Franz ::

Nekaj odgovorov na predhodna sporocila:

OOO 2.0 podpira z geslom zaklenjene MS OFFICE dokumente.
V Sloveniji kot tudi v svetu OOO uporablja veliko podjetij, zavodov ... Stevilo uporabnikov pa vztrajno narasca.
Za OOO obstaja tudi viewer, dve varianti, taksna, ki jo je potrebno instalirati (potrebujes Administratorske pravice) in taksna, ki se razpakira v nek direktorij in za njeno "instalacijo" ne potrebujes Administratorskih pravic. Podpira tako OOO (1.x) kot tudi Open Document format. Ce koga zanima, nahaja se na: http://visioo-writer.tuxfamily.org/EN/

Aja pa se to, tezave med razlicnimi verzijami MS Office dokumentov in celo med istimi verzijami z razlicnimi normal.dot-i so velikokrat vecje kot med MS Office in OOO :-)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Franz ()

Poldi112 ::

Reader mislim da za OOo ni sila uporaben. Vsaj jaz ne vidim neke uporabe. Reader potrebujejo uporabniki M$ Office-a, ki hocejo brati nanjovejsi format, nocejo pa kupiti nove verzije. Itak je bil argument pomanjkanja readerja samo obupni poiskus nerazgledanega trolla. Ce imas office pac z njim odpiras datoteke. V glavnem jih dobil v obdelavo. Ce delas koncno jo pac shranis v pdf. Ceprav je ta moznost pri openoffice verjento bug, glede na to da überMSsw tega ne podpira.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

M.B. ::

Ljudje ne poznajo alternativ ne MS windows ne MS Office.
Ko jim kaj pošiljam kot uporabnik OOo v pdf formatu, me vsi sprašujejo zakaj, jim ne pošlem v doc ker to vsi uporabljajo. Ko jim pa povem da jaz uporabljam OOo me pa vprašajo, katera verzija MS Offica je to.

Isto je za to, ko jih zanima, kateri Operacijski sistem uporabljam, pa jim povem da Linux, jih zanima, katera verzija Windowsov je to. Ko jim povem, da sta to dve čisto različni zadevi, jim pa nič ni več jasno.

Zakaj?

Povprečni človek "ve" da je:

MS Windows = Operacijski sistem(Linux, Mac vse je neka verzija Windowsov)
MS Office = Office Suite
Kaj drugega ne obstaja, ali pa je neka slaba roba ker je zastonj(OOo, Linux)

Na enem blogu sem čital, ko so eni poizkušali predstaviti KDE OOo, in Linux, in so rekli, da bi bilo lažje predstaviti, če bi stvari prodajali, ker so ljudje mislili, da imajo neko škart, piratsko robo.

Saj nobena stvar ni zastonj ali ne?
Everyone started out as a newbie.
Sadly only a handful ever progress past that point.

Meamoto ::

Jao, ljudje, pa kakšno dramo delate iz tega.. Kot je že nekdo povedal, državna uprava da kot standard formate, ki so kompatibilni z programsko opremo, ki jo sami uporabljajo.. Teh formatov je dosti, in dokumente v teh formatih se lahko ustvari v kateremkoli OS oziroma office paketu. Kar se pravi, zadeva funkcionira.

Kar pa se tiče zaprte kode kot 'kršenje človekovih pravic' pa skoraj ostanem brez komentarja. Me zanima, koliko od vas die-hard pristašev vsega odprtokodnega pizdi ker ne sme spremenit računalniškega sistema v avtu ali modificirati motorja, ker se je treba držat homologacije. Kršenje človekovih pravic? Ja, in jaz sem Indira Ghandi.

Brane2 ::


Jao, ljudje, pa kakšno dramo delate iz tega.. Kot je že nekdo povedal, državna uprava da kot standard formate, ki so kompatibilni z programsko opremo, ki jo sami uporabljajo.. Teh formatov je dosti, in dokumente v teh formatih se lahko ustvari v kateremkoli OS oziroma office paketu. Kar se pravi, zadeva funkcionira.


Sedaj so recimo na STju zelo vroče kar tri teme, ki obdelujejo konkurenco ISP storitev, točneje dogajanja okrog T-2/SiOl/TK.
Potem imaš nize tem in članek o refillih za inkjet tiskalnike. Vsi se intenzivno vrtijo okrog interoperabilnosti in proste konkurence.

Interoperabilnost je osnova vsega in tisti, ki jo lahko nadzira, ima odločilno prednost.

Ravno tako, kot je lahko pogubna recimo energetska odvisnost od ene države, je nevarna odvisnost od formatov in programske opreme enega podjetja.

Iz te perspektive gledano sploh ni vseeno, katere formate uporabljamo.


Kar pa se tiče zaprte kode kot 'kršenje človekovih pravic' pa skoraj ostanem brez komentarja. Me zanima, koliko od vas die-hard pristašev vsega odprtokodnega pizdi ker ne sme spremenit računalniškega sistema v avtu ali modificirati motorja, ker se je treba držat homologacije.


Ne boš verjel, jaz sem v tej skupini. Ravno par dni nazaj je kolegovemu fotru crknil Clio. Ker ima slabe izkušnje z loklanim Reanult servisom, je poklical nečaka (profi avtomehanik), da pogleda zadevo. Ker je lastnik bolj šparovne sorte, priklop na računalnik pa stane cca 15 kSIT, so najprej probali brez tega. Po enem dnevu naporov so se drugi dan vendrle odločili priklopiti stvar na računlanik, vendar diagnostika ni pokazala ničesar.
Nato je serviser posumil na vdelani računalnik v avtu in priporočil zamenjavo. Ker gre za zaprt standard in ker to zadevo dela Renault, seveda stane 100 kSIT. Nisem vzdržal in sem odprl zadevo. Notri je čiperaja za mogoče ( MC6811 + par I/O ekstenderjev, 32 KB FLASH, ostalo so I/O tranzistorji itd) 5 kSIT, cela stvar je mogoče vredna 10 kSIT, skupaj z masivno kovinsko škatlo, konektorji in kraljevskim zaslužkom proizvajalca.

Ko je mojster obupal (zmanjkalo mu je časa), sva se s kolegom odpravila na odpad, kjer sva najprej snela s Cliota stari računalnik (25 kSIT) in cin špulo ( z vdelanim elektronskim stikalom- 6 kSIT na odpadu- nova je 40 kSIT ).

Izkazalo se je, da je bila napaka v elektroniki cinšpule. Gre ze čisto debilno stikalo, verjetno narejeno z enim FET tranzistorjem. Vsi elektronski deli stikala s konektorji vred ne bi smeli stati več kot 500 SIT- 1 kSIT. Klasična cinšpula (samo navitje torej), če jo kupiš posebej, stane recimo 4 kSIT v štacuni. A ker gre tu za zaprti standard in ker te Renault lahko izsiljuje, hočejo za "inteligentno" cinšpulo 40 kSIT.

Hec je v tem, da bi elektroniko lahko naredil tudi sam. Navsezadnje ne gre za kaj bistveno več kot FET tranzistor. A ker se računalnik z njo pogovarja po posebni žici in ker brez te komunikacije noče prožiti iskre, je ne morem nadomestiti s simpl stikalom. Cela zadeva je zalita v trdo gumo, tako da je niti popraviti ne morem, sicer bi bilo popravilo verjetno trivialno...

Kot vem, je ali pa bo v kratkem v EU stopil v veljavo zakon, ki se bo nanašal ravno na dostopnost servisnih informacij splošnim servisom in na SAE standard ki govori o kodah na OBD-II vmesnikih, preko katerih se priklaplja na avto diagnostična oprema in ki bo ukazoval bistveno večjo dostopnost podatkov in se tem nižje cene servisa.

Skratka, te stvari vplivajo na vse nas. Pa če sam šraufaš zadeve ali če te na servisu oderejo ko kravo...
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Meamoto ::

Homologacija ti nikjer ne navaja, da si ne smeš sam zamenjati avtomobilskega računalnika, če ti crkne. Določa ti samo, kako mora bit le-ta nastavljen.

Če znaš 'šraufat', hvala bogu, prišparaš na servisu. Če ne, ga pač plačaš, tako kot ga plačam jaz, kadar mi crkne pralni stroj in nimam časa, da bi ga šraufal sam. Storitev tukaj ni predmet debate.

btw, Renault-ov servis je že pregovorno predrag, tako da.. :D

Brane2 ::


Homologacija ti nikjer ne navaja, da si ne smeš sam zamenjati avtomobilskega računalnika, če ti crkne. Določa ti samo, kako mora bit le-ta nastavljen.


Tudi Epson ti nikjer ne ukazuje, da MORAŠ uporabljati njihovo črnilo. Pravi le, da ti v primeru kakršnegakoli drugega črnila odpade garancija...


Če znaš 'šraufat', hvala bogu, prišparaš na servisu. Če ne, ga pač plačaš, tako kot ga plačam jaz, kadar mi crkne pralni stroj in nimam časa, da bi ga šraufal sam. Storitev tukaj ni predmet debate.


Nisi dojel. Sploh ni govora o servisu. Gre za to, da je servis pri "odprti kodi" in "zaprti kodi" ko dan pa noč. Totalna razlika. Pa če ga izvajaš sam ali če ga plačaš drugim. To,da zaupaš servisu, te ne izolira od tega problema.


btw, Renault-ov servis je že pregovorno predrag, tako da.. :D


To so nijanse. Zaradi teh efektov so vsi servisi bistveno dražji, kot bi bili sicer.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Meamoto ::

Tudi Epson ti nikjer ne ukazuje, da MORAŠ uporabljati njihovo črnilo. Pravi le, da ti v primeru kakršnegakoli drugega črnila odpade garancija...

In če gledaš iz vidika proizvjalca, je to povsem razumljivo. Iz dveh razlogov: 1. Svoje tiskalnike so testirali z svojim črnilom. Če ponudijo garancijo tudi za črnila drugih proizvajalcev lahko jaz začnem doma polnit črnila z razredčenimi pasjimi kakci, zapacam vse printerje v katerih so ta črnila, in odgovornost nosi Epson? To bi bilo malček neumno iz njihove strani.
2. Proizvajalec proizvaja stvari zaradi denarja. Jasno kot beli dan. Samoumevno mu je v interesu, da proda čimveč. In tudi popolnoma razumljivo.

Nisi dojel. Sploh ni govora o servisu. Gre za to, da je servis pri "odprti kodi" in "zaprti kodi" ko dan pa noč. Totalna razlika. Pa če ga izvajaš sam ali če ga plačaš drugim. To,da zaupaš servisu, te ne izolira od tega problema.

Da se še malček vrnem na računalništvo, je kje razlika če se ti sesuje PC, ki ima nameščene ali Win ali Linux in ga odneseš na servis? Ne.

Edina razlika je v tem, da pri Win (ki jih sicer mastno plačaš) in ostalih MS produktih, si z licenco upravičen do brezplačne tehnične podpore. Ki je pri zastonj oz. opensource projektih ni. Zato je tudi razumljivo iz vidika državne uprave, da uporablja MS produkte.

Tista moja opazka o Renault-ovem servisu pa je bila popolnoma off-topic...

Poldi112 ::

Ma kaksna podpora neki. Podpora MS-ja, ki je zastonj je, da ti svetuje po telefonu. Vsakic ko imas tezavo itak za vecino njihovih hex errorjev ne najdes nic in lahko samo ugibas.
Sicer pa, imam vsaj 5 starih masin z njihovo licenco za win95-98. Mislis da mi jih bodo na novo nalozili, ce jih prinesem tja? In to se zastonj? In kam naj jih sploh nesem? Na MS slovenija?
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Meamoto ::

Vsakic ko imas tezavo itak za vecino njihovih hex errorjev ne najdes nic in lahko samo ugibas.

Ne, pokličeš, točno poveš kodo napake, in ti povejo možne rešitve. Sem že imel opravka z njihovim support-om, in niti približno slabih izkušenj.

Kar se mašin tiče, zakaj bi ti jih pa oni ponovno nalagali? So ti oni prodali PC? Te BMW nauči vozit, če pri njih kupiš avto?

Moja poanta, hipotetično gledano (in povzeto po realnem primeru ene izmed mojih strank): Sem podjetje z 200 zaposlenimi. Vsak od zaposlenih ima PC, ki potrebuje OS, office paket ter poslovni program. Uporabljam MS iz preprostega razloga, ker me investicija stane cca 100.000 SIT na PC (Win in office), kar nanese 20.000.000 SIT, plus cca 5.000.000 SIT za licenco z neomejenim številom uporabnikov za poslovni program (Navision). Ker uporabljam MS produkte, ki ponujajo support ter jih obenem ljudje poznajo, ne rabim zaposliti dodatnih ljudi ki bi delali na tehnični pomoči in podpori ter developmentu znotraj podjetja, se pravi če bi zaposlil dva, vsak me stane 750.000 SIT na mesec (brutto2 z nizko plačo), je to 1.500.000 na mesec, se pravi 18.000.000 SIT na leto za oba. Ker vemo, da se programske opreme ne menjuje letno, sem v enem letu in pol amortiziral investicijo 25.000.000 SIT in naslednji dve ali tri leta samo še služim.

Zdaj mogoče komu kaj jasno? :P

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Meamoto ()

Brane2 ::


In če gledaš iz vidika proizvjalca, je to povsem razumljivo. Iz dveh razlogov:


1. Svoje tiskalnike so testirali z svojim črnilom.


No, vsaj tega v avtoindustriji ni. Renault nima svojega benza...


Če ponudijo garancijo tudi za črnila drugih proizvajalcev lahko jaz začnem doma polnit črnila z razredčenimi pasjimi kakci, zapacam vse printerje v katerih so ta črnila, in odgovornost nosi Epson? To bi bilo malček neumno iz njihove strani.


Slaba primerjava. Saj v avto tudi lahko tankaš benz na katterikoli črpalki, pa to še ne pomeni, da ti garancija krije tudi tankanje pasjih kakcev. Epson je patentiral vse živo okrog svojih printerjev, kratuš in črnil in enostavno ti ne daje možnosti kupovanja združljive potrošne robe. Ali EPSON ali pa nič (od garancije)- tudi če kupiš od tajvanca/kitajca, ki ta ista črnila prodaja tudi njim !


2. Proizvajalec proizvaja stvari zaradi denarja. Jasno kot beli dan. Samoumevno mu je v interesu, da proda čimveč. In tudi popolnoma razumljivo.


Jasni pa so tudi interesi potrošnika. Tudi ta kupuje zaradi denarja ali drugih ugodnosti. V interesu mu je, da za svoj denar kupi čimveč.


Da se še malček vrnem na računalništvo, je kje razlika če se ti sesuje PC, ki ima nameščene ali Win ali Linux in ga odneseš na servis? Ne.


Lahko je razlika, lahko je ni- odvisno od tebe. Pred kratkim se mi je sesul disk, na katerem imam nameščen Gentoo in polno drugih stvari.
Ker mi je dopi*/dilo da vedno vse kompajlam znova in zgubim kar nekaj časa, sem si naredil Gentoo DVD, s katerega lahko zbootam računalnik in na katerem imam najnovejše verzije vsega kar bi sploh lahko rabil. Tako me bo vsak naslednji krah diska lahko stal v najslabšem primeru recimo dan dela, zelo verjetno pa veliko manj (recimo nekaj ur).

Ker je ta koda odprta, lahko rečem "ko je*e GEntoo CD. Postavitev z njega je bedna. Naredil si bom Gentoo DVD z vsem kar rabim gor."


Edina razlika je v tem, da pri Win (ki jih sicer mastno plačaš) in ostalih MS produktih, si z licenco upravičen do brezplačne tehnične podpore. Ki je pri zastonj oz. opensource projektih ni. Zato je tudi razumljivo iz vidika državne uprave, da uporablja MS produkte.


Tudi to ni res. OS sam zase ni razlog, da bi ali ne bi imel podpore. Jo pač naročiš, če jo rabiš.
Vem, da sem jo ob recimo Suseju imel (ko sem ga še uporabljal) in da je bila dosegljiva v več stopnjah-odvisno od $$$.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Brane2 ::


Kar se mašin tiče, zakaj bi ti jih pa oni ponovno nalagali? So ti oni prodali PC? Te BMW nauči vozit, če pri njih kupiš avto?



Moja poanta, hipotetično gledano (in povzeto po realnem primeru ene izmed mojih strank): Sem podjetje z 200 zaposlenimi. Vsak od zaposlenih ima PC, ki potrebuje OS, office paket ter poslovni program. Uporabljam MS iz preprostega razloga, ker me investicija stane cca 100.000 SIT na PC (Win in office), kar nanese 20.000.000 SIT, plus cca 5.000.000 SIT za licenco z neomejenim številom uporabnikov za poslovni program (Navision). Ker uporabljam MS produkte, ki ponujajo support ter jih obenem ljudje poznajo, ne rabim zaposliti dodatnih ljudi ki bi delali na tehnični pomoči in podpori ter developmentu znotraj podjetja, se pravi če bi zaposlil dva, vsak me stane 750.000 SIT na mesec (brutto2 z nizko plačo), je to 1.500.000 na mesec, se pravi 18.000.000 SIT na leto za oba. Ker vemo, da se programske opreme ne menjuje letno, sem v enem letu in pol amortiziral investicijo 25.000.000 SIT in naslednji dve ali tri leta samo še služim.


Jasno mi je, zakaj se eni tvoji stranki računica izide. Ni mi pa jasno, zakaj bi bil ta model uporaben za vse. Tudi ni mi čisto jasno, kako v tej strukturi shajaš brez računalničarjev. Znajo vsi zaposleni sami iz nule postavit svoj sistem ? In če ga znajo, lahko to zahtevaš tudi od državnih uslužbencev ? Kat jaz vidim to problematiko, s epri takih posljih storojev probelm več ali manj ponavljajo. Ko rešiš probem na enem stroju, si našel rešitev za ta problem tudi na vseh ostalih. NE vidim, zakaj bi za to rabil nekaj extra računalničarjev stalno zaposlenih na vsako skupino mašin.


Zdaj mogoče komu kaj jasno? :P


Predvsem to, da si zašel s teme in da mešaš jabolka in hruške.

Teženje k uporabi odprtih formatov ni nujno zahtevanje uporabe "open source" programja vsepovsod in tudi OS programje samo zase ne pomeni nujno "znajdi se sam"...
On the journey of life, I chose the psycho path.

Brane2 ::

Aja, še to. Ni ravno OT, a ker je nekdo že vrgel kost za glodanje...

OO je primerjal z avtom z osemkotnimi kolesi. Če ne bi prbal novejših verzij, bi se po spominu na stare strinjal s tem.

Ampak z novo verzijo sem zelo zadovoljen. Worda že lep čas ne uporabljam več. Novi OOji imajo res vse, kar rabim, pa še marsikaj zraven, in kar je najpomembnejše, DELAJO.

Edina zamera, ki še ostane, je velika poraba pomnilnika in počasno nalaganje. A v tem času, ko me 512M RAM stick stane 8 kSIT se za tistih 80M ne mislim sekirat, naložim jih pa itak enkrat mesečno (in takrat počakam še tistih extra 10s), potem je pa stvar stalno odprta...
On the journey of life, I chose the psycho path.

Poldi112 ::

Podporo pri MS dejansko potrebujes, ker je to dostikrat edini nacin da resis problem (vsaj tako izgleda). Moja firma je 2 leti uspesno prezivela z Linux/Freebsd kombinacijo. Niti enega probelma ni bilo, za katerega bi potreboval support v smislu tel. klica. Vse tezave je (navadno v roku parih ur) resil forum oz. mailing lista.
Ce pa kdo hoce support si ga pa seveda lahko kupi. Ibm, Sun, Novell, Redhat in verjetno se mnogo drugih ti ga z veseljem nudijo. "Problem "je samo da ga vecina ne potrebuje. Sposoben admin se pac ne bo zanasal na support, ce mu ni treba. Ker moj feeling je da ms support sluzi samo prevajanju errorjev iz hex --> english. Ne vem, a je res tako tezko namesto kode izpisati kak hint.
Ljudje se hitro navadijo. Vecina pri meni je bila po enem mesecu precej bolj produktivna v gentoo-ju kot prej v windowsih. To pa zato ker sem jim poleg sprememb lepo pokazal se osnove (Copy/paste, alt/tab,...). Vecina itak pretezno uporablja OOo, Firefox in Thunderbird.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

CaqKa ::

>>> Pa ni se treba oglašat tistim trem, ki imate kupljene ms office...ste v veliki manjšini.

če so samo tri ki imajo legalne office, potem so tudi samo tri ki uporabljajo OOo.
naj se naredi razsikava kolko je legalnih office napram OOo. (taki ki dejansko uporabljajo izključno OOo)

>>> Viewer za Open Document Text pa bi lahko naredil celo v PHPju, torej odt -> HTML.
>>> Greš pač z SimpleXMl ali DOM najprej skozi sloge, potem pa poparsaš dokument.
>>> Sploh ni zapleteno, samo nekaj osnov iz specifikacije si prebereš.

ja te pa ga naredi.

>>> ..jest bi pa z državno upravo z .nfo fajli komuniciral..

pa še slikovne elemente lahko dodaš :)

darkolord ::

...sluzi samo prevajanju errorjev iz hex --> english. Ne vem, a je res tako tezko namesto kode izpisati kak hint.

tistim, ki se na to spoznajo, hex pomeni veliko vec, tistim, ki pa nimajo pojma o teh stvareh, pa itak tudi prijazen z rožcami okrašen description ne bo nič bolj pomagal

M.B. ::

Na gentoo traja zagon Ooo točno 8 sekund
Na Ubuntu na istem PC 20 sekund.
Na Kubuntu live CD, ki je tekla v Vmware, hkrati z Win98, na Gentoo in med prevajanjem, traja zagon OOo 1,16 minut.

Vse je bilo opravljeno na 2 Ghz računalniku z 1Gb rama. Ne vem pa kako dolgo se nalaga MSOffice, ker še nisem imel časa da bi WINE installiral.
Everyone started out as a newbie.
Sadly only a handful ever progress past that point.

metalc ::

če so samo tri ki imajo legalne office, potem so tudi samo tri ki uporabljajo OOo.
naj se naredi razsikava kolko je legalnih office napram OOo. (taki ki dejansko uporabljajo izključno OOo)


Potem so pa pri Pasadeni res hudi altruisti, da naredijo dohodninsko napoved tudi v OOo za tiste tri uporabnike, od katerih je mogoče eden davkoplačevalec. Slava jim!

para! ::

>Itak je bil argument pomanjkanja readerja samo obupni poiskus nerazgledanega trolla.

Heh, Poldi, ne ga srat, js sm samo vprašu, če tak viewer/reader obstaja. Ker se mi zdi sila uporabna zadeva. Ponavadi še MS Office nimam nameščen, mam pa Excel viewer da lahko gledam razne cenike. Tudi v primeru OOo bi dosti raje imel viewer, kot pa nekaj 100MB veliko instalacijo na disku.

lp
Death before dishonor!

korenje_ver2 ::

ma ti loleki na tem forumu govorijo tko, kot da naj bi podjetjem silil naj grejo risat 3d risbe v autocad, ka majo pa catio pa proengineerja. sej autocad je 10x cenejsi. pac ljudje ne znajo razmisljat.

Poldi112 ::

!para, se oproscam ce sem te napacno interpretiral.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

d20 ::

hehe, od pare! podpis je cist na mesu, kaj poldi?
http://www.worldjumpday.org

OwcA ::

Podporo pri MS dejansko potrebujes, ker je to dostikrat edini nacin da resis problem (vsaj tako izgleda).

Verjeti ali ne, tudi MS ima na spletu objavljeno izdatno bazo tehnične podpore, poleg tega forumi in mailnig liste niso rezervirani samo za vas "prosvetljene" uporabnike.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Meamoto ::

Tudi to ni res. OS sam zase ni razlog, da bi ali ne bi imel podpore. Jo pač naročiš, če jo rabiš.
Vem, da sem jo ob recimo Suseju imel (ko sem ga še uporabljal) in da je bila dosegljiva v več stopnjah-odvisno od $$$.


Ja, in podporo plačaš. Koliko pa je stala, če smem vprašat? Oziroma, bi v roku treh let konstantne podpore prišel na manj kot 45k SIT za en PC?

Lahko je razlika, lahko je ni- odvisno od tebe. Pred kratkim se mi je sesul disk, na katerem imam nameščen Gentoo in polno drugih stvari.
Ker mi je dopi*/dilo da vedno vse kompajlam znova in zgubim kar nekaj časa, sem si naredil Gentoo DVD, s katerega lahko zbootam računalnik in na katerem imam najnovejše verzije vsega kar bi sploh lahko rabil. Tako me bo vsak naslednji krah diska lahko stal v najslabšem primeru recimo dan dela, zelo verjetno pa veliko manj (recimo nekaj ur).


In kdo ti pravi da si ne smeš naredit Win boot DVD-ja?

Jasni pa so tudi interesi potrošnika. Tudi ta kupuje zaradi denarja ali drugih ugodnosti. V interesu mu je, da za svoj denar kupi čimveč.

In ta potrošnik (da bo jasno, če govorimo o komunikaciji z državno upravo, govorimo o večinoma pravnih osebah) se obnaša tako kot Epson. Hoče služit. Pa tudi če polaga strešne kritine, še vedno ti bo zaračunal 600% več, kot bi imel stroškov z materialom, če bi si delal sam.

Jasno mi je, zakaj se eni tvoji stranki računica izide. Ni mi pa jasno, zakaj bi bil ta model uporaben za vse. Tudi ni mi čisto jasno, kako v tej strukturi shajaš brez računalničarjev. Znajo vsi zaposleni sami iz nule postavit svoj sistem ? In če ga znajo, lahko to zahtevaš tudi od državnih uslužbencev ? Kat jaz vidim to problematiko, s epri takih posljih storojev probelm več ali manj ponavljajo. Ko rešiš probem na enem stroju, si našel rešitev za ta problem tudi na vseh ostalih. NE vidim, zakaj bi za to rabil nekaj extra računalničarjev stalno zaposlenih na vsako skupino mašin.

Zakaj bi si moral uporabnik sam naložit OS? Firma kupi PC, kupi Win in dobi PC z naloženim OS. Kot bi ga dobila z Linux-om. Problem je v troubleshooting-u.

In zakaj bi rabil dodatne ljudi? Ker večina normalnih uporabnikov ob vsaki najmanjši težavi nekoga kliče. Če uporabljajo Win, kličejo MS Slovenija (No ja, nekateri tudi firmo ki je prodala SW, ampak to so detajli).

Predvsem to, da si zašel s teme in da mešaš jabolka in hruške.

Srž teme je bilo vprašanje, zakaj državna uprava ne podpira odprtokodnih formatov, če sem jaz še pismen. Vprašanje, na katerega je že bil dan odgovor in prav tako rešitev za uporabnike odprtokodnih sistemov. Sama tema je že sašla sama iz sebe.

Poldi112 ::

>hehe, od pare! podpis je cist na mesu, kaj poldi?

Podobno kot:
Tisti ki to bere je tepec.
Ce jemljes to kot resnico potem se pac moram strinjati s teboj.
Imam pa podpise izklopljene, btw, ker so mi cisto brezveze.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Brane2 ::


Ja, in podporo plačaš. Koliko pa je stala, če smem vprašat? Oziroma, bi v roku treh let konstantne podpore prišel na manj kot 45k SIT za en PC?


1. Kaj ma cena te podpore veze s tem ? Tvoja trditev je bila, da OS programje ni primerno za resne firme, ker ne nudi podpore. Jaz ti ponudim očiten protiprimer in ti se zapičiš v ceno. Hočeš reči, da je support za OS inherentno dražji kot za Winse ?

2. Če že govorimo o ceni, nek osnoven support sem dobil v ceni 100 EUR, skupaj s 7 CDji za sam SW.


In kdo ti pravi da si ne smeš naredit Win boot DVD-ja?


1. Preberi EULA.

2. kaj naj naredim s stvarmi, ki bi jih rad spremenil ? Recimo boot skripte, zaznavanje periferije, zaporedje nalaganja driverjev itd ?


In ta potrošnik (da bo jasno, če govorimo o komunikaciji z državno upravo, govorimo o večinoma pravnih osebah) se obnaša tako kot Epson. Hoče služit. Pa tudi če polaga strešne kritine, še vedno ti bo zaračunal 600% več, kot bi imel stroškov z materialom, če bi si delal sam.


Verjetno bi se vsi radi obnašali tako kot Epson. Jasno pa je, da se mnogi ne moremo. Zato se nam bolj splača, da preko obstoječih inštrumentov pritiskamo na proizvajalcev in postavljamo pravila igre, ali vsaj soodločamo o njih.


Zakaj bi si moral uporabnik sam naložit OS? Firma kupi PC, kupi Win in dobi PC z naloženim OS. Kot bi ga dobila z Linux-om. Problem je v troubleshooting-u.


.. za katerega si v Lin varianti namenil dva zaposlena, v Win varianti pa nobenega...


In zakaj bi rabil dodatne ljudi? Ker večina normalnih uporabnikov ob vsaki najmanjši težavi nekoga kliče. Če uporabljajo Win, kličejo MS Slovenija (No ja, nekateri tudi firmo ki je prodala SW, ampak to so detajli).


Ne me smejat. Hočeš reč, da ima tisti tvoj primer 200 zaposlenih z Winsi za support dresirano opico, ki na M$ dviga slušalko v supportu ?
Če jim je to dost, pol pa alal jim vera. Meni je življenje presedlo še tistih 2x, ko sem jih klical- kaj šele da bi nanje stavil nemoteno delo strojev, s katerimi služim. Saj verjamem, da se da dobiti bolj resno pomoč, a jo je verjetno treba plačati posebej.

Če je temu tako, kje je bistvena prednost M$ rešitve ?
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

darkolord ::

Če je temu tako, kje je bistvena prednost M$ rešitve ?

če bi ti zdajle jaz naštel 10 stvari, bi se takoj v vsako od teh zapičil in še enkrat vprašal isto... ima to kak smisel?

Brane2 ::

Probaj.

Ko boš te stvari uporabljal in nabaljal na profi osnovi, te bom mogoče jemal bolj resno.

Sam vem, da je zame OS blažev žegen. Če bi hotel kupiti vse, kar imam pri OS zastonj, bi škripnil.
WInse še vedno imam in tudi občasno uporabljam, vendar trenutno OS SW pokriva kakih 90% mojih potreb.

Saj stvari so simpl, če robo lahko kradeš...
On the journey of life, I chose the psycho path.

Brane2 ::


Srž teme je bilo vprašanje, zakaj državna uprava ne podpira odprtokodnih formatov, če sem jaz še pismen. Vprašanje, na katerega je že bil dan odgovor in prav tako rešitev za uporabnike odprtokodnih sistemov. Sama tema je že sašla sama iz sebe.


Če je bil dan odgovor, ga jaz ne najdem, pa sem se trudil prebrat stvari še 1x podrobno.
Blo je veliko trditev, dostikrat sploh nevezanih na osnovni post.

Katera od teh zate predstavlja "odgovor" ?
On the journey of life, I chose the psycho path.

Meamoto ::

Če je bil dan odgovor, ga jaz ne najdem, pa sem se trudil prebrat stvari še 1x podrobno.
Blo je veliko trditev, dostikrat sploh nevezanih na osnovni post.


Problem (se bom obrnil samo na evega od navedenih formatov, ker se mi ne da tipkat primerov za vse): Državna uprava sprejema samo *.doc format, ne pa tudi odprtokodnega.

Rešitev: Vsi odprtokodni programi omogočajo izvoz v *.doc format. Če to ni zadosti, je tu *.pdf.

Razumem, da ti niso všeč MS rešitve, in v popolnosti niso niti meni. Sem pa testiral tudi par Linux rešitev in so mi bile všeč še malo manj. Sto ljudi sto čudi, so rekli.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Meamoto ()

Brane2 ::

Ne gre za to, kaj je meni všeč. Gre za odvisnost od zunanjih virov.

Ne gre za to, da doc. itd formatov ne bi smeli uporabljati. (čeprv doc je beden, a pustimo to sedaj).
Država ne bi smela biti odvisna od zaprtih formatov in biti brez alternative.

Ravno tako kot pri strateškem razporejanju vseh drugih virov (vodni viri, elektrika, rudna bogastva, preometne povezave itd) bi morali državni aparati bili pozorni na to, katere formate podatkov uporabljajo.
Pri M$ je jasno, da gre za monopol, ki je svojim formatom podatkov namenil skoraj izključno svoja orodja.
Če se bo državi kdaj M$ zameril, bo nanj ostala vezana že zaradi formatov podatkov, ki jih uporablja.

Če uporabljaš torej doc. format, je jasno, da moraš za to imeti Word. Ja, lahko ga izvoziš iz OO in podobnih programov, a konverzija nikoli ne bo popolna. Če si to kdaj resneje poskusil, bi to že moral vedeti. Isti dokument dostikrat ni videti enako OO in Wordu.
Konverzija v/iz doc formata ti torej v OO ne pride vedno v poštev.

NE pravim torej, da bi sedaj morali vsi uporabljati Linux. Pravim, da bi morali uporabljati odprte formate podatkov. Lahko TUDI, še raje PREDVSEM odprte formate podatkov, ne glede na sama orodja, s katerimi jih obdelujejo...
On the journey of life, I chose the psycho path.

Meamoto ::

Problem v tem primeru leži pri MS-ovem monopolu, ki ga pač ima, in s tem se moramo sprijazniti. Se pravi, dokler MS podpira v glavnem samo *.doc format, bo pač potrebno delati export-e. Ali pa, da se človek izogne vsem problemom z konverzijami, enostavno *.pdf, ki pa dejansko je univerzalen format, ki ga podpirajo čisto vsi programi (če se ti da vzet pet minut časa in download-at PDF writer) in vsi OS-i.

Tako da vsaj kar se mene tiče, podpora formatov ni niti malo sporna. Ker pač ne vidim (in ne glede na to kaj kdo reče se držim tega) prednosti odprtokodnih formatov. Lepo ti to pokaže že delo s tiskarnami (če si kdaj dajal kaj tiskat), programov za grafično obdelavo je mali milijon, zato večina tiskarn sprejema v glavnem dokumente v - ugani čem - *.pdf formatu.

Pač ne vem, čemu polemika. Večjo polemiko bi lahko namenili temu, da je država do nedavnega sprejemala podatke edinole na disketah (do cca. 1 leta nazaj) ali po sistemu e-davkov. Kar je kar se mene tiče dosti hujše kot to, da pač hočejo imet k****ev dokument v Word-u.

Pač ne živimo v popolnem svetu. In še dosti dosti hujše stvari od tega se dogajajo.

Brane2 ::


Problem v tem primeru leži pri MS-ovem monopolu, ki ga pač ima, in s tem se moramo sprijazniti. Se pravi, dokler MS podpira v glavnem samo *.doc format, bo pač potrebno delati export-e.


NE primerjaj doc in pdf. Doc je AFAIK zaprti format, kjer M$ ni niti malo razpoložen za razlage vseh potankosti.
Adobe ti pa je o pdfu pripravljen povedati vse. Ali spada v skupino odprtih formatov ne vem, definitivno pa ni v istem rpedalu z doc-om.


Ali pa, da se človek izogne vsem problemom z konverzijami, enostavno *.pdf, ki pa dejansko je univerzalen format, ki ga podpirajo čisto vsi programi (če se ti da vzet pet minut časa in download-at PDF writer) in vsi OS-i.
Lepo ti to pokaže že delo s tiskarnami (če si kdaj dajal kaj tiskat), programov za grafično obdelavo je mali milijon, zato večina tiskarn sprejema v glavnem dokumente v - ugani čem - *.pdf formatu.


Hehe. Kje si našel ravno ta primer ? Znano je, da je M$ poskušal povoziti Adobea z nekim svojim formatom, ki pa ni zaživel, ker je zaprt.


Pač ne vem, čemu polemika. Večjo polemiko bi lahko namenili temu, da je država do nedavnega sprejemala podatke edinole na disketah (do cca. 1 leta nazaj) ali po sistemu e-davkov. Kar je kar se mene tiče dosti hujše kot to, da pač hočejo imet k****ev dokument v Word-u.


Če je ta "kur*ev" dokument narejen v OO in exportan v doc, nato ga pa Word v recimo davčni službi odpre in prikaže povsem drugače, kot je bil videti na OO, to lahko vodi v težave, se ti ne zdi ?


Pač ne živimo v popolnem svetu. In še dosti dosti hujše stvari od tega se dogajajo.


Pa moramo zato s*ati sami po sebi ?
On the journey of life, I chose the psycho path.

Meamoto ::

NE primerjaj doc in pdf. Doc je AFAIK zaprti format, kjer M$ ni niti malo razpoložen za razlage vseh potankosti.
Adobe ti pa je o pdfu pripravljen povedati vse. Ali spada v skupino odprtih formatov ne vem, definitivno pa ni v istem rpedalu z doc-om.


Ne primerjam *.doc-a z *.pdf-jem. Pač pa dajem *.pdf kot alternativo tistim, ki ne kupujejo MS-ovih izdelkov.

Hehe. Kje si našel ravno ta primer ? Znano je, da je M$ poskušal povoziti Adobea z nekim svojim formatom, ki pa ni zaživel, ker je zaprt.

Ogromno delam s tiskarnami, tako da je bil to prvi primer ki mi je padel na pamet.. :D In MS-jev format ni propadel toliko zaradi zaprtosti kot zaradi tega, da je bil za en k**ac.

Če je ta "kur*ev" dokument narejen v OO in exportan v doc, nato ga pa Word v recimo davčni službi odpre in prikaže povsem drugače, kot je bil videti na OO, to lahko vodi v težave, se ti ne zdi ?

Zato pa navajam *.pdf kot možnost.

Pa moramo zato s*ati sami po sebi ?

Daleč od tega, ampak tudi ne vem, zakaj bi morali zgubljati čas za sekiranje o stvareh, ki se ne bodo spremenile, vsaj še kar zajeten kupček let ne.. No ja, ampak vsaj je nedelja in ne rabi delat.. :P

64202 ::

> Kar pa se tiče zaprte kode kot 'kršenje človekovih pravic' pa skoraj ostanem brez komentarja. Me zanima, koliko od vas die-hard pristašev vsega odprtokodnega pizdi ker ne sme spremenit računalniškega sistema v avtu ali modificirati motorja, ker se je treba držat homologacije. Kršenje človekovih pravic? Ja, in jaz sem Indira Ghandi.

Ce bi si vsaj 2 sek. vzel iz zares prebral in mogoce pri sebi razmislil kaj sem napisel, bi videl, da sem rekel odprt format.
I am NaN, I am a free man!

64202 ::

> Ker pač ne vidim (in ne glede na to kaj kdo reče se držim tega) prednosti odprtokodnih formatov.

Ja, pa vsak dan uporabljas tisoce odprtih formatov (wtf je definicija odprtokoden format, to se ze kar nekaj casa sprasujem). Namrec internet je zgrajen na njih in verjetno ne bi nikoli uspel, ce bi vsaka firma rinila svoje. Niti ne bi bil niti tako priblizno poceni, ce bi ga kontrolirala ena sama, kot je to pri office formatih.
I am NaN, I am a free man!
1 2
3
4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Locky dobil nov način širjenja

Oddelek: Novice / Kriptovalute
3911993 (8710) Jupito
»

Vložena pobuda za revizijo in preučitev suma konflikta interesov in korupcije pri pos (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / --Nerazporejeno--
9631619 (28965) Markoff
»

Norveška bo uporabljala odprte standarde

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
213271 (2359) jype
»

Izšel Open Office Org 3.0 (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Pisarniški paketi
17523875 (15413) BlueRunner
»

Slovenska država ne pozna odprtih standardov? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
17014810 (11899) krho

Več podobnih tem