» »

FDV in MS Word

FDV in MS Word

Slo-Tech - Država se trudi uvajati odprtokodne reštve, kaj pa izobraževalne ustanove? Fakulteta za družbene vede zagotovo ni med njimi, saj daje prednost Microsoftu. V 14. členu pravilnika o diplomskem delu namreč piše, da mora študent diplomsko nalogo oddati v datoteki oblikovani z MS Word: "Študent/-ka odda diplomsko delo v štirih izvodih ter v elektronski obliki v referatu za študentske zadeve. V elektronski obliki naj bo shranjeno v eni datoteki, oblikovani z urejevalnikom MS Word 95 ali novejšim MS Word urejevalnikom.".

Očitno fakulteta ni pomislila na tiste študente, ki doma uporabljajo Linux, OpenOffice.org pod Okni ali pa kakšen tretji program za pisanje besedil. Hkrati tudi kot standard vsiljuje točno določen komercialen (in za študentski žep tudi predrag) produkt, čeprav se je za elektronske dokumente že uveljavil format PDF, za katerega so na voljo tudi brezplačne rešitve.

Bo študent samo zato, da bo lahko oddal diplomo v elektronski obliki moral za dobrih sto tisočakov kupiti še MS Office (in morda še Okna)? Ali pa bo celo kršil zakon in si Word spiratiziral?

29 komentarjev

darh ::

zeh???


in zakaj je treba tukej jokat?
Excuses are useless! Results are priceless!

Apple ::

Hudo, ni kej...

Tako kot je Študenstki zbor sprejel sklep, da se seja začasno prekine, dokler ne pride neka oseba...

Kaj pa če te osebe nikoli ne bi bilo?

Jah, malo gnilo so si FDVjevci tole zamislili, ko so sprejemal pravilnik...


LP, M

pivmik ::

Tipi zahtevajo da OBLIKUJEŠ v Woru!!!!
Pol pa lahko izvoziš tudi v HTML ali PDF format.

To je qrčevo.
LP, Gregor GRE^

flipflop ::

slo-tech počasi postaja MS hate page.|O

c00L3r ::

Siver nevem, koliko študentov ima legalno nameščen Office. Vem pa da nam naša šola (SERŠ MB) , daje v najem kar nekaj Microsoftovih proizvodov ( http://www.sersmb.net/web/programska.htm ) dokler imamo status dijaka. Kako pa je to rešeno na drugih šolah/univerzah pa nevem.

Bi pa bil zato, da se ta člen spremeni in določi, da se lahko uporablja tudi kak drug program (writer, wordpad...).

Dr_M ::

no ce bi lohk oddal diplomske u xy formatu narjene u yx programu, bi potem rabl 666 razlicnih programov za pregledovanje diplomskih.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

BSD-jas ::

Na kakšni stopnji pa je pretvorba OOo v/iz Besede™?

Sicer pa, če vam fax na zapove drugače, nikar ne izgubljajte živcev z Wordom in nadomestki zanj. Edina prava reč za diplomske ipd. je Latex v navezi z Lyxom.

Phoebus ::

Teli komentarji do zdaj so čisto mimo.
Dejstvo je, da uporabniki alternativ SMO. In a zdaj ker uporabljam Linux ne bom mogel napisat diplomske? Mi je ne bojo sprejeli?
Vsak ki se spozna na računalnike ve, da je doc ni noben standard in da ne dela vedno tako kot je treba in na vseh mašinah enako. Standard je PDF, ki je povsod enak.

In bolano je zahtevati naj nekdo napiše diplomsko nalogo v wordu, jo ima shranjeno v doc formatu, itd- če hočem, jo imam lahko v kateremkoli formatu hočem; zahtevajo pa lahko samo in izključno standardizirane formate, kar word ni.

Standard je npr. PDF ali RTF.

In nikoli in nikakor ne smejo zahtevati naj se shrani v formatu, ki je 100% podprt samo na enem OSu in le enem pisarniškem paketu ker ni to nič drugega kot podpiranje Microsoftovega monopola, praznejne žepov študentov in onemogočanje konkurence.

Res je, da ima uni-lj MS Corporate pogodbo, ampak to nikakor ne pomeni da ima vsak človek na tem svetu free dostop do komercialnih artiklov (kot npr. zaposleni na uni-lj).

BuDi79 ::

in kaj, če bi o tej težavi pisal njim ?

IceIceBaby ::

Sej majo na faxu računalnike z nameščenim wordom. Če programa nimaš doma greš v šolo in tam oblikuješ zadevo.

mathjazz ::

kst: a celo diplomsko boš tam napisal?

flipflop: ja. In ne le Slo-Tech, cel svet :D

suljo: pretvorba je na zavidljivi stopnji, a ne pride v poštev, ker v pravilniku piše, da mora biti naloga oblikovana z Wordom.

BuDi79: absolutno. Samo nekdo mora to storiti. Čim prej.
www.getfirefox.com

BSD-jas ::

Bojo že videli, ko bodo fasali kakšen Wordow makrovirus :D

cekr ::

Samo v vednost; Akademska verzija najnovejšega MS Office-a stane okrog 30.000 sit.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

Jackass ::

Men tle ni zdej jasn kaj nej bi blo narobe?!

Sej lohk shranš tut v OpenOffice-u pod .doc al pa .rtf (katerega tut Word čist lepo odpera) in mislm, da ti ne bo nihče zavrnu naloge!

To pa že prov meji na paranojo nemočnih! Študent ne more kupt MS Ofiice-a, ker je predrag! Dejte no, kdo ga pa kup (prosm ne tega brist, to je samo realnost)! Vsak ga dobi od nekod in to je to! Sicer se pa v to lohk zapič samo zapriseženec odprti kodi!

Pa si poglejmo:
50% folka sploh ne loč med windowsi in office-om
preostalih 40% itak ne ve da obstaja še kej druzga
še naslednjih 8% pozna stvari, in zavedno uporablja Microsoft-ove izdelke
in preostala 2%, ki recimo uporabljata odprto kodne programe, sta pa tut tolk računalniško osveščena, da znata shrant pod pravilen format

Torej in glede na to, da je FDV bl lev faks (na njem je predvsm folk, ki je računalniško nepismen), čeprov točk rabš pa ful, no ja... morš nekak temu folku dopovedat, da morjo napisat nalogo na računalnik v nekem programu. In kako mu boš to dopovedu drgač, kt da mu rečš nej nardi v Word-u! Če bi jim reku v "urejevalniku besedil" jih itak pol ne bi vedl kaj je to, besedo Word je pa verjetno vsaj nekajkrat v življenju že slišu!!

Že tko ma večina težave, ker morjo nardit nalogo na računalnik! A veste kero čudo je to?!
jAcKaSS

boogoo ::

Jackass: sej vseeno če ne vejo kaj je to, takšna ustanova si ne sme tega dovolit. Poleg tega pa da diplomanti na FDV-ju nebi meli pojma o compih pol nimajo tam kaj iskat, kr navsezadnje danes sodi to v splošno razgledanost, in da potem takšni ljudje ki bi naj vodli pomembne ustanove, ne bi ločili med računalnikom in windowsi je nedopustno, to je dandanes že nekakšno osnovno znanje, ne bi rekel če bi šlo za osnovne šole, samo tudi tam ne bi bilo korektno.

Feanor ::

Jaz imam pa še eno rešitev...

Naj enostavno MOČNO pocenijo MS-jeve proizvode, saj je cena resnično "malenkost" previsoka! ;)

Če pa že drugače nočejo spustiti cen, bi jih pa lahko vsaj zato, ker so od Majhnega Mehkega™ >:D

hruske ::

Dejstvo je, da je trenutno splošna računalniška izobrazba na psu.

V to bi se precej splačal vlagat... :\

[BISI] ::

Dejstvo je, da tricetrt studentov (izkljucujoc FERI in FRI) ne bi vedelo oziroma razumelo pravilnika. Dejstvo je tudi, da ima vec kot tricetrt studentov namescen paket MS OFFICE.
Naj zagovorniki spremembe podajo pobudo za spremembo (morda se izvede se kaksna anketa na faksu) in naj dodajo pravilniku kaksen "podakt". Aja, pa naj se tudi priporocijo pobudniki, da bodo uredili racunalnike v solah, da ne bo prihajalo do kaksnih napak (kaj ves...).

Murja ::

FDV itak ni faks, sploh>:D

boogoo ::

Tudi na neračunalniških ustanovah bi se morali poučiti o standardih in ne met takšnih pravil.

Verjamete ali ne, tudi na FDVju majo obvezen predmet računalništvo....

Jackass ::

Murja: Točno!

Ja majo računalništvo sam, tist je bl tko. ISto kt informatika v srednji šoli: Sej smo se učil o Wordu, pa o tistih osnovnih stvareh, pa ni od tisga noben, k že prej ni mel pojma, nč odnesu!

Poznam neki študentov s FDV-ja, pa vm lohk povem, da so taki levaki kr se tiče tehnike! Sej ne rečm, zna z liberalnega stališča lepo odreciterat svojega profesorja sociologije, psihologije... ampak ne bi mu dal pa niti daljinca v roke!

Mislm sej vlada niso vsi taki, zihr j tut tm folk k se tut na kompe spozna, pa kej ve o tem...
jAcKaSS

Witboy ::

Use LaTeX :D

giovanni_ ::

halo!
kaj je z vami narobe, kaj se ne morete sprijaznizi z MS?
fora je v tem, da tisti k hočjo bit neki hudi računalničarji, uporabljajo linux in neke cudne nekomercialne programe.

tisti ki kej vedo imajo linux in MS in še kup ostalih programov, ki se dopolnjujejo, ker nekatere stvari ima MS kar jih drugi nimajo.

zato ne bit proti MS bodite strpni A NE mathjazz

Ziga Dolhar ::

Mislim, da opazke na račun "računalniške vzgoje" na FDVju ne sodijo v to temo. Konec koncev so irelevantne, nekateri komentarji pa že mejijo na žalitev.

p.s.: ne hodim na fdv ...
https://dolhar.si/

coderock ::

Na FERI dobimo nekatera navodila v .doc..., racunalnicarji pa taki :-P

Se malo ironicen link: http://www.patent.si/obrazci.html
Preprican sem da se najde se stotine takih.

PDF (Portable Document Format) je malo bolj priročen, sgml / tex pa sta tako skoraj standarda za bolj napredne dokumente.

boogoo ::

@Giovanni: Ne gre se zato da se nebi mogli sprijaznit z MSjem. Mi odkrito dol visi za njega, čeprav mi niso nekatere njegove poteze všeč. Gre se za to da te ustanova prisili v uporabo zelo drage programske opreme.

Če se ne motim je cena Offica tam nekje 100 jurčkov, to pa ni majhen zalogaj. Seveda da se dobiti zastonj, ampak zakaj bi kršil zakon če se da skoraj enako naredit po legalni poti brezplačno, oz na miljon drugih načinov.

Seveda bo nekdo rekel, sej lahko od faksa dobiš MS zastonj, ja že res, samo ne boš celo življenje študiral in čez par let bo pa treba dati tistih 100 prešernov, ker več ne boš imel izbire ker si se navadil na to ordjo, je zelo razširjeno... In nato MS cilja s temi paketi.

Noben ne pravi da bi moglo biti odprto kodno orodjo, temveč nek standard ki bi ti dal izbiro v čem lahko delaš in te ne prislil v uporabo dragega komercialnega orodja, idealen zato je že omenjen PDF format.

Najbrž vam več nebi blo tako vseeno če bo naslednja točka, da morejo biti vse slike oblikovanje v Photoshopu....

AtaStrumf ::

Ma jebess Word, tuki je dost izbire. Meni osebno gre blazno na qurac k imamo OBVEZNE seminarje, ki jih MORAŠ pripravt v prezentacijo v Powerpointu, k se mi itak zdi en junk od junk-a, ampak po pravici povedano nimam dost pojma o programu tako da ne bom pametoval o tem. Torej če hočem, da mi priznajo kar nekaj predmetov moram imeti office (saj valda krasti ne smemo rajt?!?) ali pa se jahat po knjižnicah, unih ultra bednih računalnikih na faxu itd.

Skratka tale office totalno preveč forsirajo po drugi strani nas pa preganjajo kot pirate in kriminalce, če imaš nelegalne winse ali karkoli že. Če kaj sovražim so to twoface hinavci. Mah odločte se že enkrat kva hočte od nas!!! Nikakor nas ne smejo silit da uporabljamo Word, Powerpoint, Excel, ... sploh pa ne v kakem uradnem dokumentu kot je v tem primeru na FDV.

In pol prideš s faxa in valda ne znaš druzga kot word, excel, PP in M$ ti veselo pol veselo zaračuna 100k za office. Great work, cel fax se nisem naučil uporabljat druzga kot Winse in office, pa še to je bil bolj joke kot pa karkoli drugega. Tele informatike po raznih faxih so kar nekaj. Vsaj na našemu (farmacija) je tako. Mamo forum, pa ga noben ne zna uporabljat, mamo spletno stran, k bi se je sramovala še ta najbolj zakotna vasica v tunguziji, profesorji in asistenti razen ZELO redkih izjem ne znajo nič dat na net, ... Mah kaj bi se pritoževal, itak bom absolvent čez par mesecev, ampak ostali bojo pa še trpeli.

Torej naša fakulteta in univerza na splošno ima še marsikaj ta porihtat na področju informatike in take neumnosti kot je tale v novici me prav jezijo. Koga je treba pretepst >:D?!?

BigWhale ::

Tezava je v tem, da fakulteta predpisuje s cim bodo morali studenti pisati diplomsko. Naj predpisejo kako mora diplomska naloga izgledati in ne v cem se pise.

CIMEK ::

A se ni nihče vprašal zakaj nastanejo sploh taka čudna pravila? 0:) ker zaposleni na univerzi niso najbol mladi in še nikoli niso slišali da sploh obstaja kaj drugega kot windows kaj šele da je kaj drugega kot word, to je že absurd za njih >:D Vsekakor bi tem ko so napisali tak pravilnik toplo priporočajo naj berejo vsaj novice po takšnih straneh kot je slo-tech da bodo šli v korak s časom ne pa da se niti ne zavedajo da sta windows in word le ena od alternativ ki jih pozna že cel svet :P saj to ni samo na tej univerzi, samo drugje pač ne piše v pravilniku da mora biti v wordu narejena stvar, vsak profesor pa pričakuje stvar v wordu :D
Prvih sto let imajo ljudje lahko veliko težav, kasneje pa zagotovo manj.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Umik magistrske naloge iz googla (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6316114 (10358) StarMafijec
»

MS Word & co versus diplomska naloga (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6111526 (8649) marflor
»

Zakaj obojestranska poravnava besedila v diplomski nalogi?

Oddelek: Loža
498729 (7032) moj_nick
»

Zrcalni robovi

Oddelek: Programska oprema
114296 (2175) hodor
»

Copy-Paste izdelava seminarske, diplomske naloge

Oddelek: Pomoč in nasveti
93107 (2884) Tr0n

Več podobnih tem