» »

Slovenska država ne pozna odprtih standardov?

1
2
3 4

korenje_ver2 ::

> No, jaz sem tudi proti razmetavanju denarja. Ko pride cas za upgrade, naj si namesto dragega MS-jevega softvera omislijo openoffice, ki je zastonj. Ker pa je na voljo tudi koda, lahko razliko v denarju ponucajo za nas slovenske programerje, pa izboljsamo openoffice, tako da bo prehod in kasnejsa uporaba karseda optimalna. Ali je ze kdaj bila narejena kaka analiza, ce bi to slo? Ce ni bila, zakaj ne?

Ti bom po strojnisko povedu. Zakaj je proizvodna linija avtomobilov robotizirana? zato da bi povecal produktivnost za najnizjo mozno ceno! Zdej pa racunaj za koliko se bo produktivnost delavcev zmanjsala na tistem nerodnem openofficu, ki se zdalec nima toliko funkcij kot ms word in je popolnoma nepodprt. ima tudi nezasciteno izvirno kodo, nobeden ne bo odgovarjal za napake. malo se zamislite nad tehnicno podporo in podobne stvari. probaj razumet, da je vlada kot neko podjetje. zakaj bi jim nudil zastonj avtomobile z osemkotnimi kolesi, ko pa pridejo veliko dlje s kupljenimi avtomobili z okroglimi kolesi.

Zgodovina sprememb…

Zheegec ::

Fora je, da naj bi za državljana bili najbolj uporabni standardi, ki so najcenejši. Linux pa OpenOffice te stane hardware + 0 SIT, Windows + MS Office pa te stane hardware + ~100K SIT, torej je logičen zaključek, da naj bi bili "cenejši" standardi vsaj podprti, če ne že zaželjeni.

Samo res, že danes jim pošlješ dokument napisan v MS Office 2003 in ne bo sprejet dokler ne kupijo licenc? Saj za OO ni licenc, bi lahko država namesto licenc kupovala prazne CDje in gor posnela Linux + OO za vsako gospodinjstvo ter subvencionirala najpočasnejše no-limit broadband povezave, za hitrejše širjenje internetne ozaveščenosti v Slo. TO bi bil biznis!!
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Zheegec ::

Korenje_ver2: Misliš da MS odgovarja za napake v MS Office/MS Windows? Malo si preberi EULA preden jo sprejmeš, njim tudi support ni treba nuditi pa se ti nimaš kaj pritoževati.

Delo na OO 2.0 je pa skoraj identično kot na Office (vsaj kar se tiče Worda pa Excela), če zna tajnica preiti iz WordPad na MS Office, bo tudi iz Office na OO znala.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

para! ::

64202, to bi se sigurno dalo, bilo bi tudi mnogo pametneje, koristneje za državo samo, dobičkonosno za slovenske programerje nenazadnje pa tudi velik prispevek tej OOo skupnosti. Ampak je po mojem odločitev MS Office ali OpenOffice precej v rokah prepričevanja/pogajanj s strani Microsofta. Žalostno, jebi ga.

Zdaj glede te podpore, jaz ne vem kaj vam ni jasno. Naša država je na MS Office, imajo torej licence za ta paket. To pomeni, da uporabljajo MS format, ne pa OOo. Kaj naj zdaj, namestijo še OOo zato, da bojo lahko še te formate gledal? Pa, če se da izvažat iz OOo v PDF in DOC, v čem je problem? OK, .doc ne morete pregledat, če nimate MS Office, zakaj pa ne bi izvozli v .pdf? Tu namreč obstaja Acrobat Reader, ki je zastonj.

Bolj kritična se mi zdi podpora samo enemu formatu za preglednice, to je .xls, ampak, koliko Excelu doraslih programov pa poznate. Takšnih, ki so množično v uporabi. Sej, vem da je to narobe, ampak problem ni v naši državi, temveč v tem, da Microsoft že dolgo posiljuje ljudi s svojimi formati, med temi tudi .xls. To mu očitno uspeva že toliko časa, da ves velika večina za preglednice uporablja .xls. Tu se mi poraja čisto resno vprašanje: kako mate preglednice porihtane v linuxu, macosu,...? Kako se borite s tem, da je .xls nenormalno razširjen?

Pa ta digitalizacija državnih uprav, elektronsko poslovanje,... tu je vedno večja potreba po odprtih standardih, ki pa niso nujno vezani na odprtokodne in zastonjske rešitve. Sam se ne spoznam veliko na te stvari, mislim pa, da bo tudi zlobni veliki Microsoft, kot ga radi poimenujete, kmalu prisiljen na nek način odpreti svoje formate.

lp
Death before dishonor!

para! ::

Aja, v vsaki različici Microsoft Office imaš na voljo shranjevanje za prejšnje različice. To sem opazil v Office XP, da namreč lahko shraniš za verzijo 2000. Sem narobe videl?

lp
Death before dishonor!

64202 ::

> Zdej pa racunaj za koliko se bo produktivnost delavcev zmanjsala na tistem nerodnem openofficu, ki se zdalec nima toliko funkcij kot ms word in je popolnoma nepodprt.

No, to je tvoje mnenje. Mene pa zanima strokovno izvedena analiza, kaj tocno je narobe z openoffice. X tolarjev za to, Y tolarjev za tisto.

> ima tudi nezasciteno izvirno kodo, nobeden ne bo odgovarjal za napake.

No zanima me, koliko tocno bi stala podpora.

> malo se zamislite nad tehnicno podporo in podobne stvari

To kar si ti dal so samo ugibanja o realnem stanju. Jaz se ne pretvarjam, da vem koliko stanejo take stvari.
I am NaN, I am a free man!

Zheegec ::

Država že ima licence, ampak jih mora kmalu updatati ($$$), ker so že ob izidu teli standardi stari, tudi iz stališča MS Office uporabnika.
Če je pa že treba upgradati, zakaj ne na OO, ki podpira vse te standarde in še več, ter je free?

IQ večji kot številko čevljev ima pa najbrž večina tajnic (če ne pa nimajo kaj početi v državni upravi), nekaj dni za privajanje pa ena osnovna knjigica z navodili bi najbrž odtehtali nekaj miliončkov za licence? Vsaj po mojem.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

64202 ::

> Kaj naj zdaj, namestijo še OOo zato, da bojo lahko še te formate gledal?

Ne, prehod na ooo se naj naredi. Elektronske komunikacije z drzavljani pa je (predvidevam) se tako malo, da to verjetno ne predstavlja take tezave. Sploh, ker si lahko vsak stanka ooo zastonj.
I am NaN, I am a free man!

Utk ::

Hehe, če lahko pričakujemo od nekoga, ki nima pojma, da bo znal v novem "dolpotegnjenem" wordu shranit pod doc 2000, lahko pričakujemo tudi, da bo tist pri državni upravi znal odpret nek OO dokument, ki naj bi vseeno imel vsaj nekaj pojma.
Preglednice so pa obstajale že pred xls in excelom, in bojo obstajale še po njem, nč se ne bat, tudi na linuxu je OGROMNO programov, ki to opravijo bolj ali manj dobro. Kako to pol izvozijo v xls je pa druga stvar. No, sej par let bomo še potrpeli, potem se bo pa sigurno moral pojavit en res odprt standard, ali bo to open document ali kaj drugega bomo pa videli. Drugače enostavno ne bo šlo.

para! ::

Morebiten prehod je stvar naslednje nadgradnje programske opreme, ki nima nobene veze s to novico, še manj pa s tem, da država trenutno OOo formata ne podpira.

Prehod na OOo je seveda pametnejši, kot nakup MS Office, največjo prednost vidim namreč v prilagodljivosti (ker je source na voljo) in ne toliko v ceni, čeprav tudi ta ni zanemarljiva. Tako bi lahko spremenili, kar jim ni všeč in dodali česar ni. Kdo profitira sem napisal že v prešnjem postu. Ampak je to stvar naslednje nadgradnje, tu pa je govora o tem kaj naša država trenutno podpira. A res mislite, da če kdaj presedlajo na OOo, da bojo še vedno podpiral samo .ppt, na primer? :)

lp
Death before dishonor!

para! ::

Točno to Crni, kompatibilnost je problem. Ta izvoz, ki ga omenjaš. To, da so tudi drugi programi (za preglednice) kot Excel, je jasno.

lp
Death before dishonor!

64202 ::

> Točno to Crni, kompatibilnost je problem

To je problem, ki ga je umetno ustvaril MS, da nas drzi v sahu in posledicno umetno zvisuje ceno.
I am NaN, I am a free man!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: 64202 ()

64202 ::

> največjo prednost vidim namreč v prilagodljivosti (ker je source na voljo) in ne toliko v ceni

Hm, se mi zdi da se da vsaka prednost lepo izrazit s konkretnim $$. Recimo:

X = cena, da ti MS naredi popravek, da softver ustreza tvojim potrebam
Y = cena, da ti neka poljubna firma Z naredi popravek v openoffice

Potem pa se pristejes koliko stane vzdrzevanje popravka in primerjas X + Xv z Y + Yv. Stevila X in Xv so astronomska, zato se MS zagovorniki ves cas opirajo na to, da ima office vse mozne ficre, ki jih lahko ofis paket sploh ima in ki bi si jih lahko sploh kdo zelel :P

Je pa res, da osebno mislim, da so zaprti formati krsenje osnovnih clovekovih pravic. Torej, da si neka firma kar tako lasti tvoje lastno delo, ti postavlja pogoje za uporabo le-tega in te efektivno izsiljuje za denar. Stanje se je delno izboljsalo z 2k3 XML formatom, samo ima zal zahrbtno patentno licenco.
I am NaN, I am a free man!

BigWhale ::

ASCII ni format, je nabor znakov. Torej nasi vladi moramo oddajati dokumente v ameriskem naboru znakov? Je kodna tabela specificirana? CP437, CP852? CP1250? ISO8859-1? ISO8859-2? UTF8? UTF16? WTF? Unix CR/LF ali 'dosovski'? Kaj pa Mac .TXT?

Tudi .XML ni format, .XML je jezik.

poweroff ::

Krenje - prosim, če pišeš in govoriš o stavreh, ki jih POZNAŠ. Če bi si naložil OOo2, bi videl, da ima povsem dovolj funkcij, na nekaterih segmentih je celo bolj uporaben kot MS Office, predvsem pa vsebuje BISTVENO VEČ funkcij, kot jih rabi povprečen slovenski uradnik.

Če so odkriti ima tudi bistveno več funkcij, kot jih rabi in uporablja nadpovprečen slovenski uradnik...
sudo poweroff

poweroff ::

Tole z XML je sploh zabavno.

OOo2 formata ne poznam, ampak prejšnji .sx(w,c,..) pa je bil v bistvu zazipan XML. 8-)
sudo poweroff

sverde21 ::

M$ office ima polno funkcij, za polovico njih pa 90% uporabnikov itaq ne ve, OOo pomeni velik prihranek države in s tem možnost vlaganja tega denarja drugam v razvoj gospodarstva, izobraževanje,...............

Jst predlagam, da gremo zbirat tistih 40.000 podpisov al kok jih je že treba za referendum in prisilimo državo da gre na OOo, podpora n00bov je itaq zagotovljena, saj ko bojo slišal, da je OOo free in M$ Office +100 kSIT bojo vidl v čem je point :))
<?php echo `w`; ?>

M.B. ::

@Matthai AFAIK je ODF tudi zazipan XML.

Študija OSS v vladi
Everyone started out as a newbie.
Sadly only a handful ever progress past that point.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: M.B. ()

darkolord ::

Bile so pa analize, da če sam softver stane 0 SIT, še ne pomeni, da bo končna številka zaradi tega nujno manjša

poweroff ::

Darkolord: točno.

Je pa verjetno res, da če je program zelo podoben staremu, stroški prehoda niso tako veliki. Tudi za interni support ne.
sudo poweroff

poweroff ::

Tole pismose splača prebrati.
sudo poweroff

HAM ::

Odpustite jim, saj ne vedo kaj delajo. :\

-----------------
Skinhead. More hair than brain.

root987 ::

Kdaj pa kaj Microsoftu poteče pogodba s Slovenijo?
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

MIDadmin ::

Se en glas iz preteklosti:

Odlomek iz novice z naslovom: "Vlada Republike Slovenije sprejela dokument o odnosu do odprtokodne programske opreme" objavljeno davnega dne 16.10.2003


iz vsebine novice:
"Sprejeti dokument opredeljuje temeljno politiko Vlade Republike Slovenije do razvoja, uvajanja in uporabe odprtokodne programske opreme ter rešitev. V prvi vrsti je namenjen organom državne ter širše javne uprave Republike Slovenije, smiselno pa se nanaša tudi na gospodarstvo in civilno družbo.

Dokument podpira enakopravno obravnavo odprtokodnih in lastniških programskih rešitev, podpira:

* odprtokodne pobude,
* uporabo odprtih standardov in protokolov,
* večjo transparentnost ter
* zaupanje v varnost in zasebnost informacijskih rešitev.

Dolgoročno je dokument podlaga za izvajanje ukrepov in aktivnosti, ki jih posamezni organi, predvsem pod pritiskom ekonomskih okoliščin, izvajajo že sedaj. Slednje morajo v prihodnje postati bolje koordinirane, predvsem v smislu ugotavljanja dobrih praks ter prenosa znanj in izkušenj. Dokument ne bo privedel do zapostavljanja lastniške programske opreme, temveč naj bi zagotovil racionalnejši in tehnološko nevtralen odnos do raznovrstnih programskih rešitev.
"

Se povezava na dokument

Minister Gregor pa nic :)

ThinMan ::

Kar se tiče prehodov iz enega programa na drugega ni nekih bistvenih razlik in bi se lahko uporabnik kaj hitro znašel.

Ko smo se pogovarjali s kolegi bi lahko uporabnike razdelili v 3 sklope.

Recimo da namestimo na računalnik WS Word in OOo.

1. sklop uporabnikov ne bo zaznal nobene spremebe (so navadni uporabniki in uporabljajo navadne operacije)

2. sklop so uporabniki, ki bi se malo potožili a navadili, ker bi jim razložili kako se pride do določenih funkcij (recimo tipska pisma, kazala, ...)

3. sklop so pa zahtevni uporabniki - ti bi najbolj jamrali, ker znajo uporabljati vse funkcije MS Office.

Zdej kakšen je delež posameznih uporabnikov v državni upravi nevemo ampak bi se dalo predvidet.

Poanta pa tudi leži na tem, da odprta koda izključno ne pomeni zmanjšanje stroškov, kot smo že brali v tem postu. V primeru prehoda na OOo, bi bilo potrebno odštet cekinčke za šolanje. Ampak bi po drugi strani bi tukaj lahko prelili sredstva ki so namenjena za nakup licenčnih programov na izobraževanje za OO.

Strici tam gori že vedo kaj delajo.


lp,
----
"We may not be able to control the wind, but we can always adjust our sails"

korenje_ver2 ::

> Krenje - prosim, če pišeš in govoriš o stavreh, ki jih POZNAŠ. Če bi si naložil OOo2, bi videl, da ima povsem dovolj funkcij, na nekaterih segmentih je celo bolj uporaben kot MS Office, predvsem pa vsebuje BISTVENO VEČ funkcij, kot jih rabi povprečen slovenski uradnik.

jz bi pa rad, da ne ugibas, kaj poznam in kaj ne. samo za info, dobro poznam openoffice in ms-office produkte.

Utk ::

Mene stroški države niti ne brigajo tolk kot moji stroški. Če hoče država plačevat za ms office, naj da, čeprav me tudi to moti. Da sili MENE v to, pa ne sprejmem.

OwcA ::

Pa saj imaš PDF ...
Otroška radovednost - gonilo napredka.

ThinMan ::

Ja tko kot je bilo že povedano...

Naj gredo na OO produkte in denar namenijo za CDje (sorry Topy - Tlančenke) Linux distribucij in ostale OO scene, ter omogočijo cenejši ali subvencionirani broadband.

Pa sej ni tak vrag exportat v pdf, ali pač ?


lp,
----
"We may not be able to control the wind, but we can always adjust our sails"

Utk ::

Kaj pa xls? Pa pps? Kaj če moraš poslat obrazec, ki se ga mora dat urejat? No, če smo že pri tem, zakaj ni nobenga formata za zvok in video:) če že imamo pps...

Poldi112 ::

> jz bi pa rad, da ne ugibas, kaj poznam in kaj ne. samo za info, dobro poznam openoffice in ms-office produkte.

Potem pa mi povej katere so tiste funkcije ki manjkajo v OOo in jih tamo mocno potrebujes. Ali se bolje, katere so tiste ki jih potrebuje en uradnik?
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Microsoft ::

Pa tole je ze druga novica, kjer so skoraj vsi odgovori ena sama komedija. Se boste cisto zaslepili no. V roku parih tednov pride ven Office 12 v beta verziji. Cas, od katerega dalje bo Office zacel utrjevat svoj imerpij.:))


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

OwcA ::

Kaj pa xls? Pa pps? Kaj če moraš poslat obrazec, ki se ga mora dat urejat? No, če smo že pri tem, zakaj ni nobenga formata za zvok in video:) če že imamo pps...

CSV?
Aktivne obrazce se v PDF da narediti, sam PDF je takisto moč urejati, če imaš ustrezna orodja (ampak to breme je na strani države).
V kakšni situaciji bi sploh upravičeno pošiljal prezentacijo?
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Azrael ::

To da stane vsaj 100k SIT SW oprema računalnika v državni upravi z naloženim samo Win OS in Office je zavajanje ali kar naravnost povedano LAŽ.

Res se kot posameznik lahko skeširaš za to dvoje toliko in več (posebej če si totalen antitalent za nakupe), samo tukaj gre za ogromne količine in s tem povezane ogromne popuste in cenovne razlike do nečesa free postanejo minorne. Enako, kot eni bluzijo, kako bi bili notesniki brand name firm cenejši brez Win XP. Ne niti pod razno, brez Win XP bi bili notesniki precej dražji, ker se podre vsa vezana trgovina. Tako pač je. Vzemi ali pusti.

Še resničen primer: Leta 2001 je praktično kompletna MS programska oprema za malo podjetje (10 delovnih postaj z Win98SE+Office2k+ 2 strežnika z w2k+ baze) stalo smešnih 50k SIT. Zato se warez podjetjem ne splača, free SW, hmm le zakaj? MS je znana firma, stvari delajo in nobenih težav s konverzijami formatov. Tako, da zagovorniki free alternativ sestopite z oblakov na realna tla.

Tista o referendumu je sploh kretenska. 99% volilcev ne ali komaj pozna doc in xls format in bodo rekli kaj se to eni bučki gredo? Zadeva propade na celi črti in se dobesedno (spet) preč vrže dobrih 600 milijonov SIT. Samo da se špara, naj stane kolikor hoče.

Saj razumem tole odprtokodno histerijo, projekti vam stagnirajo ali propadajo (ni treba limati link na neko lari fari statistiko o hudem deležu FF), delež resničnih uporabnikov je neznaten. Nič ne pomaga taktiko promocije morate korenito spremeniti, dosedanja je kot že sami vidite zanič. Ali kot je že bilo napisano v enem takem kreganju: Tulite kolikor hočete, ampak kaj ko se vas niti čez cesto ne sliši.
Nekoč je bil Slo-tech.

OwcA ::

Kar se mene tiče bi država morala ponuditi vsaj en format za katerega velja:

1) za vsako* platformo obstaja brezplačen program za ogled dokumentov
2) za vsako* platformo obstaja brezplačen program za ustvarjanje in urejevanje dokumentov
3) za vsako* platformo obstaja brezplačen program ali programski jezik oziroma knjižnica za strojno generiranje dokumentov (avtomatizacija)

* v mejah razumnega, ampak vsaj win32, Linux, OS X

Če se ne motim, 14. člen izpolnjuje vse tri postavke.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: OwcA ()

OwcA ::

Uporabniki Linuxa imajo tako na izbiro nakup operacijskega sistema Windows, ali pa poslovanje z državo na klasičen način.

Kako je avtor prišel do tega zaključka ve samo on, če.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Poldi112 ::

>MS je znana firma, stvari delajo in nobenih težav s konverzijami formatov.

Poiskusi enkrat zapustiti MS pa bos videl kaksno bedarijo si napisal. Pri MS se mocno trudijo, da je vse ok samo do dokler si pri njih.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Microsoft ::

A ti bi pa rad, da ti MS nudi podporo za ne-njihov software?!:\


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

OwcA ::

A ti bi pa rad, da ti MS nudi podporo za ne-njihov software?!

Tako kot za vsako drugo zmožnost, tudi tu pričakujem polno podporo za izvoz v vsak format, ki ga njihov izdelek uradno podpira.

... da je to pričakovanje do cela naivno je že druga zgodba. >:D
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: OwcA ()

krho ::

Danes ti ob nakupu DSP licenc pride:
Windows 38kSIT, Office 2k3 Basic Edition (samo Word, Excel, PowerPoint) 55kSIT
==93kSIT.
Pri 8 novih računalnikih za manjšo firmo te pride samo programska oprema 800kSIT.
Da nebi kdo omenjal kakšnih popustov s strani slovenskega M$hita. Pri taki količini jih ni. Smo se kar nekajčasa pogajali s njimi.
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

64202 ::

> Še resničen primer: Leta 2001 je praktično kompletna MS programska oprema za malo podjetje (10 delovnih postaj z Win98SE+Office2k+ 2 strežnika z w2k+ baze) stalo smešnih 50k SIT. Zato se warez podjetjem ne splača, free SW, hmm le zakaj?

No mene samo zanima koliko je vse skupaj na koncu stalo upravo in ali bi bila razlika v denarju dovolj, da se hude napake OOo odpravi... Cisto preprosto vprasanje.

(glede na one linke zgoraj, je ocitno nekaj na temu :))
I am NaN, I am a free man!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: 64202 ()

64202 ::

> A ti bi pa rad, da ti MS nudi podporo za ne-njihov software?!:\

Razlika je med softverom in formatom (glejglej, odpres lahko kar precej razlicnih v wordu, pa MS teh firm cisto nic ne podpira). In tudi je razlika med odprtim in zaprtim formatom ter licenco.
I am NaN, I am a free man!

64202 ::

> Saj razumem tole odprtokodno histerijo, projekti vam stagnirajo ali propadajo (ni treba limati link na neko lari fari statistiko o hudem deležu FF), delež resničnih uporabnikov je neznaten. Nič ne pomaga taktiko promocije morate korenito spremeniti, dosedanja je kot že sami vidite zanič. Ali kot je že bilo napisano v enem takem kreganju: Tulite kolikor hočete, ampak kaj ko se vas niti čez cesto ne sliši.

Nekaj je pa le res - ooo v takih pogajanjih (vsaj v tujini) tudi ce ne uspe, potem hudo zniza MS-jevo ceno. Bomo videli, ali bo kaj uspeha...
I am NaN, I am a free man!

Nejc Pintar ::

@Microsoft: IMO je tvoj komentar še najbolj smešen, če bi bilo po tvoje bi očitno prodajali le MS tipkovnice, MS Windows, MS Office in bi bilo idealno če bi bili brez konkurence?

Vsekakor je ravno toliko pravično da uporabljajo le OD format kot pa MS formate, pravzaprav bi bilo za uporabnike bolj pravično. Ali je bolj pravično da mora uporabnik dati 50k zato da lahko komunicira z državno ustanovo, ali je bolj pravično naložiti en free program?:\

Pa še glede tistega da je procent tistih ki uporabljajo OD formate neznaten, možnost komunikacije z vlado mora imeti vsak državljan, in ne samo tisti ki so padli pod M$hitom:|
Lahko je biti prvi, če si edini!

BigWhale ::

Analiza uporabe takrat se beta verzije open offica 0.9 v drzavni upravi je bila narejena nekaj let nazaj. Tisti, ki so analizo delali, so predvideli, da bo pri uporabi OOo potrebno vsaj 50% (tocne stevilke se ne spomnim) vec denarja ze vzdrzevanje oz nekih 'stroskov' pac. Nikjer pa niso zapisali kaj ti stroski dejansko so. Analiza je bila narejena za obdobje treh let.

Za licence (samo za MS Office in nic drugega) bi se takrat (in se je) dalo nekaj milijard tolarjev. Pozabili so pa napisati, da bi po treh (oziroma petih) letih morali licence obnoviti.

Tista analiza je bila bolj ali manj pro MS usmerjena.

Microsoft ::

Ali je bolj pravično da mora uporabnik dati 50k zato da lahko komunicira z državno ustanovo
Brezveze se je pogovarjat z vam. O tem. Mas vec formatov, doc je samo eden izmed njih. Pdf lahka mas vse povsod, pa njega uporabljajte. Sploh, zakaj se zapiknete v doc?
Itak se vid, da ne boste nehal kluvat, dolkler ne odstranjo vseh doc formatov. Boh ne daj, da bi napisali, da bodo poleg drugih podpirali docx format!

možnost komunikacije z vlado mora imeti vsak državljan
In jo tudi ima. Se vec, ima dost formatov na izbiro. Zbere si pa naj vsak sam svojega.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

cekr ::

Zašli ste iz bistva;

državo (mene tudi) prokleto malo zanima, ali je nek format open ali ni. Uradnik mora dobiti takšen dokument, kot ga zahteva. To nima nobene veze s tem, kdo je lastnik nekega formata. MS-a prav nič ne briga, kaj ti v njegovem formatu pišeš. To je tvoje besedilo in ne MS-ovo. Če pa ne dovoli, da bi kdorkoli pogledal, kako je format narejen, je pa čisto nejgova pravica. Tudi sam ne bi po toliko urah vloženega dela, odpiral nek format ljudem, ki niso nič prispevali zanj.

-----:
si upate poslati davčno napoved v nekem odprtem formatu? (vprašanje velja samo za zaposlene, ne za otročaje)
Naredite kakšen svoj obrazec in ga pošljite na davkarijo. ?! Tudi ta obrazec je nekdo zaščitil na svoje ime. Se ne boste nič pritoževali?

pa še;
država je preveč vložila v MS Office, da bi se norčevala iz same sebe. Če ne bi bilo države, ne bi videli prevoda MS-ovih programov v slovenščino. Če pa ne bi bil pred mnogo leti preveden MS Word, danes verjetno ne bi videli prevoda niti OO, da ne govorim o kakšni drugi zadevi. Pa ne mi s tem, da uporabljaš angleško vezijo(saj jo tudi sam), samo za normalne ljudi je njihov domači jezik prvi.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

Poldi112 ::

cerk, ne vem kaj je tako blazno inovativnega v enem formatu? Formatu??? Formatu, pa se enkrat formatu. To je samo format. Nobene inovativnosti ni notri. Umetnost je v Office-u, ne pa v formatu. Format je tu kot bencin pri avtu. Isto sranje kot pri printerjih. Preprecujes cenenjso konkurenco in silis svoje uporabnike, da kupujejo tvojo tinto. Ki jo po moznosti kupujes od istega proizvajalca.
Format, wtf je tako izrednega v formatu.

In ne vem kaj ima tu dohodnina veze. Obrazec stane 100sit na leto (po spominu), ce pa oddas dohodnino preko spleta pa se to ne.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

64202 ::

> MS-a prav nič ne briga, kaj ti v njegovem formatu pišeš. To je tvoje besedilo in ne MS-ovo. Če pa ne dovoli, da bi kdorkoli pogledal, kako je format narejen, je pa čisto nejgova pravica. Tudi sam ne bi po toliko urah vloženega dela, odpiral nek format ljudem, ki niso nič prispevali zanj.

MS ti omeji lastno uporabo in prenos (kopijo) tvojega lastnega dela. Omeji na ta nacin, da se zanesljivo samo na winsih in office-u odpre. Se huje - ker vecino ljudi danes uporablja office, si pogosto prisiljen to uporabljati tudi sam. Mene pravice MS prav nic ne brigajo, ker sami ze fejst poskrbijo da se vse uveljavijo kar se da znotraj (in zunaj :))) zakona. Mene moti to, da je bila moja svoboda* efektivno poteptana.

* svoboda do izmenjave informacij s pomocjo dokumentov, ne glede na to, katero orodje uporabljam

(ps: to ze nima vec veze z novico...)
I am NaN, I am a free man!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: 64202 ()

MrStein ::

"Adobe Acrobat" je izdelek, ne pa format. Đizus...

Avalonis :
Preseneča me pa, da v podprtih standardih ni XML-ja.

Mene ne preseneča. Ke JE v podprtih formatih.

MS: "Pa zakaj bi se kdo matral z tem OO formatom,"

Kakšnim OO formatom ? Kdo je to predlagal ? (razen luzerjev, ki ne vedo o čem lapajo)

Open Documet. Podpira ga tako Open ofis, kot MS ofis.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!
1
2
3 4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Locky dobil nov način širjenja

Oddelek: Novice / Kriptovalute
3911976 (8693) Jupito
»

Vložena pobuda za revizijo in preučitev suma konflikta interesov in korupcije pri pos (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / --Nerazporejeno--
9631543 (28889) Markoff
»

Norveška bo uporabljala odprte standarde

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
213264 (2352) jype
»

Izšel Open Office Org 3.0 (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Pisarniški paketi
17523827 (15365) BlueRunner
»

Slovenska država ne pozna odprtih standardov? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
17014770 (11859) krho

Več podobnih tem