» »

Evropska komisija znova ignorira parlament glede direktive o programskih patentih

1
2
3 4

Thomas ::

> Cvetoče in uspešno podjetje lahko kaj hitro propade (npr. Enron), pokojninski sklad pa ne.

Penzionski skladi morajo imeti delnice korporacij. Ali pa so obsojeni na smrt.

borchi ::

dej thomas, prosim, nehej jih za nos vlečt. pa jim rajš povej, da rabiš 30 let fejst delat, da si nagrabiš tolk delnic, da lahko od njih živiš.

očitno bomo sam še dedovali. delali praviš, da ne bomo več...

pa da sploh ne gremo razglablat, kaj bi za svetovno gospodarstvo pomenilo, da bi vsi ljudje začeli dnar v delnice tlačit. pol korporacij bi lahk kr zaprlo štacuno. borza pa ... think dot.com. najprej balon, pol pa medved.
l'jga

Aggressor ::

O tovrstni družbeni in ekonomski dinamiki je blo že kar nekaj napisanega, denimo v delih sociologa Ulricha Becka in skoraj nedvomno gre zadeva v smer, ki jo opisuje Thomas. Kljub temu pa sam ne bi delal hitrih zaključkov, da je "družba lastnine" ustrezna rešitev. Težav in dilem je enostavno preveč, najsibodo socialnega ali pa strukturnega tipa, da ne omenjam, da se vse naslanja na precej nehvaležne *napovedi ne tako bližnje prihodnosti*, kar nikoli ni moglo biti resna podlaga za tezo. To je zelo obširna tema, ki bi zahtevala ločen topic na forumu, predvsem pa čas, ki ga nimam. ;( Tako ali tako je prehod na tako vrsto družbe sedaj uradno Busheva politična doktrina, tako da bomo lahko v prihodnjih letih v živo videli, kako se bo odvijal ta ameriški eksperiment.

EDIT: aja, kolikor imam v spominu, mora zadevo sprejeti še kongres.
en CRISPR na dan odžene zdravnika stran

Zgodovina sprememb…

Daedalus ::

offtopic
Aggressor - mogoče pa ne bi bilo slabo odpret topica, pa vskočiš, ko maš čas - Thomas ga ma itak vedno dovolj0:) Jaz sem bol švoh na tem področju, pa mi kake dodatne informacije ne bi škodle. Well, povej, kaj misliš..

>očitno bomo sam še dedovali. delali praviš, da ne bomo več...

So že bli prej podani argumenti, pa lahko še enkrat - tehnologija je vse bolj izpopolnjena, tako da je fizičnega dela potrebno vse manj. Zdaj, lahko se čaka do popolnega razpada sedanjega sistema, lahko pa se poskusi kaj ukreniti. Meni dela v tej enačbi problem predpostavka začetnega kapitala - če ne bo dela, kako do prve naložbe, s katero bi se lahko vzdrževal? Pa seveda mi tudi teoretični background ne leži (nimam baš pojma).
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

jimmi ::

Thomas, daj mi razloži kje naj bi vsak dobil to lastnino, če ni/ne bo dela? Običajno je tako, da delaš, zaslužiš denar in nabaviš delnice. Torej, če ne bo dela, kako priti do denarja in lastnine? A misliš, da bo sedaj kar vsak povrsti nekaj patentiral in od tega živel in dobil lastnino? Torej boš sedel v banji in se igral z gumijasto račko, ko ti bo padla en brilijantna ideja in boš namesto, da bi nag laufal po vasi/mestu in vpil eureka, lavfal na patentni urad (nag se razume) in patentiral tisto idejo, da boš do konca življena lahko živel, brez da bi kaj premaknil?

root987 ::

Mislim da je že skoz govora, da se bo precej spremenila definicija dela. Ne bo več tisto
komunistično garanje pač pa bolj storitvene dejavnosti in intelektualno delo.

Če se motim, me popravte.

Pa nekdo je Enron omenjal. Pri delnicah ni nikdar smotrno vlagati le in izključno v eno podjetje. Zakaj si že sam povedal.
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: root987 ()

Thomas ::

Kako bo naredil tale ownership society, naj Bush razloži kar sam. Oziroma njegovi ljudje. Jest mam rahlo druge načrte.

Hočem samo opozoriti na dejstvo, da je on velik politični vizionar, česar mu pinko commies seveda ne priznate/priznajo.

To se mi trapasto zdi, pa malo uravnotežam. :)

G-man ::

Bush ni vizionar, to je jasno kot beli dan Thomas, svojat v Project For The New American Century je!!! (za vse, ki ne veste, o čem govorim: Link ) Celo Slovenca imamo med podpisniki izjave (Norman Podhoretz)!! In to sploh ni vizija v dobrm pomenu besede, to je navadna zavojevalska retorika!!! Hitler je govoril o združevanju sudetskih Nemcev, pa še ne vem kakšnih Nemcev vsepovsod pred 2.sv.v., danes Bush govori o exportu demokracije v 3. svet!!! Halo? A smo res tako slepi, da tega ne vidimo? To še ne pomeni, da bo Bush začel 3.sv.v. ampak bo širil svojo hegemonijo na zelo pritlehen in podel način.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: G-man ()

BigWhale ::

Off topic ste in zaljivi postajate...

Thomas ::

G-man,

Več pameti, manj strasti. Glavo v roke!

root987 ::

G-man: Ti bi raje vide da državam 3. sveta vladajo samooklicani diktatorji?
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

gpg ::

Kakovost patentnega sistema se mi ne zdi tako postranskega pomena.

Če menite drugače, vam priporočam, da poslušate govor dr. Davida Martina.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: gpg ()

BBB ::

> G-man: Ti bi raje vide da državam 3. sveta vladajo samooklicani diktatorji?

root987 (off topic - zanimivo),

Hitler ni bil samooklican vladar - za vladarja oz. Vodjo je bil namreč določen po demokratični poti. Ker je to rezultat zavajanja raje, je demokracija resnično brezpredmetna. Enak učinek bi bil, če bi se dejansko sam oklical za vladarja. Je Omar na EMI zmagal, ker je tako lepo odpel, ali ker je večina raje, ki je glasovala, tam nekje v oblakih. Če bi šel na EMO Fredi Muller, bi naredil resno konkurenco Omarju - ne zaradi kvalitete glasbe, amapk zaradi priljubljenosti. Upam, da ste že dojeli, da je demokracija le "pravično" orodje odločanja večine, s katero se da izrazito manipulirati in se manipulira. Če želi diktator na oblast, mu ni treba ravno z orožjem rožljati proti svoji bodoči raji, ampak jim raje deli sladkorčke - saj ga bodo zato sami izvolili. Ko enkrat izvoljeni z oblastjo zapreže sistem, pa se lahko posluži marsikaterega trdega prijema. Zgodovina ni namenjena romantičnim potovanjem z mislimi v preteklost, ampak da se iz nje kaj naučiš in delaš preudarno - to je pojem, ki je večjemu delu raje izrazito tuj. Raja raje razmišlja o zabavi, oblast nad njimi pa prepusti tistemu, ki jim ponudi nejlepše sladkorčke (četudi so takšne vrste kot košček sira v mišji pasti).

G-man ::

Bom pustil glavo, raje tam kjer ji je mesto :D :D.

Saj vem, da je bil tudi Hitler demokratično izvoljen (pač po gospodarski krizi je bilo lahko verjet vsakomur). In glej, Hitler jih je res rešil iz revščine, z vojno industrijo. Kaj dela Bush? FCS ali Future Combat Systems, vreden 127 milijard $ vreden program (najdražja vojaška pogodba v ameriški zgodovini), ki financira raziskave kako robotizirati vojsko. Zdaj že testirajo 18 robotov s strojnicami v Iraku, da ne govorimo o Predatorjih, s katerimi že spuščajo rakete po tleh, piloti pa so doma v Nevadi. Podobnosti je še več, vendar je težko verjeti, da se bi lahko znašel še en tak norec, pravzaprav kar celo leglo, ki se je polatilo oblasti.

Demokracija pač ne funkcionira več tako kot je (če je sploh kdaj vsaj blizu svoje zamišljene oblike).

>G-man: Ti bi raje vide da državam 3. sveta vladajo samooklicani diktatorji?

Vzemimo primer Čileja, kjer je CIA naredila prevrat samo zaradi tega ker so bili izvoljeni (od ljudstva) socialisti z Salvadorjem Allendejem na čelu. Takrat je bil Henry Kissinger sekretar za zunanje zadeve (al kar koli že) in je rekel: "Ne vem zakaj bi morala biti neka južnoameriška država komunistična, če je lastno ljudstvo tako neumno, da ne zna volit." In pobili so 30.000 ljudi, skrajni desničarji, podprti z milijoni ameriških zelencev so terorizirali prebivalstvo Pinochetu pa sodijo komaj zdaj, ko je z eno nogo v grobu. Toliko o exportu ameriške demokracije samooklicanim trinogom...

Thomas ::

Hvalabogu, da je nek general (Pinochet) hitro strmoglavil demokratično izvoljenega Allendeja!

Škoda da ni ša kakšen general hitro strmoglavil demokratično izvoljenega Hitlerja.

Ane?

Tear_DR0P ::

Hm thomas...

Jst sm enkrat enmu kolegu reku da je fevdalizem lahko najboljša možna oblika vladavine, vendar samo če je vladar pameten.
Sicer vem da si ti blazen zagovornik ameriškega kapitalizma, vendar se ta čedalje bolj levi v fevdalizem. Kako??? Na izi. V kolikor ima nekdo vse bogastvo, vse pravice, in potem to po svoji volji deli naprej, potem ni drugega kot fevdalist, ostali pa so njegovi podaniki. Ljudstvo ki dela zanj so tlačani, hčerinske družbe so vazali.

A ti podpiraš mojo idejo da je fevdalizem zelo vredu????

Sori za off topic, sam men se pač zdi da se s takšnimi težnjami kakršne se kažejo v svetu zopet vračamo v fevdalno družbo. Ta sicer ni bila nujno najslabša, slaba je bla bolj zaradi slabih fevdalcev.
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

poweroff ::

Thomas: Če pade intelektualna lastnina, padeta Amerika in EU, pa še Japonska, Koreja, Singapur, Avstralija, Nova Zelandija .. in še nekaj drobiža.
Padejo iz vrha sveta na mesto Kitajske, Indije, Indonezije ... ki itak imajo več prebivalstva in cenejšo delovno silo. Potem bo stagnacija na celem svetu, za razvoj pa nobenega denarja, jasno.
Tako razmišljajo top politiki v ZDA in EU ... in jest jim dam prav.


Aha, torej je naloga (funkcija) pravosodnega sistema, da v naravno stanje (vsak naj dela in proizvaja kar hoče) na silo vnese prednost za enega? Skratka, tisti ki ima moč (zahodne države) naj si s pravom zagotovi prednost zase. Torej ne gre za pravičnost, pač pa zgolj za moč? Kdo bo koga? Ker imajo Kitajci poceni delovno silo in bi lahko oni nas, jih mi nazaj napademo s patenti?

Glej, ne moraliziram ali je to prav ali ne, samo skušam razmišljati kaj konkretno tvoje ideje pomenijo v praksi.

Poleg tega se je tukaj lepo pokazalo kako je z demokracijo EU. Neposredno izvoljeni predstavniki - parlament, ne odloča o ničemer. Odločajo tisti, ki so imenovani (komisija) in ne izvoljeni. Je to demokracija?

Mali človek ima samo en način postati veliki človek. Da je delničar korporacij.
Ja, ampak samo če ni Kitajec, kajne? Zahod mora ostati nad Kitajci, ne? Tole mi malce diši na rasizem. Predvsem mi je pa čudno, da neoliberalci, ki toliko poudarjajo enake možnosti za vse, nenadoma niso za to, da bi imeli Kitajci enake možnosti. Pa ne, da so neoliberalci okuženi z latentnim rasizmom?

Deadalus: ampak ma ta ownership society teorija eno resno pomanjkljivost - sam praviš, da je dela čedalje manj.
Hmm, kaj je edini kapital, ki ga ima danes posameznik? Izobrazba, znanje, delovne zmožnosti. Torej je delo ključno za zagotavljanje preživetja. Večina živi od dela in ne od česa drugega. Pa ne samo danes, že kar precej desetletij. Taka so dejstva.
Seveda bi bilo fino živeti od česa drugega, samo zaenkrat o tem lahko le fantaziramo.
Vse tehnični napredek v zadnjem stoletju tega dejstva ni spremenil.

LuiIII: Tako ali tako bodo pritiski tistih, ki je nimajo in so v razvojnem zamahu (Indija, Kitajska,...) preveliki, da bi jih pravni sistem zdržal. Enostavno bodo patente kršili (kot, da jih še ne).
Torej pridemo do zanimive situacije. Patentov na Kitajskem ne bomo mogli uveljaviti (če odštejemo par medijsko odmevnih protipiratskih akcij, kjer bodo javno uničili nekaj tisoč CD-jev - predstava za množice), patentno zakonodajo pa bomo lahko uveljavili le doma. Torej bomo škodili našim malim in srednjim podjetjem (in koristili našim velikim korporacijam), ne bomo pa škodovali državam tretjega sveta.

Dman: Hočem reči, da morda sedaj kršijo pravila intelektualne lastnine, lahko pa se v prihodnosti teh pravil poslužijo in še sami začnejo nastavljati mošnjiček.
ZDA so na začetku kršile copyright. Argument je bil, da so mlada država, ki potrebuje izobrazbo in nima denarja za kupovanje knjig. Zato jih tiskajo na črno. Anlgija je bila takrat precej jezna. Zdaj, ko patenti koristijo ZDA, jih uveljavlja. No, nekoč bodo patenti koristili Kitajcem. Kaj si bomo pa takrat spomnili?
sudo poweroff

Thomas ::

Thomas,

>> Točno to pričakujemo in hočemo. Da je lastništvo prisotno po celem planetu. Da je lastnina zagotovilo "socialne varnosti".

>> Mali človek ima samo en način postati veliki človek. Da je delničar korporacij.

Mataj,

> Ja, ampak samo če ni Kitajec, kajne? Zahod mora ostati nad Kitajci, ne? Tole mi malce diši na rasizem.

p.s.

A ti lahko rečem "lažniv manipulator"?

Aggressor ::

CS ali Future Combat Systems, vreden 127 milijard $ vreden program (najdražja vojaška pogodba v ameriški zgodovini), ki financira raziskave kako robotizirati vojsko.

FCS ni program robotizacije, ampak totalne reorganizacije vojske oz. vsaj tistih mobilnih komponent, ki imajo nalogo širokega maneverskega delovanja. Tudi dvomim, da na ta način Bush spodbuja gospodarstvo, ker so z FCS samo stroški - stvar lahko potencialno postane največja katastrofa v ameriškem oboroževanju, ker je ne vodi zdrava logika, ampak boj koncernov za denar. Ta praksa je v ZDA prisotna že kakih 40 let - proizvajalec obljubi nemogoče rezulate, nakar ima izgovor za višanje zahtevanih denarnih sredstev. Ja to je ameriška vojska. Daleč od razvojne učinkovitosti. Za učinkovitost raje glejte Izraelce, Nemce, Ruse.

Tudi se lahko zgolj nasmehnem ob trditvi, da je Bush vizionar. On je versko fanatičen otrok, ki ga je precej lahko navdušiti za "velike ideje", kar tisti pravi vizionarji (Cheney&Co.) izrabljajo za to, da ga držijo na vrvicah. Ameriške politike vendar ne vodi Bush, to bi pa že lahko vedeli.
en CRISPR na dan odžene zdravnika stran

username ::

ameriškega kapitalizma, vendar se ta čedalje bolj levi v fevdalizem. Kako??? Na izi. V kolikor ima nekdo vse bogastvo, vse pravice, in potem to po svoji volji deli naprej, potem ni drugega kot fevdalist,
O čem sploh govoriš. Kdo je tisti, ki ima vse bogastvo in ga deli naprej*?
Jaz še nisem slišal zanj...

Tole si tako naložil in si izmislil, da glava peče. No, če boš pizdil čez mene, lahko probaš svoje trditve dokazat, pa da vidim i to...


*tale del stavka implicira, da nekdo kar počez in zastonj tala drugim svoj denar/kapital/lastnino. Sam tolk da veš, kako nepremišljeno si se izrazil.
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

Dman ::

Pojdimo nazaj na temo - tukaj je ena sodna zgodba o patentu:

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Dman ()

Tear_DR0P ::

user, moja ideja je radikalna in sicer povsem zgrešena - lahko pa bi se izkazala za ustrezno.

Poleg tega je bolj mišljeno da kapitalist prične ljudem, ki delajo zanj, posojati svojo lastnino (materialno in intelektualno) v zameno za delo zanj. V fevdalizmu ni denar vreden skoraj nič, saj je večinski lastnik fevdalec in nima od koga kej kupovati. On preprosto vzame, ker je premočen. Če pa nekdo nekaj rabi, se udninja pri fevdalistu, v zameno dobi pravico (licenco za uporabo).Ali zemljišča ali stroja ali knjige ali programa - seveda dandanes. Nekoč si lahko koristil zgolj zemljo.
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Zgodovina sprememb…

modicr ::

Da malo prekinem tole polemiko; a ve kdo, kje se
nahaja spletna stran inštituta z imenom:
"Inštitut za intelektualno lastnino" ???

Hvala
(c) nisem patentiran

Dman ::

Še ena novica o novem patentu glede odkrivanja virusov: tukaj

Institut za intelektualno lastino po mojem še nima spletne strani, ker sem jo že sam iskal pred nekaj dnevi.

Kako je bilo v Kiberpipi?

modicr ::

> Kako je bilo v Kiberpipi?

Poučno.

BTW, slo. urad za intel. lastnino na spletni
strani:

http://si.espacenet.com

omogoča vpogled v slovenske patente (skenirane v PDF
po posameznih straneh!)

Če klikneš na rubriko "Iskanje po številkah"
in v polje "Številka objave" vtipkaš SI21285,
lahko vidiš patološki primer programskega patenta.

Lp, Roman
(c) nisem patentiran

poweroff ::

Thomas: ne vem, kdo je manipulator.

Sam si rekel: Thomas: "Če pade intelektualna lastnina, padeta Amerika in EU, pa še Japonska, Koreja, Singapur, Avstralija, Nova Zelandija .. in še nekaj drobiža. * Moja opomba: zahodne, demokratične države
Padejo iz vrha sveta na mesto Kitajske, Indije, Indonezije ... ki itak imajo več prebivalstva in cenejšo delovno silo. Potem bo stagnacija na celem svetu, za razvoj pa nobenega denarja, jasno.
Tako razmišljajo top politiki v ZDA in EU ... in jest jim dam prav.
"


Se pravi gre za strah pred padcem, strah, da bomo izenačeni s Kitajci, ki jih je več in delajo ceneje.

Proti temu se je očitno treba boriti.

Ker je neoliberalna mantra, da morajo imeti vsi enake možnosti in da naj država nikomur ne postavlja ovir, hkrati pa se je očitno treba boriti proti temu, da bi imeli Kitajci enake možnosti, je logičen sklep, da Kitajcem ne želimo dati enakih možnosti.

Zame je to oblika prefinjenega rasizma. Če bi bili "Kitajci" Američani, pa teh strahov ne bi bilo, ne?
sudo poweroff

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: poweroff ()

poweroff ::

Če klikneš na rubriko "Iskanje po številkah"
in v polje "Številka objave" vtipkaš SI21285,
lahko vidiš patološki primer programskega patenta.


Čakaj, če prav razumem, je nekdo patentiral indeksiranje + simple search ter prikaz glede na relevanco?

Aaaaa?
sudo poweroff

Thomas ::

> Se pravi gre za strah pred padcem, strah, da bomo izenačeni s Kitajci, ki jih je več in delajo ceneje.

Izenačeni v svetu brez napredka:

>> Potem bo stagnacija na celem svetu, za razvoj pa nobenega denarja, jasno. [ti branje dela težave, Mataj?]

Tako pa mehanizem zagotavljanja napredka JE, imenuje se kapitalizem, dviga vse sodelujoče.

Ki ga gospoda neokomunisti, anarhisti in podobni tako sovražite.

3p ::

modicr: dober primer! Točno proti takim perverzijam se je treba boriti. Nič me ne moti, recimo, da so podelili patent za FFT algoritem. Sicer je rok za sw po mojem mnenju predolg, pa vseeno. Problem pa so taki in podobni patenti, ki jih je bistveno več, kot res relevantnih.
---
Thomas. Samo brez panike. Kitajci nas ne bodo pojedli. Da jih je več in imajo cenejšo delovno silo, je sicer res. Ampak ko se bodo bolj uveljavili, se jim bodo dvignili tudi apetiti in hitro bodo izgubili prednost poceni delovne sile. Za nas bo "slabost" samo to, da bomo morali konkurirati več enakovrednim konkurentom...

3p ::

Thomas: kapitalizem dviga vse sodelujoče, ja.
Lastnike kapitala finančno ter vplivnostno. Delavci pa tudi znajo vedno več (oziroma morajo znati). In namesto gramofona si lahko privoščijo mp3 player. Hura! :\

Thomas ::

> In namesto gramofona si lahko privoščijo mp3 player. Hura!

Tako je. Le da se diapazon še širi.

poweroff ::

Izenačeni v svetu brez napredka.
Ne vem od kje si privlekel ven napredek oz. njegov neobstoj. Bi pač lahko tekmovali s poceni delovno silo. To bi predstavljalo faktor napredka.

Tako pa mehanizem zagotavljanja napredka JE, imenuje se kapitalizem, dviga vse sodelujoče.
Kapitalizem da, monopoli ne.

Ki ga gospoda neokomunisti, anarhisti in podobni tako sovražite.
Torej, ker kažem na tvojo ideološko zaslepljenost in v katere ideološke zanke si se ti ujel, sem neokomunist in anarhist? :D
sudo poweroff

Zheegec ::

Kar se tiče SI21285 -> ko bo direktiva o softwerskih patentih sprejeta, bo ta zakon kršila celo tale stran, na kateri so objavljeni patenti in se jih bo lahko tožilo in skenslalo 8-)
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Thomas ::

> Ne vem od kje si privlekel ven napredek oz. njegov neobstoj.

Sej vem da ne veš. Zakaj bi pa moral vedeti? Mogoče zato, ker je očitno. Razvoj rabi sredstva in teh ni, če jih ne ustvarja - če jih niti ne more, ker bi vi vse rezultate takoj nacionalizirali.

> ker kažem na tvojo ideološko zaslepljenost in v katere ideološke zanke si se ti ujel, sem neokomunist in anarhist?

Ne, to si po defaultu. Vsaj toliko, kot jest neocon.

poweroff ::

Razvoj in sredstva niso v nujni korelaciji - dokaz za to je monopol.

Koliko pa Telekom Slovenije investira v razvoj?

Pri tej direktivi ne gre za vrapšanje komunizma, pač pa za vprašanje monopola.
sudo poweroff

Thomas ::

Komunisti ste monopolisti par excellence.

Ena partija na oblasti, nobenih korporacij, vsak naj živi le od svojega dela, nobene (velike) lastnine ...

Tukaj se ideološko napajaš.

3p ::

Ma, odkod si komuniste privlekel. :) A niso firme, ki so preko (teh tabutastih trivialnih) patentov zaščitene bolj kot kočevski medvedi tudi neke vrste partija, ki ji ni mogoče oporekati? Sicer ni samo ena... ostale bodo dve ali tri, pa vseeno.

poweroff ::

Hehe, komunisti smo. Od kdaj sem pa jaz komunist? Od kdaj pa je komunist vsakdo, ki mu gredo na jetra izkoriščanja korporacij?

Se pravi, če smo tisti, ki smo proti kakršnemukoli izkoriščanju komunisti, ste tisti ki niste za izkoriščanje.

Ja? :D
sudo poweroff

poweroff ::

Enake možnosti za vse, enaki štartni pogoji, socialna pomoč za tiste, ki niso integrirani v družbo (z namenom integracije, ne dajanja miloščine), spodbude namesto prepovedi. Tukaj se ideološko napajam, ja.

Sicer pa so na Kitajskem pravi kapitalisti. Le da je monopolni kapitalist Partija.
sudo poweroff

Thomas ::

> odkod si komuniste privlekel.

Jih je toliko, da bohnezaden, da jih še vlečem od kod. Čeprav ne tako veliko, kot sami mislijo, da jih je.

> Se pravi, če smo tisti, ki smo proti kakršnemukoli izkoriščanju

Sej niste. Nič nimate proti nekaterim oblikam izkoriščanja. Ukinili bi korporacije in izkoristili delničarje, ki so vložili vanje, za srečo tistih, ki niso. Naprimer.

Izkoriščanje vidite sicer povsod, parola, da "le ne bi bil kdo izkoriščan!" je takorekoč vaša zaščitna znamka. Najmanj od Marxa. Kar pa ne pomeni, da se vse vaše besede ujemajo med sabo, se ne.

username ::

Od kdaj pa je komunist vsakdo, ki mu gredo na jetra izkoriščanja korporacij?
Od nekdaj. Ker je ravno od komunistov (marksistov?) prišla ideja, da "so korporacije izkoriščevalske/ zločinske" (in BTW je ta ideja seveda povsem zgrešena).
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

gfighter ::

Od kdaj pa je komunist vsakdo, ki mu gredo na jetra izkoriščanja korporacij?

Od nekdaj. Ker je ravno od komunistov (marksistov?) prišla ideja, da "so korporacije izkoriščevalske/ zločinske" (in BTW je ta ideja seveda povsem zgrešena).


Po tvoji logiki je vsak antikomunist pač fašist in nacist, saj je prav od njih prišla ideja da se je treba boriti proti komunizmu. Bravo!!!
Catapultam habeo. Nisi pecuniam omnem mihi dabis, ad caput saxum immane mittam

Thomas ::

Komunisti in nacisti (ali pa fašisti) so bile samo frakcije iste partije. Skregani med sabo, vendar ne dosti bolj kot Sovjetski in Kitajski komunisti ali pa Trockisti in Stalinisti. Ali pa SA in ostala naci partija.

Hitler je v svojih govorih grmel proti plutokratom, proti drobni buržuaziji nepretrgano iz časov, ko je bil sam pripoznan socialist. Verbalno se je stalno zavzemal za delavce in kmete, prav tako kot Tito.

Ali pa Musolini isto. Še ko je bil še Leninov znanec in somišljenik, je dobil svoj nadimek Duce, ki ga je potem nosil do smrti.

To bi moralo biti pa danes že vsem jasno.

Daedalus ::

username - v času, ko je komunizem, kot ideologija nastal (Marx), so bila podjetja dejansko izkoriščevalska. Sedaj je bolje, ampak ne zato, ker bi bili podjetniki prosvetljeni, ampak ker država ščiti delavce z ustrezno zakonodajo.
Pa sedaj se tu pa tam tudi naleti na kakšne sumljive poteze korporacij - recimo zaradi česa je General Motors izgubil prvo tožbo s strani državljanov ZDA, poteze tobačne industrije, Ikea, ki je potem, ko so Madžarski delavci zahtevali ureditev delovanih razmer (zaščitna oprema), preprosto zaprla obrat, Mitsubishi, ki je po 10 letih priznal serijsko napako na avtomobilih za katero so vedeli že zdavnaj, nenehno izmikanje odgovornosti za obremenjevanje okolja Salonita Anhovo, Enron in izgubljeni prihranki za penzijo...
In vsak, ki zahteva, da se nadzoruje delovanje in poteze korporacij, ni komunist. Samo enim to ni jasno. Že itak majo korporacije zaradi denarja in povezav v politiko veliko več moči kot običajen državljan, al pa 1000 njih. Tako, da je tudi te treba meti pod kontrolo (v mejah normale seveda), da si ne privoščijo preveč. Al pa naj majo popolnoma proste roke pri interakciji z okoljem? Pa sem jaz zgolj rdečkar, ker mi tak scenarij ne diši najbolj?
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Thomas ::

> vsak, ki zahteva, da se nadzoruje delovanje in poteze korporacij, ni komunist.

Ne. Lahko je navaden inšpektor, policaj, tožilec, politik, zainteresirani državljan ... ki hoče da se korporacije držijo pravil.

Podobno kot posamezniki, politične stranke in društva rejcev malih živali.

Korporacija je samo oblika organiziranja posameznikov, za služenje denarja. Hvalabogu.

Thomas ::

Če pa prepoveduješ korporacije kar počez, omejuješ svobodo ljudi, da se združujejo v korporacije, ki prinašajo ugodnosti njihovim lastnikom, potrošnikom, pogodbenim strankam (delavcem ali drugim) ...

Potem si že naredil usodni korak v komi naci paci partijo. Mafijo ali bando po domače.

BBB ::

So bili izkoriščevalci tisti, ki so bili lastniki sužnjev ali pa tisti, ki so odpravili suženjstvo? Drugi so prve v vašem pomenoslovju izkoristili - pobrali so jim legalno lastnino - sužnje. Lastnina ne more biti neko etično merilo. V sednjosti je problematična med ljudmi neenakomerna porazdeljenost lastnine. Pravičnosti se ne da meriti z lastnino. Če si jo je kapitalist pridobil ogromno (po legalni poti), drugi pa so zaradi tega reveži, ali je to pravično ali ne? Je pravno korektno, ni pa življensko primerno, vsaj za večino ne. Če se imamo za civilizacijo, potem ekonomsko-pravna pravičnost dejansko ni etična pravičnost. Take "etičnosti" so deležne živali v divjem svetu. Kapitalizem je na las podoben divjini, kjer se mora vsak po svojih najboljših močeh boriti za preživetje. Ko pride "suša", postanejo razmere še hujše. Res pa je kapitalizem žal edini poznan modern delujoč sistem. Čas je za novega, ki bo bolj uravnotežen - dovolj stimulativen in dovolj socialno varen. Morda obstaja tudi kakšno primernejše menjalno sredstvo od denarja. Sprejemam predloge.

Thomas ::

> V sednjosti je problematična med ljudmi neenakomerna porazdeljenost lastnine.

Kaj pa pol, če je nekdo tisočkrat bogatejši od mene? Brez tega ni investicij v farmacijo, nove računalniške čipe in tako naprej.

To pa nucam, veliko bolj kot nekakšno enakost zaradi enakosti. Prav ta ekonomska neenakost je motor ekonomije, brez nje pa reveži samo še večji absolutni reveži.

Ampak revež tisti revež, ki ne vidi tega, da absolutno sploh ni tak revež. Da ga relativna razlika med Gatesovo in njegovo denarnico tako zjebe, da ne ne more uživati v ničemer več. Da dobi žolčne kamne od zavisti in umre.

3p ::

Mislim, da se tule še nihče ni zavzel za ukinitev korporacij. Zdi se mi pa, da bi morale biti pravice posameznika strogo pred pravico korporacije do zaslužka (ne glede na vse drugo).
Taki divji patenti jim omogočajo točno to. Omejevanje drugih, ker so pač zdaj tu. Ker imajo denar da zlobirajo patentarje in politike. In si s tem rezervirajo primat še za prihodnost.

Thomas ::

Če imaš kakšne dobre argumente zato, da prihaja do nepravičnih situacij, imamo zato sodišča.

Če ti je kdorkoli (vključno s korporacijo) kršil ustavne pravice, ga lahko tožiš. Lahko se združuješ z drugimi, z zainteresiranimi odvetniškimi firmami, katere so že iztožile vrtoglave zneske od korporacij v ofsajdu. V dobro posmeznikov.

Lahko tožite države, ZDA, EU, Slovenijo, Slovaško, Nemčijo ... če se vam kaj takega dogaja.

Lahko pa namesto tega tudi zahtevate "nekaj boljšega od demokracije ki se je iztekla" - kot oni bučko malo više. Samo ne boste nič dosegli na ta način.
1
2
3 4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Evropska direktiva o avtorskih pravicah dokončno pod streho

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
307894 (5708) Matevžk
»

Patenti programske opreme ? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
12010345 (7386) Gandalfar
»

Svet ministrov sprejel sporno direktivo o programskih patentih (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
11313214 (10834) Thomas
»

Slovensko stališče do programskih patentov: aktivno državljanstvo je učinkovito

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
163395 (3395) BigWhale
»

Alarm: nam bo vstop v EU prinesel programske patente? (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
5210223 (10223) krho

Več podobnih tem