» »

Najodmevnejša dogodka povezana z intelektualno lastnino doma in na tujem

Najodmevnejša dogodka povezana z intelektualno lastnino doma in na tujem

Slo-Tech - Inštitut za intelektualno lastnino, ki ga vodi dr. Maja Bogataj je 26. aprila, na svetovni dan intelektualne lastnine razglasil najodmevnejša dogodka doma in na tujem, povezana z intelektualno lastnino.

Po mnenju Inštituta za intelektualno lastnino je doma najbolj odmevalo dejanje Janeza Janše, ki je nedovoljeno reproduciral, nedovoljeno predelal in nedovoljeno priobčil javnosti govor bivšega britanskega predsednika Tonyja Blaira, s čimer je poleg več materialnih avtorskih pravic kršil tudi moralno avtorsko pravico izvirnega avtorja. IPI opozarja, da je v skladu s slovensko zakonodajo to celo kaznivo dejanje (147. člen KZ-1 oz. 158. člen KZ) ter ob tem opozarja na nesmiselnost slovenske kazenske zakonodaje na področju preganjanja kršiteljev avtorskih pravic.

V tujini pa je po mnenju IPI najpomembnejša poravnava, ki jo je Google sklenil z avtorji in založniki v ZDA zaradi digitaliziranja knjig iz zbirk največjih svetovnih raziskovalnih in akademskih ustanov ter knjižnic, s čimer naj bi Google kršil njihove avtorske pravice.

IPI ob tem poudarja, da je ideja izgradnje svetovne digitalne knjižnice zelo pozitivna, opozarja pa na dejstvo, da si je Google z omenjeno poravnavo ustvaril edinstven monopol in po tihem pristopil na stran imetnikov pravic.


Predloge za prihodnje leto Inštitut za intelektualno lastnino zbira info@ipi.si.

42 komentarjev

opeter ::

Zakaj sedaj Janšo ne kaznujejo?
Aja, seveda, saj smo pravna država, kjer smo vsi enaki, le nekateri so bolj enaki od drugih.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

karagoth ::

Zakoni so seveda samo za tiste ki jim ne morejo uiti.

kopernik ::

Kaj pa Tony Blair pravi ? Mu je kaj hudo zaradi plagiarizma ?

Tear_DR0P ::

opter - kjer ni tožnika ni sodnika
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

bosmla ::

ce pa je pa lahko tudi umre :8)

Edit: ali pa se ga lahko ustrahuje oz. je podkupljiv...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bosmla ()

MrStein ::

Tear DROP:
opter - kjer ni tožnika ni sodnika

Če je kaznivo dejanje bi moralo tožilstvo ukrepati. Nisem pa odvetnik...
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

@nny ::

Drnovška je treba posthumno tožit, ker je sv. Frančišku Asiškemu ukradel pozdrav: "Mir in dobro!" :D

PaX_MaN ::

Absolutno, če najdeš konkretne dokaze: žive priče, osebne zapiske, video zapis njegovih besed in podobno.

Poldi112 ::

Spet očitna komunistična zarota. Janša je lepo povedal, da je pač uporabil enake besede kot že mnogi pred njim in da so obtožbe o kopiranju smešne. Ampak to se đe kar ponavlja in ponavlja, dokler sčasoma ne postane resnica. Tipično levičarsko diskretidiranje, s katerim nam kupljeni mediji in ustanove perejo možgane.

Nimitz, a sem dobro povedal?
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

poweroff ::

Tolk ste gnili, daniti originalnega teksta ne preberete!

Omenjeno kaznivo dejanje se sicer preganja na predlog, ki ga oškodovanec ni podal, vložena pa ni bila niti civilna tožba. Razen medijskega linča velika kršitev ni prinesla drugih posledic, niti te ne, da bi razmislili, ali je kršitev moralnih avtorskih pravic res smiselno preganjati kot kaznivo dejanje.
sudo poweroff

kopernik ::

Ne vem kaj je moralna avtorska pravica.

EDIT: nevermind, sem našel.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kopernik ()

imagodei ::

Samo tole je pa smešno... Avtorstvo za retorične figure...? A smo že res tako daleč? (Upam, da z zadnjim stavkom nisem kršil kake avtorske pravice)

Matthai?
- Hoc est qui sumus -

luli ::

Pri vsem tem seveda ne gre pozabiti, da (slovenski) ipi uporablja kratice, ki so registrirana znamka International Press Institute. Prav tako bi bilo potrebno za dobro informiranost javnosti potrebno razkriti avtorjevo "morebitno" sodelovanje s tem kvazi inštitutom.

@nny ::

Moralne avtorske pravice predstavljajo duhovno vez med avtorjem in njegovim delom. Moralne avtorske pravice zagotavljajo avtorju uresničevanje moralnih interesov v zvezi z njegovim delom, tudi če je pravico do izkoriščanja dela prenesel na drugo osebo.


Uau. Naj me hudič opali. Na mestu. >:D

poweroff ::

Desničarji ne dojamejo, da je v prvi vrsti problem neustrezna ureditev avtorskih pravic in ne "napad" na njihovega Ljubljenega Vodjo. Je pa dejstvo, da jim kritika J. J. vedno zamegli razum.
sudo poweroff

Markoff ::

Matthai: et tu, Brutus? Misliš, da ker nekdo brani Janšo v enem konkretnem primeru in pljuva po Pahorju v enem konkretnem primeru, pa je že vojščak Ljubljenega Vodje? S tem komentarjem si se spustil na nivo rdeče-črne vojaško-barbikantske debatne zalege, če si to hotel ali ne.

V tvojem lastnem stilu: Matthai, the Borat of the Barbieworld goon?

/ontopic: če je Janša kriv za plagiarizem, potem je potrebno tožiti vse politike, ki so kdajkoli teptali travo na tem planetu, saj je nebulozne govore mogoče pripraviti znaborom ca. 50 samostalnikov in 50 glagolov, ostale stavčne člene dodajaš naključno. Ergo, med njimi prav hude razlike ni, kaj novega pa tudi ne moreš povedati. Le zakaj bi pastirji ovcam razlagali, kako blejati in kako se pasti na več kot kakih 100 različnih načinov (pa še to samo zato, ker so ljudje pol inteligenčnega nivoja bolj razviti od ovc)? Seveda je Janša plagiator, a to je druga beseda za politika. Ali ga tožiti ali ne, je vprašanje konsistentnosti, ne pa tega, ali si njegov pristaš, ali ne.

Da je to najpomembnejši dogodek leta s področja kršenja intelektualnih pravic, je smešno. Tale IPI je očitno amaterska organizacija...
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

poweroff ::

Pri vsem tem seveda ne gre pozabiti, da (slovenski) ipi uporablja kratice, ki so registrirana znamka International Press Institute. Prav tako bi bilo potrebno za dobro informiranost javnosti potrebno razkriti avtorjevo "morebitno" sodelovanje s tem kvazi inštitutom.

Če gre res za kršitev (namig: ne gre), predlagam, da sprožiš ustrezne postopke. Ravno tako lahko tudi ti razkriješ famozne povezave med avtorjem in tem inštitutom.

Razkrij pa tudi povezave med sabo in Janšo!
sudo poweroff

poweroff ::

Matthai: et tu, Brutus? Misliš, da ker nekdo brani Janšo v enem konkretnem primeru in pljuva po Pahorju v enem konkretnem primeru, pa je že vojščak Ljubljenega Vodje?

Govorim o tem, da čim nekdo omeni kakršnokoli kritiko J. J. nekateri nehajo racionalno razmišljat in začnejo z osebnimi napadi.

BTW: če pa misliš, da me "pljuvanje" po Boratu Pahorju moti, se pa močno motiš.

/ontopic: če je Janša kriv za plagiarizem, potem je potrebno tožiti vse politike, ki so kdajkoli teptali travo na tem planetu, saj je nebulozne govore mogoče pripraviti znaborom ca. 50 samostalnikov in 50 glagolov, ostale stavčne člene dodajaš naključno.

Vidim, da nimaš pojma o avtorskih pravicah.

Seveda je Janša plagiator, a to je druga beseda za politika. Ali ga tožiti ali ne, je vprašanje konsistentnosti, ne pa tega, ali si njegov pristaš, ali ne.

Ne. Moje mnenje je, da je to plagiat sicer res bil, ga je pa nesmiselno tožiti ravno tako, kot je nesmiselno tožiti slehernega lulija, ki iz torrenta prenese kopijo nekega filma.

Da je to najpomembnejši dogodek leta s področja kršenja intelektualnih pravic, je smešno. Tale IPI je očitno amaterska organizacija...

Res?
No, potem ap ti povej kaj je bil zate najpomembnejši dogodek.

Ne veš nič povedati?

Potem si amater in smešnež ti.
sudo poweroff

MrStein ::

Matthai:
Govorim o tem, da čim nekdo omeni kakršnokoli kritiko J. J. nekateri nehajo racionalno razmišljat in začnejo z osebnimi napadi.

Niz "J. J." lahko zamenjaš z naslednjimi besedami in bo stavek še vedno pravilen: Windows, Linux, Microsoft (sicer bolj, če še besedico "in" zamenjamo z "ali").
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

luli ::

Če gre pri Janševem govoru res za kršitev, predlagam, da sprožiš ustrezne postopke!

Sicer pa dobro da si ravno izpostavil to organizacijo. V kolikor se mi prav dozdeva se kar fajn filate posredno preko državnega proračuna.

In kaj je sploh naloga tega "inštituta"? Mešanje politične megle? Dosežkov razen prevajanja (plagiatorstva) nekih licenc ravno ni videti.

Poldi112 ::

>če je Janša kriv za plagiarizem, potem je potrebno tožiti vse politike, ki so kdajkoli teptali travo na tem planetu, saj je nebulozne govore mogoče pripraviti znaborom ca. 50 samostalnikov in 50 glagolov, ostale stavčne člene dodajaš naključno. Ergo, med njimi prav hude razlike ni, kaj novega pa tudi ne moreš povedati.

Izračunaj kakšna je možnost, da se vseh 50 glagolov in 50 samostalnikov pojavi v enakem zaporedju.
Me pa osebno precej bolj kot plagiat pri JJ moti, da nima jajčk da bi to priznal, ampak žali našo inteligenco (in z našo mislim leve, ker za desne nisem prepričan da jo imajo, glede na to da mu verjamejo vse).
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

jype ::

luli> V kolikor se mi prav dozdeva se kar fajn filate posredno preko državnega proračuna.

Bolš ko ti, ko se neposredno (v kolikor se mi prav dozdeva).

BananaMan ::

ah, tole je veliko bolj direktno kopiranje:

http://libertarec.blogspot.com/2009/04/...

pa se nihče ne oglaša. kdo je sedaj ovca tu?
junkie

thramos ::

No, med komentarji se najde link na:

Prejeto: Opravičilo Katarine Kresal

BananaMan ::

potem še pa preber drugi komentar od spodaj navzgor. ženska pravi da sta se ji stavka vtisnila v misel in jih je potem napisala, očitno pa gre za copy/paste. torej, po mojem mnenju same sh*t kot od janše.
junkie

Poldi112 ::

Glavna razlika je, da ima Katarina očitno več jajc in ponosa od Janeza.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

gzibret ::

> Je pa dejstvo, da jim kritika J. J. vedno zamegli razum.

In vice versa.

OT:

Glede tega pa je tako.... Jaz veliko berem in si veliko tudi zapomnim. Tudi veliko napišem. In ni hudič, da se mi kakšna misel ni zapekla v podzavest, le-to pa sem kasneje prelil na papir in s tem NEVEDE kršil avtorske in ne vem kakšne moralne pravice. Isto je z melodijami.

Meni se zdi vse skupaj malo prenapihnjeno. Še posebej, da bi moral za kaj takega kazensko odgovarjati?!?

No, seveda dobesedno prepisovanje besedila s 1000 ali 10.000 besedami je druga stvar, da se ne bo kdo obesil na kakšne moje besede...
Vse je za neki dobr!

JanK ::

potem še pa preber drugi komentar od spodaj navzgor. ženska pravi da sta se ji stavka vtisnila v misel in jih je potem napisala, očitno pa gre za copy/paste. torej, po mojem mnenju same sh*t kot od janše.


Seveda je bil osnovni greh isti - prepisovanje brez priznavanja vira.
Ne stekam pa, da ne razumes razlike med obnasanjem po razkritju tega.

KK se je nemudoma opravicila (pa kakorkoli ze razumemo opravicilo, ki verjetno ne bi bilo, ce jo na to ne bi opozorili), JJ pa ni imel toliko casti, temvec je namesto tega obdrzal nagrado za "originalno izjavo leta" in se izmotaval, da sta si izjavi pac podobni ker je misel podobna (kar, mimogrede, spada pod pojem plagiat - kjer ne gre samo za dobesedno prepisovanje stavkov ampak za recikliranje ideje brez navedbe vira).

luli ::

JanK

Moram priznati, da zelo rad preberem tvoje članke na tem forumu (še posebej glede trkalnika delcev).

Ampak si se sploh kdaj vprašal, koliko so članki, ki jih napišeš sploh tvoji? Hote ali nehote povzemaš znanje, ki so nam ga pred tabo dali drugi.

Torej zakaj mislim, da pri komentiranju tega skropucala od novice nisi niti približno toliko zaupanja vreden kot recimo pri komentiranju tem s fizikalnega področja?

Kot prvo zgleda da sploh nisi pogledal, za katero nagrado sploh gre! No pa da ti malo pomagam (http://www.vecer.com/bob/). Po ogledu nekaj bob(ov) mi povej za kakšno originalnost sploh gre?

No pa da se vrnemo na temo. Omenjen "inštitut" je po mojem mnenju plagiat organizacij, ki cuzajo naš denar, razvoju družbe pa ne pripomorejo prav nič! Že omenjena novica, ki se je "našla" na tem forumu dokazuje, da v času kar obstajajo niso zmogli ustvariti nič pametnega. Če bi, bi se verjetno o tem kaj pisalo.

Moje mnenje :
V kolikor se res filajo posredno ali neposredno preko proračuna bi bilo omenjen "inštitut" potrebno spraviti z napajalnika. Glede na njihovo delo naj si ustanovijo stranko in naj tam iščejo svojo srečo.

poweroff ::

Če gre pri Janševem govoru res za kršitev, predlagam, da sprožiš ustrezne postopke!

Luli, prekratek si.
Če bi si natančno prebral, bi videl, da se KD preganja na predlog oškodovanca.

Sicer pa dobro da si ravno izpostavil to organizacijo. V kolikor se mi prav dozdeva se kar fajn filate posredno preko državnega proračuna.

Kakšni dokazi ali zgolj natolcevanje?

Morda celo zavist, ker nekateri v življenju niso sposobni drugega kot neplodnega pisanja po forumih?

Dosežkov razen prevajanja (plagiatorstva) nekih licenc ravno ni videti.

Misliš - prilagoditve CC licenc za slovenski pravni red, kar so nekateri naredili zastonj, odvetniške pisarne pa bi pokasirale desettisoče EUR?
sudo poweroff

poweroff ::

Ampak si se sploh kdaj vprašal, koliko so članki, ki jih napišeš sploh tvoji? Hote ali nehote povzemaš znanje, ki so nam ga pred tabo dali drugi.

Točno. Zato je treba copyright omejiti!

Torej zakaj mislim, da pri komentiranju tega skropucala od novice nisi niti približno toliko zaupanja vreden kot recimo pri komentiranju tem s fizikalnega področja?

Ker je blago kritičen do JJ, to je pa za njegove ljubitelje vendar nedopustno.

Glede inštituta je pa stvar taka, da je spletna stran res bolj revna, reference (žal niso objavljene) pa so precej impresivne. Ja, občasno sodelujem s tem inštitutom, vendar delamo za zasebna podjetja in sem zato zavezan k varovanju vseh poslovnih skrivnosti tako glede naročnikov, kot tudi glede obsega in vrednosti poslov.

Razumem pa ljudi, ki v življenju niso naredili nič, niti faksa, niti niso prevzeli nobene resne odgovornosti, da si morajo poiskati neko oporno točko v življenju. Pogosto je to politika, na katero se tako čustveno navežejo, da o svojih idolih ne zmorejo več racionalne razprave.

Saj vsi poznamo kako so nekateri častili "druga Tita"... pa tudi v sodobni zgodovini žal še precej nešteto podobnih primerov.

Zato vse udeležence te debate pozivam, da so do takih nezrelih posameznikov strpni.
sudo poweroff

luli ::

Razumem pa ljudi, ki v življenju niso naredili nič, niti faksa, niti niso prevzeli nobene resne odgovornosti, da si morajo poiskati neko oporno točko v življenju.

Mislil sem, da je denar tisti tisti ki te žene. Drugače pa zgleda, da smo ugotovili bistvo "teh inštitutov".

In ja zanimivo bi bilo vedeti, kako ti "inštituti " delujejo in kdo jih financira. Ampak to je težko zvedet od ljudi, ki niso sposobni nase prevzeti nobene odgovornosti in drugače kot s "krajo" družbenega premoženja na trgu niso sposobni preživeti.

JanK ::

@luli:
Moram priznati, da zelo rad preberem tvoje članke na tem forumu (še posebej glede trkalnika delcev).

Ampak si se sploh kdaj vprašal, koliko so članki, ki jih napišeš sploh tvoji? Hote ali nehote povzemaš znanje, ki so nam ga pred tabo dali drugi.

Torej zakaj mislim, da pri komentiranju tega skropucala od novice nisi niti približno toliko zaupanja vreden kot recimo pri komentiranju tem s fizikalnega področja?


Najprej hvala za kompliment - to je vedno dobro dene.

V politicnih temah pa PMSM niti ne gre toliko za zaupanje kot za izrazanje stalisc - absolutne resnice tukaj pac ni. In ja, seveda mi je jasno, da bom kdaj ponavljal to, kar so ze drugi povedali. Najverjetneje zato, ker se s tem pac strinjam in ker se mi v dani tocki v debati zdi relevantno (ali to je ali ni je spet stvar debate). In vcasih je treba doloceno poanto veckrat ponoviti, da se "prime".

Ampak tega potem ne bom razglasal za svoje ideje. V kateremkoli clanku, ki ga napisem, pazim ko hudic, da zares navedem vse vire za vsako najmanjso trditev, ki ni zrasla na mojem zeljniku (ceprav ti viri itak tega ne vedo). Enako se vedem v pogovoru - povem kje sem zadevo prebral/slisal,... Prvic zato, da lahko bralci dobijo pointer na nadaljnjo informacijo, drugic zato, da priznam originalnemu avtorju moralne pravice do ideje, tretjic pa zato, da se natancno ve katere izmed idej pa so moje. To spada pod osnovno higijeno.

Kot prvo zgleda da sploh nisi pogledal, za katero nagrado sploh gre! No pa da ti malo pomagam (http://www.vecer.com/bob/). Po ogledu nekaj bob(ov) mi povej za kakšno originalnost sploh gre?


Nagrado poznam. Zato sem dal besedice "originalno izjavo leta" v navednice - misljeno je bilo tudi malo sarkasticno. Cisto priznam, da sem pristranski in da sem bolj nastrojen proti JJ - bolj natancno proti nacinu delovanja, ki ga predstavlja. Ampak zagotavljam, da bom ob neumnostih, ki jih bo pocel (in jih ze pocne) Borat ravno tako kriticen do njega, ceprav bom verjetno manj glasen. Ravno med prazniki smo se (prijateljsko) na smrt skregali z zagovorniki BPja, ko sem kritiziral nekatere njegove poteze.

In ce bi BP, KK, GG ali kdorkoli drug naredil isto, kot je JJ, bi ga ravno tako kritiziral zaradi pomanjkanja morale.

poweroff ::

Jank - se podpišem pod tvoj post.
sudo poweroff

bosmla ::

Evo tipicen primer ko se nekdo podpisuje pod "intelektualno" lastnino nekoga drugega >:D

BluPhenix ::

Ja, ampak jasno se ve, kdo je avtor. ;)
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

poweroff ::

Hehe, prijavite me. :D
sudo poweroff

Daedalus ::

ah, tole je veliko bolj direktno kopiranje:

http://libertarec.blogspot.com/2009/04/...

pa se nihče ne oglaša. kdo je sedaj ovca tu?


Libertalec v tem primeru, prav po njegovo, zavaja. KK se je opravičila. Kar bi Banana tud vedel, če bi prebral povezane linke.

In ja zanimivo bi bilo vedeti, kako ti "inštituti " delujejo in kdo jih financira. Ampak to je težko zvedet od ljudi, ki niso sposobni nase prevzeti nobene odgovornosti in drugače kot s "krajo" družbenega premoženja na trgu niso sposobni preživeti.


A, zato ne znaš pojasniti delovanja teh zlobnih inštitutov, se mi je zdelo:))
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Daedalus ()

luli ::

Deadalus : Ne to bodo (boste) mogli pojasniti vi, ko bodo nacionalisti prišli na oblast. Nacionalistov sicer ne maram, vendar če bodo v programu obljubili, da bodo počistili ta nered okoli teh "inštitutov" potem bodo vnovič dobili moj glas!

Daedalus ::

:))
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

jype ::

Nacionalisti FTW!

Komaj čakam, da se podre ta bedast soča center, jama brez dna!

poweroff ::

Nacionalisti, LOL!

Značilnost skrjnežev je, da se - ko pridejo na oblast - "pobijejo" med sabo. Slučajno zelo dobro poznam dogajanje v Stranki slovenskega naroda - fino so se sklofali, potem, ko so dobili svojih 5 minut slave.

Itak pa nacionalisti med seboj nimajo praktično nobenega sposobnega človeka, ne znajo si porihtati niti osnovnih pravilnikov in spletne strani. eni se celo v slovenščini ne znajo izražat.

Kakorkoli že - upanje umre zadnje, kajne? >:D
sudo poweroff


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kaj torej piše v ACTI (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / NWO
13776370 (62875) Iatromantis
»

Zbiranje predlogov sprememb slovenske avtorsko pravne zakonodaje

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
495623 (3456) PaX_MaN
»

Najodmevnejša dogodka povezana z intelektualno lastnino doma in na tujem

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
424269 (2804) poweroff
»

Prvi osnutek prevoda slovenske Creative Commons licence ("GPL" za slike, besedila, gl

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
135937 (5478) MrStein

Več podobnih tem