»

Najodmevnejša dogodka povezana z intelektualno lastnino doma in na tujem

Slo-Tech - Inštitut za intelektualno lastnino, ki ga vodi dr. Maja Bogataj je 26. aprila, na svetovni dan intelektualne lastnine razglasil najodmevnejša dogodka doma in na tujem, povezana z intelektualno lastnino.

Po mnenju Inštituta za intelektualno lastnino je doma najbolj odmevalo dejanje Janeza Janše, ki je nedovoljeno reproduciral, nedovoljeno predelal in nedovoljeno priobčil javnosti govor bivšega britanskega predsednika Tonyja Blaira, s čimer je poleg več materialnih avtorskih pravic kršil tudi moralno avtorsko pravico izvirnega avtorja. IPI opozarja, da je v skladu s slovensko zakonodajo to celo kaznivo dejanje (147. člen KZ-1 oz. 158. člen KZ) ter ob tem opozarja na nesmiselnost slovenske kazenske zakonodaje na področju preganjanja kršiteljev avtorskih pravic.

V tujini pa je po mnenju IPI najpomembnejša poravnava, ki jo je Google sklenil z avtorji in založniki v ZDA zaradi digitaliziranja knjig iz zbirk največjih svetovnih raziskovalnih in akademskih ustanov ter knjižnic, s čimer...

42 komentarjev

Kiberpipa vabi

vir: Wikipedia

vir: Wikipedia
Kiberpipa - V torek bo Andrej Mertelj predaval o programskih patentih, kaj so, od kod prihajajo in zakaj jih nočemo. V sredo bo Marko Mrdjenovič pokazal izdelovanje mashup friendly spletnih mest, oziroma kako kot spletni razvijalec svojo spletno stran iz kopice podatkov spremenite v aktivno orodje za sestavljanje podatkov. V četrtek pa ste vabljeni na ogled filma A Boy and his Dog. Seveda pa...

6 komentarjev

Eben Moglen v Ljubljani!

Slo-Tech - Za Slo-Techerje sicer nenavadna lokacija, a vseeno izjemno zanimiv dogodek, kakršnih je v Sloveniji malo - predavanje profesorja Ebena Moglena z naslovom "FREEING THE MIND: FREE SOFTWARE AND THE DEATH OF PROPRIETARY CULTURE", ki bo v torek 21.12 ob 12:15 v sivi predavalnici Pravne fakultete v Ljubljani.

Gre za enega najbolj pronicljivih mislecev o odnosu do intelektualne lastnine v informacijski družbi.

Eben Moglen je
- profesor prava in zgodovine na Kolumbijski Univerzi, New York;
- soavtor licence GPL, pod katero je izdan sistem Linux;
- generalni svetovalec Fundacije za prosto programje;
- prejemnik nagrade EFF Pioneer v letu 2003.

(Za zainteresirane posameznike: neformalno srečanje s profesorjem bo v ponedeljek 20.12 ob 19:00 v Kiberpipi)

Razmišljanje Ebena Moglena je prežeto z uvidom, da nam je razvoj digitalnih tehnologij odprl nikoli prej uresničljive možnosti napredka v družbenem bogastvu in socialni enakosti in, da je zato v moderni družbi znanja politični in moralni...

7 komentarjev

Slovenska programska industrija proti programskim patentom

Slo-Tech - Predlog evropske direktive o patentiranju programsko izvedenih izumov dviguje vse več prahu, ne le v tujini temveč tudi doma.

Slovenija lahko kot članica EU namreč delno vpliva na direktivo, ki zna precej zasukati razmere na trgu softwara, tudi slovenskem.

Urad za intelektualno lastnino na izvorni predlog direktive ni imel pripomb, so se pa v začetku leta zganili društvo uporabnikov Linuxa, mediji in ministrstvo za informacijsko družbo, ki je uradno slovensko stališče do predloga spremenilo v smeri omejitev za patentiranje programja. A maja je bila direktiva po nenadni popolni spremembi nemškega amandmaja (ki ga je podprla tudi Slovenija v upanju, da bi prinesel resnično omejeno patentiranje) potrjena v najbolj radikalni možni izvedbi. Ker pa je bilo to le nekakšno predglasovanje so spremembe še možne.

Očitno so se zdaj problema začela zavedati tudi softwarska podjetja. Tako se je danes Sekcija slovenskih proizvajalcev programja Koda.SI (znotraj Gospodarske zbornice Slovenije)

48 komentarjev

Internet in umetnost

Slo-Tech - Na Slo-Techu kraljujejo pretežno tehnološko obarvane računalniške novice, zato je za malce več barvitosti tule ena napoved predavanja o računalniški umetnosti.

V sredo, 24. novembra ob 21. uri, bo v klubu Daktari, Ljubljana (Krekov trg 7, zraven Lutkovnega gledališča) imel Jaka Železnikar predstavitev svojega umetniškega delovanja vezanega na medij interneta.

Malo neslotechovski slog, pa vendar: Gre predvsem za dela jezikovnega izraza, ki izhajajo, preizprašujejo in nadgrajujejo tradicije konceptualne umetnosti ter predvsem vizualne/konkretne poezije. Na Železnikarjevo delo je v veliki meri vplivalo tudi raziskovanje medija interneta. V korpusu svojih del je ustvaril široko paleto spojev jezikovnega izraza in informacijskih tehnologij, s tematikami, ki segajo od osebne, lirične izpovedi do družbenega aktivizma.

Več o Jaki, enemu najbolj vidnih spletnih umetnikov pri nas lahko preberete na njegovi domači strani jaka.org. Ker je veliko del on-line, si jih lahko seveda direktno...

26 komentarjev

Intelektualna lastnina in copyleft

Kiberpipa - V sredo, 24. novembra ob 19.00 vas vabimo v Kiberpipo, kjer bo imel Andraž Tori predavanje z naslovom Intelektualna lastnina in copyleft v informacijski družbi.

Si je intelektualno lastnino resnično lasti le en človek, eno podjetje? Je primerjava z materialno lastnino res samoumevna? Ali pa je vsak nov izum, kreacija in novo znanje ustvarjeno tako, da stojimo na ramenih velikanov pred nami?

Obstaja gibanje, ki vložke svojega ustvarjalnega dela ne pretvarja v denarno valuto, temveč v kolektivno plemenitenje intelektualne 'lastnine'. Najučinkovitejše udejanjenje ideje copylefta je prosto programje. Koncept odprtosti in skupnosti postavljen po robu zaprtosti in...

267 komentarjev

Predavanje o intelektualni lastnini

Slo-Tech - ODPRTA KODA - ODPRTA DRUŽBA - ODPRTA EVROPA
(Intelektualna lastnina, copyleft in prosto programje)

Vabimo vas na predavanje o vprašanjih intelektualne lastnine, copylefta in prostega programja, ki bo v sredo, 9.6. 2004, ob 18.00, v prostorih rektorata Univerze v Mariboru, v predavalnici 2.

Predaval bo Andraž Tori, član kolektiva Kiberpipa.
Na predavanju bo razčlenil intelektualno 'lastnino', ter prikazal oblike njenega laščenja in ščitenja. Prikazal bo zgodovinski in praktičen pogled na razmerje med družbo in ustvarjalcem ter izumiteljem. Trenutno problematiko intelektualne 'lastnine' bo narisal v kontekstu informacijske družbe in programske opreme, predvsem znotraj Evropske Zveze.

"Si intelektualno lastnino resnično lahko lasti le en človek, eno podjetje? Je primerjava z materialno lastnino res samoumevna?”

2 komentarja

Predavanje: Intelektualna lastnina v informacijski družbi

Kiberpipa - V četrtek 25.3 ob 19.00 bo v Kiberpipi potekalo predavanje o vlogi intelektualne lastnine znotraj novonastajajoče informacijske družbe. Predaval bo Andraž Tori.

Si intelektualno lastnino resnično lahko lasti le en človek, eno podjetje? Je primerjava z materialno lastnino res samoumevna? Mar ni vsak nov izum, kreacija in novo znanje ustvarjeno tako, da stojimo na ramenih velikanov pred nami?

Obstaja gibanje, ki svojega ustvarjalnega dela ne pretvarja v denarno valuto, temveč v kolektivno plemenitenje intelektualne 'lastnine'. Copyleft in prosto programje kot njegovo najbolj učinkovito udejanjenje sta...

0 komentarjev