» »

Somebody stop them

Somebody stop them

Slashdot - Nekomu je v Avstraliji uspelo patentirati kolo. Naj nekdo ustavi te idiote - patentne uradnike (oprosti Einstein) in politike, ki si izmišljujejo takšne sisteme.
Vprašanje pa ostaja - ali patenti resnično pospešujejo razvoj (ker naj bi povečevali motiv za inovacijo) ali ga zaustavljajo (ker onemogočajo uporabo le te)? 20 let patentne pravice za programje, je to premalo, preveč ali pa je sploh ne bi smelo biti?
Po drugi strani pa vemo kaj so naredili američani, ko jim je kapnilo, da bodo prva Disnyeva dela kmalu šla v 'javno last'. Ker je Mikimiška pač tak simbol so malce spremenili zakonodajo in podaljšali zaščito takšnih del še za nekaj desetletij.

3 komentarji

JLP ::

Ma teli patenti so za en kurac. Kar ne pride u last vseh ljudi po moje čist nč ne žene napredka in inovacij. kaj ti pomaga en izum če ga pa pol noben ne more uporablat al pa more sam da reče ime le tega plačat k neumn. Patente bi mogl ukint k so res brezveze.

rasta ::

Kaj bi se lahko patentiral bi mogl bit omejen in tud doba, ker nima nobenga smisla, da je program patentiran za 20 let (kdo še danes uporablja 20 let stare programe?) in tud najbolj osnovne stvari se ne bi smelo patentirat, sploh pe ne takih, ki so že nekaj let v uporabi! ;(

pivmik ::

Neumnosti, patenti so smeti!
Vem da je en patentiral desni miskin klik in zato mora sedaj vsak, ki naredi program plačat licenco za desni klik, če ga želi imeti v svojem programu.
Patent v račnalnistvu bi moral trajati zelo malo časa, npr max 1 leto.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

IBM patentiral obvestilo o odsotnosti

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
379429 (6449) Okapi
»

Apple izgubil tožbo, mora plačati pol milijarde dolarjev (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Tožbe
7324815 (20569) no comment
»

Padec direktive o patentiranju softwara (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
24821176 (17052) |ucko
»

predlog dinamične patentne zakonodaje (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
19613090 (11014) Brane2
»

Analiza intervjuja z Bogdanom Pretnarjem za DELO

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
305697 (5697) Ziga Dolhar

Več podobnih tem