»

V nemških igrah bodo spet dovoljene svastike

vir: BBC
BBC - Znano je, da Nemčija ne pozna šale s temačnim delom svoje preteklosti, zato je prikazovanje nacističnih simbolov in drugih stvari in oseb, povezanih s tem obdobjem, pri njih strogo omejeno. Založniki iger so tako doslej morali za tamkajšnje tržišče sproducirati posebne različice iger, v katerih so svastike prekrili ali pa so jih zamenjali domišljijski simboli. Hitlerju so denimo odstranili znamenite brčice in ga za potrebe zgodbe imenovali zgolj kancler. Wolfenstein II., če se spomnite?

Če se razvijalci tega pravila ne bi držali, prodaja igre sicer ne bi bila docela prepovedana, bi pa dobila oznako igre, ki je neprimerna za mladino in se potemtakem ne bi smela prodajati v trgovinah.

Ta, dokaj rigorozna prepoved bo od včeraj nekoliko dvignjena, ko gre za...

65 komentarjev

Evropska digitalna knjižnica spet dostopna

CNet - Europeana je projekt Evropske komisije, ki poskuša na enem mestu na spletu zbrati digitalizirane slike, knjige, filme in zvočne posnetke, ki so že v javni lasti in jih hranijo evropske kulturne institucije. Trenutno razpolaga z dvema milijonoma enot gradiva, od katerih jih je polovico priskrbela Francija, Slovenija pa je z 1,5-odstotnim deležem na odličnem sedmem mestu pred kulturnimi velesilami, kot sta Italija in Nemčija. Do leta 2010, ko bo projekt stoodstotno funkcionalen, želijo to številko povečati na deset milijonov.

Europeano so poskusno zagnali 20. novembra letos, a se je zelo hitro sesula, saj niso računali s tako velikim zanimanjem - v eni uri jo je obiskalo 10 milijonov obiskovalcev. Evropejci so staknili glave in početverili procesorsko moč iskalnika, tako da se je ta teden Europeana beta vrnila na splet, kjer bo, upajmo, ostala in se še nekoliko poredila.

14 komentarjev

Microsoft bi patentiral zapise XML

News.com - Microsoft je v Evropski Uniji in na Novi Zelandiji vložil zahtevo za pridobitev patentnih pravic za zapise dokumentov pisarniške zbirke Office 2003, ki uporablja tehnologijo XML. To pomeni, da v primeru izpolnjene zahteve konkurenčni izdelki, kot sta StarOffice in OpenOffice.org, ne bodo mogli shranjevati dokumentov v obliki, ki bo uporabna v Microsoftovem izdelku.

Poteza iz Redmonda je nadvse paradoksalna, saj je opisni jezik XML nastal ravno z namenom lažjega komuniciranja med programi, izpolnjena zahteva pa bi delovala kontraproduktivno. In prvi, ki je XML uporabil v zapisih svojih datotek, je bil OpenOffice.org, torej je Microsoft le posnemovalec. Klik!

Morda pa je namen dober. Bodo z denarjem najeli dodatno delovno silo za odpravo nedavnih lukenj v IE?

39 komentarjev

Odprtokodno programje v farsiju

Slashdot - Farsi, iranski uradni jezik, ki ga govori okoli 100 milijonov ljudi, dobiva čedalje večjo podporo v odprtokodni programski opremi. Lep primer je namizno okolje KDE, ki je v farsi prevedeno od januarja 2003.

Iran je deležen ameriških sankcij in ni podpisal mednarodnega zakona o patentnih pravicah. To zmanjšuje pomembno tržišče vsem podjetjem, ki bi se odločila za prodajo izdelkov z odprto kodo. Države v razvoju se še kako soočajo s problemom cene programskih paketov, zato bi tu odprta koda verjetno zasijala še močneje.

Vendar pa podpora farsiju ne pomeni, da je uporaba odprtokodne programske opreme, ki je po večini zaščitena z licenco GPL, v Iranu legalna. GPL namreč zahteva, da mora...

11 komentarjev

Licenčnina tudi za MP3 dekoderje?

2CPU - MP3, priljubljen format glasbenih datotek, morda kmalu ne bo več tako privlačen. Lastnik patentnih pravic za MP3, Thomson in Fraunhofer Gesellschaft, je namreč spremenil licenčne pogoje - sedaj bo treba plačati tudi dekoderje in sicer 0.75 Zelenca za dekoder. Cene si lahko pogledate na tem naslovu.

Prva posledica tega dejanja se je že pokazala - Red Hat je že zbrisal vse MP3 predvajalnike iz Rawhide razvojne različice.
Hja, kaj moremo...se bo, kot kaže, treba ozret po alternativah - na primer OGG Vorbisu.

10 komentarjev

Somebody stop them

Slashdot - Nekomu je v Avstraliji uspelo patentirati kolo. Naj nekdo ustavi te idiote - patentne uradnike (oprosti Einstein) in politike, ki si izmišljujejo takšne sisteme.
Vprašanje pa ostaja - ali patenti resnično pospešujejo razvoj (ker naj bi povečevali motiv za inovacijo) ali ga zaustavljajo (ker onemogočajo uporabo le te)? 20 let patentne pravice za programje, je to premalo, preveč ali pa je sploh ne bi smelo biti?
Po drugi strani pa vemo kaj so naredili američani, ko jim je kapnilo, da bodo prva Disnyeva dela kmalu šla v 'javno last'. Ker je Mikimiška pač tak simbol so malce spremenili zakonodajo in podaljšali zaščito takšnih del še za nekaj desetletij.

3 komentarji