» »

Z laserjem do nove perspektive

Z laserjem do nove perspektive

Slashdot - Dandanes je "največji dodatek", ki ga lahko uporabljate z očmi, kakšna (barvna) leča ali očala. A prav kmalu bomo lahko na svet gledali v popolnoma novi perspektivi, saj bo laser, ki bo svetil direktno v oko, poskrbel, da se nam bodo pred očmi prikazovali vsi potrebni in nepotrebni podatki. Prednosti te tehnologije so očitne predvsem v industriji, kjer jo že uporabljajo v Hondinih tovarnah. Slednji so tudi izračunali, da tehniki, ki so jim bile vse informacije dostopne takoj (pred očesom), prihranijo 40% časa pri pregledovanje različnih priročnikov in posledično na mesec Honda privarčujejo 2000 dolarjev na tehnika. Prvi poskusni primerki so že bili poslani tudi ameriškim vojakom v Irak.

Kaj pa domači uporabniki? Verjetno ne boste kar skočili v trgovino in nabavili novega (modnega?) dodatka, saj nosi cenovno nalepko 4000 USD. Vsekakor pa je tehnologija zanimiva tudi za širši krog uporabnikov in bo s pocenitvijo verjetno vgrajena v različne prenosne naprave.

Kako tehnologija dejansko deluje? Šibak laserski žarek (ena tisočinka watta) je najprej poslan na posebno zrcalo, ki sliko poveča ter pošlje v lečo, slednja jo izostri in posreduje posebnemu prosojnemu steklu, ki jo končno odbije v očesno mrežnico. In svet iz znanstveno-fantastičnih filmov je vedno bližje ...

Na novico nas je opozoril izisilver.

9 komentarjev

lorenz ::

Meni so moje oci prevec pomembne da bi pustil take experimente na njih .

Tisocinka wata je ze zelo dosti in ce recimo da zadevca malo mimo zapelje potem , vidis sliko tako sarf da ta tudi ko zapres oci se vidis isto sliko do konca zivljenja .
(Kot stari monitorji in screensaverji po OFF-u)
In ce tudi projecira na leco in potem na steklo je se vedno nekaj odboja (suma ) na ocesno mrezico , HVALA NE ! Japiji pa naj kar izvolijo.

Paramedic ::

Honda privarčuje pri boljši učinkovitosti in potem plačuje pri odškodninah za poškodbe oči ter za zdravljenje :\.
Me kar zanima koliko je bila ta novotarija pretestirana (medicinsko), preden so jo podtaknili vojakom. Aja, sej ameriških ni škoda >:D.
End transmission.

Poldi112 ::

Ce Hondini inzinirji to res uporabljajo, potem dvomim da je skodljivo. Glede lastne uporabe imam pa trenutno tudi sam predsodke.

@ljash ::

... In čez dve leti nas bo še več, ki bomo videli TAKO! ( klik do teme )

Po eni strani pa bo celo boljše, ker bojo vsaj zdravilo za to pol pr Hondi dal vn.... Mogl ga bojo dat.:D

lorenz ::

bmw-f1: A si probal vprasat kakega specialista v tujini , mislim da je v Italiji neki profesor ki full raztura na podrocju oci. Ali pa kaki emaili z opisom problema kakim profesorjem na univerzitetnih klinikah oz. strokovnjakom iz tega podrocja ker je verjetno to malo znan problem in verjetno ni znan nasim zdravnikom. (recimo ..
http://www.augen.de , http://www.allaboutvision.com/condition... ,

Microsoft ::

Hm, v Žalcu je Irman, ki z laserjem "popravlja" vid. Poleg še enega je to edini v Sloveniji. Sm pa tam že bil enkrat (sicer ne na laserski operaciji).


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Highlag ::

Boing že dalj časa uporablja, (no njegovi delavci) head-up displeje pri speljavi električne napeljave. Delavec vidi del načrta, ki je aktualen na mesto, kjer se nahaja. S tem da se prikazovanje spreminja glede na njegovo obračanje glave.

Tako vedno vidi aktualne podatke.

Projekcija z laserjem je za moje pojme pretirana.
Never trust a computer you can't throw out a window

CCfly ::

A polprozorna plastika na očalih ne bi bila dovolj ?

BBB ::

Kot je napisal že Highlag, sorodna stvar že obstaja (no saj imajo tudi piloti vojaških letal nekakšne head-on displaye). Bo pač neka nova možnost uporabe, ni pa to nič revolucionarnega, je le evolucionarno.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

[+/-]Kritika NOVIC (strani: 1 2 3 47 8 9 10 )

Oddelek: Slo-Tech
49145920 (21187) CaqKa
»

Office 2007 ali 2003 (strani: 1 2 )

Oddelek: Programska oprema
527422 (4867) nikec88
»

"Umiranje" analognih fotoaparatov? (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
798849 (6168) Matev
»

Alarm: nam bo vstop v EU prinesel programske patente? (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
5210291 (10291) krho
»

Prve izkušnje s 64-bitno inačico Windowsov XP

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
252268 (2268) Brane2

Več podobnih tem