» »

S "kopiraj/prilepi" do zaupnega poročila

S "kopiraj/prilepi" do zaupnega poročila

Slashdot - Marca letos so ameriški vojaki v Iraku ubili Nicola Caliparija, agenta italijanske tajne službe, ki je iz ujetništva rešil novinarko Giuliano Sgreno, novinarko pa ranili. Sledila je preiskava na podlagi katere je nastalo poročilo. Pravzaprav dve, saj je javno objavljena različica skrajšana za več kot tretjino.

Vendar pa je bila ameriška vojska pri krajšanju javnosti namenjenega poročila nepazljiva. Italijanski novinarji so namreč uspeli "skrito" besedilo iz javnega poročila v PDF formatu prekopirati v MS Word. S preprosto "copy-paste" operacijo so tako uspeli rekonstruirati celotno zaupno poročilo, ki je seveda takoj postalo dostopno na internetu.

33 komentarjev

Apple ::

Ne no...

Low...

Hahahha in Amerikanosi so postali sami svoja žrtev...
LP, Apple

kravjek ::

o hudooo :\
ni pomembno

overlord_tm ::

amerinkanosi niso prav brihtna bitja ... :D .

kaj bi bilo šele, če bi probal malo več poročil s kopirno pasto (copy paste) namazat :P

Vice ::

OK. ZDA so padale svoje mnenje, da ni krivde na njihovi strani... Verjetno v tem "skritem" besedilu ni nekega priznanja, da pa so le krive, ker to bi bilo šele butasto. Se je komu dalo prebrati teh 40 strani, ker v nasprotnem primeru je to čisto brezpredmetno. Ne gre mi pa v glavo, kako je lahko neko besedilo "skrito", ki se ga da z navadno funkcijo copy/paste prenesti???? To zame ni "skrito" besedilo, prej neka dezinformacija pri novici. Bi se dalo videti tisti pdf iz katerega so dobili te "neskrite" podatke?

Nerdor ::

Čaki malo, iz PDF formata v Wordov format!? Helow! A je to sploh možno!? Štekal bi, če bi to napravili v Open Officu ampak v Ms Office? A sploh Ms Office bere/piše pdf dokumente!? Helo! 8-O
... for lifetime!

Primoz ::

stran na www.thememoryhole.org

Iz mnf-iraq.com je bila stvar zelo hitro umaknjena.
There can be no real freedom without the freedom to fail.

Matek ::

Nerdor, copy-paste je možein iz vsakega teksta v Word ;>
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

Dami ::

Ne vem kak lahk govorijo da niso krivi. Res delajo idiota iz sebe. Sam zdej tak vsak ve da majo rednecki načelo "shot first, ask later". Več šans bi mel če bi šla sama do italije z avtom k pa k njim.
Don't worry about me. The bleeding is just the begining of a healing process.

Matek ::

Vice, nene, v wordovih tekstih se hranijo določene spremembe za UNDO, sej je bla že pred časom ena novica o tem.
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

iration ::

Po moje je sporočilo zanalašč ušlo v javnost, ker je zelo razbremenilno za ZDA, saj lahko zdaj vsak vidi črno na belem, da so Ameriški vojaki, ki so imeli postavljeno blokado, ravnali popolnoma v skladu z navodili.
Tudi jaz bi imel kakšno pravico rad v življenju. Npr. pravico do tega, da delam
12 ur na dan in sem za to nagrajen s strani delujočega ekonomskega prostora, ne
pa kaznovan s strani Salmoneličevih gremlinov. - NavadniNimda

Tody ::

in kako je to navodilo ? Shoot first ask later ? :D

Eyghon ::

Bedaki so dal pomoje sam highlight text (ozadje) črne barve. Ko tak tekst enkrat kopiraš iz PDF dokumenta se vsi formati teksta izničijo, torej dobiš golo besedilo brez barv (vključno z highlight), različnih fontov, krepko-ležeče pisave in podobnega.
http://www.ConnCounter.com

iration ::

> in kako je to navodilo ? Shoot first ask later ? :D

Ker si preveč len da bi si prebral ti pastam ključni stavek:
"He (Mr. Carpani, ta drug Italijan) told Sergeant First Class Feliciano that he heard shots from somewhere, and that he panicked and started speeding, trying to get to the airport as quickly as possible." Naravnost proti blokadi.
Tudi jaz bi imel kakšno pravico rad v življenju. Npr. pravico do tega, da delam
12 ur na dan in sem za to nagrajen s strani delujočega ekonomskega prostora, ne
pa kaznovan s strani Salmoneličevih gremlinov. - NavadniNimda

Tody ::

ah kakorkoli, uzadi je preveč politike, pa tud nobeden od nas ni bil tam da bi videl kako je to.

Vice ::

Bedarija, v vsebini pripetega pdf-a lahko že v acrobatu vidiš kaj je pod črnino, copy/paste ni potreben, niti ni nobena jaka skrivnost, če bi že hoteli skrivnost bi tudi naredili zaščito na samem pdf-u, tako pa lahko poljubno spreminja kdor pač hoče kar "orginial".

MadManMato ne hranijo se samo info. za undo, še veliko več "skritega" besedila je druge funkcije (popravki, notes, spremembe....) , ki pa po pretvorbi niso vidne v PDF formatu. Razen, če mi najdeš tisto novico (če obstaja), ki to pravi, jest je nisem.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Vice ()

roli ::

V aprilski številki mojega mikra so 2 strani o tem!
Pa tudi dokumente iz našega ministrstva so obdelali.
http://www.r00li.com

Thomas ::

Italijana je očitno zgrabila panika.

Razvidno iz poročila.

BigWhale ::

Vprasanje samo kaj mora narediti cestna patrulja, ce drvi vozilo proti njej in pri kateri hitrosti se steje vozilo za 'drvece' vozilo. :)

Thomas ::

Here is this from the NY Times. It shows that the most probable explanation for the events was actually the case.

"The report, which had many blacked-out parts, is the American military's first detailed account of the events. It asserts that the Italians ignored repeated warnings from American soldiers as they sped onto a part of the Baghdad airport road where soldiers are on a constant state of high alert because of the extraordinary risk of suicide car bombs and other insurgent attacks.

According to the report, 11 bullets fired by one American soldier hit the Italians' car, killing Mr. Calipari, after the car failed to heed the warnings. The car was traveling about 50 miles per hour - faster than other cars that night - as it approached the checkpoint and did not slow until struck by the bullets, the report said.

The driver "was dealing with multiple distractions including talking on the phone while driving, the conversation in the back seat, trying to listen for threats, driving on a wet road, focusing on tasks to be accomplished, the need to get to the airport, and the excited and tense atmosphere in the car," the report found. He shouted, "They are attacking us" into his phone when the firing began, the report said, adding that it was "highly unlikely" that any shots were fired after the car stopped. The fusillade lasted four seconds, it said.

The soldier who fired the shots complied with the military's rules of engagement, the report concluded. "After operating the spotlight, and perceiving the oncoming vehicle as a threat, he fired to disable it and did not intend to harm anyone," it said.

The report also asserted that the United States military "was totally unaware of the recovery and transport of Ms. Sgrena" until after the shooting. It said the troops stationed at the checkpoint were on their first full day on shift there and "lacked experience in issuing operational orders and in battle tracking security forces" at checkpoints.

The report also found that a senior commander in the American-led alliance who was at a military base near the site of the shooting, identified only as a major general, was aware something was under way involving the journalist. Just 20 minutes before the shooting, the commander confirmed to his aide, an unidentified captain, that an operation was under way. But the general said, "It is best if no one knows."

While finding that the soldiers were not culpable, the report recommended taking steps to better inform Iraqis and other drivers about how to approach checkpoints, echoing calls made by critics since the incident. The report also recommended that the military use more signs and enhanced lighting to warn drivers that they are approaching a checkpoint."

necromncr ::

Že vidim nov hit:

Copy-paste crackerji

:D

B-D_ ::

Jah te inteligentne tajnice, ki jim fajle premetavajo, pač poznajo tako logiko:

Kaj moram narediti, da bo na laserskem printerju sprintan fajl primeren za novinarje in da se bo seveda še vedno videlo kakšni "carji" smo ker smo toliko cenzurirali? Hmm, brisati texta ne smem... O poglej poglej, highliterju lahko dam črno barvo! No pa poštrihajmo... evo zdej "ziher" noben ne bo mogel sprintat cenzuriranega teksta.

Dobro, da jim ni kak od tistih 33267 trenutno aktivnih spyware programčkov na compu kake zaupne informacije forwardal kam... :P

poweroff ::

rolihandrej: V aprilski številki mojega mikra so 2 strani o tem!
Pa tudi dokumente iz našega ministrstva so obdelali.

In kaj so ugotovili? MM namreč nimam, me pa zanima kaj več o tem.

Vsekakor dobra fora, na kaj vse je treba biti pozoren.
sudo poweroff

ToniT ::

V MM so ugotovil, da je v objavljenih dokumentih na internetnih straneh naše vlade oz. na *.gov.si en kup meta podatkov oz. celo cele zgodovine popravkov v Wordovih fajlih. Večina takih dokumentov je bila (je?) iz Ministrstva za notranje zadeve....
Tukaj gre predvsem za Wordove datoteke....

Vice ::

To, da so to wordove datoteke ali katerekoli druge v izvornem formatu, ki imajo "skrito" besedilo v smislu razne zgodovine popravljanja, sprememb in bla bla, ki postane vidna, če se vklopi določene funkcije, je jasno, tukaj ni nobene nove amerike odkrite, da pa to "skrito" besedilo ostane tudi pri pretvorbi iz worda v pdf je pa bedarija, tega ni.

BigWhale ::

No jaz nisem gledal kako zgleda ta PDF in kako zgleda ta word.

Sem pa iz kontexta novice sklepal tole:

Nardis PDF, potem ga cenzuriras, tako da v PDFju neke crne fleke nalimas cez text. Vse lepo in prav.

Potem pa odpres word in odpres tisti pdf v readerju. Nardis v readerju select all/copy.

In paste v word.

word tistih crnih kvadratov ne zna pokazat in jih pac ne. PDF reader je pa tako butasto narejen, da namesto tistih crnih kvadratov (ali pa poleg njih) selektira tudi tisti text, ki je pod kvadrati.

Tako dobis cel text.

To je lahko feature pdfja ali pa bug, kakor se vzame. :) Ce to res tako deluje :)

Vice ::

To je lahko feature pdfja ali pa bug, kakor se vzame. :) Ce to res tako deluje :)

To ni ne feature in ne bug. Pri pretvorbi v pdf ti mora acrobat narediti prav takšen izgled oblikovanega besedila, kot je v izvorni datoteki, saj v nasprotnem primeru nebi nihče uporabljal pdf formata in bi bil čisto neuporaben. Ta črnina je samo podlaga besedila, ki je v isti barvi kot besedilo, in prav tako se to da delati tudi kar v samem pdf-u. Če hočeš nekaj skriti enostavno izbrišeš, tukaj očitno ni bilo te potrebe ali pa so delo prepustili kakšnemu študentu mlekarske šole, ker ata nam časa še za to. Tukaj se gre samo za veselje nekih novinarjev, ki mislijo kaj so odkrili, v bistvu pa so "izumili" osnovno funkcijo, ki je opisana v vsakem priročniku za telebane.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Vice ()

BigWhale ::

Ce jaz prav razumem ni blo nobene pretvorbe v PDF. Vse kar je bilo to, je bilo, da je en odprl pdf in naredil select all, copy in pastal v word. Tle ni pretvorbe, tle je copy/paste v word.

Thrax ::

iz pdf formata se da spremenit v wordow čw maš acrobat reader 7.0 pro

dj cotto ::

Moj Mikro, april 2005, str. 21

Pri izdelavi datoteke PDF iz datoteke vrste .doc, lahko pride do prenosa nekaterih metapodatkov. Natančneje, možno je, da se v PDF prenesejo tudi vse naše spremembe (funkcija !Sledi spremembam"), ki smo jih naredili v dokumentu. To se lahko zgodi, ko Wordov dokument pripnemo v dokument PDF v njegovem naravnem formatu... ...Enako se lahko zgodi tudi, če imamo med pretvarjanjem iz enega formata v drugega vključeno funkcijo spreminjanja in so vse spremembe tudi fizično vidne na zaslonu... ...Vse to se zgodi zato, ker v PDF ne prenašamo le besedila, temveč tudi njegovo obliko.

roli ::

Matthai: Lahko ti poskeniram ( ZS me ).
Ker je preveč vsega.
http://www.r00li.com

Vice ::

To se lahko zgodi, ko Wordov dokument pripnemo v dokument PDF v njegovem naravnem formatu... ... To je logično in Acrobat te VSAKIČ opozori na to ker je to izi način, da fašeš virus.

Enako se lahko zgodi tudi, če imamo med pretvarjanjem iz enega formata v drugega vključeno funkcijo spreminjanja in so vse spremembe tudi fizično vidne na zaslonu Ja kar je vidno v "print" opciji drugače pa ne. To je že od 4 verzije naprej (za starejše nisem ziher) oz yx let stara funkcija.

poweroff ::

andrej: ne, saj se bompotrudil do kakšne knjižnice. Itak sem pa v frki s časom...

Sicer je pa point v tem, da očtno morajo biti vojaški ali korporacijski PR-ovci bolj informacijsko-varnostno izobraženi.
sudo poweroff

Matev ::

en je dal prej link do pdf-a
jaz sem ga odprl
pritisnil ctrl+a (select all) in ctrl+c (copy)

odprl word
in ctrl+v (paste) pa sem imel tekst brez črnih kvadratkov

jaka zaščita...
patetično


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Sedmerica obsojena, ker niso napovedali potresa (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
7316291 (12837) Vajenc
»

Obnavljanje zabrisanih slik

Oddelek: Novice / Zasebnost
163208 (2204) Matev
»

Drobničevi kung-fu prijemi (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
1277313 (5026) drejc
»

Nepismeni, ki tudi štejejo bolj slabo.

Oddelek: Loža
281702 (1123) Thomas

Več podobnih tem