» »

[+/-]Kritika NOVIC

[+/-]Kritika NOVIC

««
9 / 10
»»

MihaFirst ::

Zanima me, zakaj ste zavrnili moji zadnji dve novici? Povsem razumem, le rad bi vedel, česa naj se izognem pri nadaljnjem pisanju :)

dejanslo ::

Zdravo!

Raziskovalci odkrili gen, ki prepreči širjenje HIV-a (02.03.2008 17:42)

Pozdravljam avtorja, da je napisal novico, ki ni računalniško usmerjena, ampak pri milem bogu, prosim, dajte vejice popravit, ker to je že na meji berljivega!
There`s More Than One Way To Do It

imagodei ::

Zadnja novica o 24" monitorjih...

"Kakšna je to novost,..."

Kaj je to? Dobeseden prevod zveze "Kakva je to novost," ali kaj? :\

Dajmo malo lektorirat te novice, zaboga. Pogovori v loži so nekaj drugega, kot pa objava novice!
- Hoc est qui sumus -

MrStein ::

"Prihaja Dell Latitude XT2 Tablet PC"

----> naphan
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

lukanium ::

SSKJ ... (med drugim)
napolniti, natlačiti: naphati kozolec s snopi / pleteno ograjo, naphajo s prstjo

Priznam, da ni najbolj primerna beseda, je prav tako tudi malce arhaična, a mi njeno uporabo dovoljuje ustvarjalna svoboda ;).
When a person can no longer laugh at himself,
it is time for others to laugh at him. [Thomas Szasz]

Bellzmet ::

"Uporaba mobilnih telefonov na letalu (10:50)"

Dejte prosim popravit "Kazablanko" v Casablanco. Sej nimamo "piši kao govoriš"...

imagodei ::

Vem, da novice (so)ustvarjamo člani slo-techa, ampak vseeno moram tole pokomentirat...

Objavljajo se novice ala "Spletni kriminalci niso le nedolžni najstniki" (no shit), pa "Hans Reiser spoznan za krivega umora svoje žene"...

OK, povejte, da uredniška politika dovoljuje objave tipa "O.J. Simpson strikes again", pa "V Sloveniji na pohodu nov serijski morilec". Zakaj potem ne npr. še "Od danes veljajo višje kazni v prometu"? Ne ustavimo se tukaj, brez problema lahko začnemo objavljat še "Fredi Miler izdal novo ploščo".

OK, mal pretiravam, čeprav so tole res zelo rumene novice. Tisti, ki potrjujete novice, bi zares lahko malo ustavli konje. Pomanjkanje dobrih novic še ne pomeni, da morate postat kanarčki.

Zares me je pa zmotilo predvsem to, da objavite novico tipa "Hans Reiser spoznan za krivega umora svoje žene", pokojna Vrtnyka si pa ne zasluži omembe, razen v eni obskurni temi.
- Hoc est qui sumus -

poweroff ::

Glede teh dveh novic morda kratko pojasnilo. Obe sta sicer res nekoliko "rumeni", vendar prva novica govori o tem kako nekateri dobro služijo s spletnim kriminalom. Se strinjam, da bi bilo problematično, če bi imeli veliko takih novic, vendar tu pa tam kakšna pa ne škodi, posebej še, ker je tech-related.

Glede Hansa Reiserja je pa tako, da je bil Reiser eden precej razvpitih odprtokodnih razvijalcev, in da so zaradi te zadeve nekateri pomembni odprtokodni projekti (predvsem razvoj datotečnega sistema) zamrli. Zato se meni osebno zdi smiselno o tem napisati novico, saj to pomeni, da smo vsi tisti, ki uporabljajo(mo) Reiser FS sedaj "na suhem".

Kar pa se tiče zadnjega stavka - upoštevali smo izrecne želje njenih bližnjih. Za nekatere stvari je prav, da ostanejo zasebne.
sudo poweroff

Galaxy ::

Da pa še jaz pripomnim. Novice so meni všeč, strokovne ali ne..

AMPAK JIH JE PREMALO!!

Od tako velikega portala bi pričakoval vsaj 3+ novice dnevno, ne pa 1 na vsakih nekaj dni, pa še ta je nezanimiva.

Bi prosil, če bi se kaj premaknilo tukaj.

OmegaBlue ::

Lahko prispevaš svoje, izvoli in klikni "pošlji novico" zgoraj levo.
Never attribute to malice that which can be adequately explained by stupidity.

Bellzmet ::

Heheh standard odgovor. Sej Delo tudi berem pa mi na misel ne pride, da bi kakšen članek napisal ali prepisal.

To je v prvi vrsti stvar upravljalcev strani, seveda pa če bralci predlagajo nekaj dobrega je pohvalno in dobrodošlo, da se to tudi objavi.

Drugače pa bi nujno morali novice bolje organizirati in prenehati z izjavami kot so "pa ti kej pošlji". Halo!?:\

Sicer se mi pa zdi, da bo Omega sedaj napisal nekaj v stilu: "Če ti tukaj kaj ne paše, pa naredi svoj slo-tech!"

no lp vseeno

imagodei ::

Ni res, da je to v prvi vrsti stvar upravljalcev strani. Saj nimajo samo moderatorji gumba pošlji novico. Imamo ga vsi.

Stvar upravljalcev strani bi bila, če bi ti npr. poslal 10 novic, pa bi ti objavili samo eno.
- Hoc est qui sumus -

OmegaBlue ::

Jah to ravno ne, do sedaj so vsi "naredi svoj sloteh" klaverno propadli.

Novice so čisto povsem prispevane s strani uporabnikov je sicer nekaj pisunov, ki (naj bi) bolj redno pišejo novice. Nihče izmed njih pa ni plačan za svoje novice in če jim osebno življenje vzame ves čas... well jebiga pač ni novic.

Če nimate želje/volje/sposobnosti napisati svojo novico lahko veliko bolj pomagate s tem da pošljete samo povezavo na kakšno zanimivo zadevo, kot da pizdite tukaj.

Saj smo šli čez isto stvar že n*krat.
Never attribute to malice that which can be adequately explained by stupidity.

Bellzmet ::

Ne sej...res vse pohvale tistim, ki pišejo novice.

Mislil sem samo izpostaviti, da je na strani tistih, ki "upravljajo" slo-tech, da poizkusijo malo popestriti novice in da mi odgovor v smislu "napiši si jo sam" ni ravno všeč oz. se mi zdi, kakor da te nekdo zaje****.

Pač meni je slo-tech kul, najraje berem forum, ampak res nimam nobenih ambicij, da bi napisal kakšno novico. Tako kot sem prej napisal, berem cajtung, pisal ga pa ne bom, lahko pa podam kritiko, kaj bi se meni zdelo boljše. Pa s tem res ne mislim, da so pa vse novice slabe in na isto temo (npr. big brother). Res ne.

Pa O.K....dost o tem.

lp

VolkD ::

Bellzmet, pa saj ti jezik teče in je speven, po moje ti res nebi bilo težko nekaj pripisati. Vsaj osnutek, če že ne vsega. Kritčen si tudi dovolj, tako, da kvaliteta prav gotovo nebi trpela. Res je škoda, da bi talent šel v nič. to je namreč potrebno razvijati - saj veš, nikoli se ne ve kaj ti v življenju pride prav.
Preden zaspiš zapri oči. Preden zapreš oči, ustavi avto.

HyperKiller ::

Meni se filmčki vloženi v novice ne dopadejo, še posebej če nezadovoljivo (za bolj tehnično usmerjen narod) opisujejo objekt filma, pa vam?
Pri Microsoftu uspešno izrezujejo varnostne luknje.

Galaxy ::

Samo ena pripomba glede novic ne. Meni se zdi popolnoma nepotrebno dodajati linke do "starejših" novic, če se navezujejo ali pa ne na to stvar.

Druga stvar je, da traja mnogo predolgo, da se novica objavi. Nekdo bi moral biti gor ves čas, da se lahko novica čim hitreje potrdi. Ker na slo-tech-u sem zelo malo zvedel, vse ostalo berem na techpowerup! Sicer sam kdaj pa kdaj prevedem kakšno zanimivo novico, vendar mi gre res na živce, da traja 2 dni da je vse vkup naret. Kako tipično za Slovenijo in Slovence. Povejte, če ni tako....

Primoz ::

Galaxy ... odvisno od tega kaj spišeš. Če je stvar vsebinsko pravilna in vsebuje povezave na vir, potem je objavljena zelo hitro. Če je z zadevo kaj vsebinsko narobe, potem pač traja. Ampak ne 2 dni.
There can be no real freedom without the freedom to fail.

Galaxy ::

Ja nevem no. Če jaz npr spišem novico, in dam vir, od kod sem jo vzel, si lahko vsak sam dalje prebere (no, dam tudi tebi prav). Sicer pa obstaja tudi zato arhiva.

In sem našel komentar glede tega.. od cebelar123

SLOTECH kaj se dogaja z vami? Vcasih ste bili med vodilnimi na podrocju novic, sedaj pa smo lahko srecni ce kaj pricurlja al pa ce ze je to stara vest. Skoda res skoda!

PaX_MaN ::

"Včasih" je šla tudi tehnologija, vsaj računalniška, precej bolj počasi. Internet je bil "včasih" še v povojih, novice so kapljale po pipeti. Sedaj imaš, če vpišeš v gugl neko novotarijo, vsaj sto slovenskih strani, na katerih je v bistvu c&p iz večje mednarodne novičarske strani (prevedeno za en kurac, I might add), zato lahko precej hitro ugledaš, kako zastarela je novica, medtem ko "včasih" niti vedel nisi, kje pogledati.
Z razvojem pa sploh. Milijon novic, vsaka spisana spod rok pol-pismenega, pogosto tudi ne-pismenega, mozoljavega gika.
Jaz bi recimo bil vesel, če bi v obstoječo temo "Predlogi novic" pisali recimo res kratke novičke - kot je na /. - povzetek in povezavo.

Galaxy ::

Pa dodaj tudi sam nekaj?

Good Guy ::

am tele zadne novice majo zlo čuden izgled..

slika pa zravn neki teksta, pa spodi tekst. tko da je na konc vse pomešan..
http://goo.gl/7ItKpU
Naj računalnik dela za vas^^

Ziga Dolhar ::

https://dolhar.si/

SmeskoSnezak ::

Meni pa vedno bolj naježijo lase ti populistični naslovi, kot da bi bral 24ur... Novi iphone killer, beta premagala ms strežnike, itd. Kaj res morte take naslove pisat? In potem še včasih iste finte v povedih v novicah.

Saj vem, da je kurzivni tekst od pisatelja, ampak takšni
Upajmo, da je operacijski sistem bolj zanesljiv kot njihovi strežniki.

samo še bolj podžgejo ljudi na flamewar. A niste proti takim debatam? No, predlagam, da ne dajete potuhe uporabnikom s takšnimi sestavki.

Dajte dvignit mal nivo novic, no. tristo kosmatih!
@ Pusti soncu v srce... @

roli ::

Ja tista novica o iPhone killerju morda ima malo tak naslov - na začetku sem hotel napisati samo Palm predstavil Pre ampak sem se odločil za iphone killer iz preprostega razloga - če lahko eno noiko, ki nima nobeno možnost, da iphoneu spelje 1% trga imenujemo iphone killer lahko tudi nekaj kar ima vsaj malo možnosti.
http://www.r00li.com

sword ::

To ne spremeni dejstva, da je to populistični naslov. Če omenš to kot iphone killer v besedilu, ajd ok, za visok nivo, ki ga pričakujemo na slo-techu, pa to ne gre ...

Drugače pa komentar na Huševo novico o kitajski blokadi Wikinews:

Glede na to, da pišeš novice in ne lastnega mnenja, menim, da bi lahko zadržal svoje subjektivne poglede na samo zadevo zase ter v novico povedal naravnost in nepristransko (kljub temu, da se ti zdi ta poteza popolnoma grozna), različna mnenja pa prepustil komentarjem.

Matheeew ::

Da ne bo samo kritik...

Pohvale slo-techu oz. piscem novic, ki jih je zadnje čase res veliko.

Seveda sword in podobni vseeno raje kritizirajo novice namesto, da bi mogoče sami kakšno napisali...seveda na ustrezno visokem nivoju, ki jih zahtevajo od drugih.

sword ::

Osebno sem zelo vesel večjega števila novic v zadnjem mesecu. Pa to pomeni, da naj se kvaliteta spusti na 24ur.com? Na slo-techu nikoli ni bilo ogromno novic, vsaj kolikor časa sem jaz tukaj, vedno pa, ko je bila kakšna nova, sem lahko pričakoval, da bo na nivoju, podatki preverjeni in seveda objetkivno napisana.

Tega pri kakšni izmed zadnjih novic nisem opazil. Seveda jih je večina še vedno odličnih in gre piscem vsa pohvala. Tiste, ki pa niso "na nivoju, podatki preverjeni in seveda objetkivno napisane" si pa privzamem pravico, da podam svojo kritiko le te.

sword ::

Da ne bom samo negativno kritiziral. Današnja novica o metanu na Marsu je zelo dobro napisana in si zasluž pohvalo :).

CaqKa ::

novica o novem zakonu , tisto glede komunikacij:

Med stvarmi, ki jih pogrešam pa je razjasnitev povezave med pojmoma "operater" in "storitev". Po trenutnem zapisu so "operaterji" vsi, ki preko medmrežja nudijo kakršne koli storitve.

kaj lahko novico na še bolj subjektiven nivo napišete? mediji bi naj objektivno poročali. to namreč ni kolumna ampak so novice.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: CaqKa ()

Gandalfar ::

mediji bi naj objektivno poročali


zakaj?

CaqKa ::

zato da se gledalcu/bralcu pusti da sam razmisli ali je neka stvar dobra ali slaba.

pri tem itak imajo že dovolj maneverskega prostora za "neobjektivno poročanje" s tem da sami izbirajo katere podatke objavit in katere ne.

in glede na to da zmed vzpodbuja pluralnost, s tem tudi vzopdbuja čimboljšo objektivnost.

Kaj in kdaj bo prinesel Gdrive

zadnji odstavek je za komentarje ne pa za v novico.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: CaqKa ()

SmeskoSnezak ::

Oh ja, buhu Wikipedia, kajne, da se more Britanice pazit? Sem že rekel, da ne dajajte, prosim, takih rumenih naslovov.

Zgodovina sprememb…

imagodei ::

Indijski prenosnik za 10 dolarjev, ki to ni:

Indijski mediji in vsi, ki so sklicevali nanje, so nekoliko zapretiravali.

Zakaj neologizmi? Pretiravali ni dovolj slovenska beseda? Ni dovolj senzacionalistična?
- Hoc est qui sumus -

CaqKa ::

Ameriška vojska prehaja na Visto
Življensko pomembne izboljšave torej.
Nehi že s svojim bullshitom. Res mi gre že na ku*ac to vaše kvazi nepristransko podajanje novic.


Čakaj, govorimo o ameriški vojski, ki je kot razlog menajve sistema navedla lepše ikone in grafično uro. Kdo se tukaj iz koga dela norca??

sej nima veze kdo se dela iz koga norca. novinar mora objektivno napisat fakte, interpretacijo pa se prepusti bralcu.
če pa bi nujno rad izrazil še svoj pogled na temo, pa imaš komentarje, imaš forum, v tiskanih medijih pa kolumne.
to pa zaradi tega, da se loči objektivno poročanje od pogleda posameznika na situacijo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: CaqKa ()

kuglvinkl ::

interpretacijo pa se prepusti bralcu.

To seveda sploh ni res. Samo neki fakti so popolnoma brez dodane vrednosti. Čem rečt, da ni omejitve, da se ne bi smelo dodati svojega komentarja.
Your focus determines your reallity

Ziga Dolhar ::

Novice na Slotechu ze tradicionalno vsebujejo kancek piščevega pogleda na zadevo, po moznosti celo dobro mero pikrosti.

Taksni vlozki so po navadi prihranjeni za zadnji odstavek, ki se praviloma zapise v kurzivi. Avtorju gre ocitat kvecjemu to, da je pozabil na kurzivo.

Od povprecnega bralca Slotecha, ki je kriticen, informiran in razgledan, se pricakuje, da tudi sicer zmore sam razbrati, kdaj gre za 'nepristranske' fakte in kdaj za razodetje pisca. Novica sama niti ne poskusa pretendirati, da gre pri zadevnem stavku za sveto in edino objektivno resnico.

Razumljivo pa je, da - zal - kak bralec tega res ne zmore.
https://dolhar.si/

Bellzmet ::

Ne to ni res. Dejstva so zame dodana vrednost in na osnovi njih si izoblikujem mnenje. Seveda, če me zanima še kakšno drugo mnenje/pogled na stvar grem brat forum, kolumne, bloge - kot je napisal CaqKa.

Mnenje nekoga, ki novico podaja ali nekega novinarja s FDV-ja me pa nikakor ne zanima.

lp

kuglvinkl ::

Ga pa ne upoštevaj. Praksa S-T v novicah se glede tega ne bo spremenila.
Your focus determines your reallity

SmeskoSnezak ::

Očitno se praksa je spremenila.
Kam je izginil kurzivni tekst?

Novice bodo vedno slabše, če mislite že spet namesto kurzivnega avtorjevega mnenja, vnest to nazaj v novico!
@ Pusti soncu v srce... @

CaqKa ::

http://www.razsodisce.org/razsodisce/ko...

točka enajst, da boste prej našli...

in to je zapisano ravno zaradi tega, da se osebno mnenje posameznika loči od novice in da se bralcu ne vsiljuje mnenje nekoga drugega. in se s tem interpretacijo ali je nekaj dobro ali pa slabo prepusti bralcu.

SmeskoSnezak ::

CaqKa, v bistvu se itak tega kodeksa očitno novinarji ne držijo, kaj šele spoštujejo. Jaz zarad tega sovražim novice na 24kur, pa še kje.
@ Pusti soncu v srce... @

poweroff ::

Morda je tukaj na mestu vprašanje ali na Slo-Techu pišejo novinarji ali ne, oz. ali so pisci novic novinarji ali ne.
sudo poweroff

SmeskoSnezak ::

Če niso, bi morali biti toliko bolj spoštljivi do objektivnega načina pisanja novic že iz moralnega vidika in spoštovanja največjih (novinarskih) vrednot! :P
@ Pusti soncu v srce... @

poweroff ::

Moje mnenje je da klasični novinarji po strokovnosti povprečnega pisca ST novic ne sežejo do kolen.

Lahko pa se tudi nehamo sprenevedati in jasno povemo, da prispevki piscev vsebujejo tudi njihova subjektivna mnenja in prepričanja in da s tem ni nič narobe.
sudo poweroff

kuglvinkl ::

Se strinjam glede strokovnosti. V službi dobivam na mizo novinarksa vprašanja, ki mi jih prinese naša PR služba. Človek včasih ne more verjet.

Je pa tut res, da imamo deficitarne poklice in je morda tam priložnost.
Your focus determines your reallity

SmeskoSnezak ::

To pomeni kaj? Da ne bo več avtorjevega mnenja v kurzivi?
@ Pusti soncu v srce... @

poweroff ::

Ne, jaz predlagam, da se jasno pove, da je vsaka novica odraz avtorjevih prepričanj. Če recimo jaz napišem neko novico o Linuxu je že sama izbira teme odraz mojih prepričanj.

Seveda je treba držati nek nivo in ne namerno zavajati, ampak popolnega objektivnega novinarstva ni.

Saj poznate tisto finto, ko novinar v Sovjetski zvezi napiše članek o tem, kako ima Stalin rad živali. Vsi podatki v članku so absolutno točni. Ampak "skrita" poanta članka je, da je Stalin ljubitelj živali (kar je objektivno res) in da torej "še muhi ne bi storil nič žalega". Se pravi se o diktatorju skuša ustvariti lažen vtis o njegovi splošni dobroti...
sudo poweroff

MrStein ::

Mogoče pa gre za prehod ST v rumene vode ?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

kuglvinkl ::

Ja pa ja de. Sej nismo kurčev Register.

Avtorjeva mnenja ostanejo v kurzivi.
Your focus determines your reallity
««
9 / 10
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prikrivanje politične opredelitve strokovnjakov (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
584861 (3631) Maria

Več podobnih tem