»

Kriptonovci v zameno za posnetek očesa

Financial Times - Na sceno je stopil (plačljiv vir; alternativa) eden bolj samosvojih projektov s področja kriptovalut: pri Worldcoinu nameravajo z idejo neke sorte kripto univerzalnega temeljnega dohodka vsakemu Zemljanu dodeliti nekaj svojih kovancev - v zameno za posnetek očesne mrežnice.

Kriptovalute se kljub stalnim očitkom glede piramidnosti in energetske požrešnosti vse bolj vkopavajo v finančnem svetu in s tem raste tudi izbor načinov, na katere svojim privržencem dodeljujejo sredstva. Brez dvoma med bolj bizarne sodi tisti, da nam v zameno za kriptožetone srebrna krogla z imenom The Orb skenira vzorec šarenice. To je mehanizem projekta Worldcoin, ki skuša na ta način doseči enolično identifikacijo uporabnikov, da bi sleherni pridobil samo eno njihovo kriptodenarnico. Ideja gre namreč v smeri, da bi vsakemu človeku dodelili majhen znesek istoimenske kriptovalute, kar naj bi bila osnova za povezavo kriptofinančnih sistemov z univerzalnimi temeljnimi dohodki (UTD), ki so po mnenju snovalcev...

18 komentarjev

Prvo bionično oko s krogelno mrežnico

vir: Nature
Nature - Raziskovalci iz Hong Konga so napravili grob prototip umetnega očesa, ki ima prvič tudi sferično oblikovano retino z občutljivostjo, primerljivo človeški. Morebitna praktična raba je še daleč, toda iznajdba je zanimiva z vidika prikaza tehnološke zahtevnosti, oziroma ovir, ki jih bo še treba preseči, preden bomo dejansko dobili prava bionična očesa.

Glede na to, da senzorji v telefonih že dosegajo stomegapikselne ločljivosti, bi laično menili, da so na področju očesne protetike svetlobna tipala še najmanjši problem in da se strokovnjaki ta hip najbolj ukvarjajo z izzivom pošiljanja signalov v možgane. Pa ni povsem tako. CCD senzorje znamo dobro izdelovati v ploski obliki, ne pa tudi krogelni - ko plast takšnih tipal ukrivijo, izgubi enakomerno porazdeljenost in s tem visoko nativno ločljivost. Dokler smo zadovoljni z zunanjim zajemom slike, ki je vgrajen na primer v očala, to ni večji problem, toda če želimo vsadke v celoti spraviti v očesno zrklo, pristop ne zadošča več. Na...

5 komentarjev

Pametne kontaktne leče niso več daleč

IEEE Spectrum - Kalifornijsko podjetje Mojo Vision je presenetilo s funkcionalnim AR prikazovalnikom, vgrajenim v očesno kontaktno lečo. Komercialni produkti bi lahko bili nared že čez nekaj let.

Za rabo obogatene resničnosti je treba poseči po naočnikih ali telefonu, medtem ko napovedi o prikazovalnikih, vgrajenih v očesne leče, še stopajo v polje znanstvene fantastike. Zato je podvig mladega kalifornijskega podjetja Mojo Vision, ki je na preteklem CESu za zaprtimi vrati na skrivaj demonstriralo prav takšno napravo, potencialno eden prelomnejših v tem desetletju. Njihova kontaktna leča Mojo Lens vsebuje monokromatski zaslonček s 70.000 piksli, ki prečno meri manj kot milimeter, kar pomeni gostoto 14.000 pikslov na palec! Gre za tehnologijo microLED, ki jo uporablja med drugimi Samsungov brezrobi modularni televizor. Prikazovalnik je postavljen tako, da projicira sliko neposredno na rumeno pego, zato lahko deluje z nizko svetlobno jakostjo. Napajanje je trenutno še brezžično, skozi baterijo,...

17 komentarjev

Obstoječe Blu-ray enote podpirajo medije do 50 GB

9. plast levo (~50% prosojnost), prva plast desno (90+% prosojnost)

vir: engadget
X-Bit Labs - Po besedah Blu-ray Disc Association obstoječe naprave ne bodo podpirale 100, 200 oz. 320 GB medijev, čeprav naj bi jim vgrajeni laserji (v teoriji) to omogočali. Predstavnik asociacije, Andy Parsons, je povedal, da je do podobnih težav prišlo tudi z DVD+R mediji, ki jih ne znajo brati nekateri pogoni, ter 240 minutnimi, long play VHS kasetami, ki prav tako niso bile podprte na vseh video predvajalnikih.

Mnogi proizvajalci svoje naprave izdelajo glede na uradne standarde, ki se jih držijo tudi založniki filmov. Ta standard je v primeru Blu-raya 25 oz. pri dvoplastnem ploščku 50 GB. Andy Parsons je povedal tudi, da meni, da bo 25 oz. 50 GB za filme zadostovalo še za lep čas, čeprav imajo tudi večji mediji potencialne tržne niše. Težava z...

26 komentarjev

S "kopiraj/prilepi" do zaupnega poročila

Slashdot - Marca letos so ameriški vojaki v Iraku ubili Nicola Caliparija, agenta italijanske tajne službe, ki je iz ujetništva rešil novinarko Giuliano Sgreno, novinarko pa ranili. Sledila je preiskava na podlagi katere je nastalo poročilo. Pravzaprav dve, saj je javno objavljena različica skrajšana za več kot tretjino.

Vendar pa je bila ameriška vojska pri krajšanju javnosti namenjenega poročila nepazljiva. Italijanski novinarji so namreč uspeli "skrito" besedilo iz javnega poročila v PDF formatu prekopirati v MS Word. S preprosto "copy-paste" operacijo so tako uspeli rekonstruirati celotno zaupno poročilo, ki je seveda takoj postalo dostopno na internetu.

33 komentarjev

Posnemite CDje na obeh straneh

Slashdot - Gotovo ste se že spraševali, kako bi čim lepše označili vsebino na CDju ali DVDju. Sicer so za to obstajale posebne nalepke, toda vseeno je bila stvar precej nepraktična.

V odgovor temu so fantje pri Hewlett-Packardu pogruntali način, kako "natisniti" zgornji del CDja ali DVDja kar s pomočjo istega laserja v CD/DVD snemalniku v kombinaciji s posebnimi mediji, ki imajo na zgornjem delu prevleko, ki spremeni barvo v stiku z laserjem. Postopek je zelo preprost, saj se CD/DVD snemalnik predstavi računalniku kot katerikoli drugi tiskalnik, kar pomeni da kar odprete programsko opremo za ta namen in kliknete "Natisni".
Ima pa t.i. "LightScribe" tehnologija zaenkrat še nekaj težavic. Že prva, ki se posveti je ta, da rabite snemalnik, ki podpira to tehnologijo, in s posebno prevleko prevlečene...

15 komentarjev

Z laserjem do nove perspektive

Slashdot - Dandanes je "največji dodatek", ki ga lahko uporabljate z očmi, kakšna (barvna) leča ali očala. A prav kmalu bomo lahko na svet gledali v popolnoma novi perspektivi, saj bo laser, ki bo svetil direktno v oko, poskrbel, da se nam bodo pred očmi prikazovali vsi potrebni in nepotrebni podatki. Prednosti te tehnologije so očitne predvsem v industriji, kjer jo že uporabljajo v Hondinih tovarnah. Slednji so tudi izračunali, da tehniki, ki so jim bile vse informacije dostopne takoj (pred očesom), prihranijo 40% časa pri pregledovanje različnih priročnikov in posledično na mesec Honda privarčujejo 2000 dolarjev na tehnika. Prvi poskusni primerki so že bili poslani tudi ameriškim vojakom v Irak.

Kaj pa domači uporabniki? Verjetno ne boste kar skočili v trgovino in nabavili novega (modnega?) dodatka, saj nosi cenovno nalepko 4000 USD. Vsekakor pa je tehnologija zanimiva tudi za širši krog uporabnikov in bo s pocenitvijo verjetno vgrajena v različne prenosne naprave.

Kako tehnologija...

9 komentarjev

Prehlad proti raku?

Slashdot - Danes zjutraj so na Slashdotu poročali o tem, kako so na univerzi v St. Luisu v ZDA uspešno patentirali boj proti raku z virusom prehlada - ja, tistega od katerega nam teče iz nosu. Sicer malce spremenjeni (hehe, modificirani -- alien-w) virus poskrbi za to, da uniči vse rakaste celice, medtem ko zdrave celice pusti pri miru. Izjava za javnost je tukajle. Seveda za vsem skupaj stoji podjetje, ki je patentiralo zadevo. Še ena izjava.

In že vidim naslove B produkcijskih znanstveno-fantastičnih filmov o pobeglih 'dobrih' virusih ...

11 komentarjev

Sony proti piratom z vsemi sredstvi

SiOL -

Filmi, ki jih bo ponujal Sony, naj bi bili odslej pripravljeni v vrhunski kvaliteti; uporabnik jih bo lahko prek interneta prenesel v svoj računalnik, si jih ogledal (ali pa tudi ne), v točno določenem času pa se bo zapis s filmom uničil. Tehnologija, ki jo je razvil japonski Japan Wave, naj bi zapisala filmsko datoteko v več map hkrati, s čimer bo onemogočeno predvajanje s klasičnimi video predvajalniki. Posebna programska oprema naj bi ob predvajanju sproti združevala vse potrebne dele datoteke v uporabno celoto. Kdor bi se, denimo, sam poskušal igrati sestavljanko, bi sprožil takojšnje samouničenje filmskega zapisa. Nad novo tehnologijo so že navdušeni pri Walt Disneyu, kjer bodo novost tudi preizkusili na ameriškem tržišču.

Tudi pri DVD-jih in kemijskih reakcijah so našli svojevrstno rešitev. DVD-ji bodo ob nakupu hermetično zaprti in preplasteni s posebnimi kemikalijami. Po odprtju embalaže bo v 48 urah dotična kemikalija potemnila DVD ploščo in tako laserju v DVD enoti...

31 komentarjev

DVD-je bomo zapisovali še hitreje

InfoWorld -

Po poročanju Infoworld so pri Mitsubishiju razvili nov, še močnejši polprevodniški laser, ki naj bi omogočil zapisovanje DVD ploščkov pri 16x hitrosti. Navadnim smrtnikom bo dostopen predvidoma leta 2004. Poglejmo tehnikalije.

Laser bo deloval z močjo 200 miliwattov, kar je dvakrat močneje kot sedanji DVD zapisovalniki (4x), pravi tokyska tovarna. Vsako povečanje moči pa, jasno, zahteva tudi kvalitetnejše medije. Če se ozremo v preteklost; prvi DVD laserji so delovali s 50 mW, nato 70, 140 vse do 200 mW v letu 2004.

Še podatek za vse, ki niste najbolj vešči klasificiranje DVD pogonov glede na hitrost; DVD-zapisovalnik 16x hitrosti piše s konstanto hitrostjo 176 Mbps, kar pomeni, da zapiše poln (4.7 GB) medij v slabih štirih minutah. Mljask!

3 komentarji

Humvee z laserjem

New Scientist - Ne, naslov novice ni hec. Na Humveeja so ameriški znanstveniki namestili močan laser, njegova naloga pa bo uničevanje min na bojnem polju. Testirati naj bi ga začeli kmalu, malo daljši tekst pa si lahko preberete tukaj.
Hehe, me zanima, kdaj se bodo naši politiki odločili, da če so že naročili Humveeje, lahko zraven naročijo še 'en par' takihle laserčkov[>:D].

0 komentarjev

Yamaha z inovacijami

CDR-Info - Če ste kadarkoli že pogledali na spodnjo stran na novo zapečenega ploščka, ste videli, v primeru da le-ta ni bil zapečen do konca, pas obrobe, ki se je razlikoval od tistega, na katerega je laser vgraviral enice in ničle. Ampak tudi iz tega moramo slejkoprej narediti nekaj skrajno lepega ter hkrati neuporabnega, je rekla Yamaha, ter predstavila tehnologijo risanja emblemov na zgoščenko. Najbolje je, da si primer pogledate v CDRInfovi novici. Heh, ideja je pa dobra... Imeti na hrbtni strani zgoščenke z laserjem vgraviran vrisan emblem igrice, ki jo vstavljaš v zgoščenkomat...

3 komentarji

Steklo kot medij za shranjevanje podatkov

Computer Peripherals - Japonski znanstveniki so pred kratkim objavili resnično revolucionarno tehnologijo za shranjevanje podatkov, ki temelji na steklu in zelo redkem elementu z imenom samarij. S pomočjo njihove tehnike je tako mogoče na s samarijem obdelano steklo zapisovati podatke z zelo kratkimi laserskimi pulsi. Laser na steklu ustvari luminoscentno pikico velikosti 400 nanometrov, pikice pa so med seboj oddaljene samo okoli 100 nanometrov. V en kubični centimeter samarijskega stekla bi tako lahko zapisali kar 1000 GB podatkov, kar je, milo rečeno, ogromno. Seveda pa je tehnologija še v povojih in potreben bo precejšenj napredek, da bo postala splošno uporabna. Femtosekundni laserji so namreč izjemno dragi, samarij je redek, prav tako pa ni znana velikost in poraba energije naprave, ki bi bila potrebna za branje takšnih podatkov. Kljub vsemu pa vsekakor gre za izjemno obetavno tehnologijo, in če vas zanima več, kar pojdite sem.

8 komentarjev

Raytek MiniTemp MT4

Tweak Town - Prebivalci mesta tweakanja so si ogledali Raytekov MiniTemp MT4. Da vam razložim, kaj to sploh je. To je majhna, relativno draga (100 dolarjev), a zelo uporabna napravica za merjenje temperature. Deluje na osnovi infrardeče svetlobe in je opremljena z laserjem, da lažje namerimo objekt, katerega temperaturo želimo izmeriti. Ta objekt je lahko nek trden predmet ali tekočina, kar je zelo pripravno za privržence vodnega hlajenja. MiniTemp MT4 se tudi v praksi izkaže dobro. Rezultate, ki so točni in ne odstopajo od rezultatov dobljenih s termalnim tipalom, nam poda v pičle pol sekunde. Celoten test si lahko ogledate tukaj. Edino, kar si še želim, je, da bi se ta izdelek dalo dobiti v Sloveniji po malo nižji ceni, tam nekje 15 tisočakov.

1 komentar