» »

Alarm: nam bo vstop v EU prinesel programske patente?

Alarm: nam bo vstop v EU prinesel programske patente?

Slo-Tech - Kako poteka zakonodajni postopek v EU? Evropske zakone, pravzaprav gre za direktive in uredbe predlaga Evropska Komisija, ki jo sestavljajo komisarji iz držav članic. Komisarji niso voljeni na splošnih volitvah. Te predloge sprejme ali zavrne Svet ministrov, ki predstavlja nacionalne vlade. Predstavnike Sveta ministrov nadzorujejo parlamenti njihovih držav, vendar pa parlamenti nadzorujejo samo svoje nacionalne predstavnike v Svetu ministrov, te pa lahko v vsakem trenutku preglasujejo predstavniki ostalih držav. Evropski parlament razpravlja o vsebinah, vendar ne more sprožati postopkov za sprejem zakonov, niti določati davkov; lahko le dopolnjuje zakone, ki jih je sprejel Svet ministrov, a le dokler se s tem strinja Komisija in jim soglasno ne nasprotuje Svet. Le na nekaterih področjih imata Evropski parlament in Svet ministrov združeno zakonodajalno vlogo, v t.i. "postopku soodločanja".
Ko torej vidimo ima glavno zakonodajno vlogo Svet ministrov in ne voljeni Evropski parlament, kot to velja v klasičnih demokracijah. Evroskeptiki trdijo, da imajo politiki na ravni EU - predvsem to velja za tiste v Svetu ministrov in Komisiji, ki imajo veliko odločevalsko moč, niso pa voljeni - bistveno manj posluha za želje in zahteve volilcev. Morda pa so tudi bolj dovzetni za kakšna lobiranja in - hm - osebne ugodnosti.

In kaj ima to zveze s tehnologijo? Žal kar precej. Gre namreč za vprašanje programskih patentov. Foundation for a Free Information Infrastructure (FFII) je namreč prejšnji teden objavila precej alarmantno sporočilo za javnost. V sredo naj bi si namreč Irsko predsedstvo uspelo zagotoviti dovolj veliko podporo za predlog direktive o programskih patentih, ta predlog pa je skoraj popolno nasprotje predloga, ki ga je pred tem sprejel Evropski parlament. Irski predlog predvideva patentiranje programske kode, podatkovnih struktur in opisa procesov.
Z drugimi besedami: lahko bodo patentirani programi in postopki za kodiranje videa in zvoka, lahko bodo patentirani komunikacijski protokoli, lahko bodo patentirani formati datotek in dokumentov, lahko bo patentiran tudi datotečni sistem. Če bo torej Microsoft patentiral svoj datotečni sistem in svoj format pisarniških datotek, uporabniki drugih operacijskih sistemov in programov ne bodo smeli v te formate zapisovati, pač pa iz njih tudi ne brati! Predlog naj bi sprejeli na zasedanju Sveta ministrov 17. in 18. maja - brez debate, saj naj bi bil predlog že usklajen. Zanimivo je še nekaj - sporni predlog sploh ni dostopen javnosti, saj naj bi bil občutljive narave poleg tega pa naj bi ne obstajal dovolj močan javni interes za njegovo razkritje - tako je bilo pojasnilo Generalnega sekretriata Sveta ministrov. FFII je do dokumenta zato prišla po drugi, neuradni poti.

FFII tudi poroča, da so predlogu nasprotovale Nemčija, Belgija, Danska in Slovaška, vendar so te države na koncu popustile pred večino. Tudi Slovenija je sporni predlog najprej podprla, vendar pa je za to zaslužen predvsem Urad RS za intelektualno lastnino. Ministrstvo za informacijsko družbo s tem predlogom prvotno sploh ni bilo seznanjeno, ko pa je bilo, so pogajalcem takoj poslali navodila, naj podprejo nemški predlog. Žal so bili prepozni, saj je Nemčija med tem pod pritiskom že popustila. Če v nekaj mesecih ne boste smeli več legalno uporabljati MP3 kodirnikov, se za to lahko zahvalite Uradu RS za intelektualno lastnino. Prav tako se jim bodo lahko zahvalila tudi slovenska programerska podjetja, katerih izdelki ne bodo smeli biti več združljivi z izdelki velikih proizvajalcev.

Poslanci Evropskega parlamenta so nad takim razpletom dogodkov seveda razočarani in pravijo, da gre za napad na demokracijo, saj je Svet povsem razveljavil in razvrednostil odločitev, ki so jo po precej obširni debati in posvetovanju z mnogimi strokovnjaki septembra lani sprejeli v Evropskem parlamentu.
Bent Hindrup Andersen, poslanec danskega June Movement pravi, sta Komisija in Svet sprejela rešitev, ki ji je nasprotovalo 94% strokovnjakov, s katerimi so se o tem vprašanju posvetovali, edini argument pa je bil, da je preostalih 6% predstavljalo "ekonomsko večino". Johanna Boogerd-Quaak, nizozemska članica European Liberal, Democrat and Reform Party pa pravi, da po njenem mnenju irsko predsedstvo ščiti interese ameriških podjetij. Verjetno pa po vsem skupaj nikogar več ne preseneča podatek, da je Irsko predsedstvo sponzorirano s strani Microsofta.

Evropska poslanka Pernille Frahm pravi, da Komisija in Svet zlorabljata zakonodajni proces EU. Toda glede na začetne ugotovitve lahko rečemo: it's not a bug, it's a feature.

Prvega maja so bila v Sloveniji velika proslavljanja. Po dobri žurki pa vedno pride čas za streznitev. Zna se zgoditi, da bo marsikoga kmalu zelo bolela glava...

52 komentarjev

«
1
2

Gandalfar ::

:(

BigWhale ::

Zalost...

HardwareMaster ::

Khm, so butli al ja?

darkolord ::

eh če bojo to sprejel grem živet na Mars.

Dr_M ::

zdej smo pa u riti.... :\ :\
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

MasterMind ::

Ah ja. Zdej bomo pa spet padl v kameno dobo računalništva... :(

ender ::

There are only two hard things in Computer Science:
cache invalidation, naming things and off-by-one errors.

ghaefb ::

;( slabo...

MrStein ::

To novico treba evroskeptičnim organizacijam poslat, da jo malo v javnost spravijo !
Žal ne poznam nobene na pamet ...

BigWhale ::

Obvestite svojega poslanca! Cloveka, ki sedi v evropskem parlamentu, nekoga, ki lahko vpliva na odlocitve. Mogoce vsaj malo bolj kot mi.

(hvala minmax)

miha.brejc@dz-rs.si
tbrejc@siol.net
ljubo.germic@dz-rs.si
franc.horvat@dz-rs.si
roman.jakic@dz-rs.si
roman.jakic@guest.arnes.si
alojz.peterle@dz-rs.si
sirca.ravnikar@siol.net
majda.sirca@dz-rs.si,
janez.podobnik@dz-rs.si

Brane2 ::

Mislim, da ne bi bilo odvec pripraviti "Mladini" kako kost za glodanje.

Oni znajo narediti clake iz takih stvari.

Bi mogoce kdo na Hermesu lahko dal kakko izjavo v zvezi s tem ?

borchi ::

in spet bo najbolj cenjen poklic pravnik al pa ekonomist.

na intervjujih za službo bo pa še obvezno vprašanje poleg tega, če si že bil obsojen ali imaš doma kak kompajler na disku.

adijo pamet!
l'jga

Tody ::

Hm pomoje se nobena juha ne skuha tako vroča kot se skuha.... Bomo vidl kaj se bo zgodilo saj konec koncev to ne upliva le na vas zaposlene direktno v IT to pomeni da nobeden več ne bo smel uporabljat JPG, avi in podobne zadeve in gledano iz stališča celotnega gospodarstvo je to zelooo slabo....

noraguta ::

eh itak se razvoj softwera na zahodu na splaca vec.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

gpg ::

Prosim opozorite Vlado RS, da naj delujejo v skladu z interesi Slovenije in slovenskih podjetij, ne pa mednarodnih korporacij (Microsoft je najvecji izvoznik programske opreme v EU) in naj na Svetu EU zarvne predlog komisije, tako da se lahko ta predlog vrne nazaj v obravnavo na COREPER:
COREPER @ Wikipedia

Pri prepricevanju se prosim obnasajte spostljivo, saj boste tako dosegli vec! Mimogrede, nekateri slovenski poslanci so se ze negativno odzvali na predlog komisije.

Ministrstvo za informacijsko druzbo
mid@gov.si

Ministrstvo za gospodarstvo
info.mg@gov.si

Urad predsednika vlade RS
gp.upv@gov.si

Casa, da odlocitev obrnemo, imamo samo se en teden!

krho ::

Jaz že nadaljujem z NETstrike-om. Link. Tudi primož-u sem dal predlog, naj se slo-tech temu pridruži...

Drgač pa lahko kar neham na faks hdt. Sedaj sploh nima več veze...
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

alexb ::

A bi kdo raje najprej prebral ta predlog zakona in naredil kaksen povzetek oz. pojasnil kaksen naj bi bil ta novi zakon o programskih patentih? Jst malce berem, pa morm priznt nimam tok casa da bi vse to prebral. Predno bi se bunil bi pa ras vedel za kaj gre...mislim bolj podrobno.

Brane2 ::

Sem kllical a urad za intelektualno lastnino.

od direktorja dobim cez pol ure link na direktivo, ki jo je delovna skupina, v kateri je bila studi sloveska misija, v kateri je bil tudi on, podpisala in pripravila prejsnji teden.

nicnevem ::

voojnaaaa>:D >:D ;(( ;((


se oproščam za izpad, sam tole mi pa tud moralo za faks zbija...
..sem mislil da s tem ko sem šel na fri bom imel zagotovljeno službo,...očitno sem se motil :| :(

NoUse4AName ::

in ljudje mislijo da se postavlja na stran korporacij in cisto ignorira zelje vecine samo ameriska vlada....

BSD-jas ::

A nismo šli v "Evropo" samo zato, da jo sesujemo od znotraj???

q2 ::

>Bomo vidl kaj se bo zgodilo saj konec koncev to ne upliva le na vas zaposlene
>direktno v IT to pomeni da nobeden več ne bo smel uporabljat JPG, avi
>in podobne zadeve in gledano iz stališča celotnega gospodarstvo je to zelooo slabo....

"Forgent Networks has today made good their 2002 claim to JPEG and their intention to pursue licensing revenue from companies who use it. They own United States patent 4,698,672 which covers the JPEG compression standard, this patent was created by Compression Labs who Forgent bought back in 1997. Over the last two years, Forgent's has generated $90 million from licensing the patent to 30 different companies. The camera companies include Canon, Kodak, Fuji, Kyocera, HP, Panasonic, Ricoh, Toshiba, Concord and software suppliers Adobe, Macromedia, JASC."

Več na dpreview

CCfly ::

Bi lahko nekdo z literarno žilico spisal eno lepo pismo za predstavnike slovenstva ? Jaz se takoj podpišem pod kakšen sonetni venec proti patentom :).

minmax ::

jao

ljudje, ki govorite, da naj se to komu drugemu da za narest...

VI STE TISTI KI LAHKO KAJ NAREDITE

SAMI SE AKTIVIRITE, PIŠITE MEDIJEM, UPORABITE SVOJE MOŽGANE IN PRSTE

zaboga... najlažje je pač dežurnim krivcem obesit naj se ukvarjajo s problemom, namesto da bi vi sami razmislili kaj je lahko vaš prispevek.

to je edini način za bit _aktivni državljan_

ne ni važno a imate 10 ali 100 let. samo potrudite se in sami nekaj naredite, na pa drugim pravit kaj naj.

pošljite sporočilo svojim poslancem, za začetek. ... ja to lahko naredi vsak. imate to pravico. še več, imate to dolžnost!

minmax ::

skratka, ne govorite kaj mroa naredit vlada. Vi morate pisat vladi!
ne govorite kaj naj mladina objavi. Vi morate pisat mladini!
ne govorite kaj lahko drugi naredijo. Naredite najprej enkaj sami!
(ne, ne sme vas biti sram pisat svojim perdstavnikom. Oni predstavljajo NAS. ! nič jim nismo dožni, oni so nam, ker smo jih izbrali da sedijo tam! zahtevajte svoje!)

Brane2 ::

Sem dal novo temo (Patenti programske opreme) pod "Probleme človeštva" z zadnjim updateom. Bi blo fajn, če se debata kar tam nadaljuje...

poweroff ::

Uradni dokumenti niso dostopni javnosti. So pa pricurljali v javnost...
Mogoče bodo zaradi objave tegale spodaj kakšne težave, se mi pa vseeno zdi prevec pomembno, da ne bi šlo v javnost. Gre za analizo teh tajnih dokumentov, ki mi jo je nekdo posredoval. Analiza je bila napisana v času pogajanj, vedite pa, da ti predlogi niso bili upoštevani.

Pomembni sta predvsem dve stvari - za Slovenijo:
- možnost, da neodvisno razvijemo, uporabljamo in prodajamo svoje programske produkte, ki pa so navadno po funkcionalnosti podobni tujim;
- možnost, da naši produkti ustrezno (so)delujejo s produkti drugih proizvajalcev (interoperability);

Ko govorimo o 'softwarskih patentih' ne govorimo o ščitenju celega programa s patentom, temveè ščitenju posameznih algoritmov in matematičnih principov s pantenti. Če je moč patentirati algortime in matematične principe, potem je moč patentirati software

Prva bistvena stvar je, da v direktivi manjka eksplicitna deklaracija, da procesiranje, ravnanje z in prezentacija informacije (kar počnejo računalniški programi) ni del tehničnega področja in torej ne more biti to edini del patentne prijave.

Stvar rešuje predlog Nemčije..., ki bi drugemu členu drugega odstavka doda:

"The use of natural forces to control physical effects beyond the digital representation of information belongs to a technical field. The mere processing, handling, and presentation of information do not belong to a technical field, even where technical devices are employed for such purposes.
DK and SK support this text. BE is also sympathetic to these concerns and considers that the text should make it clear that pure software is not patentable. "

Naslednja stvar je pogoj kaj to pomeni "tehnična kontribucija". Tu sicer nobena članica ni predlagala svojega amandmaja, je pa EP imel dobro rešitev:

"4.3a. In determining whether a given computer-implemented invention makes a technical contribution, the following test shall be used:
whether it constitutes a new teaching on cause-effect relations in the use of controllable forces of natures and has an industrial application in the strict sense of the expression, in terms of both method and result."

Article 5 je problematičen:
"Member States shall ensure that a computer-implemented invention may be claimed as a product, that is as a programmed computer, a programmed computer network or other programmed apparatus, or as a process carried out by such a computer, computer network or apparatus through the execution of software."

Če skrajšamo:
"Member States shall ensure that a computer-implemented invention may be claimed as a product, that is as a process carried out by a computer, computer network or apparatus through the execution of software."

To dobesedno pomeni, da je mogoče patentirati algoritem.

Če bi se besedo "process" zamenjalo s "tehnnično produkcijski proces", se tega ne more več brati kot "računalniški proces". Tako pa bodo spretni pravniki to dvoumnost uspeli izkoristiti.

Zakaj ne bi 5. členu dodali tele varovalke:

"Member States shall ensure that the production, handling, processing, distribution and publication of information, in whatever form, can never constitute direct or indirect infringement of a patent, even when a technical apparatus is used for that purpose."

Ali pa še tele varovalke pred podjetji, ki poskušajo svoje patente nad določenimi
zelo speficičnimi stvarmi razširiti na kar cela poslovna področja:

"Member States shall ensure that the use of a computer program for purposes that do not belong to the scope of the patent cannot constitute a direct or indirect patent infringement."

Še ena zelo dobra varovalka proti 'praznim' patentom je bila sprejeta v Evropskem parlamentu septembra 2003:

"Member States shall ensure that whenever a patent claim names features that imply the use of a computer program, a well-functioning and well documented reference implementation of such a program is published as part of the patent description without any restricting licensing terms."

Tu gre za to, da ni mogoče patentirati idej samih, ampak je potrebno pokazati, da imajo neko uporabnost in, da so izvedljive. Poleg tega bi tak člen v patentno zakonodajo uvedel (staro) idejo, da se patente odobri v zameno, da čez 20 let znanje preide v skupno last.

* * *
Zdaj pa pridemo do verjetno najpomembnejšega področja: interoperability.

Luxemburški amandma, ki ga podpirajo tudi Belgija, Nemčija in Danska je takle:

"Member States shall ensure that, wherever the use of a patented technique is needed for the purpose of ensuring conversion of the conventions used in two different computer systems or networks so as to allow communication and exchange of data content between them, such use is not considered to be a patent infringement."

Končni zaključek:
- direktiva v trenutni obliki omogoča patentiranje programskih algoritmov, ti pa so sestavni del softwera;
- direktiva v trenutni obliki bi škodovala slovenski programski industriji (na srednji in dolgi rok) ter razvoju odprtega programja;
- slovenska informacijska industrija ima lahko od patentiranja svojih inovacij koristi, vendar ne od patentiranja algoritmov temveč od patentiranja rešitev problemov, katerih del so tudi algoritmi;
- interes slovenskega gospodarstva je da podpre prvi nemški in prvi belgijski amandma;
- s podprtjem teh amandmajev bi bile negativne posledice direktive zminimalizirane, hkrati pa bi obstajala možnost, da tudi slovenska podjetja patentirajo svoje izdelke na področjih, kjer dejansko inovirajo.

P. S. Lahovniku bi lahko kdo povedal, naj se o podobnih zadevah posvetuje z MIDom.

Slvoenski politiki bi pa namesto prerekanja v parlamentu in nastopaštva v medijih lahko začeli spremljati področja o katerih odločajo in ki imajo velike posledice za gospodarstvo in državo.

P. S. 2: zelo verjetno bomo pa bitko izgubili... zato je verjetno treba začeti razmišljati o dolgoročnejši vojni strategiji...

lambda ::

A je to res tako bad za nas kot se sliši? :O

Jux ::

Matthai, to si seveda tudi poslal naprej?
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

CCfly ::

@minmax: Se pravi da bi vsak zase pisal predstavnikom ? A ni to malo neracionalno ? Zakaj pa ne bi sestavili skupne. Saj zadeva je že prav lepo obrazložena na www.ffii.org. Samo na lep način bi jo bilo treba predstaviti ne da bi bralca spravili v komo.

hruske ::

še slabše je.
ccflaj: zakaj bi olepševal, če je tako slabo. 92% odstotkov prebivalstva je proti patentom, ampak EU council to vseeno hoče uvest.

NoUse4AName ::

ce politik dobi eno pismo ga lahko ignorira. Ce jih dobi 100 ze malo tezje...

CCfly ::

Je razlika med tem da mu zafilaš poštni predal in pismom, ki je lepo formulirano in ga podpiše dosti ljudi. Saj ni treba olepševati, samo povzetek mora biti dober.

CCfly ::

Po možnost s slikcami :D.

Tic ::

persona civitas ;>

minmax ::

CCFly: napaka.. tako da pišeš nardiš 100x več kot tako da greš na volitve...
na voltivah si eden izmed dveh miljonov, zdaj boš eden izmed stotih miljonov.
medtem , ko pišeš si le eden izmed mogoče stotih. In taka pisma dejansko začnejo burkat stvari.

Zadnje čase sem si kar velik nabral izkušenj iz teh procesov odločanja, in lahko ti povem: POMAGA!


Skratka, to ni niti mal neracionalno, to pomaga. Mogoče te bo eden spregledal, ampak če boš sedmim pisal bo vsaj nekdo pogledal. Enega bo zanimal, ta bo vprašal svojega svetovalcea (recimo v stranki), drugi bo ignoriral, pa kaj potem. Glavno je, da narediš nekaj.

Kdaj, če ne ZDAJ?
Kje, če ne TU?
Kdo. če ne TI!

borchi ::

EU je spričo tistih ušivih 500 miljonov zdej videt ko pocen kurba.
l'jga

Brane2 ::

minmax: Se strinjam. Sploh pa zato, ker je te ljudi strah za svojo (ogromno) placo.

Ce bi se v prihodnosti pokazali problemi s tem, ti bi pa imel dokaz o poslanem pismu s tehtno vsebino, ki ga je nekdo v upravi ignoriral, bi se mu zatresla kolena.

Bolj kot brezvezno vpitje posameznikov je pomemben argumentiran odziv skupin...

root987 ::

Huh.

Grem pisat eno pisemce našim poslancem.
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

minmax ::

root: ko napišeš pošlji še sem kopijo, bo inspiracija za ostale...

darkolord ::

tile komentarji zvenijo pa kot kaka politična propaganda :D :D

jlpktnst ::

vendar ni SAMO politična propaganda, gre tudi za svobodo (tokrat programske opreme)

nekoč sem imel mnenje, da bi ukinili patente; kako bi to izgledalo?

root987 ::

Isto slabo.

Rabimo patente, kot so sedaj, kjer se lahk registrira izdelek, ne pa to kako nek izdelek to počne, kaj dela, ipd.
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

CCfly ::

nekoč sem imel mnenje, da bi ukinili patente; kako bi to izgledalo?

Nekako tako kot v srednjem veku.

Brane2 ::

Ne verjamem.

MIsliom, da tudi ce bi ukinili patente nasploh, se ne bi zgodilo nic pretresljivega, razen soka ob prehodu seveda.

minmax ::

ccfly: v avstraliji so v 80ih naredili raziskavo natančno na to temo. ali patenti kaj pomagajo in ali bi industrija šla kaj navzdol, če jih ukinejo? Ugotovitev? ... v bistvu se ne bi nič spremenilo. Ugotovili so, da je edini dober razlog, da se jih ne ukine to, da bi jim druge države preveč težile in, da bi to povzročilo diplomatske nevšečnosti...

pa za tistega, ki je namignil, da je to politična propaganda... ja natančno to je... samo, ne politična in niti propaganda v slabšalnem pomenu. politično je praktično vse okoli tebe, v bistvu si je danes težko privoščiti biti apolitičen, preprosto v svetu se preveč pomembnih stvari dogaja. Ni pa politična propaganda v smislu strank - tule ni nihče nobene omenjal, ker so več ali manj vse iste riti.

Kar se pa tiče propagande.. pa valjda, ljudje, ki so ugotovili, da se nekaj nevarnega dogaja poskušajo obvestit čimveč ljudi, stvar je precej na hitro bilo treba zorganizirat in to pomeni ... propagando. saj glavni namen teh pisarij je, da se ljude zmova da se sami začnejo informirat, textov na to temo je na internetu namreč ogromno.

Ja ... nekakšen n-way propaganda po kapilarah... pač vsake tok časa mora tudi ljudstvo skupi stopit in se zavzet za nekaj, ali pa en del ljudstva...

skratka vse kar lahko rečem je, da me razmišljujoč odziv v tem threadu zelo veseli. predvsem to, da se nismo zapletli v neko bezvezno ideološko debato, ampak dejansko da bijemo plat zvona tam kjer je treba

root987 ::

Okej, tu je moje pismo.

>17. in 18. maja bo Svet ministrov odločal o, dobesedno, prihodnosti
> digitalne Evrope - ali bolje rečeno, o njeni smrti.
>
> Računalniki so vse bolj temelj naša družbe in so nenazadnje naredili
> verjetno največji prispevek k demokraciji, saj se z njihovo pomočjo
> informacije ter znanje širijo zelo hitro in brez omejitev. Iz tega
> lahko torej logično zaključimo, da so tako računalniki kot internet v
> interesu vsega državljana tako Slovenije kot Evropske unije.
>
> A tu nastopi problem, ki na prvi pogled niti ne zgleda preveč
> pomemben, a če se vanj in v celotno tematiko bolj poglobimo, kmalu
> ugotovimo, da bomo v težavah tako mi kot generacije in generacije
> naših potomcev. Ta problem pa se imenuje programski patenti.
>
> Standardni patenti so za vse nas več kot dobrodošli in so nekaj, kar
> je potrebno spoštovati in negovati. Slednji namreč registrirajo samo
> delo, ki smo ga mi (ali naše podjetje) opravili in pri katerem smo
> uporabili lastno znanje in trud. Naše delo je zavarovano pred krajo
> programske kode in tudi končnih izdelkov nihče ne sme prostro kopirati
> ali prodajati brez našega dovoljenja, zato ni potrebe po programskih patentih.
>
> Programski patenti pa so skoraj v popolnem nasprotju z zdravo logiko,
> saj škodijo vsem. Pri programskih patentih lahko namreč vsakdo
> registrira skorajda kar koli, tako algoritme kot tudi tisto, kar se
> pri nekem postopku počne. Da podam primer: če nekdo patentira miškin
> klik, bodo morali vsi proizvajalci mišk plačati temu posamezniku (ali
> podjetju) zelo veliko denarja za uporabo patenta. Do sedaj so lahko
> podjetja registrirala samo svoje miške ter tehnologije v njih, ne pa
> tudi tega, kaj neka tehnologija počne. Tako lahko neko drugo podjetje
> še vedno izdeluje miške in v njih vgradi svoje tehnologije - lahko pa
> tudi kupijo popolnoma iste tehnologije. Zatorej lahko vsi po mili
> volji naprej klikajo na kateri koli miški, ki si konkurijajo.
>
> In konkurenca je vedno zdrava - tako za običajne ljudi, potrošnike,
> kot za podjetja, saj jih prav konkurenca sili k napredku, nižanju cen
> in razvoju novih tehnologij.
>
> Kako bo to vplivalo na Slovenijo, Evropo in njene prebivalce?
>
> Vsi študentje, ki trenutno študirajo računalništvo, bodo po vsej
> verjetnosti brez prihodnosti in svojega kruha v Sloveniji in celotni
> EU. Zakaj? Ker se bodo povsod po EU pojavili ljudje in podjetja, ki
> bodo poskušala na tuj račun veliko zaslužiti in prej omenjeni
> študentje ne bodo mogli kupiti množice potrebnih patentov, s katerimi
> bi lahko naredili programsko opremo, ki bi jih nato preživljala.
>
> Prav tako je tu še tako imenovana odprto-kodna skupnost, v kateri
> množice in množice ljudi razvija mali delček nekega programa, nakar
> vse te delčke združijo in nastanejo programi, ki so prosto dostopni
> vsem ljudem, ki imajo dostop tudi do interneta. In za te programe ni
> potrebno plačati. Tako bo nekaj najboljših prosto dostopnih programov
> in operacijskih sistemov čez noč propadlo - če podam nov primer:
> Linux, operacijski sistem, za katerega se vse bolj zanima tudi naša
> vlada, bo v trenutku obsojen na propad v EU. In vsakdo, ki misli, da
> za nas, Slovence, v takšni visoko zahtevni in napredni industriji ni
> mesta, se krepko moti. Slovenci imamo dve lastni Linux distribuciji,
> razvijamo lastne procesorje, prav tako pa imamo zelo obsežno
> programsko industrijo, ki se lahko kosa z vsemi državami na svetu.
>
> Če torej zaključimo, vidimo, da se bo EU, če bo zakon sprejet,
> prelevila iz ene najbolj razvitih območij razvoja programske opreme v
> državo tretjega sveta ali slabšo, saj tam lahko ljudje vsaj prosto in
> legalno razvijajo kar želijo, pri nas pa še tega ne bomo zmogli. Z
> drugimi besedami: začel se bo temni vek računalništva v EU, ki ga
> lahko primerjamo z inkvizicijo, kjer so pobijali vse drugače misleče -
> tu pa bodo velike korporacije pobijale vsa ostala podjetja.
>
> Zatorej, če želimo tako sedanjim kot prihodnjim generacijam Slovenije
> dobro, zavrnimo ta predlog in se z vsemi močmi borimo proti njemu, saj
> bodo sicer vsi potencialni programerji odšli ali v ZDA ali na vzhod
> (Rusija, Japonska, Južna Koreja, Kitajska), saj bodo tam njihovo
> znanje vsaj cenili in jih ne bodo tožili za vsako najmanjšo neumnost.
>
> Z vsem spoštovanjem in z zaupanjem v naše poslance,
> Urban Škudnik

Menda imam nekoliko melanholično... [:D] Trenutno sem že prejel dva odgovora, vendar nameravam odgovore pokazati šele, ko bom prejel vse.
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

dev ::

Ej dober si spisu tale pismo. Upam sam da ga bo ker prebral.
V bistvu če dobro razumem tole novico, je fora v tem, da lahko en patentira del kode. Npr. IF stavek??? 8-O Če je to res, se lahko pa poslovimo od napredka programov :(

MrStein ::

root987, preden pošlješ to pismo, si malo spočij, ga še enkrat preberi, ga daj prebrat komu drugemu ( mogoče ne-geek-u ;) ). Zdaj namreč zveni preveč "zaletavo" ...
Čimveč dejstev in čimmanj lastnega mnenja, predpostavk in želj !
Najboljše bi ga bilo pokazat komu iz nasprotnega tabora, da ti ga "sesuje", da vidiš kje imaš slabe točke.

LP,
stein
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Glasovanje o svežnji "telecoms-package" v EU parlamentu

Oddelek: Omrežja in internet
61235 (994) BlueRunner
»

Patenti programske opreme ? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
12010319 (7360) Gandalfar
»

Programski patenti

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
453556 (3556) MrStein
»

Nizozemci so zdaj proti patentom

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
182948 (2948) Poldi112
»

Irski predlog o programskih patentih sprejet

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
372700 (2700) ||_^_||

Več podobnih tem