»

OpenAI ne more zaščititi znamke GPT

TechCrunch - Čeprav je ChatGPT najbolj prepoznavna oznaka za moderno generativno umetno inteligenco, OpenAI imena GPT ne more zaščititi kot blagovne znamke. Ameriški patentni urad je presodil, da je izraz GPT opisen in ga zato ni možno zaščititi. GPT pomeni generative pre-trained transformer, kar je opis načina, kako deluje. Patentni urad je torej mnenja, da je GPT podobno, kot če bi želeli zaščititi termin ICE (internal combustion engine).

Da je patentni urad nenaklonjen zaščiti termina GPT, je bilo jasno že oktobra, kot so registracijo blagovne znamke zavrnili na prvi stopnji. Sedaj je odločitev dokončna, saj je OpenAI izčrpal vse možnosti pritožbe. OpenAI je sicer trdil, da je populariziral termin GPT in da je transformer ime posebne metode za gradnjo modelov umetne inteligence, ki jo je odkril Google leta 2017. A ker se izraz GPT uporablja že dlje časa, tudi pred izidom izdelka ChatGPT, ga ni možno zaščititi.

V praksi to pomeni, da lahko kdorkoli izda svoje "GPT-je". Če bomo v prihodnosti...

2 komentarja

ChatGPT razkriva vnose

Slo-Tech - Pravzaprav novica ne bi smela nikogar presenetiti, saj tudi sami proizvajalci na to opozarjajo in jasno svetujejo, naj v generativne modele umetne inteligence ne vnašamo občutljivih informacij. Vemo, da si ti lahko zapomnijo vse, vseeno pa preseneča, da to kdaj ravnodušno delijo z drugimi uporabniki. Raziskovalci so sicer že večkrat pokazali, da ni posebej težko oblikovati pozivov, ki umetno inteligenco pretentajo v razkrivanje osebnih podatkov.

Eden izmed bralcev Ars Technice pa je osebne podatke dobil celo, ne da bi za njih kakorkoli prosil. ChatGPT 4 mu je, ko je bilo pogovora že konec, a je imel okno še odprto, preprosto začel izpisovati vnose drugih uporabnikov. Med njimi so bila tudi uporabniška imena in gesla za prijavo v informacijski sistem neke lekarne. Očitno je nekdo izmed zaposlenih s ChatGPT poizkusil ugotoviti, zakaj mu prijava ne deluje, pri tem pa je vnašal tudi osebne podatke. Drugi podatki, ki jih je ChatGPT delil, so tudi neobjavljeni raziskovalni projekti,...

6 komentarjev

OpenAI iz pogojev uporabe odstranil prepoved uporabe v vojaške namene

Nova verzija

Slo-Tech - OpenAI je ta teden malce spremenil pogoje uporabe, o čemer javnosti niso posebej obveščali. S strani, kjer so opisani pogoji, je izginila prepoved uporabe tehnologije za razvoj orožja, za vojsko in vojskovanje. Teh omejitev od 10. januarja ni več, ostaja pa prepoved uporabe storitve na način, ki bo povzročal škodo uporabniku ali drugim ljudem ter, prepoved izkoriščanja za razvoj ali uporabo orožij. Besedi vojska in vojskovanje pa sta tiho izginili.

Za spremembo ni nobenih zloveščih namenov, mirijo v OpenAI. Tiskovni predstavnik Niko Felix je za The Intercept povedal, da so posodobili pogoje uporabe, da bi bila splošna načela enostavna za uporabo in priklic. Dodaja, da je dikcija Ne škodi drugim splošna in enostavno razumljiva ter relevantna v več kontekstih. Prav tako še vedno izrecno prepovedujejo orožje, je dodal.

Ali beseda "harm", ki se pojavlja v pogojih, preprečuje vsakršno vojaško uporabo, Felix ni izrecno odgovoril. Ponovil je le, da nikomur, niti vojski, ne dovoljujejo...

2 komentarja

Github omogočil Copilot za vse uporabnike

Slo-Tech - Github je tik pred koncem leta omogočil uporabo pomočnika umetne inteligence (Copilot Chat) vsem uporabnikom v IDE. Prve beta teste so izvedli julija, za posameznike pa so ga začeli testirati septembra. Z včerajšnjim dnem je Copilot Chat na voljo v stranski vrstici v Microsoftovih IDE, Visual Studio Code in Visual Studio.

Brezplačno ga lahko uporabljajo učitelji, študentje in razvijalci, ki delajo na nekaterih odprtokodnih projektih. Copilot Chat poganja model GPT-4, ki ga je bil razvil OpenAI, le da je prilagojen za razvoj programske opreme. Orodju lahko zastavljamo vprašanja v običajem človeškem jeziku, ki segajo vse od implementacije posameznih funkcionalnosti do različnih testov in iskanja ranljivosti.

Copilot Chat se je učil na javno dostopnih podatkih in kosih kode, denimo na odklenjenih repozitorijih in na spletnih forumih. Zaradi tega sta si OpenAI in Microsoft v preteklosti že prislužila tožbo, a vztrajata, da gre za dopustno rabo (fair use).

Github Copilot ni zastonj....

6 komentarjev

OpenAI bo postal drugi najdražji start-up

Slo-Tech - Eden izmed pionirjev umetne inteligence nove generacije, OpenAI, se dogovarja o novem financiranju. Po neuradnih podatkih bo podjetje zbiralo sveži kapital z vrednotenjem 100 milijard dolarjev, s čimer bo postalo drugi najdražji ameriški start-up, takoj za SpaceX-om. Za zdaj potekajo pogajanja s potencialnimi investitorji, na katerih bodo dorekli pogoje, časovnico in natančno vrednotenje. Poleg novega kroga financiranja bodo januarja v OpenAI zaposlenim omogočili prodajo lastnih delnic po vrednotenju 86 milijard. Povpraševanja po njih je več kot ponudbe.

OpenAI je avtor priljubljenega orodja ChatGPT, ki je povsem spremenilo odnos do umetne inteligence in jo približalo domačemu uporabniku. Pomemben lastnik podjetje je Microsoft, ki je vanj vložil že 13 milijard dolarjev, s čimer si je kupil tudi pravico do uporabe tehnologije. Zato ni presenetljivo, da se ChatGPT plazi tako v Windows kakor v Bing. Konkurenca, denimo Amazon in Alphabet (Google), medtem obilno vlaga v Anthropic.

V...

0 komentarjev

Amazon predstavil poslovnega sogovornika z umetno inteligenco: Q

Slo-Tech - Zdelo se je, da Amazon zaostaja za OpenAI (ChatGPT), Googlom (Bard), Microsoftom (Bing in Copilot), zato so se sedaj pridružili zabavi in merili na svoje največje stranke: poslovne uporabnike. Danes je Amazon predstavil novega pomočnika, ki uporablja umetno inteligenco. Imenuje se Amazon Q in je namenjen poslovnim uporabnikom, ne pa domačim radovednežem. Pomagati želi pri vsakodnevnih poslovnih opravilih, kot so povzemanje, izpolnjevanje obrazcev, odgovarjanje na ankete, priprava dokumentov itd.

Stališča podjetij do uporabne tovrstnih pomočnikov so različna, večinoma pa poudarjajo zadržanost do deljenja podatkov in poslovnih skrivnosti. Zato je marsikod samoinciativna uporaba tovrstnih orodij prepovedana. Amazon ima v svojih oblakih že ogromno podjetij, ki tja odlagajo kopice podatkov, ker mu zaupajo. Tod bo imel lažje delo kakor na primer OpenAI. Seveda pa lahko poslovni uporabniki v Q povežejo tudi podatke iz drugih virov, denimo Gmaila ali Slacka. Q je zato narejen z mislijo na...

10 komentarjev

Ustvarili bomo lahko lastne verzije ChatGPT

Slo-Tech - Sam Altman je danes razkril, da bo OpenAI uporabnikom velikega jezikovnega modela ChatGPT omogočil ustvariti lastne verzije modela, ki se imenujejo GPT-ji. To bo možno brez znanja programiranja, saj bodo zadostovala enostavna navodila v človeškem jeziku in dodatne informacije, ki jih bomo posredovali. Nato ga usmerimo v pravo smer, saj je vsak GPT lahko namenjen specifičnim nalogam.

Novost je za zdaj dostopna naročnikom plačljive verzije ChatGPT Plus. Za zdaj podrobnosti še niso znane, a ti novi modeli bodo načeloma dostopni tudi drugim uporabnikom. Vsi bodo lahko interagirali z njimi, ne bodo pa videli zgodovine pogovorov drugih uporabnikov ali avtorja. OpenAI bo v ta namen ustvaril "GPT Store", kjer jih bomo našli in začeli uporabljati. Poslovni uporabniki (GPT Enterprise) pa bodo lahko vzpostavili lastne modele zgolj za interno rabo.

OpenAI je navedel nekaj primerov, za kaj bi se lahko posamezni modele specializirali. Tako so omenili "Writing Coach" "Sous Chef", "Math Mentor",...

12 komentarjev

Epilog uporabe ChatGPT na sodišču: 5000 dolarjev kazni in sramota

Slo-Tech - Epilog je dobila bizarna zgodba izpred meseca dni, ko je odvetnik uporabil ChatGPT in na ameriško sodišče poslal povsem nesmiselno vlogo, v kateri je citiral več neobstoječih primerov. Ko so odvetniki nasprotne stranke to ugotovili in sodišče obvestili o zapletu, se je nepazljivi odvetnik sicer opravičil, sodišče pa je o nadaljnjih potezah še razmišljalo. Sedaj jih poznamo.

Zvezno sodišče je odločilo, da morajo nepazljiva odvetnika Steven Schwartz in Peter LoDuca in njuna pisarna Levidow, Levidow, & Oberman plačati 5000 dolarjev kazni. Eden izmed odvetnikov je vlogo napisal, drugi jo je namreč podpisal. Ob tem je sodnik Kevin Castel primer tudi zavrgel, ne le zaradi ChatGPT, temveč ker so bili argumenti dejansko neobstoječi. Hkrati pa morata oba odvetnika o tem pripetljaju obvestiti svojo stranko ter sodnike, katerih imena so navedli v vseh neobstoječih primerih.

Sodnik je ob tem dodal, da tovrstno početje trati čas in denar sodišč in drugih strank v postopkih. Hkrati negativno...

1 komentar

Windows 11 dobiva umetno inteligenco v obliki Copilota

Slo-Tech - Microsoft je sporočil, da bodo pametnega pomočnika Copilot vgradili neposredno v Windows 11. Gre za robota, ki je že povezan z brskalnikom Edge, pisarniškim paketom Office in najbolj razvpito s platformo za upravljanje s programsko kodo GitHub, zaradi česar si je Microsoft prislužil celo tožbo zaradi domnevnih kršitev avtorskih pravic. Sedaj pa bo Copilot živel kar v orodni vrstici.

Windows Copilot bo znal, kar obvladajo običajni jezikovni pomočniki. Lahko bo povzel vsebino, ki jo prikazujejo aplikacije. Lahko bo razlagal in pojasnjeval z dodatnimi informacijami. Lahko se bo obnašal kot iskalnik (iskalna vrstica sicer ostaja, saj bomo lahko izbirali). Lahko bo izvajal opravila, denimo enostavno spremenil ločljivost na zaslonu ali nastavil alarm.

Konceptualno Copilot deluje enako kot Bing Chat, zato večjih presenečenj tu ni pričakovati. Novosti prihajajo zaradi dejstva, da bo integriran v sistem in zato vplivnejši, ne pa pametnejši. Prvi uporabniki ga bodo lahko preizkusili junija, kasneje pa bo v splošni posodobitvi na voljo vsem.

14 komentarjev

Apple zaposlenim prepovedal uporabo ChatGPT

Slo-Tech - Medtem ko so šole v New Yorku ugotovile, da se nima smisla boriti z mlini na veter, in so preklicale prepoved uporabe ChatGPT na svojih omrežjih, je v podjetjih seveda drugače. Apple je zadnje v vrsti podjetij, ki so zaposlenim prepovedale uporabo tovrstnih orodij, da podatki ne bi odtekali v svet.

Apple ni prepovedal le uporabe ChatGPT, temveč vseh sorodnih orodij umetne inteligence. Istočasno razvijajo lastnega pomočnika z umetno inteligenco, tujih pa ne marajo, ker bi tako lahko pobegnile interne in zaupne informacije. Poleg sogovornikov, kakršna sta Bing Chat ali ChatGPT, Apple ne dovoli uporabe niti GitHubovega Copilota, ki poenostavlja pisanje kode.

Ključni problem je, da ChatGPT in ostali komunicirajo z avtorji. Da bi se učili, si shranjujejo vnose uporabnikov. V preteklosti smo že videli napake, ko so v nekaterih primerih to celo razkrivali tudi drugim uporabnikov. OpenAI je sicer izdal plačljivi ChatGPT, ki omogoča izklop deljenja podatkov. A tudi brez tega je...

15 komentarjev

Italijani spet dobili dostop do ChatGPT

Slo-Tech - V Italijo se po mesecu dni vrača ChatGPT, katerega uporabo je konec minulega meseca italijanski informacijski pooblaščenec Garante prepovedal. Očital mu je kršitev zakonodaje s področja varstva osebnih podatkov, saj ChatGPT ni preverjal starosti uporabnikov in ker je v nekaterih primerih lahko razkrival njihove osebne podatke, predvsem pa ker ni ponudil možnosti izstopa iz zbiranja podatkov in ker ni razkril pravne podlage za njihovo zbiranje in obdelovanje. V incidentu 20. marca je na internet odteklo tudi nekaj pogovorov uporabnikov in njihovih bančnih podatkov. Sedaj je OpenAI pomanjkljivosti odpravil.

OpenAI je včeraj zagotovil, da je izpolnil pogoje, ki jim je regulator naložil do 30. aprila. Zato so tudi ponovno omogočili dostop do storitve uporabnikom v Italiji. Odslej ChatGPT na spletnih straneh navaja dodatne informacije, kako zbira podatke in kako potega urjenje algoritmov, prav tako pa imajo uporabniki možnost odreči dovoljenje za uporabo lastnih v urjenju. Preverja se...

1 komentar

Google vstopa na polje umetne inteligence

Slo-Tech - Google se pridružuje jezikovnim modelom, ki so kljub že precej dolgi zgodovini šele v zadnjih mesecih obnoreli svet. Da ne bi OpenAI s svojimi modeli GPT pobegnil predaleč, je Google odprl API za dostop do svojega modela PaLM. Ta je podoben kot GPT ali Metin LLaMA, prvikrat pa so ga napovedali že pred letom dni. PaLM je večnamenski model, ki ga lahko natreniramo za pisanje kode, iskanje informacij, povzemanje besedil ali zgolj pogovarjanje.

Hkrati je Google izdal še aplikacijo MakerSuite, ki omogoča lažje rokovanje s PaLM-om. Z njim lahko enostavno vnašamo pozive (prompt), dodajamo sintetične podatke v podatkovne zbirke in prilagajamo obstoječe modele. To lahko storimo kar v brskalniku, računsko zahtevnejši del pa se izvede v Google Cloudu. Poleg tega je Google predstavil še precej orodij za poslovni svet, kjer moramo omeniti platformo Vertex AI za generativno umetno inteligenco - z njo podjetja urijo lastne modele strojnega učenja, ima pa dostop do nekaterih modelov Google...

10 komentarjev

OpenAI naznanil GPT-4

openai.com - Kot smo že nekaj časa pričakovali, so v OpenAI naposled najavili veliki jezikovni model GPT-4. Za rahlo presenečenje pa so obenem poskrbeli v Microsoftu, s priznanjem, da novi Bing Chat v bistvu na njem sloni že od začetka testiranja.

Skoraj 3 leta nas že ločijo od prvih vnašanj ukazov generativnemu jezikovnemu algoritmu, oziroma velikemu jezikovnemu modelu (LLM) GPT-3. Umotvor laboratorija OpenAI je postal eden od sinonimov za eksplozijo generativne strojne inteligence, ki je lani dosegla nove nivoje z generatorji slik in jesenskim lansiranjem pogovornega bota ChatGPT, letos pa z nebrzdano naglico poganja novo tekmo med tehnološkimi velikani. Posledica norije je bilo seveda mrzlično čakanje na novo različico GPTja, ki so ga sicer inženirji medtem iterativno nadgrajevali, tako da je bila lani v bistvu aktualna različica 3.5. Tudi šef OpenAIja, Sam Altman, je večkrat opozoril, da so pričakovanja bržkone prevelika in da bo GPT-4 nova evolucijska stopnja ter še daleč od kakšne...

27 komentarjev

Jezikovni modeli so nova črna

Slo-Tech - Po velikanskem uspehu jezikovnega modela ChatGPT so se novosti oklenili vsi večji igralci na tem področju. Ta teden je Microsoft že predstavil integracijo v svoj iskalnik Bing, ki se je leta neuspešno kosal z Googlom, sedaj pa je morda našel svojo nišo. ChatGPT v sodelovanju z Bingom omogoča enostavnejše iskanje, kjer z iskalnikom komuniciramo kot s človekom in mu postavljamo vprašanja. Novo sodelovanje ni presenetljivo, saj je Microsoft med večjimi vlagatelji v OpenAI, ki so napisali ChatGPT.

Sledil je Google, ki je s svojim konkurentom Bard zaostal za pričakovanji. V reklami je med drugim Bard dejal, da je teleskop James Webb poskrbel za prvi posnetek eksoplaneta, kar še zdaleč ne drži, saj so prvi posnetki že iz leta 2004. Ko se je spodrsljaj razširil po spletu, so delnice podjetja padle za 10 odstotkov. Seveda razlog ni zgolj en spodrsljaj - spomnimo, da je Windows 98 med uradno predstavitvijo Plug and Play pokazal modri zaslon - temveč Googlov zaostanek na tem področju. Sredi...

28 komentarjev

Turnitin bo prepoznaval generativna besedila ChatGPT in podobnih

Slo-Tech - Čeprav se zdi, da je ChatGPT nenadoma revolucionarno spremenil nastajanje besedil in storil, se to ni zgodilo čez noč niti ni edini. Nekateri strokovnjaki, denimo vodja umetne inteligenci pri Meti Yann LeCun, poudarjajo, da gre za lep paket, a ni nič pretresljivega, česar ni bi znali narediti tudi drugod. Podobno počnejo tudi Meta, Google in številna zagonska podjetja, dodaja.

To je sicer res, a dokler izdelek ni dostopen javnosti, težko spremeni svet. Zato se javnost največ ukvarja s ChatGPT, ki je pač dostopen sleherniku. Na sloviti univerzi Stanford imajo podobne težave kot po vseh šolah v svetu, saj so študentje začeli množično uporabljati ChatGPT. Nekateri profesorji so že prilagodili svoje predmete novi tehnologiji, prilagodili so se tudi študentje. Njegove uporabe še niso opredelili v disciplinskih pravilih, se bo pa to kmalu zgodilo. Ena izmed anket je namreč pokazala, da je vsaj 17 odstotkov študentov uporabljalo ChatGPT pri opravljanju študijskih obveznosti. Večina ga je...

26 komentarjev