» »

Googlova predstavitev programskih novosti brez pretresov

Googlova predstavitev programskih novosti brez pretresov

vir: Google
Google - Pri Googlu so naznanili novosti v svojih spletnih storitvah, ki pa niso presegle ali nadgradile ponedeljkove najave pogovornega algoritma Bard.

Drugi teden v letošnjem februarju odzvanja v udarcih, ki si jih izmenjujeta Google in Microsoft v novem spopadu, osrediščenem okoli rabe strojnega učenja. Najprej so pri prvem za 8. februar najavili tiskovno konferenco z novostmi ... ki so jo v Redmondu prehiteli z lastnim novinarskim dogodkom dan prej. Zato je Googlov Sundar Pichai pohitel in že v ponedeljek - še dan prej - napovedal pogovornega bota Barda, neposrednega tekmeca ChatGPTju. Pikre pripombe, da je šlo v tem primeru zgolj za poskus prehiteti Microsoft, ker jih je ta našel na levi nogi, so se sedaj izkazale za precej tehtne, saj je ponedeljkova najava sredinemu dogodku Live in Paris vzela precej vetra iz jader. Za nameček ga Bard že lomi z zavajajočimi trditvami, saj je v eni od demonstracij dejal, da naj bi teleskop James Webb "prvi posnel eksoplanet", kar ni res, ker to počnemo že od leta 2004. Ko so v Reutersu in New Scientistu na to opozorili, so delnice podjetja doživele skoraj 10-odstoten padec. V Parizu prav tako ni šlo brez nerodnosti, saj so med predstavitvijo izgubili enega od telefonov z demo programjem.



Tudi na sredini tiskovki smo lahko videli demonstracijo Barda, toda dogodek se je vendarle osredotočal na druge storitve, od katerih so nekatere prešle v splošno ponudbo in smo jih že poznali. Funkcija Immersive View v Maps je sedaj na voljo, na štartu sicer zgolj v petih mestih: Londonu, New Yorku, Los Angelesu, San Franciscu in Tokiju; pripravljajo pa ga še za mnoga evropska mesta, tudi Benetke, Firence in Amsterdam. Immersive View zna predstaviti trorazsežno podobo mest, podobno tisti iz iger Sim City. Zatem je najbolj navdušila funkcija Multisearch v Google Lens, s katero je mogoče spojiti slikovno in tekstovno iskanje - tako, da fotografijo pospremimo z vprašanjem ali dodatno zahtevo. Tako je mogoče denimo naložiti podobo oblačila in povprašati, kjer v okolici ponujajo podoben kos. Storitev je bila doslej v beta preizkusu, odslej pa je na voljo globalno. Enkrat letos pa dobimo tudi nadgradnjo Googlovega prevajalnika, ki nam bo gesla pospremila s poglobljenimi razlagami, kakršne sicer prejmemo ob rabi klasičnih slovarjev.

2 komentarja

Avenger ::

Tist revež, ki je izgubil telefon je zdaj "kriv" za izgubo tam enih 100 miljard. A mu bojo to zdaj trgali od plače ali....?

Je pa precej očitno, da je Malimehki v flowu, razvoj dogodkov je videti naraven, miren, preudaren, kot da vejo, da so že zmagali, samo še korake je treba do konca naredit. Google pa panično poskuša vsilit sebe kot boljšo alternativo. Trg seveda temu ne verjame... bo šel Google po poti yahooja in altaviste? Zagotovo ne bo končal kot Kodak, ampak dejstvo pa je, da so zaspali in kot je nek analitik zadel bistvo - Google je bil v precej nehvaležnem položaju praktično edinega iskalnika, ker to pomeni, da ne more vpeljevat drastičnih sprememb. Bingelj, na drugi strani, lahko proba tudi kaj čisto nepreizkušenega, nekaj popolnoma drugačnega in njegov tržni delež, ali pa delnice Microsofta ne bodo blazno zanihale zaradi tega. Še vedno pa mislim, da je Google podcenjeval A.I. oziroma bolj pravilno, strojno naučen algoritem, kot pomoč pri iskanju.

Kar se pa nas, slehernikov tiče, je pa tole spopad dveh velesil in nobena od njih ni dobra za nas. Google špijonira na vse možne načine, Microsoft špijonira na vse možne načine. Nekdo je analiziral kaj delajo popolnoma frišno inštalirani Winsi - pošiljajo paketke raznim sumljivim sajtom, ki so sicer zabeleženi kot spam sajti oziroma pač "don't go there"... skratka, prodajo nas najboljšemu ponudniku.
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

srus ::

Vidim, da me zadnje čase tudi yandex.ru pri mojih iskanjih preusmerja na dzen.ru. Najprej sem mislil, da gre spet za kakšno EU cenzuro, ampak očitno tudi pri Yandexu sledijo splošnim trendom uporabe AI pri iskanju po internetu. https://en.m.wikipedia.org/wiki/Zen_(re...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Microsoft uradno predstavil z GPT podprt Bing

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
218697 (5210) fikus_
»

Jezikovni modeli so nova črna

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
288322 (5831) Zimonem
»

Google napovedal konkurenta ChatGPT-ju

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
128041 (6770) Maxlos
»

Google naznanil telefon Pixel 6a in uro Pixel Watch

Oddelek: Novice / Android
115496 (2695) profii

Več podobnih tem