»

Najzvestejši redditovci bodo lahko kupili delnice pred kotacijo

Slo-Tech - Prihodnji mesec se obeta javna ponudba delnic (IPO) podjetja Reddit, na kateri bodo lahko sodelovali tudi najzvestejši uporabniki. Po neuradnih podatkih bo 75.000 najbolj aktivnih uporabnikov platforme dobilo možnost kupiti delnice, še preden bodo začele kotirati na borzi. Podrobnosti še niso znane, torej tudi ne cena ali količina delnic, ki bodo na voljo.

Da lahko mali vlagatelji sodelujejo neposredno v IPO ni običajno, če ni IPO že od začetka tako načrtovan. Cena delnice na borzi po začetku kotacije lahko bodisi zraste bodisi pade glede na vrednotenje v IPO. V preteklosti smo videli že oboje - Snapchat je na primer najprej tri leta izgubljal, nato je za kratek čas poletel, sedaj pa je spet precej pod vrednostjo iz IPO-ja pred sedmimi leti. Reddit naj ne bi imel težav pri iskanju vlagateljev, kar je pozitiven znak za nadaljnji razvoj cene delnice, a dejanski razplet ostaja neznanka. Tako ne vemo, ali je nakup delnic pred kotacijo dobra priložnost ali ne.

Da bo podjetje šlo na...

6 komentarjev

Twitter že 72 odstotkov manjši

Slo-Tech - Odkar je Elon Musk jeseni 2022 prevzel Twitter, je bil njegov največji uspeh sprememba imena v X, sicer pa podjetje krvavi. Ker ne kotira več na borzi, je o vrednosti težko objektivno soditi, a številni indikatorji kažejo, da se tržna kapitalizacija vztrajno zmanjšuje. Sklad Fidelity, ki ima majhen delež v podjetju, redno objavlja informacije o slabitvah svoje naložbe. Vložili so 19,7 milijona dolarjev, do danes pa so odpisali že 71,5 odstotka vrednosti na 5,6 milijona dolarjev.

Podatke sicer objavljajo z enomesečnim zamikom, zato smo sedaj izvedeli, da so novembra odpisali še 10,7 odstotka vrednosti. Celotno podjetje, za katerega je Musk odštel 44 milijard dolarjev, je po teh ocenah vredno le še okoli 12 milijard dolarjev. Knjigovodska vrednost podjetja pa je po X-ovem internem vrednotenju 19 milijard dolarjev (oktober 2023). Ob tem je treba poudariti, da tudi Fidelityjeva vrednotenja ne odsevajo nujno realne vrednosti podjetja, ker ima omejene podatke o dogajanju v podjetju.

X...

79 komentarjev

Zaradi aretacije človeka s priimkom Ma padle delnice Alibabe

Slo-Tech - V torek zjutraj je kitajska televizija CCTV poročala, da so v kraju Hangzhou aretirali nekega človeka s priimkom Ma, ker naj bi prek interneta ogrožal nacionalno varnost. Osumljenec naj bi bil vodja razvoja strojne opreme v nekem IT podjetju. Minute kasneje se je delnica Alibabe na borzi razletela, tržna kapitalizacija podjetja pa se je zaradi skoraj 10-odstotnega padca znižala za 26 milijard dolarjev. A dogodka sploh ne bi bila smela biti povezana.

Alibaba ima sedež v kraj Hangzhou, njen izvršni direktor pa je Jack Ma. A tu se podobnosti končajo, saj aretiran seveda ni bil Jack Ma, temveč neki neznani moški. A ker je CCTV najprej poročala, da ima ime aretiranega človeka dve pismenki, kar drži tudi za Jacka Maja, so investitorji panično začeli odprodajati delnice podjetja. Kasneje se je izkazalo, da gre za pomoto, aretirani pa ima v resnici ime iz treh pismenk. Ma je 13. najpogostejši priimek na Kitajskem, ki ga ima v kraju Hangzhou več kot 100.000 ljudi. Ko so pomoto dojeli vsi,...

8 komentarjev

Eksplozija Gamestopa: niso bili le prodajalci na kratko

Slo-Tech - Januarja je eksplodirala delnica trgovca z igrami Gamestop, ko so na Redditu ugotovili, da je delnica prekomerno prodana na kratko. Mali vlagatelji so se organizirali in kupovali delnice do onemoglosti, kar je povzročilo silovito rast cene, saj prodajalci na kratko niso zmogli zapirati pozicij. Dogodek je močno odmeval, poskrbel za preiskavo in najvišjo kazen, ki jo je doslej izrekla FINRA (Financial Industry Regulatory Authority). Sedaj imamo na mizi poročilo o dogodku.

Ameriška agencija za trg vrednostnih papirjev (SEC) je objavila 45 dolgo poročilo o dogodku. Bistveno sporočilo poročila je, da prodajalci na kratko, dasiravno so prispevali k rasti cene delnice, niso imeli glavnega vpliva. Drži, da je bila delnica močno občutljiva na iztis prodajalcev na kratko (short squeeze), ker je bilo izposojenih in prodanih 123 odstotkov delnic podjetja. V normalnih časih je za vse delnice ta delež pod 50 odstotkov, nad 90 odstotkov pa se je povzpel le v izoliranih primerih v letih 2007 in...

21 komentarjev

Duolingo ob začetu kotacije pridobil 40 odstotkov

Slo-Tech - Priljubljena aplikacija za učenje tujih jezikov Duolingo je imela ta teden svoj borzni debi, na katerem je zgodnjim vlagateljem navrgla lep dobiček. Na Nasdaqu je Duolingo po uspešno izvedeni javni ponudbi delnic (IPO) začel kotirati v sredo in že prvi dan dosegel lepo rast. V primerjavi s ceno v javni ponudbi (102 dolarja) je bila prvi dan rast ob odprtju trgovanja 40-odstotna (141,4), kasneje pa je cena nekoliko padla. V četrtek in petek se je pobrala, tako da je teden delnica zaključila pri 140,25 dolarja.

Duolingo je izbral odličen čas za javno ponudbo delnic, saj je ta hip na voljo ogromno denarja, ki se želi nekam plasirati, po drugi strani pa vlagatelji izkazujejo veliko zanimanje za tako imenovani edtech, saj je epidemija dobršen del izobraževanja preselila v digitalna okolja ali pa vsaj širši javnosti pokazala, da obstajajo tovrstna orodja. Duolingo je aplikacija, ki nudi tečaje 40 jezikov in ima okrog 40 milijonov uporabnikov, od tega največ v ZDA.

V javni ponudbi delni...

4 komentarji

Kitajske oblasti preiskujejo Alibabo

Jack Ma

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Kitajska uprava za nadzor trga je zoper trgovskega velikana Alibabo uvedla preiskavo zaradi domnevno monopolnega ravnanja. Šlo naj bi za nekatere sporne prakse, konkretno siljenje prodajalcev, da svoje blago ponujajo izključno pek Alibabine platforme, zaradi česar so morali podpisovati pogodbe o ekskluzivnem sodelovanju.

Predmet preiskave je tudi sestrsko podjetje za finančne tehnologije Ant Group, prej znano pod imenom Alipay, ki je moralo prejšnji mesec preložiti svojo javno prodajo. Kitajski regulatorji so uvrstitev v borzno trgovanje zaustavili samo dan pred tem, razlog je bila njihova zaskrbljenost nad storitvami mikro posojil, ki jih podjetje ponuja. Ant Group je tudi predmet te zadnje preiskave, katere cilj naj bi bil vzpostaviti konkurenco ter finančni nadzor nad njihovim poslovanjem, obenem pa zaščititi interese uporabnikov.

Splošno prepričanje je, da se kitajske oblasti začenjajo bati moči, ki so si jo v zadnjih letih pridobila tamkajšnja velika spletna podjetja. Ta...

67 komentarjev

Eksplozija v Bejrutu: zakaj eksplodira amonijev nitrat

Slo-Tech - V torek popoldne je pristaniški del Bejruta stresla ena najmočnejših nejedrskih eksplozij v zgodovini. Po uradnih podatkih je razneslo 2.750 ton amonijevega nitrata, ki je bil shranjen v skladišču, potem ko so ga pred sedmimi leti tja odnesli z zasežene ladje. Ocenjujejo, da je eksplozija po sproščeni energiji ustrezala 1-2 kilotonam TNT, kar je približno desetina sproščene energije v jedrski bombi Mali deček, ki so jo leta 1945 odvrgli na Hirošimo (15 kiloton).

V kilotonah TNT merimo sproščeno energijo pri eksplozijah. Ena kilotona TNT ustreza 4,18 TJ energije, kar je približno energija, ki jo Nuklearna elektrarna Krško proizvede v poldrugi uri. Čez palec lahko torej rečemo, da se je v Bejrutu v drobcu sekunde sprostilo toliko energije, kot jo NEK proizvaja slabe tri ure. To pa ni malo, a tudi ni edini faktor, ki ga je treba upoštevati pri obravnavi eksplozij. To je namreč področje, s katerim se ukvarja kar svoja vrsta kemije. Dokončne ocene sproščene energije sicer še ni in...

40 komentarjev

Alibaba razkrila svoj prvi AI procesor

Jeff Zhang, Alibabin CTO

vir: Reuters
Reuters - Nevralna procesna enota Hanguang 800 naj bi po zagotavljanju predstavnikov Alibabe bistveno pohitrila in energetsko optimizirala izvajanje nalog strojnega učenja. Razvili so ga v oddelku T-head, ki deluje v okviru Alibabine DAMO akademije in je specializiran za raziskave polprevodnikov. Prav T-Head je poleti predstavil IoT IP procesor XuanTie 910, ki temelji na odprti arhitekturi RISC-V.

Pri Alibabi Hanguang 800 že poskusno uporabljajo za izvajanje različnih funkcionalnosti v svojih e-trgovinah, kot sta denimo pametno iskanje in priporočanje sorodnih izdelkov. Kot so povedali na predstavitvi, je dosedanji sistem v trgovini Taobao potreboval približno uro časa, da je za uporabo kategoriziral milijardo slik, ki jih prodajalci dnevno naložijo na platformo. Hanguang 800 za enako opravilo potrebuje približno pet minut.

Čip za zdaj še ni naprodaj kot samostojni izdelek, so pa napovedali, da bo v kratkem na voljo strankam Alibabinih oblačnih storitev. Novost je dobrodošla za kitajsko...

7 komentarjev

Za koliko bi se odpovedali Facebooku

Slo-Tech - Kljub katastrofalnemu letu, ki je za Facebookom, ljudje njegovo uporabnost še vedno cenijo sorazmerno visoko. Ena izmed metod za oceno, kolikšno uporabno vrednost pripisujemo neki stvari ali storitvi, je izmeriti, za kolikšno denarno protivrednost bi se ji odpovedali. Ob tem moramo seveda vedeti, da funkcija ni simetrična - ljudje izgubo občutimo dosti močneje kakor dobitke, zato za prenehanje uporabe zahtevamo več, kot bi bili za začetek uporabe pripravljeni plačati.

V študiji, ki so jo objavili v PLOS One, so raziskovalci ugotovili, da bi ljudje v povprečju zahtevali več kot 1000 dolarjev, da bi se Facebooku odpovedali za eno leto. Gre...

39 komentarjev

Alibaba snuje lastno tovarno procesorjev

Sedež podjetja v mestu Hangzhou

vir: Wikipedia
Business Insider - Največje kitajsko tehnološko podjetje Alibaba je najavilo ustanovitev novega podjetja Pingtouge Semiconductor Company, ki bo izdelovalo procesorje za uporabo v procesih z umetno inteligenco, s čimer želijo zmanjšati svojo naslonjenost na uvoz, zlasti iz ZDA. Pingtouge je sicer kitajski naziv za medarskega jazbeca, ki ga vodstvo Alibabe po lastnih besedah spoštuje zaradi njegove neustrašnosti.

Kot je pred časom povedal njihov izvršni direktor Jack Ma, je trg procesorjev povsem kontroliran s strani Američanov, ki se lahko v nekem trenutku preprosto odločijo, da jih ne bodo več prodajali kitajskim podjetjem. Spomnimo, ameriški Urad za trgovino je spomladi že začasno prepovedal prodajo tehnoloških izdelkov, kamor seveda sodijo tudi procesorji, kitajskemu podjetju ZTE, ki je bilo pri proizvodnji telefonov in...

14 komentarjev

Jack Ma se zlagoma poslavlja z vrha Alibabe

vir: Wikipedia
BBC - Predsednik uprave kitajskega spletnega trgovskega giganta se bo s svojega mesta umaknil čez natanko leto dni, je slikoviti poslovnež danes zapisal v pismu medijem, najpomembnejšim strankam in delničarjem svojega podjetja. Ma bo tudi potem še vedno sedel v upravi družbe, na čelu pa ga bo nadomestil dosedanji izvršni direktor Daniel Žang.

Pismo je najverjetneje posledica številnih špekulacij, ki so se pojavile zadnje dni, po katerih na bi se Jack Ma na lepem upokojil. O svojem nasledniku je med drugim zapisal, da je Žang doslej pokazal vrhunski talent za vodenje...

8 komentarjev

Facebook poizkuša na Kitajsko

Slo-Tech - Kitajska je dežela, v kateri je internet Zahodnjakom skoraj neprepoznaven. Namesto Googla imajo Baidu, namesto Facebooka imajo Wechat in Renren, namesto Amazona imajo Alibabo, namesto Twitterja uporabljajo Weibo, namesto Ebaya obstaja Taobao itd. Zahodne multinacionalke so večkrat poizkusile prodreti v ta del kitajskega trga, a so bridko spoznale, da na silo ne bo šlo. Kitajcem se lahko pridružijo, ne morejo pa jih premagati. Google je to lekcijo dobil na trd način, Facebook pa bo poizkusil mehkeje. Podjetje na Kitajskem ustanavlja podružnico.

Ker drugače ni šlo - Facebook se je trudil skoraj desetletje - so v mestu Hangzhou ustanovili hčerinsko podjetje Facebook Technology. Dovoljenje oblasti za poslovanje so dobili...

5 komentarjev

Snapchat gre po denar na borzo

Reuters - Obeta se nam ena izmed največjih javnih ponudb delnic (IPO) v zadnjih letih, pravijo dobro obveščeni viri na Wall Streetu. Snapchat, ki ga poznamo v glavnem po aplikaciji za pošiljanje slik, videoposnetkov in sporočil, ki se po predvajanju uničijo, a po novem tudi po sončnih očalih, se kani marca prodati. IPO naj bi se izvedel po vrednotenju med 20 in 25 milijardami dolarjev, kar bo največji IPO po Alibabi pred dvema letoma za 168 milijard dolarjev. Snapchat naj bi SEC-u (ameriška agencija za trg vrednostnih papirjev) že oddal prvo dokumentacijo, ki pa še ni javna, saj ima podjetje manj kot milijardo dolarjev prihodkov, zato...

12 komentarjev

Zaradi goljufanja pri meritvah Volkswagnu grozi milijardna globa

Slo-Tech - V petek zvečer je v ZDA odjeknila novica, da je Volkswagen v svoja vozila več let vgrajeval programsko opremo, ki je omogočala goljufanje pri meritvah izpustov. Pri normalnem obratovanju so izpusti za 40-krat presegali normative, ki so jih vozila dosegala na testih. Volkswagen je goljufijo priznal. Delnice podjetja so danes izgubile 20 odstotkov vrednosti, kar je največja izguba za Volkswagnove delnice v zgodovini, saj podjetju grozi do 18 milijard dolarjev globe. Nemčija začenja preiskavo, da bi dognali, ali so morebiti goljufali tudi v Evropi. Medtem se v ZDA napoveduje vpoklic več kot pol milijona vozil.

Ameriška Agencija za zaščito okolja (EPA) je v petek Volkswagen obtožila, da programska oprema v njihovih vozil zazna, kdaj so vozila na...

277 komentarjev

Amazon bo na Kitajskem prodajal prek Alibabe

qz.com - Amazon spoznava, kako težko je prodreti na sicer ogromen kitajski trg. Čeprav njihova kitajska stran obratuje že štiri leta, je v tem času uspela pridobiti le 1,3-odstotni delež na kitajskem trgu. Prva je stran Tmall s 57,6-odstotnim deležem, ki jo upravlja Alibaba. Zato je Amazon stisnil zobe in začel ponujati izdelke prek - Tmalla.

Alibaba je največji svetovni spletni prodajalec, ki je lani tudi izvedel nadvse uspešno javno ponudbo delnic. Večinoma poslujejo na Kitajskem, a so se letos začeli širiti tudi v ZDA, saj v Silicijevi dolini odpirajo nov podatkovni center, s katerim želijo ponuditi storitve v oblaku za Američane.

Na Kitajskem je za podjetja lažje, da svoje izdelke kupcem prodajajo prek Tmalla. Stroški pri tem znašajo 4000-8000 evrov letno ter...

13 komentarjev

Yahoo bi vlagal v Snapchat

Slo-Tech - Yahoo je po odličnem startu Alibabe s prodajo dela delnic dobil devet milijard dolarjev, ki jih bodo porabili deloma za odkup lastnih delnic in deloma za prevzeme. Potem ko so pred kratkim prevzeli manj znano podjetje MessageMe iz San Francisca za manj kot 12 miijonov dolarjev, se zdaj zanimajo za Snapchat.

Snapchat razvija mobilno aplikacijo za pošiljanje sporočil in fotografij, ki se po vnaprej določenem času samodejno pobrišejo (podobno kot v filmih o Jamesu Bondu). Podjetje sodi med najperspektivnejše kalifornijske start-upe, če sodimo po vrednosti podjetij. Investitorji Snapchat vrednotijo na 10 milijard dolarjev, vanj pa trenutno vlagajo zlasti skladi tveganega kapitala, kakršen...

5 komentarjev

Alibaba prvi dan kotacije eksplodirala

Nekateri IPO-ji so bili odlična priložnost za zaslužek, drugi pa niti ne.

The Wall Street Journal - Kitajski spletni trgovec Alibaba je po pričakovanjih uprizoril največjo javno ponudbo delnic (IPO) v ameriški zgodovini, saj so zbrali 21 milijard dolarjev kapitala. Razočaral ni niti kupcev, saj je delnica prvi dan (petek) kotirala približno tretjino nad ceno iz IPO-ja.

Načeloma so to slabe novice za podjetje in obstoječe delničarje, ker pomeni, da so delnice prodali prepoceni oziroma da so to razliko v ceni pustili na mizi za sodelujoče v IPO-ju. Približno devet milijard dolarjev so prvi dan zaslužili sodelujoči v IPO-ju. V javni ponudbi so za delnico zahtevali 68 dolarjev, med trgovanjem prvi dan pa se je skoraj dotaknila sto dolarjev (99,70). Na koncu je dan zaključila pri 93,89 dolarja (+38...

5 komentarjev

Alibaba in ZDA v pričakovanju največje javne ponudbe delnic

Reuters - V ZDA je že skoraj vse pripravljeno za največjo javno ponudbo delnic v zgodovini, saj naj bi kitajski internetni gigant Alibaba poizkusil nabrati za 24 milijard dolarjev svežega kapitala. S tem bo kitajsko podjetje, ki se na Kitajskem ukvarja s prodajo prek interneta, vzdrževanjem poslovnih strani in nudenjem storitev v oblaku, prehitelo Viso, ki je imela doslej največjo javno ponudbo delnic.

Alibaba je svojo pot pričela leta 1999, ko je Jack Ma ustanovil istoimensko spletno stran za posredovanje naročil med kitajskimi proizvajalci in podjetji na Zahodu. Stran je hitro rasla in dobila številne druge funkcije, med drugim prodajo spletno tržnico s prodajo fizičnim osebam, primerjalnik...

9 komentarjev

V živo: dan D za Twitter

Nekateri IPO-ji so bili odlična priložnost za zaslužek, drugi pa niti ne.

Slo-Tech - Danes se bo na newyorški borzi začelo trgovanje z delnicami Twitterja. Najteže pričakovana javna ponudba delnic internetnega podjetja v tem letu se je zaključila včeraj. Za delnico podjetja je bilo treba odšteti 26 dolarjev, kar je približno polovico več od prvotno predlagane cene v razponu (17-20 dolarjev). Twitter je tako zbral okrog 1,8 milijarde dolarje svežega kapitala. Če bodo zaradi velika povpraševanja prodali še dodatne delnice (greenshoe), bo to celo več od Googla leta 2004 in drugi največji internetni IPO v zgodovini (za Facebookom). Po tem vrednotenju je Twitter vreden 14,4 milijarde dolarjev.

To je za podjetje, ki še nikoli v zgodovini ni poslovalo z dobičkom, veliko. Facebook, ki je sicer...

12 komentarjev

Ta teden na borzo prihaja Twitter

V tem letu so tečaji delnic družabnih omrežij in iskalnikov prehitevali splošno rast trga (indeks S&P 500).

Slo-Tech - Že nekaj časa nismo spremljali kakšnega IPO-ja (javne prodaje delnic) velikana družabnih omrežij, zato Twitterjev vstop na borzo ta teden dober lakmus za dogajanje na kapitalskih trgih. V sredo bo Twitterjev IPO, v četrtek pa bo prvi dan kotacije njegovih delnic. Veliko vprašanje je, ali je njegove delnice smotrno kupiti že v IPO-ju ali pa mogoče počakati na začetek trgovanja.

Cena za delnico bo v razponu med 17 in 20 dolarji, kar pomeni, da bo Twitter zbral okrog 1,4 milijarde dolarjev svežega kapitala (delnic bo 70 milijonov). Ta številka lahko še nekoliko zraste do 1,6 milijarde dolarjev, če bodo trenutni delničarji prodali več delnic (vseh še zdaleč ne smejo). To je bistveno manj od Facebooka lansko...

3 komentarji

Facebook za IPO izkoristil zadnji vlak

The Wall Street Journal - Izteka se skoraj en mesec od prve javne ponudbe delnic (IPO) Facebook in njegovega začetka kotacije. Pred tem je na trgu vladalo obsedeno zanimanje za Facebookove delnice, ki se je odrazilo celo v povečanju tranše delnic za IPO in najvišji mogoči valutaciji (38 dolarjev za delnico oziroma tržna kapitalizacija 100 milijard dolarjev), a je Facebook prve dni trgovanja razočaral. Kdor je sodeloval v IPO in ni prodal prvi dan, ima nerealizirano...

14 komentarjev

Facebookov IPO povzročil vihar tožb in preiskav

Los Angeles Times - Facebookova javna ponudba delnic (IPO) in petkov začetek kotacije postajata vedno bolj tragikomična, saj se niso uresničila pričakovanja investitorjev o visokih poletih in večdesetodstotnih dobičkih. Namesto tega je delnica prve tri trgovalne dni polzela vse do 31 dolarjev, včeraj pa je prvikrat nekoliko pridobila in končala pri 32 dolarjih, kar je še vedno 15 odstotkov pod ceno iz IPO. Če so sprva investitorji le začudeno gledali in...

9 komentarjev