» »

Facebook poizkuša na Kitajsko

Facebook poizkuša na Kitajsko

Slo-Tech - Kitajska je dežela, v kateri je internet Zahodnjakom skoraj neprepoznaven. Namesto Googla imajo Baidu, namesto Facebooka imajo Wechat in Renren, namesto Amazona imajo Alibabo, namesto Twitterja uporabljajo Weibo, namesto Ebaya obstaja Taobao itd. Zahodne multinacionalke so večkrat poizkusile prodreti v ta del kitajskega trga, a so bridko spoznale, da na silo ne bo šlo. Kitajcem se lahko pridružijo, ne morejo pa jih premagati. Google je to lekcijo dobil na trd način, Facebook pa bo poizkusil mehkeje. Podjetje na Kitajskem ustanavlja podružnico.

Ker drugače ni šlo - Facebook se je trudil skoraj desetletje - so v mestu Hangzhou ustanovili hčerinsko podjetje Facebook Technology. Dovoljenje oblasti za poslovanje so dobili minuli teden, podjetje pa ima 30 milijonov dolarjev ustanovnega kapitala. To ne predstavlja ravno presežka, je pa dovolj za začetek. Toda pot ne bo enostavna.

To dokazuje že prvi incident, ki se je zgodil danes, torej le teden dni po registraciji. S spletne strani kitajskih oblasti je izginil podatek o registraciji Facebookovega podjetja, na družbenih omrežjih pa so omembe tega novega podjetja začeli cenzurirati. Facebook bo verjetno na koncu uspel registrirati podjetje, a bo moral igrati po kitajskih notah. Kot je ugotovil že Google, to pomeni absolutno spoštovanje kitajskega požarnega zidu, ki cenzurira vse neprimerne pojme na kitajskem internetu. Brez tega lahko Kitajci z zamahom paličice zaprejo Facebook Technology. Facebookov končni cilj je seveda tudi aplikacija za pametne telefone, za kar bo potreboval dodatna dovoljenja in licence. Instagram in WhatsApp jih na primer nista dobila. LinkedIn pa je dovoljen, a močno cenzuriran.

Facebookova tiskovna predstavnica Debbie Frost je zato investicijo v Hangzhouju opisala kot inovacijsko središče, ki bo podpiralo kitajske razvijalce, inovatorje in start-upe. To Facebook ne počne iz altruizma, temveč ker se zaveda, da lahko kitajski trg osvoji le v sodelovanju z lokalnimi podjetji in ljudmi. Hkrati morajo podjetja omogočiti nadzor komunistični partiji, ki predpisuje cenzuro, hkrati pa želi dostop do vseh podatkov o uporabnikih. Facebook trenutno ni v najboljšem položaju, da bi to brez pogroma ameriške in evropske javnosti lahko storil, a po drugi strani se kaj dosti tudi ne briga zanjo.

Na Kitajskem Facebook sicer že ustvari veliko prihodkov, saj kitajska podjetja kupujejo oglasni prostor. Toda prodor na interni kitajski trg bi omogočil še bistveno višje zaslužke. Inkubator za start-upe za 30 milijonov dolarjev je prvi korak.

5 komentarjev

Markoff ::

Pecunia non olet.
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

mzakelj ::

Še eni skemerji na fb. A je treba ?

Reycis ::

Kitajci so merkantilisti. So samo za posle in dogovore, ki so v srednjeročno korist partije. Facebook bodo obirali dokler bodo bebčki vlagali tja potem bo pač crknil. Cenzuro naj kar imajo. To je precejšnja konkurenčna prednost za nas. Kulturno pa so že dovolj okuženi z našim progresivizmom, da so na poti proti samouničenju.

filip007 ::

Moraš nekako kontrolirati množice.
Palačinka z Ajvarjem in stopljenim sirom v mikrovalovki.

Glugy ::

No vidš na koncu koncev jim je denar vseeno bolj pomemben kot pa svobodomiselnost za katero so se predstavljal.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Huawei pripravlja telefon z lastnim operacijskim sistemom (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Android
6218314 (13399) GRT
»

CIA domnevno obtožila Huawei, da ima državno financiranje

Oddelek: Novice / Ostale najave
298718 (6667) Mr.B
»

Snapchat vreden 16 milijard dolarjev

Oddelek: Novice / Ostale najave
4515845 (10914) nekikr
»

Alibaba prvi dan kotacije eksplodirala

Oddelek: Novice / Ostale najave
57413 (6022) Tody
»

Kitajski facebook Renren obnorel vlagatelje

Oddelek: Novice / Ostale najave
105589 (4327) 3p

Več podobnih tem