» »

Ta teden na borzo prihaja Twitter

Ta teden na borzo prihaja Twitter

V tem letu so tečaji delnic družabnih omrežij in iskalnikov prehitevali splošno rast trga (indeks S&P 500).

Nekateri IPO-ji so bili odlična priložnost za zaslužek, drugi pa niti ne.

Slo-Tech - Že nekaj časa nismo spremljali kakšnega IPO-ja (javne prodaje delnic) velikana družabnih omrežij, zato Twitterjev vstop na borzo ta teden dober lakmus za dogajanje na kapitalskih trgih. V sredo bo Twitterjev IPO, v četrtek pa bo prvi dan kotacije njegovih delnic. Veliko vprašanje je, ali je njegove delnice smotrno kupiti že v IPO-ju ali pa mogoče počakati na začetek trgovanja.

Cena za delnico bo v razponu med 17 in 20 dolarji, kar pomeni, da bo Twitter zbral okrog 1,4 milijarde dolarjev svežega kapitala (delnic bo 70 milijonov). Ta številka lahko še nekoliko zraste do 1,6 milijarde dolarjev, če bodo trenutni delničarji prodali več delnic (vseh še zdaleč ne smejo). To je bistveno manj od Facebooka lansko leto, ko je prodal za kar 16 milijard dolarjev delnic.

Tržna kapitalizacija Twitterja po tem vrednotenje znaša okrog 11 milijard dolarjev, kar je devetkrat manj od Facebooka lani. Twitter je torej precej manjše podjetje, tako da tudi njegov IPO ne bo predstavljal količine, ki bi jo ameriški trg težko prebavil. Pa je teh 17-20 dolarjev na delnico razumna cena? Odvisno koga vprašate.

Twitter je avgusta letos ocenil, da je poštena vrednost njegovih delnic 20,62 dolarja, nižjo ceno pa so postavili prav zato, da bi v IPO privabili čim več investitorjev. A vsi se z njimi ne strinjajo. Anketa, ki jo je med borznimi analitiki opravil Reuters, kaže na precejšnjo zadržanost, saj jih večina meni, da je nakup Twitterja slaba poslovna priložnost. Z drugimi besedami: pričakujejo, da bo delnica po IPO-ju zanihala navzdol. Seveda med njimi najdete tudi takšne, ki ciljno ceno za konec leta postavljajo na 30 dolarjev.

Ko so prah navdušenost poleže, so pomembni fundamenti. Twitter trenutno prideluje okrog 2,3 dolarja prihodkov na uporabnika, kar čez palec predstavlja pol milijarde dolarjev prihodkov letno. Večji problem je, da Twitter ustvarja izgubo, medtem ko je na primer Facebook že pred IPO posloval pozitivno. V tem koledarskem letu je Twitter izgubil 134 milijonov dolarjev, lani pa v tem času 72 milijonov dolarjev. Do leta 2015 sicer načrtujejo 100-odstotno rast prihodkov, a dobička tudi prihodnje leto še naj ne bi bilo.

Ima pa Twitter srečo pri izbiri trenutka. Ameriška borza je trenutno na steroidih, še zlasti družabna omrežja. V grafiki desno se vidi, da so njihove delnice letos naravnost divjale in pridobile bistveno več od povprečja (indeks S&P 500). Twitter je pri 20 dolarjih za delnico dolgoročno res vprašljiva naložba, a kratkoročno je povsem mogoče, da bo v prvih dneh ali tednih mogoče delnice prodati z dobičkom.

Ni pa to nujno. Druga grafika prikazuje, kako so se po svojem IPO-ju odrezala nekatera družabna omrežja in Yahoo ter Google. Ob primerjavi je treba imeti v mislih, da se je to dogajalo v različnih obdobjih – recimo Google je imel IPO leta 2004, Groupon pa predlani – a vzorec oziroma, natančneje, pomanjkanje vzorca pove veliko. Netflix in Groupon sta velik uspeh, pa je prvi pri IPO-ju pridelal velik plus, drugi pa sploh ne. Tudi Facebook je eksplodiral šele letos avgusta, sicer pa je bil njegov IPO znan kot eno večjih razočaranj (z vidika kupca, medtem ko so obstoječi delničarji in poslovodstvo podjetje prodali odlično). Marsikateri investitor je v enem letu stopicanja na mestu in počasnega lezenja navzdol obupal in prodal – tem rast po avgustu nič ne pomaga. V povprečju IPO-ji prinesejo skoraj 50-odstotni donos v prvem dnevu, je izračunal Forbes, a to za posamezni primer ne pove nič.

Twitter bo torej začel kotirati 7. avgusta na NYSE pod oznako TWTR. Gre za največji IPO internetnih podjetij letos, sicer pa je v ZDA bilo letos že 169 IPO-jev, od tega le 18 odstotkov tehnoloških. Po Twitterju pričakujemo še Square, Dropbox in Lending Club, a datumi še niso znani. Kdor bi želel kupiti delnice Twitterja še pred IPO-jem, tega iz Slovenije praktično ne more storiti. IPO-ji so namenjeni dobro poučenim in institucionalnim vlagateljem. Najlaže se k IPO-ju priključite tako, da kupite točke kakšnega kotirajočega sklada (ETF), ki vlaga v nova podjetja in je že kupil Twitter (takšnih ni malo), a je treba biti pozoren, kako vrednotijo Twitter (za podjetja, ki ne kotirajo, so to le ocene) in koliko so mu izpostavljeni.

Dodatek: Twitter je vmes dvignil ceno delnic na 23-25 dolarjev, s čimer je podjetje 30 odstotkov dražje. Pravijo, da je to odraz dobrega road showa, ki je ustvaril velikansko zanimanje.

3 komentarji

Yama ::

zanimivo. Ima kdo kakšen nasvet kje in kako se lahko priključim ipo-ju? Iščem malo po etf skladih, ki so omenjeni zgoraj vendar sem zelo skeptičen. Spletne strani izgledajo porazno..

McHusch ::

Težko, ker so IPO-ji namenjeni velikim živinam. Malo je takšnih, kot je bil hrvaški telekom in naša nkbm, kjer sta bila eksplicitno usmerjena k malim delničarjem. Razen če imaš 100k odveč, potem lahko investiraš v fb:)

mtosev ::

da vidimo kdo je boljši FB al twitter:D
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Snap začel kotirati z več kot 45-odstotno rastjo

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
299090 (6958) bobby
»

Alibaba prvi dan kotacije eksplodirala

Oddelek: Novice / Ostale najave
57357 (5966) Tody
»

V živo: dan D za Twitter

Oddelek: Novice / Rezultati
128280 (6229) frke
»

Twitter se pripravlja na vstop na borzo

Oddelek: Novice / Ostale najave
95731 (2967) Tear_DR0P
»

LinkedIn želi s kotacijo prehiteti Facebook

Oddelek: Novice / Ostale najave
66690 (5578) Matevžk

Več podobnih tem