» »

Facebook bo povečal petkov IPO

Facebook bo povečal petkov IPO

ZDNet - Vročica pred zaključkom Facebookove prve javne ponudbe delnic (IPO) in petkovim začetkom kotacije se stopnje, kar Facebook s pridom izrablja. Danes so napovedali, da bodo ponudili večje število delnic od prvotno načrtovanega. Dodatno bo na voljo 83,8 milijona delnic razreda A, kar skupaj s prej najavljenimi pomeni 421 milijonov delnic.

Od tega bo 180 milijonov delnic iz sveže emisije, s čimer bodo zbrali svež kapital, preostanek pa bodo prodali obstoječi delničarji. Končna cena delnice še ni znana, se bo pa najverjetneje gibala med 34 in 38 dolarji. Določili jo bodo v četrtek po zaprtju ameriških borz. To pomeni, da bo Facebook dobil med 5 in 6 milijard dolarjev svežega kapitala, obstoječi delničarji pa bodo unovčili delnic v vrednosti od 8 do 9 milijard dolarjev. Med prodajalci so večidel institucionalni vlagatelji, ki so si deleže pridobili z zgodnjim financiranjem. Ustanovitelj Zuckerberg delnic ne bo prodajal.

Glavno vprašanje te dni je, kako kupiti Facebookove delnice. Žal jih kot Janez Kranjski ne morete, saj v IPO lahko sodelujejo le dobro poučeni vlagatelji, ki so registrirani pri ameriški agenciji za trg vrednostnih papirjev (SEC). Za uvrstitev v to kategorijo morate biti banka, zavarovalnica, vzajemni sklad ali kaj podobnega. Fizična oseba lahko dobi ta status le, če ima premoženje, ki presega milijon dolarjev, v kar pa se vrednost bivanjske nepremičnine ne šteje, ali če vaši letni dohodki presegajo 200.000 dolarjev. Pa še v tem primeru mora skozi dolgo proceduro pri SEC-u, na koncu pa običajno dobi majhno količino delnic. Če resnično želite delnice Facebook v svojem portfelju, jih boste morali kupiti, ko se bo z njimi začelo trgovati na organiziranem trgu. Toda takrat bo njihova cena v začetni evforiji bržkone že poletela v stratosfero.

Druga pomembna vest pa se dotika izvedenih instrumentov na Facebookove delnice. Najpogostejše so seveda opcije, ki jih podjetja v ZDA na veliko uporabljajo za motiviranje in nagrajevanje zaposlenih. Poenostavljeno rečeno posedovanje opcije na delnico daje pravico (a ne obvezuje), da v nekem času v prihodnosti pred zapadlostjo opcije delnico od izdajatelja opcije odkupimo (ali prodamo, če gre za put opcije) po vnaprej znani ceni. Če je borza cena v trenutku izvršitve opcije višja, lahko s prodajo realiziramo dobiček ali pa se zadovoljimo z lastništvom delnic.

Opcije omogočajo tudi špekuliranje o ceni delnic v prihodnosti in kovanje dobičkom ob padanju ali rasti delnic. Ponujajo vzvod, a niso tako tvegane, kot so recimo certifikati na delnice, kratke prodaje ipd. Facebookove opcije bodo na ISE (International Securities Exchange) začele kotirati 29. maja, medtem ko bo za likvidnost in globino trga skrbel (market maker) Citadel Securities.

Analitiki pričakujejo, da bo začetna evforija delnice Facebooka pognala kvišku. Kako se bo njihova cena oblikovala kasneje, pa je odvisno od razpoloženja na borzi in poslovnih rezultatov podjetja.

30 komentarjev

Pat_MaGroin ::

Packi, še opcij se praktično ne bo splačal kupit. No, razen za na dol! :)

LP

programercek ::

Jaz jih bom kupu za 100k za začetek in upam da se bo obrestovalo :) Čakam ta dan že kar nekaj časa.

KoMar- ::

programercek, ne jemljejo WoW golda :P

programercek ::

Prepričan sem, da obstaja nekako, da bom lahko vložil v fb.

bluefish ::

Ja, potem ko bodo poučeni vlagatelji z nakupi že napihnili vrednost.

programercek ::

Vse se da samo voljo treba met.

Magic1 ::

Ah dej nehi nabijat no programerček, še pogooglat ne znaš za najbolj osnovno zadevo pa se delaš za največjega carja... Pejt prodajat na FDV.
Magic

smash ::

fb je out, zdaj je moderno vk.com

programercek ::

poznam isto ku fb je :)

samo od česa pa živijo če nimajo oglasov?

Zgodovina sprememb…

programercek ::

Magic1 je izjavil:

Ah dej nehi nabijat no programerček, še pogooglat ne znaš za najbolj osnovno zadevo pa se delaš za največjega carja... Pejt prodajat na FDV.


100% foušljiv tipček. Takih kot si ti imam na tone okrog sebe in jih ne rabim ker ne bodo nikoli nikamor prilezli ampak samo blebetali.

klemenSLO ::

tole bo zgodovinski nateg

to bo pomoje tko kt delnice nkbmja...
vsi bodo v vrsti čakal...

pol bo šlo pa vse navzdol.
Life is not measured in minutes, but in MOMENTS...

Grumf ::

A še komu smrdi po KBM prodaji delnic v večjem obsegu? :)

postfestum: klemenSLO, my thoughts exactly...
Human beings, who are almost unique in having the ability to learn from the
experience of others, are also remarkable for their apparent disinclination
to do so.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Grumf ()

Saladin ::

Bodisi so ljudje resnično pozabljivi kar se tiče zgodovine dot.com balonov
bodisi so dovolj iznajdljivi, da tistim prvim uspe napihnit vrednost do neba da sami nekaj zaslužijo, za njimi pa se vsem naivnežem balon razpoči v obraz.

Greed is good.
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

der_Alte ::

Nekateri so že pogledali svoje podatke in ugotovili, da se tam ne splača oglaševati.
Tako piše v Wall Street Journalu.
Umri mlad! Bodi lepo trupelce!

guest #44 ::

Toliko miljard je nekdo priravljen plačat, za eno kvazi-storitev, ki je večini človeštva prineslo bore malo.

Folk služi zaradi idjotizma mase...wait, that's sound so familiar!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: guest #44 ()

JesusChrist ::

Skratka majhnim ljudem, ki bi s tem dobili priložnost za povečanje premoženja (četudi za minimalne vsote v okviru 5-10 kratnika vloženega denarja v delnice) jih takoj onemogočijo in h koritu spustijo itak že preveč zavaljene in pohlepne svinje? Vsak dan je bolj jasno, zakaj take razlike med sloji.
remember, the clock is ticking. run like no tomorrow.

tattoo ::

Pat_MaGroin je izjavil:

Packi, še opcij se praktično ne bo splačal kupit. No, razen za na dol! :)

LP

Kupiš call opcijo in če gre gor, zaslužiš :)

@ninjeti Transakcijski stroški.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: tattoo ()

alexa-lol ::

Jaz imam pa občutek, da bo ta zgodba s FB dolgoročno velik fail, primerljiv s pokom dotcom balona.
Naj pojasnim: FB je imel v Q1 2012 4 miljarde $ prihodkov in 800 mio $ dobička. Če bodo številke take o katerih se špekulira bi imel FB tržno kapitalizacijo 100 miljard $. Vse lepo in prav. Če bi se dobički Q1 2012 nadeljevali bi to pomenilo 3.2 miljardi dobička na leto kar bi pomenilo, da bi dobil največ 3.2% donos.
Vsi vlagatelji pričakujejo, da se bodo prihodki in dobiček le še večal a pri tem je potrebno vedeti, da FB prodaja samo oglaševanje na njihovem omrežju in, da učinkovitost tega oglaševanaj temelji na poznavanju navad porabnikov. Vse več ljudem gre na živce to dejstvo, da FB prodaja podatke o njih. Če bodo želeli še povečati dobičke bodo mogli to prodajo podatkov uporabnikov izvajati še v večjem številu in prišel bo trenutek, ko bo večini uporabnikov kliknilo v glavi in se bo začelo masovno zapuščanje FB. Mislim, da to ni vprašanje če ampak kdaj. In takrat se bo poslovni model sesul sam vase in tako ves denar vlagateljev. poleg tega se mnogi veliki oglaševalci začenjajo spraševati ali je oglaševanje na FB sploh razumno. GM je že napovedal, da bodo za oglaševanje na FB porabili občutno manj, saj ne daje pričakovanih rezultatov ter, da bodo več oglaševali preko drugih spletnih kanalov in omrežij.

Da povzamem; FB je preveč odvisen od enega samega produkta - oglaševanja, ki se izvaja le na njihovi strani. Če začne število uporabnikov padati se ta model začne rušiti in vemo kako potem borza odreagira - neracionalno - kar povzroči še večjo krizo na Wall Streetu, paniko v medijih etc.

tattoo ::

@alexa-lol, verjetno maš prav. Ampak nihče prej še ni mel toliko ljudi zbranih v eni bazi, verjamem da obstaja veliko tržnih niš, vprašanje je, če bodo to znali izkoristiti (jih pa vsak dan testirajo). Mam občutek, da Mark Zuckerberg nekaj skriva, ker svojih delnic ni prodal. Mogoče fb ustvarja prostor s katerim bo povezal podjetja z njihovimi odjemalci, mogoče ima kakšne druge plane, kdo bi vedel. Kar se pa tiče borze pa je tako, neka korporacija, ki bo nek posrednik in bo imela vse podatke bo držala ceno (ker do ljudje imeli občutek, da brez tega ne gre). Po drugi strani pa obstjajo dobra podjetja, ki obetajo veliko več, pa ne upajo na borzo po kapital, ker enostavno nimajo dovolj "reklame"! Borza je res eno čudo, 300 let obstaja, pa še nič boljše :)

gendale ::

>Jaz imam pa občutek, da bo ta zgodba s FB dolgoročno velik fail, primerljiv s pokom dotcom balona.
ljudje pri koritu bojo čisto fino zaslužili:)
seznam zanč moderatorjev in razlogov da so zanč
http://pastebin.com/QiWny5dV
gor je mavrik apple uporabniček (mali možgani in mali penis)

Pat_MaGroin ::

tattoo je izjavil:

Pat_MaGroin je izjavil:

Packi, še opcij se praktično ne bo splačal kupit. No, razen za na dol! :)

LP

Kupiš call opcijo in če gre gor, zaslužiš :)

@ninjeti Transakcijski stroški.


Pred 29. 5 ne moreš. Do takrat bo pa že fajn napihnjeno :).

LP

Bistri007 ::

JesusChrist je izjavil:

Skratka majhnim ljudem, ki bi s tem dobili priložnost za povečanje premoženja (četudi za minimalne vsote v okviru 5-10 kratnika vloženega denarja v delnice) jih takoj onemogočijo in h koritu spustijo itak že preveč zavaljene in pohlepne svinje? Vsak dan je bolj jasno, zakaj take razlike med sloji.

Prvi med temi svinjami je Obama in njegova gonja za zaščito potrošnikov. Še banka JP Morgan je na nekih hedgih izgubil 2 milijardi izmed 150, ki jih ima - in je cel halo, da ja, banka pa ne sme nikoli iti v transakcijo, ki ji naredi izgubo. Najbolje je, da ukinemo kapitalizem. Tako pa je, če državo vodi "community organizer" oziroma njegov "Organizing for America".
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

ikeman ::

der_Alte je izjavil:

Nekateri so že pogledali svoje podatke in ugotovili, da se tam ne splača oglaševati.
Tako piše v Wall Street Journalu.


To je bolj ali manj BS. GM ima še vedno cca. 40M v oglaševalskem programu FBja.
Je verjetno posledica kakega konflikta med pogajanji GMja in FBja..

sv-pt ::

Zakaj naj bi bilo trgovanje za fizične osebe omejeno na milijonarje? oz. naj bi bile na voljo šele 29. 5.?

Meni so iz Ilirike poslali, kot da jih bom lahko BP kupil...
"Začetek trgovanja z delnicami ameriške družbe Facebook je pričakovan v petek 18. maja 2012. Nakup delnice in CFD-ja (pogodbe na razliko v ceni) bo možen tudi preko trgovalne postaja ILIRIKA-ON-SVET, takoj po odprtju ameriškega trga ob 15:30 po našem času."

Bistri007 ::

ikeman je izjavil:

To je bolj ali manj BS. GM ima še vedno cca. 40M v oglaševalskem programu FBja.
Je verjetno posledica kakega konflikta med pogajanji GMja in FBja..

Moraš cel članek prebrat ;-)
Piše, da je GM porabil $30m za kreiranje vsebin na FB, $10m pa neposredno za oglaševanje na FB. Torej, GM bo ohranil svoje podstrani na FB, ne bo pa več plačeval za oglaševanje (tj. tistih $10m).

sv-pt je izjavil:

Meni so iz Ilirike poslali, kot da jih bom lahko BP kupil...

V Sloveniji očitno ne velja ameriška zakonodaja...
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

gregor ::

kdaj bo delnice možno kupit v slo?

LP

sv-pt ::

gregor je izjavil:

kdaj bo delnice možno kupit v slo?

LP

Baje danes ob 15:30 8-)
Bom videl, če to drži

sv-pt ::

"Spoštovani trgovalci,
predviden začetek trgovanja z delnicami Facebooka je danes ob 17. uri. Na voljo bo tudi CFD z dvokratnim vzvodom. Zaradi pričakovane velike volatilnosti v začetku trgovanja priporočamo upravljanje s tveganjem."

AAAAH, jaz sem pa že bil pripravljen :D

darkolord ::

nekikr ::

No programerček, kako se je obnesla tvoja investicija 100k€? :)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Facebook izgubil desetino vrednosti, borza pod navalom skoraj pokleknila

Oddelek: Novice / Ostale najave
3610139 (6308) nekikr
»

Facebookova javna ponudba delnic še vedno buri duhove

Oddelek: Novice / Ostale najave
225385 (3949) nekikr
»

Facebook za IPO izkoristil zadnji vlak

Oddelek: Novice / Ostale najave
1411383 (9903) gslo
»

Facebookov IPO povzročil vihar tožb in preiskav

Oddelek: Novice / Ostale najave
97189 (5832) wooted

Več podobnih tem