»

PayPal dodaja kriptovalute

Slo-Tech - Vrednost bitcoina se je povečala za približno desetino, za kar pa je bil to pot zaslužen PayPal. Podjetje je včeraj popoldne sporočilo, da bo v svoji plačilni platformi podprlo bitcoin, s čimer bo možno s to kriptovaluto nakupovati pri več kot 26 milijonih trgovcev, ki sprejemajo PayPal kot izvajalca plačil. Za zdaj bodo bitcoin dobile ameriške stranke, kar naj bi se zgodilo v začetku prihodnjega leta, kasneje pa sledita še storitev Venmo in ostali svet.

Izvršni direktor Dan Schulman je pojasnil, da želijo s tem vzpodbuditi uporabo digitalnih žetonov po svetu in svojo mrežo pripraviti na digitalne valute, ki jih bodo v prihodnosti morda uvedle centralne banke ali podjetja. PayPal ima več kot 300 milijonov uporabnikov, ki mesečno izvedejo za približno 70 milijard dolarjev plačil. PayPal bo bitcoin podprl tako, da ga bo možno kupiti ali prodati neposredno v PayPalu, prav tako pa bo možno imeti pozitivno stanje v bitcoinih in jih uporabljati za plačevanje, ne bo pa jih možno...

4 komentarji

Deepfakes grožnja nacionalni varnosti?

Washington Post - Trojica ameriških kongresnikov, demokrata Adam Schiff in Stephanie Murphy ter republikanec Carlos, so na direktorja vladnega urada za obveščevalne dejavnosti naslovili pismo, v katerem ga pozivajo, naj oceni, v kolikšni meri nacionalno varnost ogrožajo novodobni vizualni ponaredki oziroma t. i. deepfakes. Poslanci namreč menijo, da lahko prepričljive podobe znanih posameznikov, ki počno ali govorijo stvari, s katerimi v resnici nimajo nobene zveze, lahko pomenijo grožnjo družbi, obenem pa lahko imajo resne notranje ali celo zunanjepolitične posledice. Predstavniki ljudstva sicer od obveščevalcev pričakujejo, da bodo izdelali poročilo o tem novodobnem pojavu, zlasti o primerih, ko gre za tovrstne izdelke tujih državljanov. Česar, resnici na ljubo, ni veliko.

Deepfakes so...

33 komentarjev

V Grčiji ne deluje več PayPal

Slo-Tech - Kapitalske kontrole, ki jih je grška vlada uvedla za zagotavljanje likvidnosti bank, v Grčiji omogočajo dvig največ 60 evrov na dan, prepovedujejo nakazila v tujino in onemogočajo plačila s kreditnimi karticami. To je vplivalo tudi na ponudnike storitev za spletna plačila, ki so vezani na normalno delovanje bank ter normalno obnašanje grških kartic. PayPal, iTunes in Amazon v Grčiji zato ne delujejo v celoti.

PayPal ne deluje, ker z grških kartic ni mogoče plačevati v tujino, torej tudi računa pri PayPal ni možno napolniti. To pomeni, da uporabniki PayPala z grškimi karticami ne morejo...

66 komentarjev

Microsoft Payments je na poti

Ars Technica - Bolje pozno kot nikoli, zato se tudi Microsoft pridružuje tekmi za vzpostavitev platforme za mobilna plačila. Google Wallet, Apple Pay in Samsung Pay bodo dobili konkurenco v obliki Microsoft Payments, lahko razberemo iz vlog, ki so jih vložili v Redmondu. Uradno sicer niso potrdili ničesar, a je iz uradnih zaznamkov razvidno, da so se v vseh 50 zveznih državah ZDA in ameriških odvisnih ozemljih prijavili za izdajo licence za opravljanje finančnih storitev.

FinCEN (Financial Crimes Enforcement Network) bo tako odločal o Microsoftovi zahtevi, da postane MSB (money services business), kar bodo najbrž dovolili. Prva zvezna država, ki je dovoljene že izdala, je Idaho.

Zanimivo je, da čeprav Google Wallet obstaja že štiri...

7 komentarjev

Ebay z načrtovanim dobičkom napoveduje odpuščanja in razkosanje v tri dele

Slo-Tech - Ebay je objavil poslovne rezultate za zadnje četrtletje v minulem letu, v katerem so izpolnili načrte in zabeležili 936 milijonov dolarjev čistega dobička. Prihodki podjetja so znašali 4,9 milijarde dolarjev, kar je v skladu s pričakovanji Wall Streeta. Glavna molzna krava ostaja PayPal, ki je poskrbel za 2,2 milijardi prihodkov, kar je za petino več kot v enakem obdobju leto pred tem.

To se ima kmalu končati, saj so v podjetju potrdili, da je načrt za razdelitev PayPala in Ebaya v teku po načrtih. Sestavni del razdelitve pa bo tudi zmanjšanje števila zaposlenih. Izvršni direktor John Donahoe je namreč povedal, da bodo odpustili približno 2400 ljudi v oddelkih Ebay Marketplaces, PayPal in Ebay...

38 komentarjev

PayPal v Rusiji podpira gotovinsko plačevanje

Slo-Tech - Za uporabo PayPala potrebujemo kreditno kartico, s katero povežemo PayPalov račun in se uporablja za bremenitve pri plačilih in odobritve pri prenosu prejetega denarja nazaj v banko. V Rusiji pa bo odslej mogoče uporabljati PayPal brez uporabe kreditne kartice, saj bo mogoče denar na PayPalov račun nalagati gotovinsko.

Seveda je mogoče PayPal brez kreditne kartice registrirati tudi drugod, a je v tem primeru funkcionalnost računa precej omejena; denar lahko le prejemamo od drugih uporabnikov, nato pa ga moramo nujno zapraviti prek PayPala. V Rusiji so kreditne kartice manj razširjene kot na Zahodu ali še zlasti v ZDA, zato se je PayPal povezal s storitvijo Rapida, ki v Rusiji omogoča prenos denarja.

Sistem bo deloval kot običajni predplačniški sistemi - pri obisku poslovalnice bo...

5 komentarjev

PayPal in Ebay se razhajata

Slo-Tech - Ebay bo PayPal, ki ga je poldrugo milijardo dolarjev kupil pred dvanajstimi leti, oddvojil v samostojno podjetje. To se bo zgodilo prihodnje leto, prav tako pa bosta odstopila Ebayjev izvršni direktor John Donahoe in finančni direktor Bob Swan, ki podjetje vodi od leta 2008, tako da bosta obe podjetji dobili nova direktorja.

Ideja o razdružitvi Ebayja in PayPala ni nova, saj so jo nekateri večji delničarji (zlasti Carl Icahn) vztrajno ponavljali že dlje časa. Icahn je to naglas povedal v začetku tega leta, a je Donahoe zamisli ostro nasprotoval. Pritisk delničarjev je bil sedaj dovolj močan, da se Ebay deli. Donahoe je sedaj dejal, da je temeljit strateški pregled pokazal, da po letu 2015 ekonomsko ne bo upravičeno držati Ebay in PayPal pod...

18 komentarjev

PayPal beacon

TechCrunch - Naj je spletno nakupovanje še tako popularno, se ogromno robe še vedno proda v fizičnih trgovinah, zato velika imena v e-commerce sceni že nekaj časa intenzivno razmišljajo, kako bi prišla še tja. Ena od opcij naj bi bila mobilna plačila - telefon imamo itak vedno v žepu, zakaj torej ne. O njih se veliko govori pred vsakokratno predstavijo svežih iPhonov (danes, hihi) oz. Droidov, pa potem nikoli nič ni.

Good Guy PayPal je mnenja, da so tokrat (pa res) našli recept. Pravi se mu beacon in je v bistvu usb ključek s pripadajočim polnilcem, ki bo stal $100 in naj bi ga trgovci vstavili v prvo vtičnico, ga priklopili na svoje brezžično omrežje ter vkucali svoje PayPal podatke. To bi potem bilo to. Naprava bi...

32 komentarjev

PayPal onemogočil lokalna plačila v Argentini

BBC - V Argentini se zgodovina po zelo kratkem času ponavlja. Leta 2001 je država v spopadu s hudo finančno krizo zamrznila bančne račune prebivalstva, prepovedala dvige deviz in naposled vse v dolarjih denominirane račune pretvorila v pese. Tako imenovani corralito je povzročil veliko nezadovoljstvo in hude protivladne proteste. Ko se je Argentina lani ponovno znašla v škripcih, so uvedli zelo podobno rešitev. Vlada je omejila nakupe ameriških dolarjev, s čimer je želela nasilno povečati zaupanje v argentinske pese. Uradna razlaga je sicer nekoliko lepša, in sicer naj bi s tem zmanjšali odvisnost od ZDA, preprečili beg kapitala iz države in zmanjšali utajo davkov ter pranje denarja.

Toda ker je inflacija že dvomestna, Argentinci dolarje kupujejo na črnem trgu....

14 komentarjev

Google Checkout se združuje z Google Wallet

The Verge - Google je najavil, da bo svojo storitev Google Checkout združil s pred kratkim spočeto Google Wallet, ter tako uporabnikom prinesel poenoteno plačniško storitev za prihajajočo nakupovalno mrzlico. Produkt bo nosil ime "Google Wallet" in naj bi omogočal enostavno poslovanje tako pri internetnih nakupih, kot tudi v trgovinah. Poleg naštetega pa so pri podjetju napovedali tudi integracijo Denarnice v Android Market, YouTube, Google+ Games in verjetno kar povsod kjer Google storitve uporabnikom zaračuna.

Google je s tem korakom tako postal še večja grožnja PayPal-u, ki je sicer že pokazal da se za svoj položaj namerava boriti, ko je vložil tožbo proti Googlu na isti dan ko je ta uradno predstavil svoj Wallet. Medtem pa svojo lastno virtualno denarnico za naslednje poletje napovedujejo tudi pri Visi.

Kakorkoli že se bo ta zgodba končala, kot kaže si v letu 2012 lahko obetamo nekaj dobrih inovacij na področju digitalnega plačevanja.

26 komentarjev

PayPal se podaja tudi izven interneta

PayPal Blog - PayPal želi svoje storitve razširiti tudi na področje procesiranja plačil za klasične trgovine. Sedaj je PayPal nesporni vodilni pri ponujanju plačil za spletne transakcije, zdaj pa želijo to nadgraditi.

V ta namen bodo ponudili orodja, ki bodo trgovcem omogočila uporabo trenutnih kartičnih terminalov za poravnavo plačil prek PayPala. Kupci bodo lahko plačilo izvedli z vnosom telefonske številke in štirimestnega PIN-a, s približanjem telefona terminalu ali s posebnimi PayPalovimi karticami, končni cilj pa je omogočiti plačilo s katerokoli mobilno napravo, ne le s telefonom.

Prva testiranja se bodo pričela še pred koncem leta, v katerih bo sodelovalo 20 trgovcev. Sistem bomo v praksi prvikrat videli delovati 12. oktobra na X.commerce Innovate...

22 komentarjev

FBI dobil podatke o napadalcih Anonymous iz PayPalovih dnevnikov

Wired News - Prejšnji teden smo poročali, da je FBI med racijami aretiral in obtožil 14 ljudi, ki jih sumijo sodelovanja v hekerski skupini Anonymous. Obtoženi so po Computer Fraud and Abuse Actu, poleg njih pa so preiskali še prostore 35 drugih osumljencev v iskanju dodatnih dokazov. Iz zaprisežene pisne izjave FBI-jevega agenta Chrisa Thompsona, ki je bila uporabljena pri pridobitvi ene izmed sodnih odredb za hišno preiskavo, je sedaj razvidno, kako so ugotovili identiteto teh posameznikov.

Podatke jim je posredoval PayPal. Spomnimo, da je lani 4. decembra PayPal zamrznil račun WikiLeaksa, kamor so lahko prejemali donacije. To je izzvalo srd internetne skupnosti, kar...

32 komentarjev

PayPal toži Google

Osama Bedier

CNet - PayPal je včeraj vložil tožbo proti podjetju Google, ker naj bi z zaposlitvijo Osame Bedierja, ki je bil pred nastopom službe v Googlu glavni za razvoj platforme za mobilna plačila v Paypalu, pridobili poslovne skrivnosti. Bedier je sedaj v Googlu podpredsednik, zadolžen za razvoj sistema za plačila. Zanimivo je, da je PayPal vložil tožbo isti dan, ko je Google predstavil Wallet.

Bedier je bil med leti 2008 in 2011 v PayPalovi pogajalski skupini, ki je iskala skupni jezik z Googlom, da bi bilo mogoče PayPalove rešitve uporabljati za plačilo aplikacij v Googlovem Android Marketu. Medtem je Bedier šel na...

13 komentarjev

PayPal s spleta v fizične trgovine?

V prihodnosti kot nalepka na vratih trgovin in restavracij?

vir: TG Daily
TG Daily - Minil je komaj en dan, odkar smo poročali, da bi se lahko PayPal pojavil kot druga možnost za nakup aplikacij v Googlovem Android Marketu. A to ni vse, PayPal bi se lahko razširil tudi drugod, izven spleta, kot kažejo nova poročila. Znotraj podjetja si namreč želijo, da bi se razširili še v trgovine v resničnem svetu, zgrajene iz betona, železa, opeke in stekla. Na spletu je poslovanje s PayPalom enostavno, saj v varnem zavetju lastnega doma brezskrbno vtipkamo njegovo geslo, a kako to opraviti v trgovini? Preprosto. Prvi načrti PayPala so, da bi s svojim računom uporabniki povezali kar danes praktično stalne spremljevalce, mobilne telefone. Namesto kreditne...

35 komentarjev

PayPal kosoma pripušča Indijo nazaj

The Register - Pretekli mesec smo poročali, da je Indijo doletel začasen umik PayPala. Razlog za blokiranje vseh osebnih nakazil v Indijo in iz države je bila spremenjena zakonodaja v državi, na podlagi katere je Reserve Bank of India od PayPala zahtevala ureditev novih dokumentov.

Ta teden je PayPal omogočil dvige dobroimetja s PayPalovih računov na lokalne žiro račune, ko gre za poravnavo izvoza izdelkov in storitev. Ob dvigu bo treba navesti posebno Export Code, ki bo informacija, ki jo bodo banke uporabljale za identifikacijo vrste čezmejnih plačil.

Tako imenovana osebna plačila še vedno ostajajo onemogočena. Razlog je obravnava plačil zdomcev v domovino (remittances), za kar PayPal še nima lokalnih dovoljenj. Več o tem.

0 komentarjev

PayPal začasno onemogočil plačila v Indiji

Slashdot - Uporabniki PayPala v Indiji so te dni upravičeno jezni, saj je PayPal 28. januarja začel blokirati vsa plačila v Indijo in iz države, prav tako pa jim je onemogočil prenos sredstev s PayPalovih računov na transakcijske račune v bankah ali na kreditne kartice. Anuj Nayar, PayPalov tiskovni predstavnik, je bil v edinem pojasnilu na blogu sila skop. Potrdil je le, da so bila osebna plačila v Indijo in iz države začasno ustavljena in da intenzivno iščejo rešitev, pri čemer ni niti namignil, zakaj so se odločili za tako drastično potezo.

Indijski uporabniki PayPala so na forumih ponoreli, saj jih PayPal ni vnaprej obvestil o svojih namerah. Ker so nakazila stornirali brez pojasnil, je kopica uporabniških računov v rdečih številkah. Neuradni viri trdijo, da gre za posledico novih zahtev Reserve Bank of India, ki jim PayPal še ni utegnil zadostiti.

Za zdaj edina možnost pošiljanja denarja v Indijo ostaja izbira postavke Goods pri nakazilu in vnos poštnega naslova za prejem paketa. Vse...

4 komentarji

PayPal nagrajuje nove ideje

Slashdot - Pred dobrim mesecem je PayPal najavil novo generacijo API-knjižic, ki omogočajo razvijalcem vgradnjo PayPala na njihove strani na način, ki kupcev ne bo več preusmeril na PayPalovo stran, marveč bo transakcijo moč izvesti kar s prvotne strani. Da bi razvijalce vzpodbudili h karseda veliki uporabi te novosti, razpisujejo dve nagradi v skupni vrednosti 150.000 dolarjev. Izziv, ki ga ponujajo, je napraviti najinovativnejšo aplikacijo za plačevanje z novimi PayPal X API-ji na področjih storitev, medijev, iger, mobilnih naprav, zabavne elektronike itn. Rok za prijavo ideje se izteče jutri.

O tej temi so se pogovarjali tudi z Naveedom Anwarjem, ki vodi PayPalov razvojni oddelek. Anwar je med drugim poudaril, da se PayPal za razliko od...

17 komentarjev