» »

PayPal onemogočil lokalna plačila v Argentini

PayPal onemogočil lokalna plačila v Argentini

BBC - V Argentini se zgodovina po zelo kratkem času ponavlja. Leta 2001 je država v spopadu s hudo finančno krizo zamrznila bančne račune prebivalstva, prepovedala dvige deviz in naposled vse v dolarjih denominirane račune pretvorila v pese. Tako imenovani corralito je povzročil veliko nezadovoljstvo in hude protivladne proteste. Ko se je Argentina lani ponovno znašla v škripcih, so uvedli zelo podobno rešitev. Vlada je omejila nakupe ameriških dolarjev, s čimer je želela nasilno povečati zaupanje v argentinske pese. Uradna razlaga je sicer nekoliko lepša, in sicer naj bi s tem zmanjšali odvisnost od ZDA, preprečili beg kapitala iz države in zmanjšali utajo davkov ter pranje denarja.

Toda ker je inflacija že dvomestna, Argentinci dolarje kupujejo na črnem trgu. Uradni tečaj se suče okrog 4,7 pesa za dolar, na črnem trgu pa jih morajo odšteti tudi sedem za dolar. Zato so podjetni Argentinci našli zanimiv obvoz, ki vključuje PayPal. Z dvema različnima elektronskima naslovoma so odprli dva računa (ali pa sta dejansko sodelovali dve osebi, to ni pomembno). Nato so na prvega naložili dobroimetje v valuti peso in ga prenakazovali na drug račun, ob čemer so izvedli še konverzijo v dolarje. PayPalov tečaj je sicer vedno za nekaj odstotkov slabši od bančnega, a je še vedno bistveno boljši od tečaja na argentinskem črnem trgu. PayPal je prakso odkril in jo prepovedal. Razlog so pritiski lokalnih bank, so še potrdili v PayPalu.

Odslej je v Argentini prek PayPala mogoče sprejemati in pošiljati le mednarodna nakazila, medtem ko prenosi denarja med uporabniki iz Argentine niso več mogoči. Uporabnikom so se opravičili in zatrdili, da je Argentina zelo pomemben trg za PayPal, a da drugače to pot pač ni šlo. To pa ni edini ukrep, ki je prizadel Argentince. Vlada je poleg omejitve nakupa deviz uvedla še izreden 15-odstotni davek na vsa plačila v tujino. Davek se obračuna tudi pri spletnem nakupovanju na Ebayju in Amazonu.

14 komentarjev

gregor_m ::

Mogoče bi si lahko pomagali z bitcoin. Seveda dokler nebi vsi navalili na to rešitev, potem bi vlada blokirala tudi te.

mtosev ::

tile argentinci so kreativni
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Mitch ::

Zadnjič sem registriral eno domeno pri angleškem registrarju in so mi lepo zaračunali 20 odstotni VAT oziroma davek. Tako angleška država pokasira davek od vseh prebivalcev unije. Pred vstopom v EU pa si namesto davka plačal carino, ki je šla v slovensko državno blagajno. Čudi me, da se noben od naših vrlih državnikov ni nikoli bunil zaradi takšnega izpada dohodka!?

P.S. Pa ne samo Velika Britanija tudi druge države pokasirajo davek od državljanov drugih članic unije. Samo nekatere članice pač imajo mnogo večji oz. zanimivejši trg, če veste kaj želim povedat...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Mitch ()

fosil ::

Priložnost za zaslužek, če imaš kakšno vezo v Argentini :)
Tako je!

Mipe ::

A zato se naši tajkuni selijo tja!

andrea86 ::

Problem je da Paypal ima moč bank, ampak nobene odgovornosti bank!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: andrea86 ()

Iskiy ::

Tudi banke in bankirji nimajo odgovornosti...kriza pa to :)

Dragi ::

fosil je izjavil:

Priložnost za zaslužek, če imaš kakšno vezo v Argentini :)


Vez v Argentini je z moje strani dovolj, vendar je placevanje na njihovi strani mocno otezeno.
Primer.
Trenutno eden od redkih nacinov, ki se ga posamezniki posluzujejo za placevanje v tujino je Paypal in western union.
Za oba potrebujejo kreditno kartico, viso ali mastercard, ki jo je tezko dobiti pri njih. Banke jih ne dajejo razen ce nimas dolocenega zneska na racunu, par tisoc $$$$.

Ko imas kartico si jo zlinkas na paypal in lahko mesecno posiljas ZELO OMEJENE vsote denarja, ki ni direktno povezana z stanjem na racunu. Se pravi, ce imas na racunu 10.000 USD lahko posljes v tujino tam nekje, 1000USD mesecno in nic vec.

Ce posiljas denar z western union si ponovno limitiran z zgornjimi omejitvami ter dodatno obdavcen z 15-20% davkom, ki ga placa POSILJATELJ. To NI davek 4% z western union. Tega dodatno placa ali posiljatelj ali prejemnik.

Skratka, prejemanje dohodkov iz Argentine je prava mala jeba.
Se dodatno sranje je to, da so Argentinci zelo naravnani na odpiranje 'dispute-ov'. Se pravi, posljejo denar, pocakajo, da dostavis storitev in potem zahtevajo denar nazaj. Ker paypal v Argentini nima opcije 'poslji kot darilo' to lahko brez problema tudi storijo preko paypala, oziroma gredo do banke kjer odprejo zahtevek direktno na kreditni kartici kjer te zatem zjebe paypal.

Tezke zadeve. Stvari, ki se dogajajo tam so povsem primerljive z Bosno 10-15 let nazaj. Ciganija do maksimuma.

Phantomeye ::

Malo so zasrali, ker so odprli samo dva računa... velike vsote denarja iz enega računa na drug račun, verjetno ne grejo neopaženo.

mogl bi naredit 40 računov npr.

pivmik ::

No, tapravi čas, da običajni argentinci začnejo uporabljat BitCoin.
Blokirat jim ga ne morejo ker je pač decentraliziran.
LP, Gregor GRE^

Tamius Han ::

pivmik je izjavil:

No, tapravi čas, da običajni argentinci začnejo uporabljat BitCoin.
Blokirat jim ga ne morejo ker je pač decentraliziran.


Edin problem je spravit denar v BitCoine...

kronik ::

Samo ta PayPal pa vedno podpusti pod raznimi pritiski, poden.

nino22 ::

Upam d se to pr ns ne bo zgodil.

Dead_Meat ::

@nino22, brez skrbi, bo Janša povsem neopazno izvedel v našem zakoniku. Pa zadevo bi tako potihem naredil, da niti naši (nesposobni) mediji ne bi opazil. To je običajna praksa naših vlad, zato govorim iz prve roke.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

PayPal (strani: 1 2 3 473 74 75 76 )

Oddelek: Loža
3785737685 (20716) plusdzabaka1
»

Paypal podpira tudi Slovenijo (strani: 1 2 3 414 15 16 17 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
817134697 (14661) igi82m
»

Origin - načini plačila_Navadna bančna kartica?

Oddelek: Igre
4311237 (9954) Oktan
»

PayPal onemogočil lokalna plačila v Argentini

Oddelek: Novice / NWO
145013 (3090) Dead_Meat
»

A paypal že podpira prejemanje keša v Slo?

Oddelek: Loža
303308 (1968) Klenobo

Več podobnih tem