»

Skrajni desničarji? Rusi? Ne, nadobudni dvajsetletnik!

vir: Wikipedia
The New York Times - Za enormno krajo in poznejšo objavo osebnih podatkov nemških politikov, zvezdnikov in novinarjev, ki je slab teden dni nazaj osupnila ves svet, tiči dvajsetletni nemški računalniški navdušenec. Potem, ko je policija v petek vpadla v njegovo domovanje in ga aretirala, je dejanje priznal in v preiskavi tudi posredoval vse potrebne informacije.

Kot smo poročali, je v mesecu dni na Twitterjevem računu objavil finančne podatke, fotografije, zasebne pogovore in druge osebne podatke nemških politikov in praktično vseh političnih strank, razen skrajno desne Alternative za Nemčijo oz. AfD. V preiskavi je med drugim povedal, da je deloval sam, njegova dejanja pa so posledica jeze, ki so jo...

78 komentarjev

V preiskavi protestov proti Trumpu bitka za 1,3 milijona IP-naslovov

Slo-Tech - V ZDA se bije zanimiva bitka za pravico do zasebnosti in svobodo izražanja, kjer igra ključno vlogo stran disruptj20.org. Ameriško pravosodno ministrstvo je pridobilo sodno odredbo, s katero v preiskavi neredov 20. januarja, ko je prisegel aktualni ameriški predsednik, zahteva podatke o IP-naslovih 1,3 milijona obiskovalcev omenjene spletne strani. DreamHost, kjer stran gostuje, nasprotuje tako široki odredbi in se je seveda pritožil, češ da krši prvi (pravica do svobode izražanja) in četrti (prepoved nesorazmernih preiskovalnih ukrepov) amandma. Zaslišanje bo v petek.

Gre za preiskave neredov, ki so 20. januarja spremljali zaprisego Donalda Trumpa. Zaradi teh neredov so v...

33 komentarjev

Nov članek: Spreminjanje klicne identifikacije

Slo-Tech - Ker je konec leta 2011 več slovenskih medijev poročalo, da naj bi poslanka Državnega zbora Melita Župevc iz enega svojega mobilnega telefona prejela klic na svoj drugi mobilni telefon, javil pa naj bi se neznan moški glas in ker so na novinarska vprašanja mobilni operaterji pojasnili, da takih primerov še niso zasledili, predstavnik Telekoma Slovenije pa je izjavil, da "vdor v sistem telefonskih povezav oziroma klic s prikazom kličoče številke, ki ne pripada v mobilni telefon vstavljeni SIM kartici, v Mobitelovem omrežju ni mogoč", podoben pa je bil tudi odziv poslanca in trenutno ministra za notranje zadeve Vinka Gorenaka, ki je na svojem blogu zapisal, da "tehnično res ni mogoče, da te nekdo kliče iz tvoje lastne prve telefonske številke na tvojo lastno drugo telefonsko številko, brez tvoje vednosti seveda", smo se odločili objaviti kratek povzetek stanja tehnike na tem področju.

Vsebina ne predstavlja nič novega, kar ne bi bilo strokovni javnosti znano že leta, ponovno pa...

95 komentarjev

Sodnik osumljenki naložil odklep šifriranega prenosnika

Kriptoanaliza v teoriji in praksi.

vir: xkcd
MarkyBon/Flickr - Ne samo zabavna industrija, tudi država ima vse večje probleme s tem, da ljudje tehnologijo uporabljamo v svojo korist. Šifriranje celotnega trdega diska je danes ponujena (ne pa še privzeta) opcija pri namestitvi večine modernih sistemov, če pa smo ta vlak zamudili, pa navodil za kasnejši popravek ne manjka, tudi na slo-techu ne. Je pa toliko bolj žalostno, da oblasti tako dejanje vidijo kot skrajno nedržavotvorno. V mnogih režimih je priljubljeno dešifriranje z vrtno cevjo, včrasih celo kot izvozna storitev (beri: osumljenca tako dolgo tepeš, dokler ti preprosto ne pove gesla in še česa), Britanci se igrajo z idejo obvezne hrambe kopija ključa pri vladi in uklonilnim zaporom za osumljence, ki nočejo predati svoje kopije ključa, američani pa...

123 komentarjev

Sodišče v ameriški zvezni državi New Jersey dovolilo sledenje zakoncu s skrito napravico v avtu

GPS motilci so na voljo na Dealextreme že za dobrih 50 dolarjev, z GSM motilci pa zna biti malo več težav.

vir: CNet
CNet - Sodišče v ameriški zvezni državi New Jersey je odločilo, da sledenje zakonca s skritim GPS sprejemnikom v skupnem avtomobilu ne predstavlja nedovoljene kršitve zasebnosti. Šlo je za (zdaj že bivšo) ženo, ki je leta 2007 svojega moža Kennetha Villanovo - policista iz okrožja Gloucester - sumila nezvestobe, zato je najela zasebnega detektiva, da mu sledi in preveri situacijo. Mož se je detektivu večkrat uspešno izmuznil, nakar je slednji po naročilu žene v skupni avto namestil prikrit GPS sprejemnik. Rezultati so pokazali, kar pač so, in ga. Villanova je vložila zahtevo za ločitev.

Kenneth...

16 komentarjev

Nov zakon pregnal nezakonite priseljence iz Georgie, kmetijski pridelki ostajajo nepobrani

Aretacije in potem deportacije oz. izgoni tujcev iz države so postale vsakodnevni pojav na ameriškem jugu.

Slo-Tech - Dokumentarni film Food Inc (imdb) ilustrira dvojno igro ameriške živilskopredelovalne industrije in vladne agencije ICE (Imigrations and customs enforcement pri ministrstvu za domovinsko varnost; taisti junaki sicer na veliko zasegajo domene domnevnih piratskih strani). Delovni pogoji so slabi, plača in prispevki pa nizki, zato v branži prevladujejo nezakoniti priseljenci, ki nimajo dovoljenja za delo in jih delodajalci organizirano "privabljajo" na delo v ZDA. Istočasno pa zaradi ustvarjanja iluzije pregona nezakonitih delavcev, ki "odžirajo službe" navadnim državljanom, ICE vsako noč v koordinirani akciji aretira nekaj delavcev, a nikoli dovolj, da bi resno ogrozil delo na njivah in v tovarnah.



Prav slednje pa se je pravkar zgodilo v zvezni državi Georgia, kjer je...

39 komentarjev

Aretiranih 13 upravljavcev strani Kino.to

Racija v Leipzigu ob izključitvi strani Kino.to

vir: Heise
Heise - Včeraj so oblasti v Nemčiji, Franciji, Španiji in na Nizozemskem izvedle racije in aretacije 13 oseb, ki so osumljene sodelovanja pri upravljanju priljubljenega portala Kino.to. V Nemčiji je 250 policistov in davčnih inšpektorjev preiskalo več deset stanovanj, poslovnih prostorov in računalniških centrov v Leipzigu (tam domuje kolovodja), Hamburgu, Bremnu, Nürnbergu, Mindnu, Berlinu in Zwickauu. Imeli so naloge za aretacijo 14 oseb, preiskujejo pa jih skupno 21. Zaplenili so tudi domeno kino.to, odnesli računalniško opremo in z interneta odklopili tam gostujoče strani.

Kino.to je bila popularna stran s povezavami do nelegalnih kopij filmov, ki je imela največ uporabnikov iz nemško...

27 komentarjev

Velika aretacija v Franciji

Vir: physorg.com

vir: PhysOrg.com
PhysOrg.com - Francoska policija je zajela mrežo hekerjev mobilnih telefonov, ki so si s prevaro nagrebli nekaj milijonov evrov bogastva.



Med devetimi aretiranimi so bili tudi uslužbenci mobilnih podjetij. Enoletna preiskava je tako končno obrodila sadove, saj so končno razkrinkali največjo mrežo že desetletje delujočih hekerjev, prvih te vrste v Franciji, se je pohvalila marsejska policija.

Začelo se je leta 2009, ko je telefonska družba SFR iz Francije našla luknje v svojem varnostnem sistemu. O podobnih stvareh sta poročali še dve podjetji - Bouygues Telecom in Orange. Izkazalo se je, da so hekerji od uslužbencev mobilnih operaterjev, ki so imeli dostop do baze, kupovali kode za odklep SIM kartice za tri evre, potem pa so jih...

4 komentarji

Vrhovno sodišče ZDA sprejelo pomembno odločitev o zasebnosti na delovnem mestu

Slo-Tech - Kot smo poročali decembra 2009 je Vrhovno sodišče ZDA prvič v svoji zgodovini sprejelo v presojanje primer, ki se nanaša na komunikacijsko zasebnost na delovnem mestu. Šlo je za primer City of Ontario v. Quon, sprožil pa ga je pripadnik posebnih policijskih sil (tim. SWAT team) Jeff Quon, skupaj s še tremi policisti.

Delodajalec je namreč pridobil prepis tekstovnih sporočil iz službenega pagerja dveh pritožnikov, pri čemer se je izkazalo, da so bila sporočila enega izmed pritožnikov v veliki meri zasebne narave ter zelo seksualno eksplicitna.

Maja 2003 so nato pritožniki na okrožno sodišče v Kaliforniji vložili tožbo zaradi kršitve pravice do zasebnosti, ki pa ni razsodilo njim v prid. Sledila je pritožba na prizivno sodišče, ki je 18. junija 2009 presodilo, da je v tem primeru šlo za kršitev pravice do zasebnosti v zvezni in kalifornijski ustavi. Sledila je pritožba na Vrhovno sodišče, ki je ugotavljalo ali pripadnik posebne enote policije upravičeno pričakuje zasebnost na...

20 komentarjev

Na ameriški meji ne smejo zaseči prenosnikov za nedoločen čas

CNet - V ZDA že dve leti velja, da lahko cariniki in agentje imigracijske policije preiščejo prenosnike in druge elektronske naprave vstopajočih potnikov v državo. Še več, določeno je, da jih lahko zasežejo brez utemeljenega suma in obdržijo poljubno dolgo časa, v tem času pa ga pregledajo iščoč kršitve katerega koli zakona. Ameriški sodnik Jeffrey White v Kaliforniji je pretekli teden razsodil, da zaseg za nedoločen čas brez odredbe sodišča ni zakonit.

Andrew Hanson je januarja 2009 vstopil v ZDA na letališču v San Franciscu. Tam so mu prenosnik zasegli, pri čemer je pravosodno ministrstvo tolmačilo, da do prečkanja meje in carine prenosnik ni na območju ZDA, zato četrti amandma ameriške ustave, ki zahteva odredbo sodišča za preiskave, ne velja. Ko so Hansona naključno izbrali za drugi pregled prtljage, je postal nervozen, zato so mu cariniki pregledali prenosnik, digitalni fotoaparat, dva CD-ja in dva DVD-ja. Njegov prenosnik so pregledali februarja in še enkrat junija. Našli so en...

33 komentarjev

Tudi Avstralci preiskujejo Googlovo prisluškovanje

Slashdot - Googlova eskapada z nelegalnim zbiranjem podatkov z nezaščitenih brezžičnih omrežij, zaradi katere se je moral Google opravičiti in zbrane podatke posredovati Nemčiji, Franciji in Španiji, ne bo šla mimo neopažena. Oglasili so se namreč tudi v Avstraliji, kjer bo zvezna policija preiskala, ali je Google kršil njihov Zakon o prestrezanju telekomunikacij.

Avstralska zvezna vlada je naročila avstralski zvezni policiji, da razišče očitane kršitve zasebnosti, ki naj bi jih zagrešil Google. Avstralski minister za telekomunikacije Stephen Conroy je Googlovo ravnanje pretekli mesec označil kot "ostudno" in kot "največjo kršitev pravice do zasebnosti v zgodovini". Zvezni tožilec Robert McClelland je prejel več pritožb, zato je policijo zaprosil za preiskavo. Kot je dejal, izida preiskave ne želi vnaprej napovedovati, a je po njegovem mnenju šlo za kršitve večjega dela Zakona o prestrezanju telekomunikacij.

7 komentarjev

Mobiteli bodo prehiteli PCje

Mobilni telefon z verjetno najnaprednejšim spletnim brskalnikom - Nokia N900

vir: engadget
engadget - Po mnenju analitične družbe Gartner bodo že v treh letih, do leta 2013, mobilni telefoni postali najpogostejše naprave za dostopanje do spleta. To nalogo trenutno v svojih vajetih trdno držijo osebni računalniki, bolj ali manj prenosni. Ko se bo tehtnica prevesila na stran mobilnih telefonov, opremljenih s spletnim brskalnikom, bo slednjih 1,83 milijarde, medtem ko bodo računalniki bitko izgubili z 1,78 milijarde primerki v uporabi. Pri Gartnerju vseeno napovedujejo, da mobilni telefoni tudi takrat ne bodo primarne naprave, s katerimi bodo ljudje brskali po spletu. Do leta 2015 bodo očitno slednje uporabljali bolj v zabavne oz. nujne namene (pregled elektronske pošte, novic, socialnih omrežij, itd.), medtem ko bo...

41 komentarjev

Tudi v ZDA je za preiskavo mobilnega telefona potrebna sodna odredba

Slo-Tech - Ustavno sodišče RS je leta 2008 odločalo o pritožbi posameznika, ki je bil pred Okrožnim sodiščem v Novi Gorici obsojen za kaznivo dejanje neupravičenega prometa z mamili. Pritožniku je policija v kazenskem postopku zasegla mobilni telefon s SIM kartico ter ga nato, vključno s SIM kartico tudi pregledala. Po pritožnikovem mnenju pa naj bi bilo to preiskovanje nezakonito, saj policija ni pridobila še (dodatne) odredbe za nadzor nadzor telekomunikacij. Oktobra 2008 je Ustavno sodišče v razsodbi Up-106/05 presodilo, da poseg v svobodo komuniciranja ni dovoljen brez predhodnega dovoljenja sodišča ter da so prometni podatki sestavni del vsebine komunikacije, torej tudi del komunikacijske zasebnosti.

Te dni pa podobna odločitev prihaja tudi iz ZDA, kjer je Vrhovno sodišče zvezne države Ohio v primeru State of Ohio v. Antwuan Smith (State v. Smith, Slip Opinion No. 2009-Ohio-6426) presodilo, da policija potrebuje sodno odredbo, če želi zakonito preiskati mobilni telefon osumljenca.

...

0 komentarjev

Nadzor nad uporabniki mobilne telefonije se širi

Delo - Ministrstvo za obrambo je 19. maja letos policijo obvestilo, da so neznanci vlomili v njihovo skladišče v Pivki in iz njega ukradli orožje. Policija je s preiskavo precej časa tavala v temi, dokler ni konec oktobra 2009 nekdo v Kranju pred lokalom odvrgel ročne bombe, za katero se je izkazalo, da je bila ukradena v Pivki.

Zaradi počasne preiskave je na policijo letele kar nekaj kritik, sklicana je bila tudi seja parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, na kateri pa je direktor kriminalistične policije Aleksander Jevšek povedal, da je operater mobilne telefonije v tem primeru zavrnil odredbo sodišča za izpisek vseh telefonskih številk, uporabljenih na relativno redko poseljenem območju okoli skladišča.

Komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb je nato 27. novembra 2009 ugotovila, da se pojavljajo različne interpretacije 149.b člena Zakona o kazenskem postopku, zato so za mnenje o tem zaprosili Vrhovno sodišče.

Dogodek vsekakor kaže na zanimiv...

34 komentarjev

"Skriti" podatki v avtomobilih

Dnevnik - Včerajšnji Dnevnik poroča o sumu krive ovadbe in sumu zavarovalniške goljufije s strani Domena Zavrla.

Zgodba ima sicer politično konotacijo, saj je bil Zavrl v preteklosti blizu nekaterim politikom, a po poročanju Dnevnika naj bi Zavrl 3. januarja 2007 ob 21.20 policiji prijavil krajo svojega avtomobila, od zavarovalnice Triglav pa zahteval izplačilo 50.000 EUR zavarovanja. Na policiji naj bi izjavil, da je bil v tujini, ko pa se je vrnil, pa je bilo vozilo ukradeno. Zavarovalnici naj bi predložil tudi dva ključa, ki naj bi ju imel s seboj v tujini.

Kasneje naj bi policija vozilo našla v Kopru, v njem pa parkirni listek iz dne 3. januarja 2007 ob 17.51. V preiskavi je potem po poročanju Dnevnika policija ugotovila, da je bil eden izmed ključev, ki naj bi jih lastnik imel pri sebi v tujini, v vozilu uporabljen 3. januarja 2007 ob 17.41.

Vsekakor je dejstvo, da je s podatki o tim. kodnem vžigu iz diagnostičnega računalnika v nekaterih vozilih mogoče dobiti številne podatke. Tako...

143 komentarjev

Intimna preiskava mladoletnikov v ZDA ni več dovoljena

EPIC - 25. junija 2009 je ameriško Vrhovno sodišče presodilo, da intimna preiskava 13-letne učenke s strani zaposlenih na šoli predstavlja nedovoljen poseg v njeno zasebnost.

Pritožnico iz Arizone so uslužbenci šole preiskali na podlagi izjave nekega učenca, da naj bi omenjena skrivala tablete analgetika Ibuprofena. V okviru preiskave so jo slekli in jo temeljito preiskali, vendar pri njej niso našli nikakršne nedovoljene substance.

Vrhovno sodišče je skoraj soglasno (za odločitev je glasovalo 8 sodnikov, eden je bil proti), presodilo, da je bila preiskava izredno vsiljiva, kljub temu pa po mnenju sodišča šolski uslužbenci niso civilno odgovorni, saj v času preiskave ni bilo povsem jasno, da je takšna preiskava nezakonita.

Šolsko osebje je v postopku sicer trdilo, da so tovrstne preiskave nujne zaradi preprečitve zlorab drog in zdravil in da morajo šolski uslužbenci imeti pravico proste presoje glede tovrstnih preiskav, če se v šolskih okoljih želijo soočiti s problemom drog in...

16 komentarjev

Za preiskovanje zaseženih telefonov (in računalnikov) je potrebna sodna odredba

Slo-Tech - Drugega oktobra 2008 je Ustavno sodišče sprejelo pomembno odločitev glede varstva komunikacijske zasebnosti v Sloveniji. Gre za odločbo Up-106/05, v kateri je sodišče odločilo glede preiskave zaseženega mobilnega telefona.

Pritožnik je bil pred Okrožnim sodiščem v Novi Gorici obsojen za kaznivo dejanje neupravičenega prometa z mamili. V kazenskem postopku je zatrjeval, da so bili podatki, ki so se nahajali na zaseženi kartici SIM, pridobljeni brez odredbe preiskovalnega sodnika, zato naj bi šlo za nedovoljene dokaze. Policija je namreč pritožniku med zakonito izvedeno preiskavo zasegla mobilni telefon ter ga nato, vključno s SIM kartico pregledala. Po pritožnikovem mnenju pa naj bi bilo to preiskovanje nezakonito, saj policija ni pridobila še (dodatne) odredbe za nadzor nadzor telekomunikacij.

Ustavno sodišče je v primeru odločilo, da poseg v svobodo komuniciranja ni dovoljen brez predhodnega dovoljenja sodišča ter s tem dalo prav pritožniku. S tem se je Ustavno sodišče tudi...

24 komentarjev

Izračun digitalnega prstnega odtisa datoteke predstavlja preiskavo

Schneier.com - Kot poroča Schneier, je ameriško okrožno sodišče v primeru United States v. Crist, 2008 WL 4682806 (M.D.Pa. October 22 2008) (Kane, C.J.) presodilo, da izračunavanje digitalnih prstnih odtisov datotek predstavlja preiskavo.

Gre za primer, ko je podjetje, ki je izselilo najemnika, ki ni plačeval najemnine, na njegovem računalniku našlo slike z otroško pornografijo. Obvestili so policijo, ki je nato brez sodne odredbe izdelala forenzično kopijo trdega diska osumljenca, policijski preiskovalec pa je tudi izračunal vse kontrolne vsote (ang. hashe) vseh datotek na trdem disku.

Izračunane kontrolne vsote so nato preverili v bazi znanih "slabih" datotek ter identificirali več filmov z otroško pornografijo. Samih datotek sicer niso gledali.

Osumljenec se je pritožil, policija je trdila, da ni šlo za preiskovanje (za kar bi bila potrebna odredba sodišča), saj niso pregledovali datotek, pač pa so le dostopili do računalnika.

Vendar pa je sodišče tako razlago zavrnilo z obrazložitvijo, da...

27 komentarjev

Preiskovanje računalnikov ob prehodu meje v ZDA je zakonito

Slashdot - Pred kratkim je Kalifornijsko prizivno sodišče razsodilo, da mejni kontrolni organi lahko preiščejo osebne računalnike brez sodne odredbe in tudi v primeru, da ne zaznajo kakršnekoli kriminalne aktivnosti.

Primer je sprožil 44-letni učitelj matematike, ki so mu julija 2005 mejni kontrolni organi ob povratku iz Filipinov pregledali prenosni računalnik in na njem našli fotografije z otroško pornografijo.

Učitelj se je zaradi preiskave računalnika pritožil in okrožni sodnik Dean Pregerson je najprej presodil, da so elektronske pomnilniške naprave podaljški našega spomina in misli in jih zaradi tega ni dovoljeno preiskati brez upravičenega suma.

Vendar pa so se zvezni preiskovalci pritožili in Kalifornijsko prizivno sodišče je nato razsodilo, da mejni kontrolni organi ob prehodu meje lahko preiskujejo osebne računalnike tudi brez sodne odredbe. Primer je s tem zelo verjetno zaključen, saj skoraj gotovo ne bo prišel na Vrhovno sodišče ZDA. Leta 2005 je namreč Prizivno sodišče...

38 komentarjev

Nadzor novinarjev: afera Kos - Ranc

Slo-Tech - V začetku meseca, je Vrhovno sodišče Republike Slovenije razsodilo, da je policija aprila 1999 nezakonito pridobila izpisek klicev na mobilni telefon novinarja Tomaža Ranca, z čimer so mu bile kršene človekove pravice.

Ranc je kot novinar TV Slovenija takrat poročal o aferi Vič-Holmec. Ker je v svojih novinarskih prispevkih objavil nekaj notranjih informacij, ga je policija osumila izdaje uradne tajnosti. 15. aprila so Ranca poklicali na tim. informativni pogovor na MNZ in mu pokazali seznam izpisov telefonskih klicev iz njegovega mobilnega telefona. Ranc je posumil, da policija ni imela sodne odredbe za pridobitev izpisa, zaradi česar je proti državi vložil tožbo. Kasneje se je izkazalo, da je policija odredbo za pridobitev seznama dohodnih klicev sicer pridobila, vendar šele naknadno, dva dni po tem, ko so podatke kriminalisti že imeli.

Leta 2001 je okrožno sodišče razsodilo, da sta tedanja kriminalista Drago Kos in Roman Prah nezakonito pridobila njegov izpisek dohodnih...

60 komentarjev

Obnavljanje podatkov iz mobilnih telefonov

Sci Tech Today - Bruce Schneier je na svojem blogu objavil zanimiv prispevek, povezan z varnostjo osebnih podatkov in poslovnih informacij.

Ameriško podjetje Trust Digital je namreč preko eBaya kupilo 10 rabljenih mobilnih telefonov in skušalo obnoviti podatke na njih. Mobilni telefoni so bili višjega cenovnega razreda in so bili sposobni brati tudi elektronsko pošto.

Uspeli so obnoviti vsebino komunikacije med dvema ljubimcema, načrte podjetja, da si pridobi večmilijonski posel z vlado, elektronsko sporočilo o nakupu 50.000 USD vredne licence za neko programsko opremo, informacije o bančnih računih in gesla za dostop do njih, podatke o receptih za nekega zaposlenega, itd.

Kljub temu, da je bila večina informacij izbrisana, so uspeli obnoviti za približno 27.000 strani podatkov.

In kdaj boste prodali svoj mobilni telefon?

14 komentarjev

V ZDA bo odslej potrebno paziti, kaj govorite na internetu

News.com - V začetku tega tedna je Bush podpisal zakon, ki kriminalizira objavljanje motečih sporočil na spletu oziroma pošiljanje moteče elektronske pošte, ne da bi pri tem razkrili svojo identiteto.

Gre za razširitev že obstoječe prepovedi nadlegovalskih telefonskih klicev na internet, vendar pa se prepoved širi tudi vsebinsko. Po novem bo tako v ZDA prepovedano flamanje, grožnje ali druga moteča sporočila. Zagrožena je denarna kazen in do dve leti zapora, omenjena dejanja pa so postala zvezna kazniva dejanja.

Sekcija 113 zakona Violence Against Women and Department of Justice Reauthorization Act namreč prepoveduje nadlegovanje, ne da bi pri tem razkrili svojo identiteto. Seveda se zastavlja vprašanje kaj je moteče. Prvotni predlog zakona je namreč vseboval prepoved uporabe interaktivnih računalniških storitev za povzročanje "znatne čustvene škode", na koncu pa je v veljavo stopila ostrejša različica zakona.

Nekateri so mnenja, da bo potrditev tega določila zadala nov udarec...

31 komentarjev

Ameriško sodišče zaseglo Indymedijin strežnik v Veliki Britaniji

Slo-Tech - Včeraj je ameriško zvezno sodišče izdalo sodno odredbo, s katero so ponudniku dostopa do interneta Rackspace ukazali, naj jim izroči enega izmed strežnikov organizacije Indymedia.org. Indymedia je neodvisni medijski center, ki večinoma medijsko pokriva dogodke, ki jih ostali ("mainstream") mediji pogosto namerno spregledajo, kritični pa so tudi do omejevanja pravic posameznikov v ZDA (Patriot Act), v preteklosti pa so precej pozornosti namenili tudi volilnim prevaram v ZDA v zvezi s primerom Diebold.

Podjetje je sodno odredbo izpolnilo, kar pa ne bi bilo nič nenavadnega, če ne bi šlo za zaplembo strežnika, ki se je nahajal izven ZDA. Konkretno - v Veliki Britaniji. Podjetje Rackspace ima sicer svoje poslovne prostore tako v ZDA, kot v Veliki Britaniji.

Morda je pri vsem skupaj še najmanj nenavadno to, da Indymedia sploh ne ve zakaj so jim zaplenili strežnik, saj je bila sodna odredba izročena podjetju Rackspace, katerega predstavniki pa ne smejo nikogar obvestiti o vsebini...

33 komentarjev

Statistika po založniško

The Register - RIAA je nekaj dni nazaj izvedla racijo, v kateri so zasegli 421 pekačev CD medijev. V bistvu so jih zasegli 156.

Ne -- tukaj ne gre za bistromatiko -- ampak le za vrednotenje samih pečk. Mnoge izmed zaseženih so se namreč hvalisale s 40-kratno hitrostjo, kar je "far above average" (visoko nad povprečjem) ter posledično ne more biti enačeno s počasnejšo napravo. Klik!

Sledeč tej logiki bo en zasežen nelegalen izvod MSSql baze ekvivalenten petdesetim licencam za Okna XP, naši zapori pa so polni le statistično, saj je mnogo tam zaprtih zaradi umorov. In povprečen Slovenec ima v garaži mercedeza, saj imamo dva znana osebka, ki se redno javljata na policijski postaji...

9 komentarjev

IT-Zapahi pa še kar škripljejo!

Vnunet - Pa ne zaradi starosti, ampak predvsem zaradi kvantitete aretacij, ki so se zgodile v zadnjem času. Na hitro lahko omenim ostarelo dekle, ki je preprodajalo Windowse, pa včerajšnjega Angleža...

IT-aretacije pa se še kar vrstijo. Tako so pred tednom dni (ja, zelo pozen sem) zaprli pisca virusa T0rn. Klik!

Sicer se ta novica zna zdeti zelo nezanimiva -- a ne pozabimo, da gre pri tem za vrsto kriminala, kjer je zlobneže veliko težje izslediti kot lokalne (in globalne) pirate.

0 komentarjev

Šizes!

več strani - Kar neverjetno je, kako se nekateri (Američani) bojijo poletja. Pa ne zaradi hurikanov, toče, ozonske luknje,... Ampak, ker bodo morali malo odviti svoje procesorje. No, to je samo teoretična ugotovitev. Lahko se tudi motim.
Kot dokaz številka 1 predlagam ta test. Človek se je spravil nad 15 ventilatorjev in jih zares pretestiral... Dokaz številka 2 je tukaj. Tudi tukaj gre za test coolerja, a le enega. Ja pa zato toliko bolj natančen. Opiše vse od učinkovitosti namestitvenega mehanizma, do vse "dodatne" opreme, ki pride zraven ventilatorja.
Mislim, spoštovana porota, da ni dvoma, da so obtoženi krivi strahu pred poletjem. Predloženi dokazi so jasni in točno pričajo o dejanju, ki so ga krivi obtoženi. Sproti bom dobavljal še več svežih dokazov iz te zadeve.

6 komentarjev