» »

Obnavljanje podatkov iz mobilnih telefonov

Obnavljanje podatkov iz mobilnih telefonov

Sci Tech Today - Bruce Schneier je na svojem blogu objavil zanimiv prispevek, povezan z varnostjo osebnih podatkov in poslovnih informacij.

Ameriško podjetje Trust Digital je namreč preko eBaya kupilo 10 rabljenih mobilnih telefonov in skušalo obnoviti podatke na njih. Mobilni telefoni so bili višjega cenovnega razreda in so bili sposobni brati tudi elektronsko pošto.

Uspeli so obnoviti vsebino komunikacije med dvema ljubimcema, načrte podjetja, da si pridobi večmilijonski posel z vlado, elektronsko sporočilo o nakupu 50.000 USD vredne licence za neko programsko opremo, informacije o bančnih računih in gesla za dostop do njih, podatke o receptih za nekega zaposlenega, itd.

Kljub temu, da je bila večina informacij izbrisana, so uspeli obnoviti za približno 27.000 strani podatkov.

In kdaj boste prodali svoj mobilni telefon?

14 komentarjev

Tody ::

sem ga že in celo tako malomaren sem bil da nisem nič zbrisal dol :)

sirotka ::

Ah, jst ponavad nardim hard reset, pa pošlem. Če se pa komu da drkat z ponovnim pridobivanjem podatkov...naj se

Daedalus ::

Zdrav paranoik (he he, ker izraz) itak ne prodaja nosilcev informacij, ampak jih zdrobi v prah:D
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

christooss ::

Jst kot zdrav paranoik prodajam samo rabljene CD-R medije na katerih niso kakšni kritični podatki >:D
Zakaj je nebo modro? Da imamo lahko sladoled Modro Nebo

kuvanasarma ::

zdaj me pa prav briga ka se bom un kre.. tam zafrkaval 3 dni za to da bo dobu sms kako sva se s frendom za kavo menila
ce se mu da
kar

WamPIRe- ::

Ne uporabljajo/mo vsi mobitele samo za zmenke na kavo. Nekateri jih uporabljajo predvsem za posle in prav pogosto se na njih pojavijo podatki (maili, sms-i, mms-i,...), za katere lastnik ne želi, da bi jih lahko kdo prebiral saj gre pogosto za podatke o vodenju podjetij, bančnih računih in še bi lahko naštevali...

Če se tega lastnik zaveda in ima na mobitelu takšne podatke, mu seveda telefona ni treba prodati, ampak ga lahko enostavno uniči (če želi novega). Problem se lahko pojavi tudi ob servisu mobilca... ste servisu pripravljeni zaupati? Jaz osebno sem, ker pač nimam kaj za skrivat.

Seveda pa je lahko problem ob kraji le-tega -> self- destruct? >:D
Msi Z77 | Intel i7-3770K | Kingston HyperX DDR3 16GB
CM Silent Pro Gold 700W | Asus RTX 2080 | Samsung 850 EVO 250GB
Samsung 850 EVO 500GB | 2x Asus ROG PG279Q

poweroff ::

Glede na originalni članek tudi hard reset ne pomaga.
Kakšni maili in SMSi nekin mladoletnikov pač res niso kaj pretirano zanimivi, a stavr je idealna za industrijsko vohunjenje. ;)
sudo poweroff

kuvanasarma ::

povprečnemu uporabniku se ni treba kaj hudo bat(ki uporablja sms pa maile za zmenke,kavo itd) da bi kdo kaj pretirano vohunil za njim

nadpovporečni uporabniki ki pa so na mobitelu imeli sporočila od pol milijona vrednih pogodb ga pa nebi smeli kar tako prodat

rešitev
navadn uporabnik :)

nadpovprečni uporabnik:
vzame macolo in tolče po mobitelu kokr lahko

frenk ::

jest mobitel ponucam dokler ni za v smeti :)

darkolord ::

nadpovprečni uporabnik

verjetno misliš nadpovprečno bogat uporabnik :P

Macketina ::

A kdo ve, kako jim je ratalo to narediti?
Ce Nokio s Symbianom, serije 60 formatiras, se da povrniti podatke? Ce zbrises smse z ukazom zbrisi vse, se jih da povrniti? Iz notranjega pomnilnika? Hocem link o SW>:D

Drugo so kartice, ampak a ni tko da je pri teh karticah (MMC, SD, in razne izpeljanke in velikosti) resitev da formatiras, prepises (z brezveznimi podatki) in spet formatiras - in vse kar se da povrniti je samo te brezvezne podatke?

CaqKa ::

a ni ta novica že bila kak mesec nazaj?

ups se opravičujem. je bila na dnevnik.si pa sem po mejlu dobil:

Znanost in tehnologije - četrtek, 31.08.2006 12:37 Edicija: Dnevnik.si
Svojemu mobilnemu telefonu raje ne zaupajte nobenih skrivnosti, ker jih morda ne bo utegnil zadržati zase. Rabljeni telefoni, kupljeni prek interneta, so razkrili številke kreditnih kartic, gesla bančnih računov, poslovne skrivnosti in slikovne dokaze vročih srečanj.
Prijateljica je poročenemu moškemu poslala tekstovno sporočilo; žena je pričela sumiti, ali je morda vara.

»Torej,« je napisala, »se vidiva naslednji teden.« On ji je odpisal: »Se me hočeš znebiti? Prav.« Kasneje je ta poročeni moški kupil nov telefon. Starega je za 290 dolarjev prodal na internetni dražbi, na eBayu. Fantje, ki so kupili telefon, sedaj poznajo njegovo umazano skrivnost. Že, da je moški sledil navodilom telefona, kako izbrisati podatke in sočna sporočilca. A žal to ni bilo dovolj.

Družba Trust Digital je to poletje na eBayu kupila deset različnih telefonov, da bi preizkusila varnostna orodja, ki jih prodaja. Kupljeni telefoni so bili kakovostni, sposobni delovanja s korporativnimi e-mail sistemi. Radovednemu izvedencu za programsko opremo je na skoraj vseh telefoni uspel obnoviti nekoč izbrisane informacije, med drugim tudi sporočilca skrivnih ljubimcev.

Na ostali telefonih so našli načrt neke družbe, kako pridobiti več milijonov dolarjev vredno pogodbo za transport, elektronsko pošto neke firme, v kateri razkriva da je za licenco neke programske opreme odštela 50 tisoč dolarjev, gesla bančnih računov itd. Vseh obnovljenih informacij je bilo za 27 tisoč strani.

»Našli smo gore zasebnih in poslovnih podatkov,« je dejal izvršni direktor družbe Nick Magliato. Veliko telefonov je bilo v zasebni lasti, pa so vseeno vsebovali občutljive poslovne in intimne podatke. »Na telefonih ni mogoče najti opozorila 'Bodite previdni'. Podatki na preizkušenih telefonih so bili zelo pomembni,« je še povedal.

Menjava starega telefona je nekaj čisto vsakdanjega. Uporabniki telefon v povprečju menjajo vsakih 18 mesecev, pravijo izvedenci. »Mnogi ljudje stare telefone vržejo stran, nekateri jih podarijo družinskim članom,« pravi Miro Kazakoff, raziskovalec družbe Compete Inc., ki sledi prodaji in trendom na področju mobilne telefonije. Opaža, da je prodaja rabljenih telefonov vse popularnejša, saj lahko navrže nekaj sto dolarjev.

Deset telefonov, ki jih je preizkusil Trust Digital, je spadalo v skupino priljubljenih modelov vodilnih proizvajalcev. Vsi so informacije shranjevali na ti.flash spominskem čipu, ki ga je mogoče najti tudi v digitalnih kamerah in nekaterih predvajalnikih glasbe.

Flash spomin je dolgotrajen in poceni. Njegova slabost pa je izbris informacij, da teh ne bi bilo mogoče več obnoviti. To proizvajalci nadomeščajo z metodami, ki podatke izbrišejo manj učinkovito, saj ne želijo, da bi njihovi telefoni delali počasneje. Običajno dodajo še navodila za varni izbris uporabnikovih podatkov.

Tehnologija obnavljanja informacij pa je verjetno že prišla v napačne roke. Hekerji in tatovi tako lahko z levo roko pridejo do informacij. Za kaj takšnega res ni potreben doktorat, meni Norm Laudermilch iz Trust Digitala. Družba ne beleži podatkov, da bi nepridipravi na internetu redno kupovali telefone. Magliato meni, da tatovi še niso pogruntali, kako s starimi telefoni do koristi.

Nekdanji svetovalec za internetno varnost pri predsedniku Bushu, Howard Schmidt, je s sabo nosil štiri telefone in prevzemnike elektronske pošte, s katerimi je ravnal zelo previdno. Da bi se znebil podatkov, je v naprave namenoma enajskrat vtipkal napačno geslo, zaradi česar so se podatki samodejno uničili. »Ljudem se še sanja ne, kako so izpostavljeni,« je dejal. »To je nekaj več kot priprava, ki jo preprosto vzameš v roke in se pogovarjaš. To je tvoja identiteta. Obstajajo ljude, ki kar hlepijo po izkoristenju teh podatkov,« je opozoril.

Trust Digital namerava preizkušene telefone vrniti starim lastnikom, obnovljene informacije pa bo shranil na zaklenjenem računalniku, ki ni priklopljen na

Peiter "Mudge" Zatko, spoštovani izvedenec za računalniško varnost je dejal, da bi se uporabniki telefonov morali odločiti, ali bodo svojo uporabljeno napravico za nekaj sto dolarjev prodali – in s tem tvegali razgaljenje njihovih skrivnosti – ali pa stari telefon vrgli pod tovornjakova kolesa. Druga možnost, ki jo priporoča, pa je kopel v kislini. Sami presodite, kaj je učinkovitejše.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: CaqKa ()

Matko ::

Zal niso napisali za katere telefone se je slo.

Program za Nokia Symbian modele je dostopen za 150€
http://www.oxygensoftware.com/en/produc...

Macketina ::

Jp, samo Symbian je specificen. Kaj pa BlackBerry in ostalo?
Ne vem, meni je novica napisana (na dnevniku) zelo rumeno in pretirano:\ nobenega konkretnega podatka. Sem bi IMHO sedlo recimo seznam mobitelov, s katerih so lahko podatke resili in nacin, kako jim je to uspelo.

Ampak se vedno ponavljam vprasanje - a ni pri flashu, ki je v telefonih uporabljen kot pomnilnik dovolj da 1x (in samo 1x) prepises podatke in resiti se bodo dali samo te prepisani podatki? In je problem zgolj zato, ker ce v telefonu izberes recimo "zbrisi celoten imenik" ga ne bo dejansko zbrisalo, ampak samo "skrilo"?:))


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Brisanje vseh podatkov iz diska (strani: 1 2 )

Oddelek: Strojna oprema
8213487 (6357) Baja
»

Znanja digitalna forenzika

Oddelek: Informacijska varnost
234663 (2638) gslo
»

Britanska osebna izkaznica zlomljena v 12 minutah (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
8113107 (7482) poweroff
»

Oblast se spravlja na Informacijskega pooblaščenca (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
775731 (4577) Brane2
»

Obnavljanje podatkov iz mobilnih telefonov

Oddelek: Novice / Zasebnost
146568 (5861) Macketina

Več podobnih tem