» »

Mobiteli bodo prehiteli PCje

Mobiteli bodo prehiteli PCje

Mobilni telefon z verjetno najnaprednejšim spletnim brskalnikom - Nokia N900

vir: engadget
engadget - Po mnenju analitične družbe Gartner bodo že v treh letih, do leta 2013, mobilni telefoni postali najpogostejše naprave za dostopanje do spleta. To nalogo trenutno v svojih vajetih trdno držijo osebni računalniki, bolj ali manj prenosni. Ko se bo tehtnica prevesila na stran mobilnih telefonov, opremljenih s spletnim brskalnikom, bo slednjih 1,83 milijarde, medtem ko bodo računalniki bitko izgubili z 1,78 milijarde primerki v uporabi. Pri Gartnerju vseeno napovedujejo, da mobilni telefoni tudi takrat ne bodo primarne naprave, s katerimi bodo ljudje brskali po spletu. Do leta 2015 bodo očitno slednje uporabljali bolj v zabavne oz. nujne namene (pregled elektronske pošte, novic, socialnih omrežij, itd.), medtem ko bo glavnina brskanja še vedno opravljena na osebnih računalnikih. Obenem naj bi že do leta 2014 kar tri milijarde prebivalcev na zemlji imelo dostop do elektronskega bančništva tudi z mobilnih naprav, še dve leti prej, do leta 2012, pa naj bi kar 20% raznovrstnih podjetij obratovalo brez službene IT infrastrukture. Uslužbenci bodo za svoja opravila uporabljali lastne osebne računalnike, medtem ko bo za ostale operacije skrbel oblak.

41 komentarjev

jlpktnst ::

Niti ne. Dokler mislijo kasirat ko idioti za prenos podatkov. + zakaj bi se matral z 10 cm zaslonom če ima laptop 5x večjega?

Gandalfar ::

Ker moras potem laptop s sabo vlacit pa ga je tecno odpirat.

Zmajc ::

Majhnost mobilnih telefonov v kombinaciji z touchscreenom in UIjem tipa iPhone/Android je tako priročna da boš kaj na hitro pobrowsal in prechekiral e-mail tam 10x hitreje kot na nekem okornem prenosniku.

Doma se mi vedno bolj pogosto dogaja da raje na netu pogledam kaj na hitro preko iPoda kot da bi šel v sobo k prižganemu računalniku.

jlpktnst ::

Ja nevem, nimam "kaj na hitro počekirat". Če sem na šihtu sem na šihtu. Sicer pa ne vidim nekega smisla v facebooku in mailu na telefonu. Edino kar mi še celo koristi so vozni redi ali kaj podobnega.

CyberPunk ::

Se strinjam. Pa tudi obracun po kolicini prenosa podatkov enostavno ne zdrzi racunice: odkar je vecina strani nafilana z raznoraznimi flashi in reklamami, ki kurijo bandwidth.

Khm, gradovi v oblakih. >:D

Zmajc ::

Z razširitvijo (free) wi-fi hot spotov bo to vedno manjši problem.

Gandalfar ::

Wifi se vedno bolj zapira in vedno manj varen. V vecjih mestih ga je prakticno nemogoce ujeti.

jakaspaka ::

Ne mobiteli, prenosni telefoni. Zakaj ne rečeš simobili pa tušmobili :D Mobitel je pač lastninil ta izraz, ampak sej se da tud drugače povedat. Pa še lepše slovensko je. "Mobitel" ne vem če obstaja v SSKJ?!

Izi ::

Ne, besede "Mobitel" ni v SSKJ. Verjetno je avtor mislil prenosne telefone na splošno, pa so mu reklame podjetja Mobitel zmešale glavo :P
Tudi mobilni telefon ni pravi izraz, ker mobilen pomeni tisti, ki se lahko sam premika, prenosni pa tisti, ki je namenjen prenašanju.
Glede na to je pravilen samo izraz prenosni telefon.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Izi ()

ALT ::

gandalfar, maribor (center) je prav lepo pokrit z brezplacnim wifi signalom, da lahko malo pobrskas in pocekiras maile. prav prijetno presenecenje od obcine..

Zmajc ::

Evropark v mb ma tudi free wi-fi po večini površine.

infiniteLoop ::

Bog obvarji, da bi kdo rekel superge, adidaske inu kalodont. Pac pogovorno mobitel za vecino ljudi de-facto pomeni mobilni telefon. Zdaj pa ce se nekatri zaradi tega postavljajo na glavo pa tudi prav.
None of us is as dumb as all of us.

krneki0001 ::

rđjavom kur*cu i dlaka smeta, so včasih rekli naši južni bratje. In točno tako se tut kle gor obešajo na vejice, pike, velke začetnice in na pogovorne besede.

bluefish ::

OK, zagovarjam približno pravilno rabo slovnice in vsaj malenkosten trud pri zapisu besed in stavkov na forumu, ampak tole prerekanje okoli ene besede je pa huda skrajnost.

Lonsarg ::

Ko ima enkrat mobitel serijsko vgrajen brezžični standard za priklop na brezčično tiškovnico+miško+ekran, potem maš pač ekran+mobitel. Mobitel, kadar si naokoli, ko si pa doma, ali kjerkoli z takimi ekrani pa se gor priklopiš. Tako bo čez nekaj let.

Glede prenosa podatkov pa bo tudi, tako kot je urml stacionarni telefon enkrat, umrl tudi stacionarni internet. Paketi za mobitele se bodo ukinl in dobilo se bo pač internetno povezavo, ViOP bo pač storitev, ki jo boš dobil zraven tega priklučka, tako kot zdaj VoIP na stacionarnem internetnem priklučku naročiš. To bo sicer veliko bolj v oddaljeni prihodnosti, ampak sej ne bo preskoka, tja se bo prišlo postopoma, to vidimo že zdaj, pri padanju cen prenosa podatkov. končno lahko z evrotarifo, tudi ko potujem gledam maile(sicer še zmeraj malo predrago za push:))

PrimozR ::

Ja, WiFi je nekako pointless, razen če res prenašaš nekaj GB podatkov, ker ti poleg cene nudi tudi nekoliko višjo hitrost. Ampak itak z 'unlimited' paketi in 4Gjem odpade tudi ta težava.

Sicer pa jlpktnst, si IMo bolj v manjšini. Tudi moji frendi, ki so DALEČ od geekov in so lahki uporabniki računalnikov in neta vedno pogosteje hodijo na net z mobitelom. Pa naj bo to Facebook oz. preverjanje podatkov v vroči debati (da se takoj dokaže, kdo ima prav). Odkar ima nov mobitel surfa tudi sestra, kar mi je bil čisti WTF.Splet postaja mobilen, z vedno močnejšimi smartphoni in oblaki pa bodo zlahka skorajda izpodrinili računalnike za casual browsing. za delo je pač 24'' še vedno 24''.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: PrimozR ()

ozbolt ::

Najbol bi bilo da naredi Simobil pogodbo z Mercatorjem in vrže na vsako stavbo 4G anteno. In imamo pokritega veliiiiko ljudi. In to hitro!

49106 ::

Mobitel je izpeljanka besede Mobilni-Telefon, simobil pa to ni... Mobitel uporabljajo na hrvaškem kljub temu da pri njih ni nobenega operaterja z imenom mobitel

mtosev ::

rajse imam netbook kot pa en phone za 600E kateri ima manjši zaslon kot netbook.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Zmajc ::

rajse imam netbook kot pa en phone za 600E kateri ima manjši zaslon kot netbook.


Vsakemu svoje, meni bolj paše da lahko grem srat in vmes berem NY Times, etc. :)

49106 ::

Ja sj telefon je kul, če si nimaš nikjer v bližini nimaš računalnika. Sam imam doma PC, Laptopa, PSP, N79 in iphone pa grem vseeno najraje na PC, predvsem zaradi miške+velik ekran. Znajo pa telefončki sploh, če sm zunaj biti zelo uporabni

Lonsarg ::

Zame je uporabnost netbooka čisto enako kot PC. Torej raba doma, pa kdo bo še kake torbice nosil zraven...
Namest laptopa maš HTc touch pro 2:) To je mobilnost, pa še vse razn iger se najde tut različico za WM, če obstaja za windows. Rar pa take zadevšne, direktno streamanje iz LANa, če si nardiš VPN celo iz kjerkoli v SLO, direkt gledaš film, k je shranjen doma, na LANu :)

Tut ena bedarija je, da Laptopi nimajo serijsko prostora za SIM kartico. Kakšen Wifi, to se ne uporabla več z temi data plani k so zdej. To je sam še za lokalno povezlivost.

neres ::

Bedarija so same SIM kartice. Zakaj pa to sploh rabimo? Za avtorizacijo bi bil komot en sistem ala Steam... se prijaviš z uporabniškim imenom (tel št.) in geslom in to je to. Kontakte pa se da tudi prenest na sto načinov. Skratka SIM kartica je en odvečen kos plastike, ki samo zavira napredek, že s tem ko trati dragocen prostor v tako majhni napravi kot je telefon. Da niti ne govorimo če hočeš imet več številk/računov hkrati na telefonu ali pa če ti ukradejo telefon s kartico vred...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: neres ()

Lonsarg ::

Storitev na geslo ni nikoli tako ziher kot na čip, bi do preveč kakih zlorab prišlo, če je na username pa geslo. Za bančništvo pa take stvari se kvečemu dodaja čipovje, kot varnosti mehanizem, ti bi ga pa odvzel stran...

Tak da večina nas ima lepo na SIM. Američani pa CDMA, ki je v bistvu SIM v grajen v samo napravo in se ga ne da zamenjat(zelo slabo za uporabnike) ampak itak tudi oni šaltajo na SIM omrežja.

neres ::

SIM je kvečjemu bolj varen, ni pa povsem varen. V določenih primerih je celo manj varen, ker ti ga lahko ukradejo in telefonirajo s katerimkoli telefonom po mili volji. Če pa ne vejo gesla pa ne bi mogli nič. Če bi ti ukradli geslo bi lahko komot šel do operaterja -z dokumentom- in bi ga dobil nazaj.

Menim, da bi pozitivne lastnosti odsotnosti SIMa zlahka prevagale negativne.

phantom ::

V določenih primerih je celo manj varen, ker ti ga lahko ukradejo in telefonirajo s katerimkoli telefonom po mili volji.

Ravno zato pa maš PIN in kodo telefona. Sej pri geslu ti tud lahko telefonirajo, ker boš logiran itak ves čas, ko bo telefon prižgan. (Razen če misliš username+password vtipkat vsakiš, ko boš klical, šel na net, se bo hotla ura sinhronizirat, se bo hotel mail sinhronizirat...).
~
~
:wq

PrimozR ::

rajse imam netbook kot pa en phone za 600E kateri ima manjši zaslon kot netbook.

Pa kliči folk z netbookom oz. ga prenašaj v žepu. Plz do.

49106 ::

za klic je cist dost nokia 3310, ki se dobi....zastonj pa prenasas jo tudi lahko v zepu

neres ::

phantom: Poudarek na s katerimkoli telefonom. Brez poznat username+gesla ne bi mogel v nobenem primeru klicat z neavtoriziranim telefonom, s SIM kartico pa gre včasih tudi brez vedet PIN-a, se pravi bi bila tukaj varnost bolj na strani prvega.

Meizu ::

Meni osebno je brskanje po spletu s telefonom prava muka. Preden se omrezje sploh spomne prenest kaksen kb ali dva in ko koncno nalozi stran (da ne omenjam, da je na mojem touch screenu (Samshit Omnia) tipkanje brez stajlusa prava bolnica), se moras spoprijeti se z dejstvom, da niti enega teksta na strani ne mors normalno prebrat, brez da bi moral komplicirat z raznimi povecavami tekstov ter premikanji etc. Raje si v te namene kupim enga netbooka (Asus eee bi bil majka), nalozim gor Linuxe, si prek mobitela narocim instant internet paket in uzivam do konca svojih dni.

Ce je telefon sploh uporaben za brskanje po netu je samo za cekiranje mejla in mogoce se voznih redov, ki so za nekatere studente in dijake nuja. Ce uporabljate telefon za redno brskanje po spletu, vam v glavi nekaj manjka ali pa ste le se en mnogih g33kov, ki ne zdrzijo 5 minut brez skiljenja v ekran skozi ze tako prevec hecna ocala...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Meizu ()

Lonsarg ::

Jest redno kar telefon uporablam tako za postanje kot prebiranje tegale foruma, no trenutne ne, ker se je pokvaril telefon:) Res ne vidim problema, sej se širina teksta zele pametno prilagodi, za forume čist carsko, ni razlike proti PC. Če sem v dnevni pred TVjem, bom pač prek mobiča postal na ta forum. Drugo je, če se lotiš iti na internet za pol ure+, potem če si doma se gre na PC, za na hitr odgovort na mail, forum, pogledat na google, ko ti pade kej na pamet. Aja no pa itak 24/7 MSN na mobitelu:) Še zvok podobn, da ne vem a je MSN al SMS :)

Osebno pač ne vidim pointa v laptopih, kot mobilnih napravah. PC maš doma, mobilnik je prenosn. Laptop je pa "kao" prenosn v končni fazi pa ga imaš prav tako kot PC doma, razen zelo redkih izjem, pa še ti ga ne bodo kr k se spomnejo neki pogledat na net iz torbe šli dajat, pa raztovarjat...
Tako, da je tut laptop na koncu pravzaprav stacionarni, pač fajn za prenašanje iz stanovanja v stanovanje, ali pa če se gre na obisk kam, ne pa za mobilni dostop do interneta kjerkoli.

Gregor P ::

Sam sem resno začel uporabljati internet preko prenosnega telefona (torej v službene namene) na Nokii N93 (pa vsi veste kakšen "cegu" je bil to); tako da so vsaj za mene vsi ti novi telefoni s tako velikimi zasloni pravi balzam za oči:D
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Gregor P ()

PrimozR ::

Meni osebno je brskanje po spletu s telefonom prava muka. Preden se omrezje sploh spomne prenest kaksen kb ali dva in ko koncno nalozi stran (da ne omenjam, da je na mojem touch screenu (Samshit Omnia) tipkanje brez stajlusa prava bolnica), se moras spoprijeti se z dejstvom, da niti enega teksta na strani ne mors normalno prebrat, brez da bi moral komplicirat z raznimi povecavami tekstov ter premikanji etc. Raje si v te namene kupim enga netbooka (Asus eee bi bil majka), nalozim gor Linuxe, si prek mobitela narocim instant internet paket in uzivam do konca svojih dni.

Ce je telefon sploh uporaben za brskanje po netu je samo za cekiranje mejla in mogoce se voznih redov, ki so za nekatere studente in dijake nuja. Ce uporabljate telefon za redno brskanje po spletu, vam v glavi nekaj manjka ali pa ste le se en mnogih g33kov, ki ne zdrzijo 5 minut brez skiljenja v ekran skozi ze tako prevec hecna ocala...

Problem telefona, ne mobitelov nasploh...

Keyser Soze ::

Vsakemu svoje, meni bolj paše da lahko grem srat in vmes berem NY Times, etc. :)

Iz prve roke ti lahko povem, da je netbook popolnoma uporaben za takšen šport. Sploh če je zadeva tablična. Zložiš display, ga primeš v roke in lepo preko zaslona odtapkaš novim dogodivščinam naproti.

Vsekakor boljše kot mobilnik. Sploh zato, ker si na WCju ponavadi bolj kot ne stacionaren.
OM, F, G!

Timmah ::

Jap ljudje se slikarijo in objavljajo slike na raznih facebookih, twiterjih in podobnih jajcih še ko grejo na potrebo. In seveda je treba tudi spremenit status ipd. Čisto verjamem da bodo mobiteli prehiteli PCje.
donde esta francesca

Izi ::

Se vidi, da je tukaj gor večinoma mularija.
Ko si enkrat v srednjih letih rabiš najmanj 24" ekran + nastavitev ekrana na 150 dpi + očala, da sploh lahko kaj pobrskaš po internetu :D
Telefoni in internet, to je samo trenutna modna muha med mularijo, ki jim starši plačujejo račune za telefon, drugače pa popolnoma neuporabna zadeva razen morda za tistih nekaj dni na dopustu na kakšnem zapuščenem otoku. Drugje raje zavijem v kakšen internet caffe, in grem potem na kosilo za tisti denar, ki ga prihranim pri računu za telefon.

PrimozR ::

Prihraniš? če imaš 1 GB zakupljenih podatkov... Zakaj jih ne bi izkoristil?

nekikr ::

Izi: kaj je pa narobe z izdelovanjem stvari za mularijo. Kapitalizem pravi, da moraš čim več in čim hitreje zaslužiti. Če ima mularija denar udari po njih. Kakor močno lahko. Lahko s telefonom, lahko z obleko, lahko z Miley Cyrus. Nima veze, samo poberi jim čim več denarja in to čim hitreje, da ne bo tega naredil nekdo drug. O napaki tega in o dobrem starem komunizmu in socializmu se pa razpiši na svojem blogu. In tam naj tudi zadeva ostane :)

Meizu ::

Meni osebno je brskanje po spletu s telefonom prava muka. Preden se omrezje sploh spomne prenest kaksen kb ali dva in ko koncno nalozi stran (da ne omenjam, da je na mojem touch screenu (Samshit Omnia) tipkanje brez stajlusa prava bolnica), se moras spoprijeti se z dejstvom, da niti enega teksta na strani ne mors normalno prebrat, brez da bi moral komplicirat z raznimi povecavami tekstov ter premikanji etc. Raje si v te namene kupim enga netbooka (Asus eee bi bil majka), nalozim gor Linuxe, si prek mobitela narocim instant internet paket in uzivam do konca svojih dni.

Ce je telefon sploh uporaben za brskanje po netu je samo za cekiranje mejla in mogoce se voznih redov, ki so za nekatere studente in dijake nuja. Ce uporabljate telefon za redno brskanje po spletu, vam v glavi nekaj manjka ali pa ste le se en mnogih g33kov, ki ne zdrzijo 5 minut brez skiljenja v ekran skozi ze tako prevec hecna ocala...

Problem telefona, ne mobitelov nasploh...


Mah sm veliko telefonov ze sprobal, pa je brskanje po netu kr mucno. Nevem no, ni mi gust gledat 5 incnega ekrana in se mucit brat... Netbooka vzames, ki je stokrat boljsi za taksne stvari, pa se marsikaj vec lahko delas na njem kot na telefonu.

Gregor P ::

Verjetno na koncu pride do tega, da če ne rabiš tak telefon, ga pač ne kupiš mar ne:D
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

3furious ::

Mogoče pa ne bo potrebno nositi s sabo netbookov, če rabiš večji zaslon. Rešitev se ponuja v obliki "mobitela" z vgrajenim pico projektorjem. Recimo Samsungov prototip z resolucijo 854 x 480 ali LG Expo.
In the age of information, ignorance is a choice.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Microsoft kljub šibki prodaji novih računalnikov sklenil odlično poslovno leto

Oddelek: Novice / Rezultati
4622377 (19625) noraguta
»

Zaradi slabe prodaje telefonov razmah Windows 10 nekoliko za pričakovanji (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
12031738 (27983) klinker
»

VAIO se poslavlja

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
76163 (5004) skika
»

Rekorden padec prodaje računalnikov (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
12427768 (21348) klemenSLO
»

Android pridobiva na popularnosti

Oddelek: Novice / Android
294105 (2801) PrimozR

Več podobnih tem