»

Kitajska satelitska navigacija nared za tržni pohod

Slo-Tech - Z izstrelitvijo poslednjih dveh satelitov junija prihodnje leto, bo Kitajska zaključila gradnjo že tretje generacije lastnega omrežja za satelitsko navigacijo Beidou, kar je sicer kitajsko poimenovanje za Veliki voz. Končno konstelacijo bo tako tvorilo 35 satelitov, za primerjavo, ameriški GPS jih ima trenutno delujočih 33. Od leta 2000, ko so omrežje začeli graditi, so Kitajci sicer izstrelili že 52 satelitov, leta 2011 so storitev že začeli premierno tržiti nekaterim zasebnim podjetjem, konec leta 2018 pa je sistem postal globalno operativen. Tiskovni predstavnik Beidouja je še napovedal, da se bo do konca prihodnjega leta povečala tudi natančnost sistema, in sicer s približno petih metrov "na samo nekaj centimetrov", kar je po njegovih besedah ključno za razvoj samovozečih vozil.

Seveda se svet sedaj sprašuje, kaj to pomeni za preostale navigacijske sisteme, poleg GPSa še za ruski Glonass in evropski Galileo? Najverjetneje precej močno konkurenco. Po nekaterih podatkih je že...

18 komentarjev

NASA gre na Luno

vir: BBC
BBC - Ameriška vesoljska agencija NASA je danes ob pol šestih zjutraj po slovenskem času v vesolje izstrelila plovilo brez posadke, ki se imenuje LADEE (Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer). LADEE gre torej na Luno oziroma, če smo povsem natančni, v njeno orbito, kjer bo krožil vsaj 100 dni (upajo pa na več mesecev delovanja). Pristal pa na površju ne bo.

LADEE so izstrelili s ploščadi na Wallops Islandu v Virginiji, od koder misij proti Luni doslej še niso izstrelili. V vesolje ga je ponesla raketa Minotaur V, do Lune pa bo potoval en mesec, potem pa se bo še toliko časa utirjal v pravilno orbito. Tam bo potem deloval vsaj tri mesece.

S to misijo, ki je vredna 280 milijonov dolarjev, bo NASA pridobila dodatne...

16 komentarjev

Kitajski navigacijski sistem Beidou začel komercialno delovanje

Oktobrska izstrelitev satelita za Beidou

BBC - Kitajska je ponosno sporočila, da je njihov regionalni navigacijski sistem Beidou začel polno delovati. Sistem je bil operativen že lanskega decembra, a je bil omejen na vojaško in vladno rabo. Sedaj so odprli tudi civilni oziroma komercialni del sistem, tako da lahko na Kitajskem in delu jugovzhodne Azije in Pacifika vsakdo uporablja kitajsko navigacijo. Sistem bodo predvidoma do leta 2020 nadgradili z dodatnimi sateliti, tako da bo pokrival celotno Zemljino oblo.

Razlogi za izdelavo sistema so očitni. GPS je sicer trenutno prosto dostopen, a ga nadzira ameriška vojska, ki ga načeloma lahko kadarkoli ukine ali začne motiti. Rusija ima svoj Glonass s 23 sateliti, ki prav tako že pokriva celotni svet,...

16 komentarjev

Kitajska verzija GPS-a Beidou začela delovanje

Evropski sistem Galileo

BBC - Kitajska je včeraj poizkusno zagnala svoj sistem za satelitsko pozicioniranje Beidou (v kitajščini pomeni veliki voz), ki bo kitajska verzija ameriškega GPS-a oziroma evropskega Galilea. Trenutno je v vesolju deset satelitov za sistem Beidou, kar zadošča za regionalno pokritost - trenutno Kitajske in dela vzhodne Azije.

Sistem so začeli sestavljati leta 2000, ko so v orbito poslali prva satelita Beidou-1A in Beidou-1B. Prihodnje leto naj bi izstrelili še šest satelitov, tako da bo s 16 sateliti mogoče pokriti celotno Azijo, medtem ko bodo o leta 2020 izstrelili vseh 35 satelitov, kar bo zadoščalo za globalno pokritost. S tem želi Kitajska zmanjšati odvisnost od ameriškega sistema, saj si ZDA pridržujejo pravico, da GPS kadarkoli lokalno izključijo oziroma...

36 komentarjev

Oktobra izstreljena prva satelita za Galileo

ESA - Evropska vesoljska agencija (ESA), Evropska komisija in Arianespace so objavili, da se bo letos oktobra končno začelo sestavljanje evropskega navigacijskega sistema Galileo. Prva satelita bosta v orbito izstreljena 20. oktobra letos, do konca leta 2015, ko bo Galileo popolnoma funkcionalen, pa se jima jih bo pridružilo še 28. Doslej so že izstrelili dva testna satelita, končni sistem pa bo sestavljen iz 27 delujočih satelitov in treh rezervnih.

...

26 komentarjev

Kitajska prevara pri poceni "trdih diskih"

Slashdot - Brali smo že o neverjetno poceni kitajskih USB-ključih, ki so bili seveda manjše kapacitete, kakor so oglaševali in se predstavljali operacijskemu sistemu, kar je neobhodno vodilo do izgube podatkov. Kitajci so tokrat šli še korak dlje in podobno prevaro uporabili tudi pri proizvodnji neverjetno poceni "trdih diskov".

Neki Rus je na servis blizu kitajske meje prinesel na Kitajskem kupljen trdi disk s kapaciteto 500 GB. Opazil je, da se pri predvajanju shranjenega filma pokaže zgolj zadnjih pet minut, zato ga je odnesel na popravilo. Ruski serviserji so ga odprli in prasnili v smeh, ko so odkrili, da so v ohišju zgolj uteži in čip s 128 MB, ki je nastavljen tako, da pri zapisovanju datotek te enostavno...

82 komentarjev

GPS? Njet!!!

Slo-Tech - Vsi vemo, da Rusija že od leta 1976, a z velikimi časovnimi presledki, razvija svoj sistem satelitske navigacije, poimenovan Glonass (kratko za Глобальная Навигационная Спутниковая Система).

Rusija je sicer država, ki skuša z velikimi koraki nadoknaditi tehnološki zaostanek. A le malokdo se še spomni, da je bilo treba v Rusijo do konca leta 2007 GPS naprave celo tihotapiti, ker so bile preprosto prepovedane. Danes ima kako od kitajskih izvedenk na armaturi že čisto vsak Žiguli, kar pa je začelo pekliti domačega snovalca navigacijskih sprejemnikov, podjetje Sistema, ki bo v kratkem začel s proizvodnjo sprejemnikov za Glonass.

Vladimir Jevtušenko, direktor Sisteme se je minuli petek mudil v pisarni premierja Vladimirja Putina in mu predlagal uvedbo prepovedi na uvoz naprav, ki podpirajo samo GPS, ne pa tudi Glonass, je poročal časnik Vedomosti. Kot je še povedal Jevtušeko, se je Sistema o tem že pogovarjala z nekaj svetovnimi proizvajalci elektronike, med njimi Nokio, Siemensom...

28 komentarjev

ESA izstrelila CryoSat-2

BBC - Evropska vesoljska agencija (ESA) je včeraj ob 15.57 po srednjeevropskem poletnem času z izstrelišča Bajkonur v Kazahstanu v vesolje izstrelila Cryosat-2. Izstreljeni satelit je dvojnik prvotnega Cryosata, ki je leta 2005 ob izstrelitvi zaradi človeške napake v programiranju nosilne rakete padel nazaj na Zemljo. Neuspela izstrelitev je uničila 136 milijonov evrov vreden satelit, a so kmalu začeli graditi njegov nadomestek.

V Franciji in Nemčiji sestavljen Cryosat-2 bo meril hitrost spreminjanja količine ledu na morjih in kopnem na Arktiki in Antarktiki. Površino, na kateri se led razprostira, ni težko izmeriti, bistveno težje pa je oceniti njegovo debelino. Za to bo satelit ocenil razliko v višini med ledom in vodno gladino....

29 komentarjev

Vesoljske navlake vedno več

Vesoljske smeti

Space - Okrog Zemlje frči na tisoče kosov odsluženih satelitov, raket, razbitin in drugih vesoljskih smeti, ki ostajajo v orbiti. Večino jih po izteku življenjske dobe poizkušajo pospraviti v pokopališko orbito, ki je vsaj 300 km nad geosinhrono orbito delujočih satelitov. Kljub temu je tudi v uporabnem delu ogromno smeti, ki motijo in ogrožajo delujočo vesoljsko opremo.

Prejšnji mesec so tako komaj preprečili čelni trk ostankov kitajske rakete in evropskega opazovalnega satelita Envisat. Nemški radarji so pokazali, da sta se zgrešila za vsega 50 metrov. Envisat tehta osem ton, kitajski del pa 3,8 tone, tako da bi bil trk vsekakor spektakularen in uničujoč prizor. Problem ne...

37 komentarjev

Evropa izstrelila nova satelita

Slashdot - Evropska vesoljska agencija (ESA) je ta vikend uspešno izstrelila dva nova satelita, ki bosta opazovala podnebje. Prvi, ki se imenuje SMOS (Soil Moisture and Ocean Salinity), je v nedeljo zvečer poletel z ruskega izstrelišča Plesetsk Cosmodrome. Tehta 685 kg in nosi napravo z imenom MIRAS (Microwave Imaging Radiometer using Aperture Synthesis), ki z uporabo 69 senzorjev na treh rokah meri temperaturo površja za testiranje slanosti voda in vlažnosti prsti - tudi z nameno napovedi poplav in suš. Volker Liebig iz ESA pravi, da bodo podatki iz SMOS-a dopolnili že izvršene meritve na površju in morju. Satelit bo krožil na višini 760 km. Spomnimo, da je NASA letos že izstrelila satelit za merjenje globalnih ravni ogljikovega dioksida, a je kmalu strmoglavil.

Poleg tega so v vesolje poslali še satelit Proba 2, ki bo preizkusil 17 novih tehnologij in bo krožil še nekoliko nižje, tik pod 725 km. Ta bo s kamero z zornim kotom 120 stopinj, dvofrekvenčnih GPS, generatorjem mrzlega plina,...

7 komentarjev

EGNOS zaživel

EGNOS

PC World - Pretekli teden je začel delovati servis EGNOS, ki bo na evropskih tleh omogočil višjo natančnost določanja položaja s standardi GPS, Galileo in GLONASS. Gre za tako imenovani SBAS (Satellite Based Augmentation System), ki z dodatnimi sateliti pomaga obstoječemu sistemu za globalno pozicioniranje. Sestavljajo ga trije geostacionarni sateliti, okrog štirideset zemeljskih baznih postaj in štirje nadzorni centi; vse to omogoča metrsko natančnost, kar je petkrat bolje od GPS-a.

EGNOS je zaživel 1. oktobra. Njegova uporaba bo brezplačna, pokriva pa 27 držav članic EU. V prihodnjih letih nameravajo pokritost razširiti še na sosednje države in severno Afriko. EGNOS je tako predhodnik Galilea, ki bo evropski sistem za določanje položaja po vsem svetu. Finančne...

19 komentarjev

Zaradi trka satelitov obvozi v vesolju

Slashdot - Pred približno dvema tednoma se je v vesolju zgodil trk ameriškega satelita, ki je bil del sistema Iridum, in odsluženega ruskega satelita, kar je bil prvi večji tovrstni primer. Ker sta pri trku razpadla na mnogo razbitin (NASA je izračunala, da je tisoč delcev večjih od 10 cm), sta onesnažila kar velik del orbite, so izračunali v ruskem observatoriju Pulkovo v Sankt Peterburgu. Pravijo, da so se odpadki raznesli po 800 km velikem prostoru in bodo tam vztajali še vsaj pet let, preden bodo zašli v ozračje in zgoreli, zaradi česar bo potrebno prilagoditi celo prihodnje izstrelitve raketoplanov.

9 komentarjev

Kitajska gradi svoj GPS

The Register - Kitajski mediji so objavili, da bo Ljudska republika Kitajska v vesolje poslala skupino geostacionarnih satelitov, ki bodo tvorili hrbtenico novega kitajskega sistema za globalno pozicioniranje (GPS). Deset satelitov bodo izstrelili v prihodnjih dveh letih, nato pa še dvajset do leta 2015, ko naj bi bil Beidou, kakor se bo sistem imenoval, polno funkcionalen. Trenutno imajo Kitajci v vesolju že pet satelitov, ki omogočajo navigacijo znotraj države, z novimi pa bodo pokrili celotno oblo. Tako bodo postali neodvisni od tuje tehnologije, saj bodo v vesolju po novem kar štirje sistemi: ameriški GPS, evropski Galileo, ruski Glonass in kitajski Beidou.

51 komentarjev

Vesolje je staro 13,73 ± 0,12 milijard let!

Slika mikrovalovnega ozadja

vir: Bad Astronomy Blog
Bad Astronomy Blog - Vse najboljše zaté, vse najboljše zateee ... Ne, ne, nismo še tako daleč, da bi praznovali ali z državnim praznikom obeležili rojstni dan celotnega Vesolja. Lahko pa, po pisanju Phila Plaita na blogu badastronomy.com, od zdaj naprej z veliko natančnostjo razpravljamo o njegovi starosti.
Nasina naprava WMAP (Wilkinson Microwave Anisotropy Probe) je bila izdelana z namenom, da z veliko natančnostjo izriše zemljevid Vesolja. Zaznava namreč mikrovalove, ki se širijo že od praktično najbolj oddaljenega vira, ki si ga lahko zamislite: Velikega poka.



Pred nekaj dnevi so objavili prve rezultate, do katerih so prišli s pomočjo podatkov, ki so jih 5 let o vesolju zbirali z WMAP.
  • Starost Vesolja je 13.73 milijard let ± 120 milijonov.
  • Na zgornji sliki si lahko ogledate razlike v temperaturi na...

72 komentarjev

Ruska GPS alternativa tik pred izidom

Slashdot - Rusija je uspešno lansirala novi set GLONASS satelitov, tako da imajo sedaj 18 delujočih navigaciskih enot v orbiti.

GPS alternativa se je začela razvijat že v času Sovjetske zveze, vendar pa je šele do pred kratkim ostalo vse bolj ali manj le na papirju. Sedaj imajo pokrito celotno ozemlje Rusije, prvi namestnik predsednika vlade Sergei Ivanov pa zatrjuje, da bodo prve kompatibilne naprave za določanje položaja na voljo že sredi naslednjega leta, medtem ko bodo leta 2010 sistem ponudili tudi preostalemu svetu.

Vir

110 komentarjev

Tajvanski računalniki bodo kompatibilni z Linuxom

Taipei Times - Tudi na Tajvanu, ki je v 80. in 90. letih slovel kot eden glavnih proizvajalcev računalniške opreme, so spoznali, da se Linux po svetu vedno bolj uveljavlja, da bi lahko odhodke v Redmond oklestili za četrtino in da prevelika odvisnost od enega proizvajalca ni nujno najbolj optimalna rešitev.

Central Trust of China (Tajvan se namreč uradno imenuje Republika Kitajska, v nasprotju z veliko komunistično sosedo Ljudsko republiko Kitajsko), ki je med drugim zadolžen tudi za dobavo računalniške opreme šolam in vladnim ustanovam, je tako odločil, da morajo od sedaj biti vsi namizni računalniki, ki jih bo kupil prek razpisov (okoli 120.000 v naslednjih dveh razpisih), kompatibilni z Linuxom, torej brez komponent, ki bi bile podprte samo pod Okni™.

Seveda proizvajalcem ne bodo verjeli zgolj na lepo besedo, zato so zadolžili Tajpejsko računalniško združenje (TCA), da pogoj kompatibilnosti z Linuxom preveri pri vseh proizvajalcih, ki želijo sodelovati na razpisih. Do sedaj so že prižgali...

71 komentarjev

Galileo: novo GPS omrežje

Tom's Hardware - Evropski ministri za transport so odobrili začetno investicijo v višini 100 Meurov&#8482 (t.j. 100 milijonov) za svojo lastno GPS omrežje, ki se bo imenovalo Galileo.
Evropska vesoljska agencija (European Space Agency) pa bo verjetno prispevala podobno vsoto. Svoje lastno GPS omrežje hočejo ustvariti zato, da ne bi bili več odvisni od ameriškega Global Positioning Systema in ruskega GLONASS omrežja, čeprav GPS evropske uporabnike ne stane popolnoma nič!!! Seveda pa bo omrežje Galileo bolj stabilno in imelo bo več naprednih funkcij kot 30 let staro ameriško in rusko omrežje. Pričakujejo, da bo omrežje do leta 2008 štelo 30 satelitov!

Osebno upam, da jim bo načrt uspel, saj bomo potem lahko tudi v Sloveniji imeli GPS (res da čez nekaj let, vendar bolje pozno kot nikoli).

10 komentarjev