» »

Galileo: novo GPS omrežje

Galileo: novo GPS omrežje

Tom's Hardware - Evropski ministri za transport so odobrili začetno investicijo v višini 100 Meurov&#8482 (t.j. 100 milijonov) za svojo lastno GPS omrežje, ki se bo imenovalo Galileo.
Evropska vesoljska agencija (European Space Agency) pa bo verjetno prispevala podobno vsoto. Svoje lastno GPS omrežje hočejo ustvariti zato, da ne bi bili več odvisni od ameriškega Global Positioning Systema in ruskega GLONASS omrežja, čeprav GPS evropske uporabnike ne stane popolnoma nič!!! Seveda pa bo omrežje Galileo bolj stabilno in imelo bo več naprednih funkcij kot 30 let staro ameriško in rusko omrežje. Pričakujejo, da bo omrežje do leta 2008 štelo 30 satelitov!

Osebno upam, da jim bo načrt uspel, saj bomo potem lahko tudi v Sloveniji imeli GPS (res da čez nekaj let, vendar bolje pozno kot nikoli).

10 komentarjev

dr. Zgemba ::

Osebno upam da jim bo nacrt uspel, saj bomo potem lahko tudi v Sloveniji imeli GPS


Huh? Zdaj pa nekaj ne razumem? A kaj zdaj nimamo GPS?
Pokritost s signalom je enaka kot kjerkoli drugje po svetu (že po definiciji).

Klemenn ::

Brez zamere A.L.T. ampak ti še niti zdaleč ne pišeš tako dobrih novic kot kdo drug iz Slo-tech-a. Sej so še kr zanimive. Ampak glej TinkoPinko jih napiše mogoče eno manj na dan kot ti pa je ta zanimiva. Evo zdej Ie 6 beta hrošček ...;(

Tjulenj ::

zanimivost.. kakor za koga. meni je zanimivo da EU noce ameriskih pa ruskih sistemov uporabljat. res pa ne vem kaj si mislil s tistim "bomo pri nas dobili GPS". saj ze sedaj dela

A.L.T. ::

ja, men je tut to bolj zanimivo kot da je M$ našu še en nov hrošč v svojih programih, k jih je itak vse polno...
ja, sj mamo GPS, sam kdo od nas ga pa ma? mislu sm da bi blo lepo da bi biu bolj dostopn širšim množicam...:D

NoUse4AName ::

sateliti, sateliti, sami sateliti ces par let sploh nebomo vec sonca mogli videt ker bo cela zemlja v senci.

||_^_|| ::

Men je tale novica zlo ušeč, ampak, mislm da je pokritost pr ns čist uredu in dejstvo da pr nas ni možen GPS nima veze s tem, ampak ni možen zarad tega ker ne obstaja Elektronski atlas Slovenije za GPS.

Uporabnik ::

atlas slovenije pro izvedba dela baje čist dobr v povezavi z GPS sistemom, ki se ga by the way tud pr nas da uporablat in kupit že za okol 45k sit

Jinxy ::

"...bo tudi pri nas GPS..."

GPS je popolnoma globalna zadeva, tko kot je bil naprimer Iridium....dela neglede na to, kje na svetu si, samo sprejemnik rabis, to je vse..vsi GPS sprejemniki delajo KJERKOLI na svetu!

GPS se pri nas ze zlo dolg casa uporablja, tko da brez skrbi :) Upam samo, da ce bojo ze sli delat nov GPS sistem, da bojo meritve bolj natancne, ker drgac je itak ta zdej dovoj dober.

DOLF ::

No končno, da bodo malo posodobili GPS. Upam samo, da ne bodo imeli taglavne besede generali, ampak trg in denar. Ker ne rabmo še enga sistema, ki bi bil natančen za vojsko in namerno nenatančen za civiliste!!
Pa še to... pokritost NI dobra, če bi malo s temi stvarmi delali potem bi že vedeli. Imam izkušnje iz geodezije, kjer s pomočjo GPS merimo centimeterske natančnosti in opažam slabo pokritost. Za grobo pozicioniranje so resda dovolj 3 ali 4 sateliti, vendar za natančne podatke ~2cm pa je bolje če 'vidiš' več satelitov (recimo 5, 6 ali več). Tolikšno število satelitov pa ni velikokrat na voljo...

LuiIII ::

Ja živjo!
Karte za GPS so in bodo! Vse nove karte, ki jih izdelamo temeljijo na UTM mreži in WGS84 elipsoidu. To je tudi koordinatni sistem na katerem GPS koordinate direktno čitamo. Sicer pa imajo malo boljši osebni GPS sprejemniki (taki za orientacijo) tudi možnost spreminjajna koordinatnega sistema. Aja pa še nekaj. Atlas Slovenije suxx, pa ne zaradi tehnologije izdelave ampak zaradi vsebine izvornih kart.

LuiIII


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Galileo prihaja z 12-letno zamudo

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
268173 (4465) chort
»

Oktobra izstreljena prva satelita za Galileo

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
266792 (5257) Thomas
»

Najceneje do navigacije, GPS sprejemnik? Katerega?

Oddelek: Kaj kupiti
174666 (4172) icko
»

Ruska GPS alternativa tik pred izidom (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
1108887 (8662) Poldi112
»

Primerjava med rusko, ameriško in evropsko gps navigacijo

Oddelek: Znanost in tehnologija
373370 (2431) BigWhale

Več podobnih tem