»

Nemčija ponovno uvaja obvezno hrambo prometnih podatkov

Slo-Tech - Nemški parlament je te dni sprejel popravljeno ureditev obvezne hrambe prometnih podatkov. Prejšnjo različico je leta 2010 zelo odločno odpravilo njihovo ustavno sodišče.

Nova ureditev prinaša obvezno hrambo podatkov o telefonskem prometu in dodeljenih IPjih za časovno obdobje desetih tednov. Posebej je urejeno vprašanje lokacijskih podatkov pri uporabi mobilnih telefonov, ki bodo hranjeni samo štiri tedne. Ureditev vsebuje tudi precej ozek katalog kaznivih dejanj za pregon katerih se lahko tako zbrani podatki uporabljajo (kazniva dejanja zoper ustavni red Zvezne republike Nemčije, krvni delikti, kvalificirane oblike kriminalnih združb, nekaj spolnih deliktov, otroška pornografija, kvalificirane oblike protipravnega odvzema prostosti, kvalificirane oblike trgovine z drogami in orožjem ter kazniva dejanja iz pristojnosti mednarodnega kazenskega sodišča).

Sprejetje je povzročilo kar nekaj burnih odzivov, kar kaže na drugačno stopnjo pravne kulture kot pri nas, kjer od ukinitve...

7 komentarjev

O sorazmernosti uporabe prometnih podatkov 1200x na leto

Če bi slovenska policija prometne podatke (rdeči stolpec) zares uporabljala "praviloma pri obravnavanju težjih kaznivih dejanj", bi bilo število teh ukrepov vsaj primerljivo z letnim številom obsojenih na "težje" kazni (vsaj 3, če ne 5 let zapora, desna stran grafikona). Tako pa zgleda, da jih uporabljajo za bolj ko ne vsako nebagatelno kaznivo dejanje.

Slo-Tech - Inštitut za kriminologijo pri ljubljanski Pravni fakulteti je minuli teden gostil strokovni posvet o posledicah julijske razveljavitve obvezne hrambe prometnih podatkov. Dogodek je bil za poletni čas presenetljivo dobro obiskan, predvsem pa ni pa manjkalo predstavnikov policije in tožilstva, z vseh nivojev obeh struktur. Bili so si edini, da retencijo nujno rabimo oz. točneje, da jo "čimprej", "takoj",...

17 komentarjev

V Veliki Britaniji v izredni naglici sprejeli zakon o hrambi prometnih podatkov

Spodnji dom parlamenta razpravlja o zakonu. Glasovalo jih je 441.

Slo-Tech - V Veliki Britaniji je tudi zgornji dom parlamenta potrdil zakon DRIP (Data Retention and Investigatory Powers), ki ureja hrambo telekomunikacijskih prometnih podatkov in dostop do njih za organe pregona. Interventni zakon so sprejeli po izjemno hitrem postopku, saj jim je v vsega tednu dni uspelo dokončati proceduri v obeh domovih parlamenta in pridobiti kraljičin podpis. Navadno ti postopki trajajo več tednov ali mesecev.

Uradna razlaga, zakaj se je tako strašno mudilo, je aprilska sodba evropskega sodišča, ki je odpravilo evropsko direktivo 2006/24/EC o hrambi podatkov, ker je zaradi širokega obsega, nedefiniranih rokov hrambe in načina dostopa do podatkov predstavljala nesorazmeren poseg v človekovo pravico do zasebnosti in zaščite osebnih podatkov. Evropske države so direktivo v teh...

6 komentarjev

Policija zavaja glede pridobivanja podatkov o uporabnikih spletnih portalov

Zahteva z dne 31.3.2014

Slo-Tech - Po objavi prispevka o policijskem zavajanju glede uporabe pooblastil, ki so bila namenjena pridobivanju podatkov o uporabnikih telekomunikacijskih storitev, ki so prepovedali objavo svoje številke v telefonskem imeniku zoper upravljavce spletnih strani, se je danes odzvala tudi slovenska policija.

Spomnimo, šlo se je za preiskavo kaznivega dejanja razžalitve zoper župana, ki naj bi jo med septembrom in decembrom lani v šestih komentarjih komentarjih na...

43 komentarjev

Sodišče EU odpravilo direktivo o obvezni hrambi prometnih podatkov

Slo-Tech - Sodišče Evropske Unije je v današnji sodbi direktivo EU o obvezni hrambi prometnih podatkov označilo za izjemno resen poseg v temeljno človekovo pravico do zasebnosti in zaščite osebnih podatkov in jo odpravilo.

Hramba zgodovinskih podatkov o uporabi komunikacijskih naprav v obliki, kot jo med drugimi prakticira tudi Slovenija, je v nasprotju z Listino EU o temeljnih pravicah, so zapisali, saj predstavlja nesorazmeren poseg v človekovo pravico do zasebnosti in zaščite osebnih podatkov.

Spomnimo, direktiva že od l. 2006 določa, da morajo telekomunikacijski operaterji prometne podatke o vaših klicih in dostopih do interneta hraniti najmanj šest mesecev in največ dve leti. Podatki morajo biti na voljo organom pregona za odkrivanje storilcev resnih kaznivih dejanj.

Sodišče je takšen poseg označilo kot pretiran. Direktiva namreč ne pove, koliko časa je potrebno hraniti te podatke glede na tip podatka in glede na resnost kaznivega dejanja. V Sloveniji operaterji omrežij podatke...

36 komentarjev

Po mnenju generalnega pravobranilca P. Cruz Villalóna direktiva o hrambi podatkov ni združljiva z Listino o temeljnih pravicah

Slo-Tech - ECJ je danes objavilo mnenje generalnega pravobranilca v zvezi z evropsko direktivo o obvezni hrambi prometnih podatkov.

Pravobranilec je mnenja, da je direktiva v sedaj veljavni obliki nezdružljiva z Listino Evropske Unije o temeljnih pravicah, saj naj bi bila izrazito podnormirana.

Po mnenju generalnega pravobranilca Direktiva pomeni izrazito poseganje v pravico državljanov do spoštovanja zasebnega življenja, ker določa obveznost ponudnikov telefonskih in elektronskih komunikacijskih storitev, da zbirajo in hranijo podatke o prometu in lokaciji teh komunikacij.

Generalni pravobranilec v zvezi s tem poudarja, da je mogoče z uporabo teh podatkov ustvariti zelo zanesljivo in izčrpno sliko o pomembnem vidiku ravnanja osebe, ki se nanaša izključno na njeno zasebno življenje, ali celo celovito in natančno sliko o njeni zasebni identiteti. Poleg tega obstaja veliko tveganje, da se bodo hranjeni podatki uporabili za nezakonite namene, ki bi lahko posegali v zasebnost ali bili, širše,...

7 komentarjev

Tesco s ciljanimi oglasi na bencinskih servisih

Even if you're paying for it, you still are the product.

The Telegraph - Britanski trgovinski gigant Tesco (med drugim prodajajo tudi lastno Android tablico) je na svojih 450 in nekaj bencinskih servisih na Otoku začel nameščati posebne oglasne panele 'OptimEyes' podjetja AMScreen. Takšnih je po državi sicer že več kot 4000, v glavnem povsod, kjer morajo ljudje stati v vrstah (pozornost garantirana), posebnost tokratne serije pa je, da bo imela dograjene posebne kamere, ki bodo znale oceniti spol in starost gledalca, ter potem še čas, ki ga je zapravil/-a za buljenje v zaslon.

AMScreen bo skrbel tudi za prodajo oglasnega prostora, nadejajo pa se lokacijsko, časovno in po spolu targetiranih oglasov, npr. "za mamice, ki so otroke ravnokar odložile v šoli", ali "delavce na poti...

27 komentarjev

Britanci širijo retencijo prometnih podatkov na internetne storitve

Nedolžni se nimamo česa bati, a kdo je nedolžen in kdo kriv, pa lahko presodi le vlada, seveda po predhodnem skrbnem pregledu vseh.

vir: The Globe and Mail
Slo-Tech - Britanska vlada je sinoči razgrnila sveži predlog zakona o hrambi prometnih podatkov (ti. Draft Communications Data Bill, pdf, 123 strani), ki določa, kaj vse od naše spletne aktivnosti bodo morali ponudniki interneta hraniti v prihodnje.

Kot se izkaže, bo za skromno ceno 1.8 milijarde funtov javnega denarja policiji in nekaterim drugim javnim organom na podlagi interne avtorizacije (torej brez odredbe sodišča) za obdobje 1 leta za nazaj na voljo vsi prometni podatki (kdo, komu, kdaj) okoli rabe emaila, brskalniške zgodovine, hipnega sporočanja in seveda aktivnosti na socialnih omrežjih.

Notranja ministrica Theresa May v spremni besedi pravi, da imajo tovrstni prometni podatki na področju fiksne...

6 komentarjev

Twitter gre na sodišče izpodbijat zahtevke za uporabniške podatke s strani ameriške vlade

Malcolm Harris, lani aretiran med Occupy Wallstreet protesti zaradi 'motenja javnega reda in miru'. Oblasti bi zdaj rade njegove twitter podatke.

vir: Forbes
Forbes - Kot poroča Forbes, je Twitter zaostril spor z ameriško policijo oz. tožilstvom glede izročanja uporabniških podatkov brez predhodne pridobitve sodne odredbe.

Skrbi jih, da bi takšni policijski zahtevki (t.i. zaprosila) postali stalna praksa. Že lani so o prejemu začeli obveščati sodelavce WikiLeaksa, nakar je tožilstvo na naslednje zahtevke nalepilo oznako "tajno". Nato so tožili na pravico, da smejo zadevne uporabnike ne glede na to oznako obvestiti o obstoju zaprosila, da lahko ti sami podvzamejo obrambo in si tako zagotovijo pravico do kontradiktornosti v sodnem postopku. En uporabnik Twitterja, g. Malcolm Harris, je s pomočjo nevladnih organizacij to tudi storil, a ga je sodišče že malce arogantno zavrnilo, da sploh...

13 komentarjev

Ustanovitelji ThePirateBay.com dokončno obsojeni .. pomoči

The Local - Heca je konec - vse štiri ustanovitelje torrent trackerja in iskalnika The Pirate Bay čaka zapor in zajetna denarna kazen v skupnem znesku 3.3 milijonov evrov. Švedsko vrhovno sodišče je namreč zavrglo njihovo ustavno pritožbo in s tem dokončno zapečatilo obsodbo izpred treh let (pritožba istotako ni uspela, razen v znižanju zaporne kazni za nekaj mesecev). Fredrik Neij (10 mesecev), Peter Sunde (8 mesecev), Carl Lundström (4 mesece) in Gottfrid Svartholm Warg (1 leto) so sicer že pred časom prodali spletišče, zapustili državo in prisegli, da bodo raje zažgali vse svoje premoženje kot...

178 komentarjev

Megaupload nedosegljiv, operaterji aretirani

The Wall Street Journal - Ameriški zvezni preiskovalni urad (FBI) je pravkar potrdil zaprtje priljubljene spletne strani za gostovanje datotek MegaUpload in aretacijo večine vodilnih članov. Obtoženi so načrtnega in obsežnega "spletnega piratstva", povečini piratskih kopij filmov in tv serij, ki se na veliko gostujejo na tem omrežju. Skupaj naj bi sedem članov ti. "Mega zarote" s kršitvami avtorskih pravic in pranjem denarja povzročilo za pol milijarde dolarjev škode in pri tem zaslužilo 175 milijonov dolarjev. Seznam premoženja, ki jim ga mislijo zaseči, obsega 110 točk, med njimi številne bančne račune, račune pri spletnih bankah, avtomobile in umetniška dela.

Domena megaupload.com je sodeč po whois.com še vedno vpisana na honkonško družbo Megaupload Limited,...

159 komentarjev

Avstrijci zbirajo podpise proti uveljavitvi retencijske direktive

Tehnologija in pravosodje z roko v roki v boju proti terorizmu in resnim kaznivim dejanjem.

vir: EDRI
EDRI - Avstrija je konec aprila kot predzadnja država članica EU (zavlačujejo samo še Švedi) v svojo zakonodajo prenesla ti. retencijsko direktivo, ki operaterje fiksnih, mobilnih in internetnih komunikacij obveže k hranjenju prometnih in lokacijskih podatkov o vseh uporabnikih, zaradi možnosti, da bo to v naslednjih 6-24 mesecih morda koristno v boju proti terorizmu in drugim "resnim kaznivim dejanjem" (po presoji vsake države članice). Podatke bodo naši severni sosedi začeli zbirati aprila prihodnje leto, policija pa si je že zagotovila dostop do njih brez sodne odredbe v primeru "splošne nevarnosti". Kot pričakovano, je sprejem zakona šel "po pravilih" - uvrščen je bil...

15 komentarjev

Hramba podatkov 2.0

MVZT - Skladno z izvirno tezo Petra Pavlina s sektorja za kaznovalno pravo in varstvo človekovih pravic pravosodnega ministrstva, da so pomisleki o zbiranju komunikacijskih podatkov nedolžnih državljanov padli že z evropsko direktivo, po kateri se v EU shranjujejo vse elektronske komunikacije, čeprav je več kot 99 odstotkov Evropejcev verjetno nedolžnih, naj bi bil dostop do podatkov baznih postaj – malenkost.

Kot kaže zadnja neuspela sprememba Zakona o kazenskem postopku ni bila osamljen poskus, temveč je bila del večjega načrta. Slab mesec po zadnjem neuspešnem poskusu, se je slovenska vlada odločila nadaljevati začrtano zgodbo. Tokrat poskuša z novelo Zakona o elektronskih komunikacijah uvesti trajno hranjenje podatkov o vaših dostopih do interneta, saj 8 mesecev ne zadostuje za uspešen pregon teroristov, vojnih zločincev in preprodajalcev rabljene opreme preko malih oglasov. Za razliko od uvedbe hrambe prometnih podatkov pred nekaj leti, kjer se je predlagatelj vsaj potrudil z...

116 komentarjev

Evroposlanec predlaga namestitev "črne skrinjice" v vsako računalo, telefon, tablico

Evropski poslanec Motti (levo) in njegov tehnični sodelavec Ghioni, v prostorih Evropskega parlamenta.

Slashdot - Kot že piše v naslovu, je Tiziano Motti (na sliki levo), poslanec v Evropskem parlamentu (Italija), predlagal namestitev črne skrinjice v vsak računalnik, pametni telefon, tablico ali e-bralnik kot nujni ukrep za zatiranje proizvodnje in objave otroške pornografije.

Prvi načrti za napravo, imenovano "LogBox", so že nared, zaznala naj bi pa vsak brskalniški zahtevek in informacije o njem (url, čas, podatke o imetniku naprave) in jih v šifrirani obliki poslala na poseben strežnik, ki bi ga upravljala "neodvisna agencija". S tem bi pošten državljan imel na voljo uradno evidenco svoje spletne aktivnosti, kar bi služilo kot neke vrste alibi, se pravi, bi policiji omogočilo, da hitro izloči nedolžne osumljence. Istočasno pa bi sistem sproti zaznal sumljivo brskanje po straneh z otroško pornografijo in o tem takoj obvestil pravosodne organe...

134 komentarjev

Državo zanima, ali si želite več varnosti na račun svobode

Slo-Tech - Potem ko smo v Sloveniji dolga leta potihem spravljali kriminalce v zapore s pomočjo prometnih podatkov njihovih mobilnih telefonov, tako početje leta 2006 zaradi evropske direktive regulirali ter se na podlagi izjemno močnih argumentov (diski so poceni (stran 88)) takrat odločili za najdaljše po direktivi dovoljeno obdobje hrambe, država letos nadaljuje svoj pohod.

V času, ko bolj ali manj normalne evropske države ugotavljajo, da gre pri hrambi prometnih podatkov celotnega prebivalstva za nedopusten poseg v zasebnost državljanov (ki povrh vsega še ne deluje), pri nas ugotavljamo, da ukrep, ki je bil na začetku predstavljen kot ultima ratio ("Se pravi, skrajno sredstvo takrat, ko z drugimi ukrepi, s klasičnimi metodami [policija] ne more uspešno preiskovati posameznega nerešenega kaznivega dejanja."), danes pa ga policija uporablja za preiskovanje prav vseh kaznivih dejanj (približno 5 odredb dnevno za neznano število tarč na posamezni odredbi), ne zadostuje in ga je zato potrebno...

90 komentarjev

Še v odmevih na teroristično dejanje v Oslu

V Nemčiji so številni protestniki že leta 2007 takole izrazili svoje nasprotovanje retencijski direktivi in lani tudi dosegli svoje.

Slo-Tech - Tekom tedna smo že pisali o odmevih na tragično eksplozijo bombe in sledeči strelski pohod Norvežana Anders Behring Breivika. Številni evropski politiki so dogodek izrabili kot priliko, da javnosti upravičijo uveljavitev starih in novih idej za nadzor interneta in drugih komunikacijskih omrežij, na škodo posameznikove pravice do zasebnosti.

V Nemčiji je tiskovni predstavnik vladajočih krščanskih demokratov - CDU; trenutno so del vladajoče koalicije z bavarskimi krščanskimi socialisti (CSU) in liberalci (FPD) - napad na Norveškem hitro označil kot dokaz, da mora Nemčija ponovno implementirati ti. retencijsko direktivo, ki bi ponudnike komunikacijskih storitev obvezala k hranjenju prometnih...

11 komentarjev

Amerika vpeljuje obvezno hranjenje prometnih podatkov

CNet - Ameriški kongres trenutno obravnava predlog zakona H.R. 1981, ki bi ponudnike interneta obvezal k hranjenju začasnih IP naslovov za se svoje naročnike, in sicer za obdobje 18 mesecev. Zakon se imenuje Protecting Children From Internet Pornographers Act of 2011 in bi moral biti v skladu s svojim imenom namenjen zgolj preganjanju otroške pornografije, vendar v njem ni nobenih omejitev uporabe - zbirajo se podatki za vse uporabnike interneta, uporabijo pa se lahko za pregon katerega koli kaznivega dejanja ali celo civilnih zadev (zlasti v povezavi z ločitvami in zavarovanji, brez dvoma pa tudi za pregon spletnih piratov). Posledično med večjimi podporniki zakona poleg organizacij za zaščito otrok najdemo tudi zvezo policijskih delavcev.

Postopek pred ustreznimi komiteji predstavniškega doma je trenutno ustavljen, ker so si ponudniki mobilnih storitev uspeli izgovoriti izjemo, tako da njim teh podatkov ne bo potrebno zbirati. Ministrstvo za pravosodje se je že ostro odzvalo, poslanec...

11 komentarjev

Statistika nemške policije kaže, da je direktiva o hranjenju podatkov nepotrebna

Raziskanost kaznivih dejanj se v obdobju veljavnosti direktive v Nemčiji ni povečala, po njeni ukinitvi pa ne zmanjšala. Graf so pripravili pri nemški civilni iniciativi vorratsdatenspeicherung.de

Slo-Tech - Nemški zvezni preiskovalni urad (Bundeskriminalamt) je predstavil statistiko raziskanosti kaznivih dejanj zadnjih 6 let, ki dokazuje, da vseobsežno hranjenje prometnih podatkov o telefonski in internetni komunikaciji ne poveča raziskanosti kaznivih dejanj.

Direktiva o hranjenju podatkov, ki predpisuje blanketno, splošno, vseobsežno hranjenje teh skrajno občutljivih osebnih podatkov o vseh, tudi o tistih 98,5-odstotka prebivalcev, ki ne bodo nikoli storili resnega kaznivega dejanja, je s tem dokazano nepotrebna, nesorazmerna in s tem tudi neustavna, menijo. To je sicer že ugotovilo...

14 komentarjev

Ministrstvo za pravosodje: Komu boste verjeli? Nam ali svojim lažnivim očem?

Slo-Tech - Ministrstvo za pravosodje se je odzvalo na včerajšnjo kritiko predloga spremembe ZKP s strani Informacijske pooblaščenke.

Trdijo namreč:
Današnji kritičen odziv informacijske pooblaščenke, se nanaša namreč na besedilo, ki ga v predlogu zakona ni več, saj je bilo to besedilo prav na podlagi usklajevanja z informacijsko pooblaščenko in ministrstvom za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo črtano.

Edina sprememba, ki jo vsebuje izpostavljeni 149.b člen Predloga Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o kazenskem postopku je v tem, da je v členu dodana beseda "oprema", kar pomeni drugo vsebino in se vedno nanaša na konkretiziranega možnega osumljenca.

V nobenem primeru torej ni mogoče, da bi se zbirali podatki o nedoločenem krogu uporabnikov elektronskih komunikacij, kar je jasno razvidno iz prvega odstavka istega člena, pa tudi iz obrazložitve tega člena.


Kako se to sporočilo ujema z njihovo lastno obrazložitvijo spremembe, pa presodite sami:

Sprememba drugega odstavka je...

51 komentarjev

Orwell se je motil oz. Slovenija 2011

Slo-Tech - Slovenska vlada je bila ta teden precej aktivna na področju kazenske zakonodaje. Ker je lovljenje kriminalcev in kriminalcev precej kompleksna zadeva, pa je v paketu potrebno rahlo popraviti (beri: 124 strani popravkov skupaj z utemeljitvijo) tudi Zakon o kazenskem postopku. Ena izmed bolj norih sprememb uvaja možnost množičnih poizvedb o posameznikih, ki so se skupaj s svojim mobilnim telefonom v nekem času nahajali na nekem območju.

Tako se med drugim spreminja člen o prikritih preiskovalnih ukrepih (149.b):

V prvem odstavku 149.b člena se črtajo besede "elektronskega komunikacijskega omrežja", beseda "mu" pa nadomesti z besedama "pristojnemu organu".
V drugem odstavku, se za besedo "sredstva" dodata besedi "ali opreme".
V tretjem odstavku se za besedo "operaterja" se črtajo besede "elektronskega komunikacijskega omrežja".
V četrtem odstavku se črtajo besede "elektronskih komunikacij", besedi "preiskovalnemu sodniku" se nadomestita z besedama "pristojnemu organu".


...

76 komentarjev

Spremembe kazenskega zakonika na obzorju

Slo-Tech - Od zadnje spremembe slovenskega kazenskega zakonika sta naokoli dve leti. Tako je skrajni čas, da se ga predela in tako uskladi s trenutnimi razmerami, saj bi drugače lahko prišlo do nezaslišanih posledic.

Ministrstvo za pravosodje tako ugotavlja,
da je predlagana sprememba potrebna zaradi neustreznega obsega kazenskopravnega varstva avtorske pravice po veljavnem besedilu 148. člena KZ-1. Avtorska dela se večinoma ne »prodajajo«, temveč se izkoriščajo s sámo njihovo uporabo: ko se reproducirajo, dajejo v najem, javno izvajajo, javno prikazujejo, radiodifuzno oddajajo, kabelsko retransmitirajo, dajejo na voljo javnosti, predelujejo itd. Prodaja pride v poštev praktično le pri materialni avtorski pravici distribuiranja. Če si na primer podjetje naloži 100 nelicenciranih računalniških programov na sto računalnikov, je kršilo pravico reproduciranja in bi po prejšnjem Kazenskem zakoniku (KZ/1994) storilo kaznivo dejanje. Ker pa to ni storilo z namenom prodaje (programov ni prodajalo...

176 komentarjev

Po Nemčiji, Cipru in Romuniji zdaj še češko ustavno sodišče razveljavilo zakon o hrambi prometnih podatkov

preozko definiran krog kaznivih dejanj, pri preiskovanju katerih se lahko uporabljajo prometni podatki, lahko vodi do ti. 'fishing ekspedicij'. Vir: lobbynomics.com

Slo-Tech -

Na zadnji marčevski dan je češko Ustavno sodišče odločilo, da njihov zakon o implementaciji retencijske direktive ni skladen z ustavo, in ga razveljavilo. S tem operaterji elektronskih komunikacij do nadaljnjega več niso zavezani k zbiranju prometnih podatkov o telefonskih klicih, sms-ih, prejetih e-poštnih sporočilih in obiskanih spletnih straneh, že zbrane podatke pa morajo izbrisati. Prav tako bodo sodišča enega po enega pregledala vse kazenske zadeve, v katerih so bili prometni podatki služili kot dokaz.

Postopek je stekel lani spomladi na podlagi ustavne pritožbe nevladne organizacije Iuridicum Remedium (IuRe), pridružilo pa se jim je še 51 poslancev nacionalnega parlamenta. Glavni očitek so bili nesorazmerno skopi...

27 komentarjev

Hramba prometnih podatkov na Cipru neustavna, v Nemčiji neučinkovita

EDRI - Kot poročajo na EDRI, je Ciprsko vrhovno sodišče 1. februarja letos ugotovilo, da so nekatere določbe ciprskega zakona o obvezni hrambi prometnih podatkov protiustavne.

Sodišče je odločalo na podlagi pritožbe štirih državljanov, ki so trdili, da je imela policija v več primerih do prometnih podatkov nezakonit dostop. Sodišče je ugotovilo, da je policija prometne podatke sicer pridobila na podlagi sodnih odredb, vendar so bile le-te v primeru treh pritožnikov nezakonite in jih je vrhovno sodišče zato razveljavilo.

26. januarja 2011 pa je nemška zvezna agencija za boj proti kriminalu (BundesKriminalAmt) pripravila analizo policijskih statistik, ki kaže, da je hramba prometnih podatkov v primeru pregona hujših kaznivih dejanj neučinkovita.

Kljub hrambi prometnih podatkov je policija zabeležila več hujših kaznivih dejanj. Leta 2009 so tako zabeležili 1.422.968 hujših kaznivih dejanj, leta 2007 pa le 1.359.102. Prav tako je policija po uvedbi hrambe prometnih podatkov razrešila manj...

14 komentarjev

Založniška industrija nadaljuje svoj marš

Slo-Tech - Ameriški ceh založnikov, zbran v interesnem združenju IIPA (Internation Intellectual Property Alliance, glej spletno stran) vsako leto pripravi podrobno priporočilo ameriški vladi o državah, ki s trgovinskimi ovirami (angl. barriers to trade) na področju intelektualne lastnine omejuje ameriška podjetja. Zgodovinsko se je šlo predvsem za preveč strogo trgovinsko zakonodajo (carine, kvote), zdaj pa je zakonodaje očitno premalo, vsaj kar se tiče poceni in masovnega preganjanja piratov. Na podlagi priporočila potem ameriška vlada izda Posebno poročilo št. 301 in s sredstvi diplomacije pritisne na države, da odpravijo omenjene ovire. Kako to gre, smo sicer videli iz wikileaksovih depeš.

Letošnje poročilo, glej sliko, se ne razlikuje toliko od lanskega. Zadovoljni...

36 komentarjev

Popravek pravil

Slo-Tech - Slo-Tech s 1.1.2011 spreminja trenutno veljavna pravila, ki se nanašajo na zasebnost. Spremenjen je 13. člen, dodan je nov 13. a člen, z naslednjo vsebino:


13. člen


1. Slo-Tech zbira naslednje podatke o uporabniku:
- IP naslov, različica brskalnika (user agent), čas, naslov obiskane strani (URL), stran iz katere je uporabnik prišel na obiskano stran (referrer) -- če je ta podatek posredovan;
- naslov elektronske pošte, ki je potreben za registracijo;
- podatke, ki jih uporabnik posreduje v svoj profil;
- ločeno od 2. alinee podatke o ogledih tem za zagotavljanje delovanja funkcionalnosti označevanja prebrane vsebine (oznaka tema, enolična oznaka uporabnika, čas ogleda).

2. Slo-Tech dodeli uporabniku ob začetku seje piškotek (session cookie) za prilagoditev uporabniške izkušnje.

3. Slo-Tech dodeli uporabniku ob samodejni prijavi trajen piškotek (persistent cookie) za njegovo enolično identifikacijo.

4. Slo-Tech za uporabnike, ki uporabljajo storitev prijave s pomočjo tretjih...

26 komentarjev

V veljavo stopila novela Zakona o elektronskih komunikacijah

Slo-Tech - Danes je v veljavo stopila novela Zakona o elektronskih komunikacijah, ki jo je Državni zbor sprejel 18. decembra 2009.

Med pomembnejšimi novostmi je na prvem mestu vsekakor skrajšan rok za obvezno hrambo prometnih podatkov.
Do sedaj je veljalo, da morajo operaterji telefonskih komunikacij in ponudniki dostopa do interneta prometne podatke hraniti 24 mesecev, sedaj pa se je hramba prometnih podatkov na področju telefonije skrajšala na 14 mesecev, hramba internetnih prometnih podatkov pa na 8 mesecev. Skrajšanje vsekakor velja pozdraviti, zastavlja pa se vprašanje, zakaj hramba prometnih podatkov ni bila skrajšana na 6 mesecev, kot to dopušča direktiva EU o obvezni hrambi prometnih podatkov.

Druga pomembnejša novost zadeva posredovanje prometnih in lokacijskih podatkov v primerih varovanja življenja in telesa. V primerih varstva življenjskih interesov posameznika je operater policiji na podlagi pisne zahteve (v nujnih primerih se lahko zahtevo pošlje tudi po telefaksu) dolžan...

19 komentarjev

Komentar določb Zakona o kazenskem postopku, ki opredeljujejo nekatere posege v komunikacijsko zasebnost

Slo-Tech - Državni zbor je pred kratkim sprejel novelo Zakona o kazenskem postopku, ki opredeljuje nekatere posege v komunikacijsko zasebnost, postopke forenzičnega zasega podatkov, roke za vračanje zaseženih nosilcev podatkov oz. elektronskih naprav ter določbe, ki opredeljujejo obveznost razkritja šifrirnih ključev.

O noveli zakona smo na kratko že poročali, sedaj pa je na spletnem mestu Pravokator objavljen še nekoliko obsežnejši komentar omenjenih določb, skupaj s primerjavo rešitev, ki so se uveljavile v tujini.

Obvezno branje za preiskovalce in storilce kaznivih dejanj iz področja računalniške kriminalitete!

4 komentarji

Romunsko ustavno sodišče razveljavilo obvezno hrambo prometnih podatkov

Slo-Tech - Kot poročajo na Open Rights Group in v nekaterih medijih, je romunsko ustavno sodišče pred kratkim razveljavilo zakonske določbe, ki opredeljujejo obvezno hrambo prometnih podatkov v Romuniji.

Pobudo za presojo ustavnosti z 28. členom romunske ustave, ki zagotavlja tajnost komunikacij, je dala romunska nevladna organizacija, ki se je pred tem obrnila tudi na varuha človekovih pravic.

Podoben postopek trenutno poteka tudi v Nemčiji ter na Irskem.

Kaj pa Slovenija?

19 komentarjev

Večino ljudi je možno identificirati iz anonimiziranih podatkov

Ars Technica - Anonimiziranje podatkov, ki ga zelo rada izvajajo podjetja v želji kasnejšega izvajanja tako komercialnih kot tudi akademskih raziskav, se izkazuje za vse manj zanesljivo in za vpletene osebe (katerih podatki so seveda dani prostovoljo) vse manj zasebno.

Že v sredini devetdesetih let je Latanyi Sweeney tako uspelo, da je po izdaji anonimiziranih zdravniških kartonov državnih uslužbencev, ki so vključevali vsak bolnišnični obisk le-teh, samo s pomočjo poštne številke, spola in datuma rojstva ugotoviti celotno zdravstveno zgodovino guvernerja zvezne države Massachusetts.

Ne samo to, uspelo ji je tudi dokazati, da je možno z poznavanjem poštne številke, dneva rojstva in spolom identificirati 87 odstotkov američanov, s krajem, dnevom rojstva in spolom približno polovico, z okrožjem, dnevom rojstva in spolom pa približno 18 odstotkov američanov.

Da anonimizacija v resnici ni anonimizacija, ko podatke združite z drugimi podatkovnimi bazami, se na žalost vse pogosteje izkazuje tudi v...

19 komentarjev

Nov članek: Trajno brisanje podatkov

Slo-Tech - Na voljo je nov članek izpod prstov našega izvedenca za računalniško varnost, Mateja Kovačiča. V članku se dotakne zelo pomembne teme - kam s podatki na odsluženih podatkovnih medijih oz. kako preprečiti, da bi jih v roke dobila napačna oseba. Seveda je za trde disk še vedno uporabno mletje oz. celo plavž (ali pa alternativa plavža), a če prodajate star in še vedno delujoč disk oziroma imate odsluženih diskov več, to ni ravno optimalna rešitev.

V tem primeru vam bo nadvse prav prišla programska rešitev tega problema, ki je povrhu vsega še zastonj - zadostuje namreč Linux LiveCD.

51 komentarjev

Bolgarsko ustavno sodišče zavrnilo določbe o obvezni hrambi prometnih podatkov

Slo-Tech - Bolgarsko Vrhovno sodišče (Bulgarian Supreme Administrative Court (SAC)) je 11. decembra 2008 razveljavilo določila o obvezni hrambi prometnih podatkov v Bolgariji.

Postopek glede obvezne hrambe prometnih podatkov je marca letos sprožila nevladna organizacija Access to Information Programme, ki je trdila, da obvezna hramba prometnih podatkov predstavlja kršitev bolgarske ustave, Evropske konvencije o človekovih pravicah ter zakonodaje Evropske Unije.

Bolgarska zakonodaja o obvezni hrambi prometnih podatkov je namreč pravila za dostop do zbranih podatkov maksimalno poenostavila. Zaradi večje učinkovitosti boja proti terorizmu in kriminalu so bili namreč podatki o klicih in uporabi interneta dostopni uslužbencem ministrstva za notranje zadeve, tajnih služb in ostalih represivnih organov kar brez "nepotrebnih" omejitev kot. je npr. sodna odredba.

Bolgarsko ustavno sodišče je zato presodilo, da takšen neomejen dostop predstavlja neupravičen in protiustaven poseg v pravico do...

4 komentarji

Za preiskovanje zaseženih telefonov (in računalnikov) je potrebna sodna odredba

Slo-Tech - Drugega oktobra 2008 je Ustavno sodišče sprejelo pomembno odločitev glede varstva komunikacijske zasebnosti v Sloveniji. Gre za odločbo Up-106/05, v kateri je sodišče odločilo glede preiskave zaseženega mobilnega telefona.

Pritožnik je bil pred Okrožnim sodiščem v Novi Gorici obsojen za kaznivo dejanje neupravičenega prometa z mamili. V kazenskem postopku je zatrjeval, da so bili podatki, ki so se nahajali na zaseženi kartici SIM, pridobljeni brez odredbe preiskovalnega sodnika, zato naj bi šlo za nedovoljene dokaze. Policija je namreč pritožniku med zakonito izvedeno preiskavo zasegla mobilni telefon ter ga nato, vključno s SIM kartico pregledala. Po pritožnikovem mnenju pa naj bi bilo to preiskovanje nezakonito, saj policija ni pridobila še (dodatne) odredbe za nadzor nadzor telekomunikacij.

Ustavno sodišče je v primeru odločilo, da poseg v svobodo komuniciranja ni dovoljen brez predhodnega dovoljenja sodišča ter s tem dalo prav pritožniku. S tem se je Ustavno sodišče tudi...

24 komentarjev

Izdelava denarja z odprtokodno programsko opremo

Kovanec za 5 evrov

vir: Slashdot
Slashdot - Če se še vedno zagriženi uporabniki zaprtokodne in lastniške programske opreme še tako upirajo neizbežnosti, odprtokodna programska oprema vse bolj pronica v vsakdanje življenje in uporabo. Najnovejši dokaz zmožnosti odprtokodne programske opreme je tako izdelava spominskega bančnega kovanca za pet evrov, ki je bil na nadtečaju na Nizozemskem izbran kot zmagovalni predlog.


Za naslov tečaja je Nizozemsko finančno ministrstvo izbralo temo "Nizozemska in arhitektura", izbrano delo pa iz imen najbolj znanih nizozemskih arhitektov (glede na velikost razvrščeni po priljubljenosti v spletnem iskalniku Yahoo) sestavlja glavo kraljice Beatrix. Večinoma je bil kovanec izdelan s Python-om, vendar je bilo za končne popravke potrebno uporabiti še Gimp, Inkscape, Phatch,...

19 komentarjev

Informacijski pooblaščenec podal mnenje o elektronskem cestninjenju

Slo-Tech - Danes je Informacijski pooblaščenec podal Mnenje o varstvu osebnih podatkov pri elektronskem cestninjenju. Slovenija naj bi v skladu z EU direktivo 2004/52/ES, ki uvaja načelo plačevanja cestnine glede na prevožene kilometre, po nekaterih napovedih elektronsko cestninjenje uvedla že v letu 2009, vsekakor pa verjetno med prvimi v Evropi.

Ker gre pri elektronskem cestninjenju za zbiranje velikega števila osebnih podatkov, med drugim tudi lokacijske in časovne podatke o prevoženi poti, je seveda zelo pomembno, kako bodo ti podatki zavarovani. Prekomerno zbiranje in nepooblaščen dostop do podatkov bi namreč omogočala sledenje posameznim vozilom ali naknadno ugotavljanje, kje se je neko vozilo v danem trenutku nahajalo.

Pri debatah okrog uvedbe elektronskega cestninjenja se trenutno izpostavljata dva koncepta. Prvi predvideva uporabo naprave, ki bo povezana z nadzornim oziroma obračunskim centrom (ne nujno s stalno povezavo), kamor bo posredovala lokacije o gibanju vozila. Drugi pa...

87 komentarjev

Nadzor v obliki hrambe prometnih podatkov ima vpliv na vedenje posameznikov

Slo-Tech - Florian Sander, na svojem blogu o problematiki hrambe prometnih podatkov poroča o raziskavi, ki so jo opravili pri znanem nemškem inštitutu za raziskovanje javnega mnenja Forsa.

Raziskava, ki je bila opravljena konec maja 2008 je pokazala, da obvezna hramba prometnih podatkov ima vpliv na vedenje posameznikov (vsaj v Nemčiji), saj so ljudje zaradi obvezne hrambe prometnih podatkov spremenili svoje telekomunikacijske navade.

Izsledki raziskave kažejo, da je za obvezno hrambo prometnih podatkov slišalo 73% anketiranih, dobra desetina (11%) pa jih je izjavilo, da zaradi ukrepa obvezne hrambe prometnih podatkov v določenih okoliščinah že niso uporabili telefona ali e-pošte.

Šest odstotkov anketirancev je prepričanih da so zaradi tega ukrepa prejeli manj klicev in e-sporočil, dobra polovica (52%) pa jih je izjavilo, da zaradi hrambe prometnih podatkov telekomunikacijskih sredstev verjetno ne bi uporabili za pogovor s farmacevtom (glede uživanja zdravil), psihoterapevtom ali ženitnim...

5 komentarjev

Bodo mejni organi pregledovali ali iPodi in mobilni telefoni vsebujejo piratske vsebine?

Slashdot - Kot poročajo na canada.com, se tudi kanadska vlada skupaj z EU in ZDA tajno dogovarja o sprejemu posebnega trgovinskega sporazuma proti ponarejanju (tim. Anti-Counterfeiting Trade Agreement). Gre za predlog multilateralnega sporazuma o intelektualni lastnini, o katerem smo že poročali pred kratkim, na dan pa je prišlo še nekaj novih podrobnosti.

V okviru sporazuma naj bi se namreč države podpisnice zavezale, da bodo sprejele ustrezno zakonodajo, ki bo mejnim organom podelila pravico pregledovati ali iPodi, mobilni telefoni potnikov in podobne naprave vsebujejo nelegalno prenešene avtorsko zaščitene vsebine.

V primeru, da bodo mejni organi na elektronski napravi potnika odkrili nezakonite vsebine, bo kršitelj seveda kaznovan, osnutek sporazuma pa omenja tudi možnost zaplembe oz. uničenja naprave, kjer se je nahajala nezakonita vsebina. Kanadski mejni organi sicer že lahko pregledujejo prenosne računalnike z namenom odkriti ali se na njih nahaja otroška pornografija, po omenjenem...

133 komentarjev

Bodo smeli iskalniki hraniti podatke o obiskovalcih največ šest mesecev?

Ars Technica - Article 29 Working Group, svetovalno telo Evropske unije v zvezi z vprašanji varstva zasebnosti in osebnih podatkov, je pred nekaj dnevi izdala mnenje o vprašanjih informacijske zasebnosti povezanih s spletnimi iskalniki.

Poročilo poudarja pomen pravice do zasebnosti tudi v on-line svetu in dovoljuje zbiranje osebnih podatkov s strani spletnih iskalnikov samo za omejen čas. Konkretno, spletni iskalniki bodo smeli o Evropejcih hraniti osebne podatke za obdobje največ šest mesecev.

Po mnenju EU se med osebne podatke šteje tudi IP naslov, saj ga je mogoče uporabiti za identifikacijo uporabnikov, če ne neposredno, pa v primeru sodne odredbe. EU tudi zahteva, da so spoštovanju pravil v zvezi z obdelavo osebnih podatkov zavezani vsi iskalniki, tudi tisti, ki imajo sedež izven Evropske unije.

9 komentarjev

S Trapsterjem varno mimo policajev

Slashdot - Podjetje Tenereillo je s pomočjo tehnologije za družabna mobilna omrežja AwareSpot™ razvilo in ameriškim uporabnikom ponudilo storitev Trapster. Glavni namen storitve je opozarjanje na policijske radarje, kontrole prometa in ostale akcije preverjanja udeležencev v prometu, zaradi katerih bi lahko vozniki plačali kazen. Trapster deluje tako, da registrirani uporabniki (takoj ko opazijo policijsko past) s pritiskom na gumb ali brezplačnim klicem opozorijo na nevarnost. Mobilni telefoni ostalih uporabnikov, ki se nevarnosti približujejo, dobijo opozorilo in začnejo zvoniti ali voznike kako drugače opozarjati, naj prilagodijo vožnjo oziroma se lokaciji izognejo.


Trapster zanesljivost sporočenih lokacij preverja glede na število voznikov, ki so določeno lokacijo prijavili, sčasoma pa oceni tudi kredibilnost vsakega uporabnika posebej. Prosto dostopna storitev...

7 komentarjev

Prva obsodba zaradi sovražnega govora na internetu

Slo-Tech - Pred skoraj dvemi leti smo poročali, da je bila na pobudo lokalnega župana podana prva kazenska ovadba zaradi zbujanja sovraštva, razdora in nestrpnosti na internetu v Sloveniji. Na spletnem forumu Lendava.net se je namreč 11. junija 2004 zvečer pojavilo sporočilo, ki poziva k pobojem Romov, omenja Hitlerja in širi nestrpnost.

Sodni mlini so mleli in primleli do prve obsodbe. Okrajno sodišče v Lendavi je po predlogu Okrožnega državnega tožilstva v Murski Soboti za izdajo kaznovalnega naloga, izdalo sodbo v kateri je enemu storilcu za kaznivi dejanji zbujanja narodnostnega rasnega sovraštva, razdora ali nestrpnosti po 1. odstavku 300. člena Kazenskega zakonika in kaznivega dejanja žaljive obdolžitve po 1. odstavku 171. člena Kazenskega zakonika, izreklo pogojno obsodbo. Sodišče mu je določilo enotno kazen 6 mesecev zapora, ki pa ne bo izrečena, če v času enega leta ne bo storil novega kaznivega dejanja. Sodba je že pravnomočna.

Pri istem sodišču je bil zoper drugega storilca...

86 komentarjev

Sprejeta Direktiva o obvezni hrambi prometnih podatkov

Data Retention Is No Solution - Evropski parlament je včeraj s 378 glasovi za, 197 proti in 30 vzdržanimi podprl direktivo o hrambi prometnih podatkov. S tem je potrdil predlog direktive brez amandmajev, torej različico predloga, ki so mu ostro nasprotovale organizacije za zaščito človekovih pravic in nekateri operaterji komunikacij.

Potrjena direktiva prinaša:
  • obvezno hrambo prometnih podatkov telefonskih in internetnih komunikacij (vključno z naslovi elektronske pošte) ter podatkov o lokacijah mobilnih telefonov;
  • čas hrambe ne bo enak po celotni EU, znašal pa bo od 6 do 24 mesecev, poleg tega pa je dovoljen tudi daljši čas hrambe (Poljska je npr. predlagala 15 let);
  • povračilo stroškov operaterjem nastalih zaradi obvezne hrambe prometnih podatkov ureja vsaka država po lastni presoji;
  • omejitve za katera kazniva dejanja je mogoče shranjene podatke uporabiti niso določene (torej jih bo mogoče uporabiti tudi za boj proti kršitvam avtorske pravice);
  • obvezna bo tudi hramba podatkov o neuspešnih poiskusih...

67 komentarjev

Direktiva o retenciji komunikacjiskih podatkov: ali je tehnično izvajanje možno v praksi?

Slo-Tech - Tokrat vas na Pipin odprti termin izjemoma vabimo v SREDO 7. decembra ob 19.00, ko bo Andraž Sraka - sistemski inženir in skrbnik internet omrežja Sinfonika d.d predaval o (ne)zmožnosti tehnične izvedbe predlagane direktive o retenciji komunikacijskih podatkov.

23. novembra se je končala akcija zbiranja podpisov proti uvedbi obvezne hrambe prometnih podatkov o telefonskih in internetnih komunikacijah s predajo le teh predstavnikom Evropskega parlamenta. Kaj pomeni hramba prometnih podatkov? Kako bo ta prizadela nas uporabnike javnih internetnih in telekomunikacijskih omrežij in kako ponudnike le teh storitev.

Bo hramba prometnih podatkov res le preventiva v boju zoper terorizem in kriminal? Na predavanju bo predstavljena evropska direktiva iz tehničnega vidika in kako naj bi se le ta izvajala. Kakšne podatke bi naj hranili ponudniki internetnih in telekomunikacijskih storitev in kakšen izziv bi naj predstavljala hramba teh podatkov za daljše časovno obdobje, zakar se zavzemajo...

0 komentarjev

Notranji ministri soglasno o hrambi prometnih podatkov

BBC - Evropski notranji ministri so na nedavnem srečanju v Luxemburgu dosegli soglasje, da je potrebno prometne podatke o telefonskih pogovorih hraniti vsaj 12 mesecev, podatke o uporabi elektronske pošte pa vsaj pol leta. Ministri so na srečanju pooblastili britanskega notranjega ministra Charlesa Clarka, da začne pogajanja z Evropskim parlamentom za dosego soglasja glede obvezne hrambe prometnih podatkov. Znano je, da parlament hrambi prometnih podatkov ni naklonjen, kar je potrdil tudi 27. septembra, ko je zavrnil predlog direktive, ki ga je pripravil Svet za notranje zadeve in pravosodje.

Clarke je glede sprejemanja direktive izjavil, da bodo vlade sprejele direktivo brez sodelovanja Evropskega parlamenta (torej v okviru tretjega stebra, op.p.), če slednji do konca leta ne bo izglasoval sprejetja le-te. Britanski notranji minister namreč želi, da bi bila direktiva sprejeta še v času, ko Evropski uniji predseduje Velika Britanija. S svojo izjavo pa je še bolj presenetila danska...

44 komentarjev

Anonimizacija za vsakogar: TorPark v0.2

Slo-Tech - Kot odgovor na čedalje večji nadzor interneta, predvsem hrambo prometnih podatkov, je organizacija Electronic Frontier Foundation pričela razvijati anonimizacijsko omrežje Tor.

Žal je Tor zaenkrat še precej neprijazen do uporabnika, kar je skušal popraviti eden izmed uporabnikov in preiskuševalcev omrežja. Združil je odjemalca za Tor omrežje in mobilno različico Firefoxa (Deer Park, sicer eksperimentalno alfa različico), ki jo je mogoče zagnati iz USB ključa. Tako je nastal TorPark.

Gre za dobrih 7,5 Mb veliko ZIP datoteko, ki jo prenesete iz interneta in razširite na USB ključ (razširjena zasede dobrih 19 Mb). Če želite anonimno surfati po spletu, najprej poženete "fload.exe" (precej neposrečeno ime za "Firefox load"), nato pa še "Torpark.exe", kjer je potrebno za aktivacijo omrežja pritisniti katerokoli tipko (Torpark odjemalec je sicer konzolna aplikacija brez grafičnega vmesnika).

Kljub neprijaznosti do uporabnika pa anonimizacija odlično deluje, saj skrije IP naslove...

24 komentarjev

Stališče ministrstva za pravosodje glede hrambe prometnih podatkov

Slo-Tech - Objavljamo stališče slovenskega ministrstva za pravosodje glede predlagane direktive o obvezni hrambi prometnih podatkov ter komentar stališča.

Stališče ministrstva za pravosodje:

"Ministrstvo za pravosodje v skladu s svojo pristojnostjo dokument (predlagano direktivo o hrambi prometnih podatkov, op.p.) ocenjuje z vidika časovne koristnosti hrambe telekomunikacijskih podatkov za namene učinkovitega izvajanja predkazenskih in kazenskih postopkov ter ustreznosti določb o varstvu osebnih podatkov glede na sprejete standarde varstva osebnih podatkov v Republiki Sloveniji in Evropski uniji.

Ministrstvo za pravosodje meni, da so določbe v dokumentu, ki se nanašajo na varstvo osebnih podatkov (člen 5 - varovanje podatkov in 6 - dostop do podatkov), zaradi harmonizacije varstva osebnih podatkov v državah članicah, povsem zadovoljive in ustrezne z vidika varstva osebnih podatkov posameznikov. Sedanji predlog liste podatkov, ki naj jih telekomunikacijski operaterji hranijo, po mnenju...

67 komentarjev

Ko terorizem prav pride

Slo-Tech - Mišo Alkalaj je za privacyblog.net napisal prispevek o terorizmu kot izgovoru za omejevanje človekovih pravic zaradi strahu političnih elit pred “drugo svetovno velesilo” - javnim mnenjem. Zaradi tega naj bi vlade želele povečati nadzor nad posamezniki, tudi s predlagano obvezno hrambo prometnih podatkov.

Iz prispevka:

Predstavljajte si, da zakon o obveznem hranjenju prometnih podatkov že velja in da nekje, recimo v Rimu, poči bomba. Nekaj dni pozneje vas obišče policija ter vas povabi na »informativni pogovor«, ker je s pregledom podatkov o vašem deskanju po internetu ugotovila, da ste nekajkrat obiskali spletno mesto, ki ga je prebiral tudi kateri od osumljenih bombašev. Ste torej osumljeni najmanj simpatiziranja s terorizmom, ali če bi upoštevali predloge britanskega notranjega ministra Charlesa Clarka – s tem, ko ste obiskovali terorizmu naklonjeno spletno mesto, ste dejansko vadili za izvedbo terorističnega dejanja. In po predlogu istega britanskega notranjega ministra bi...

20 komentarjev

Začela se je akcija proti predlagani hrambi prometnih podatkov

Slo-Tech - Evropski minister za pravosodje ter Evropska komisija želijo kot ukrep v boju proti terorizmu in organiziranemu kriminalu uvesti hranjenje podatkov o telefonskih in internetnih komunikacijah vseh Evropejcev.

Iz shranjenih prometnih podatkov bo mogoče ugotoviti, kdo in kdaj je komu telefoniral ali poslal elektronsko sporočilo, kdo in kdaj je obiskal katero spletno stran ter celo to, kje se je kdo nahajal, ko je imel s seboj svoj mobilni telefon. Telekomunikacijske družbe ter ponudniki internetnih storitev bi morali shranjevati vse podatke o svojih strankah. Dostop do njih bi imeli evropski organi pregona ter...

84 komentarjev

Nov članek: Zakoniti nadzor v Sloveniji, 2. del

Slo-Tech - V drugem delu članka Zakoniti nadzor v Sloveniji, si je Matej Kovačič ogledal nadzor mobilne telefonije in kako le-tega ureja Zakon o elektronskih komunikacijah.

Osnova za članek je konkreten primer za časa volilnega molka, ko so nekateri uporabniki Mobitela prejeli nezaželjena in nenaročena predvolilna SMS-sporočila. Zaradi številnih pritožb jim je Mobitel naknadno poslal obvestilo, da so prejeli nezakonito sporočilo politične stranke, kar skorajda kriči po tem, da se vprašamo, kako so pri Mobitelu sploh vedeli kdo so prejemniki bili.

Članek se tako ukvarja predvsem z vprašanjem ali in kdaj sme operater beležiti prometne in lokacijske podatke, oziroma kako posege v zasebnost uporabnikov mobilne telefonije opredeljuej zakon.

Obvezno branje za vse, ki imate mobilni telefon.

28 komentarjev

Nov članek: Zakoniti nadzor v Sloveniji

Slo-Tech - Matej Kovačič se je v novem članku dotaknil problematike, ki bi jo moral poznati vsak državljan, ne samo bralec Slo-Techa ali podobnega računalniško-tehnološkega čtiva. Gre namreč za problem nadzora nad državljani, ki je po terorističnih napadih septembra 2001 postal dokaj vsakdanji in ponekod pretiran. V članku, ki je pred vami, pa vam predstavljamo nadzor nad državo, ki je na nek način omogočen vsakemu državljanu. Klik!

29 komentarjev