» »

V Veliki Britaniji v izredni naglici sprejeli zakon o hrambi prometnih podatkov

V Veliki Britaniji v izredni naglici sprejeli zakon o hrambi prometnih podatkov

Spodnji dom parlamenta razpravlja o zakonu. Glasovalo jih je 441.

Slo-Tech - V Veliki Britaniji je tudi zgornji dom parlamenta potrdil zakon DRIP (Data Retention and Investigatory Powers), ki ureja hrambo telekomunikacijskih prometnih podatkov in dostop do njih za organe pregona. Interventni zakon so sprejeli po izjemno hitrem postopku, saj jim je v vsega tednu dni uspelo dokončati proceduri v obeh domovih parlamenta in pridobiti kraljičin podpis. Navadno ti postopki trajajo več tednov ali mesecev.

Uradna razlaga, zakaj se je tako strašno mudilo, je aprilska sodba evropskega sodišča, ki je odpravilo evropsko direktivo 2006/24/EC o hrambi podatkov, ker je zaradi širokega obsega, nedefiniranih rokov hrambe in načina dostopa do podatkov predstavljala nesorazmeren poseg v človekovo pravico do zasebnosti in zaščite osebnih podatkov. Evropske države so direktivo v teh nedorečenih točkah implementirale vsaka malo po svoje, zato jo je sodišče odpravilo.

Ker to pomeni, da se vzpostavlja stanja, kot da direktiva nikoli ni stopila v veljavo, je postala hramba podatkov nezakonita. Britansko notranje ministrstvo je zato izrazilo bojazen, da bodo ponudniki telekomunikacij začeli brisati prometne podatke, kar bi v Veliki Britaniji precej otežilo preiskovanje zločinov in pregon kaznivih dejanj. Taka je uradna razlaga in zato so Britanci v treh dneh zakon spravili pod streho, čeprav ti postopki običajno trajajo tudi več mesecev. Od predstavitve prvega osnutka do sprejema pa je preteklo točno sedem dni. To jim je uspelo, ker so sodelovale vse tri največje stranke - torijci, liberalni demokrati in laburisti.

Ker gre za interventni zakon, ki področje ureja do celovitejše rešitve, zakon avtomatično preneha veljati ob izteku leta 2016. Zakon je celo strožji od zakonodaje, ki je veljala do razveljavitve direktive, in daje vladi več pravic pri dostopu do podatkov. Določa, da morajo telekomunikacijska podjetja hraniti prometne podatke 12 mesecev od časa nastanka. Hkrati daje organom pregona pravno podlago za dostop do podatkov izven Velike Britanije, kar doslej ni veljalo, in izrecno širi pojem telekomunikacij tudi na elektronsko pošto. To pomeni, da to velja tudi podatke Britancev na Googlovih strežnikih v tujini. Britanci so torej po razveljavitvi direktive EU sprejeli zakon, ki je še strožji od ukinjene direktive.

6 komentarjev

Jupito ::

Grem stavit, da jih bomo prekosili z našo verzijo. Ne bo sprejeta tako hitro, bo pa 100% nekaj v stilu: "tako zbrani podatki se uporabljajo pri pregonu vseh kaznivih dejanj in prekrškov, za katere je zagrožena zaporna ali denarna kazen, ki so storjena ali na kakršenkoli način povezana z uporabo informacijskih tehnologij ali komunikacijskih tehnologij, ter kolesarjenja v naravnem okolju in vseh drugih kaznivih dejanj in prekrškov."
Trololo, zdaj je legalno (ko 14-letnica v stip klubu)!
I used to be with it, but then they changed what it was.
Now what I'm with isn't it and what's it seems weird
and scary to me. It'll happen to you!

Glugy ::

Zdej se ve zakaj se je sploh šlo v razveljavitev.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Glugy ()

lanko ::

Ali Angliji ni potrebno upoštevati EU direktiv? Kaj je torej pomen razveljavljene EU direktive? Zgolj to, da ni več obvezno hraniti podatkov?

AndrejO ::

To, da hramba več ni obvezna, hkrati pa tudi to, da pri morebitni obvezni hrambi več ni omejitev. Članice so po novem svobodne, da to področje uredijo kakor jim paše.

Za VB se je pričakovalo, da bodo to izkoristili za največjo možno razširitev obsega hrambe in dostopnosti vsem in vsakomur in niso razočarali. V Nemčiji, kjer jemljejo vpletanje države v zasebnost mnogo bolj resno, bo do nadaljnega verjetno obveljala ureditev z minimalnim obsegom, čim bolj omejenim časom in uporaba samo za najhujša kazniva dejanja.

V Sloveniji pa si bomo lahko to pisali sami. Ooops. Morda pa ne. Morda pa se bo po hitrem postopku sprejelo nekaj mokrih sanj MNZ in Policije, pri čemer bo čas za javno razpravo minimalen, mediji skrajno nezainteresirani, vse pripombe pa zavrnjene kot neuteljemene.

Se bo pa lahko novo vodstvo IP-RS izkazalo. Sam čakam in pozorno opazujem, če bom videl kakšen signal v katero smer in kako intenzivno se bo delalo na področju varovanja zasebnosti v prihodnje.

Glugy ::

Jah jz neke signale sm že vidu. In sicer je nova informacijska mislm da v Odmevih povedala da je čas revolucionarnih idej mimo al neki v tem smislu. Torej ona bo bl k ne plačo cuzala pa sprotne posle opravljala. Nisem dobil občutka da bi bila ona tok aktivna kot Muserjeva. Sem dobil občutk da nas bo razočarala. Ampak ja bomo vidl. Mogoče samo noče prevelikih pričakovanj vzbujat.

Jah glej kok se radi zgledujemo po Nemčiji, pa se dejmo še po njihovi hrambi podatkov. Sej politiki so tako al tko vedno polnih ust kako se mormo po Nemčiji zgledovat.

AndrejO ::

Običajno se počaka 100 dni.

3 mesece, potem pa se že vidi kam IP-RS taco moli. Pa še kdo drug tudi.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Evropsko sodišče: množična hramba prometnih podatkov o telekomunikacijah nezakonita

Oddelek: Novice / Zasebnost
115622 (4350) [D]emon
»

O ponovni uvedbi retencije prometnih podatkov

Oddelek: Novice / NWO
1510187 (7954) Blazzz
»

Sodišče EU odpravilo direktivo o obvezni hrambi prometnih podatkov

Oddelek: Novice / Zasebnost
3617263 (14625) AndrejO
»

Študija: hramba prometnih podatkov ne pomaga pri preiskavi kaznivih dejanj

Oddelek: Novice / Zasebnost
66798 (6678) Fritz

Več podobnih tem