» »

Po mnenju generalnega pravobranilca P. Cruz Villalóna direktiva o hrambi podatkov ni združljiva z Listino o temeljnih pravicah

Po mnenju generalnega pravobranilca P. Cruz Villalóna direktiva o hrambi podatkov ni združljiva z Listino o temeljnih pravicah

Slo-Tech - ECJ je danes objavilo mnenje generalnega pravobranilca v zvezi z evropsko direktivo o obvezni hrambi prometnih podatkov.

Pravobranilec je mnenja, da je direktiva v sedaj veljavni obliki nezdružljiva z Listino Evropske Unije o temeljnih pravicah, saj naj bi bila izrazito podnormirana.

Po mnenju generalnega pravobranilca Direktiva pomeni izrazito poseganje v pravico državljanov do spoštovanja zasebnega življenja, ker določa obveznost ponudnikov telefonskih in elektronskih komunikacijskih storitev, da zbirajo in hranijo podatke o prometu in lokaciji teh komunikacij.

Generalni pravobranilec v zvezi s tem poudarja, da je mogoče z uporabo teh podatkov ustvariti zelo zanesljivo in izčrpno sliko o pomembnem vidiku ravnanja osebe, ki se nanaša izključno na njeno zasebno življenje, ali celo celovito in natančno sliko o njeni zasebni identiteti. Poleg tega obstaja veliko tveganje, da se bodo hranjeni podatki uporabili za nezakonite namene, ki bi lahko posegali v zasebnost ali bili, širše, goljufivi ali celo zlonamerni. Podatkov namreč ne hranijo javni organi sami, niti niso pod njihovim neposrednim nadzorom, temveč jih hranijo ponudniki elektronskih komunikacijskih storitev. Poleg tega direktiva ne določa, da je treba podatke hraniti na ozemlju države članice. Zato lahko pride do kopičenja teh podatkov na nedoločenih krajih v kibernetičnem prostoru. Glede na to izrazito poseganje bi morala direktiva najprej opredeliti temeljna načela, ki bi morala veljati za opredelitev minimalnih zaščitnih ukrepov glede dostopa do zbranih in hranjenih podatkov ter njihove uporabe (med drugim bi morali definirati "huda kazniva dejanja" -- v Sloveniji pod to definicijo razumemo tudi razžalitve in obrekovanja policistov).

Pravobranilec je tudi mnenja, da je dvoletna omejitev hrambe podatkov nesorazmerna.

Sklepni predlogi generalnega pravobranilca za ECJ niso zavezujoči, jih pa sodišče večinoma upošteva.

Analizo mnenja bomo objavili kasneje.

7 komentarjev

OK.d ::

Je še nekaj pameti na svetu:)
LPOK.d

...:TOMI:... ::

Tole je samo podlaga za še več kompliciranja in stroškov.

Najbolje bi bilo, da ukinejo to zbiranje in znižajo račun za TK storitve.
Tomi

Fritz ::

Seveda je je, če si je ne podredi ali je ne skorumpira korporatizem.

Žalostno pa je, da je o zadevi moralo odločati ECJ, kar nam pove, da Evropski komisiji niso ravno pomembne pravice evropskih državljanov in da ne dela v njihovo korist.
"Težav ne moremo reševati z isto miselnostjo,
kot smo jo imeli, ko smo jih ustvarili."
A. Einstein

Highlag ::

Lepo, da ni samo ovc.
Never trust a computer you can't throw out a window

Rudolf ::

Vse lepo in prav, vendar sem trdno prepričan, da bi v primeru, če bi pretila kakšna resna sprememba zakonodaje na tem področju, policija oz. tajne službe nemudoma aranžirale kakšnega "sketnepobeglega" terorista, ki bi demantiral tega pravobranilca.

PaX_MaN ::

Se policija in tajne službe prou nč ne sekirajo, ker si v svojo korist pišejo zakonodajo (serija novic/člankov "Podatke smo vedno dobil in jih tut bomo™"). Zdej lohk uporabljajo IMSI catcher. Pa po novem znabit da še kake hujše geđete, v "testne" namene(7. in 8. člen). "Testne", aveškao.

Jupito ::

Ko se praktično nihče več ne sekira o tem, da je zbiranje informacij o nedolžnih osebah na zalogo očitno postalo nekaj sprejemljivega, je tudi praktično nepomembno, kdo še poskuša šminkati to truplo.
Čimprej v policijsko državo, pa če nas potem ne sreča pamet, nas ne bo nikoli in si pač zaslužimo vse, česar bomo deležni, pa še naši otroci in vnuki in vsi ostali, ki bodo tlačili ta brezvezni planet do dne, ko stvarstvo padlo s tečajev in se bo vse spremenilo pepel in prah, amen!
I used to be with it, but then they changed what it was.
Now what I'm with isn't it and what's it seems weird
and scary to me. It'll happen to you!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Dogovor o iznosu osebnih podatkov v ZDA pod vprašanjem

Oddelek: Novice / Zasebnost
149751 (7693) k4vz0024
»

O ponovni uvedbi retencije prometnih podatkov

Oddelek: Novice / NWO
1510245 (8012) Blazzz
»

Sodišče EU odpravilo direktivo o obvezni hrambi prometnih podatkov

Oddelek: Novice / Zasebnost
3617370 (14732) AndrejO
»

Kot kaže, pravice do pozabe ne bo, Google lahko mirno spi

Oddelek: Novice / Zasebnost
258022 (6271) digitalcek
»

ECJ: avtorska pravica na programski opremi ne zadeva idej, funkcionalnosti, API-jev

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
279434 (7530) Icematxyz

Več podobnih tem