»

Našli manjkajočo snov, ki sestavlja vesolje

Razrez znane barionske mase v vesolju

Slo-Tech - V dveh neodvisnih raziskavah dveh skupin so uspeli ugotoviti, kje se skriva manjkajoča snov v vesolju, ki jo napovedujeta dve različni teoriji in so jo neuspešno iskali več desetletij. Ugotovili so, da lahko vso manjkajočo snov pojasnimo, če upoštevamo predhodno neodkrite zaplate vročega medgalaktičnega plina. To je pomembno odkritje, ki dodatno utrjuje predvidevanja, da je trenutni model velikega poka, kakor pojasnjuje nastanek lahkih elementov in kozmično sevanje ozadja, pravilen.

Vesolje v glavnem sestavljajo tri vrste snovi. Prva je običajna snov, iz katere smo zgrajeni ljudje na Zemlji, celotno Osončje in v resnici vse zaznavne strukture vesolja. Imenuje se barionska snov, ker jo...

21 komentarjev

Članek slovenskih avtorjev v Science o absorpciji v medzvezdnem prostoru

Science Magazine - Vesolje je, če izvzamemo lokalne zgostitve snovi v zvezde, planete in oblake, precej prazen prostor. V medzvezdnem prostoru je v vsakem kubičnem metru prostora zgolj nekaj delcev (atomov, ionov ali molekul). A ker je vesolje nepredstavljivo veliko, se teh delcev nabere precej, hkrati pa je njihova gostota dovolj nizka, da lahko obstajajo tudi v različnih eksotičnih oblikah, ki so same po sebi manj stabilne in bi na Zemlji reagirale dalje.

Ta teden so v prestižni reviji Science objavili članek (prosto dostopen rokopis članka) o pojavu medzvezdnih absorpcijskih pasov, ki so posledica...

5 komentarjev

Lahko negativna gravitacija antimaterije nadomesti teorijo temne snovi?

Gravitacijsko lečenje je eden izmed pojavov, ki samo z vidno snovjo ni pojasnjen.

vir: PhysOrg.com
PhysOrg.com - Eno izmed vélikih nepojasnjenih vprašanj v fizike je obstoj temne snovi. Tako označujemo domnevno prisotno snov, ki je ne moremo zaznati, ker ne seva, a jo potrebujemo za razlago eksperimentalnih opažanj, kot je denimo obstoj galaksij (vidna masa je premajhna, da bi se bile tvorile). Temna snov zajema manjkajočo maso, brez katere trenutno veljavna struja fizike ne more pojasniti opaženih gravitacijskih učinkov, ker je običajne vidne snovi (barionska materija) približno šestkrat premalo. Zato predpostavljajo, da je temne snovi petkrat več od običajne. Druga, manj sprejeta...

2 komentarja

Najpodrobnejši zemljevid bližnjega vesolja

Slashdot - Astronomi iz Centra za astrofiziko Harvarda in Smithsoniana so predstavili najbolj obsežen zemljevid bližnjega vesolja do razdalje 380 milijonov svetlobnih let, ki omogoča najbližji pogled do galaktične ravnine. Te običajno zaradi medzvezdnega prahu ne vidimo dobro, ampak vidimo le temen pas diska galaksije.

2MRS (2MASS Redshift Survey) so sestavljali deset let, njegovo ime pa nas spomni, da so posnetke pridobili s teleskopov v Arizoni in Čilu v projektu Two-Micron All-SkySurvey, in da pri oddaljujočih galaksijah vidimo rdeči premik. Prav ta omogoča pridobitev informacije o tretji prostorski koordinati in s tem izdelavo 3D-zemljevida. Projekt je trajal od leta 2001 do lanskega oktobra. V tem času so prečesali celotno nebo pri valovnih dolžinah 1,25 μm, 1,65 μm in 2,17 μm. Prepoznati...

12 komentarjev

Naredi si sam lasersko pištolo

Hack A Day - Patrick Priebe se je naveličal zgolj gledati znanstvenofantastične filme, kjer se dobri in zli borijo z laserskimi pištolami, zato je sam izdelal svojo. Njegova naredi sam pištola meri 32 cm, tehta 850 gramov in, najpomembneje, sproži megavaten laserski žarek z valovno dolžino 1064 nm (infrardeči del spektra), ki traja 100 ns. Pulz laserske svetlobe se na razdalji tri metre razprši do 5 mm v premeru. Uporabljene so leče BK7 in laser Nd:YAG. Potrebno energijo zanj dostavijo kondenzatorji, ki se v približno štirih sekundah napolnijo iz štirih litij-ionskih baterij 14650. Z enim polnjenjem baterij moč ustreliti petdesetkrat.

Za gradnjo naprave, ki prežge plastiko in tanjše kovine, je Priebe porabil 70 ur. Sedaj gradi drugo, ki bo...

61 komentarjev

Magnetni monopoli so realnost

Slashdot - Teoretičen obstoj monopolov je že leta 1930 domneval britanski fizik Paul Dirac, teorijo pa so z dvema člankoma, objavljenima v reviji Nature, ter še dvema, ki še nista objavljena in se nahajata na arXiv.org, očitno potrdili tudi v resničnem svetu, ki ne obstaja zgolj na papirju v obliki enačb. Monopole so po iskanju v kozmičnih žarkih, pospeševalcih delcev ter celo v Luninih kameninah, našli v posebnem kristalu, ki so ga raziskovalci poimenovali spin ice. Kristal, ki ima v tem primeru kemijsko sestavo Dy2Ti2O7, je poimenovan vrteči se led zaradi oblike kristalne rešetke, ki je na moč podobna kristalom ledu vode - atomi so postavljeni v vogale štiristrane piramide.

Vsak od atomov se sicer obnaša kot paličasti magnet, ki se z ohladitvijo v bližino absolutne ničle poravnajo. Včasih se poravnajo trije od štirih vogalov piramide in tako v centru ustvarijo severni oz. južni monopol. Polje ni povezano s fizičnim telesom, a se obnaša, kot naj bi se v teoriji obnašal monopol. Obstoj...

72 komentarjev

Mobilni telefoni lahko med nosečnostjo škodujejo otroku

Independent - Julija bodo v reviji Epidemiology objavljeni rezultati zanimive raziskave, ki so jo izvedli na univerzah v Aarhusu na Danskem in v Los Angelesu v ZDA. Znanstveniki so ugotovili, da obstaja povezava med sevanjem mobilnih telefonov, ki ji nosečnice uporabljajo med nosečnostjo in kasnejšimi vedenjskimi motnjami, ki se pojavijo po rojstvu otroka.
vir slike:...

28 komentarjev

Leče z močno izboljšanim fokusiranjem

Običajna leča

vir: Slashdot
Slashdot - Običajne leče, ki jih poznamo iz vsakdanjih naprav kot so CD predvajalniki, imajo precejšnjo šibkost da ne morejo fokusirati svetlobe na območje ki bi bilo manjše od približno polovice valovne dolžine svetlobe. Prav ta omejitev največje možne resolucije, ki se imenuje difracijska meja namreč omejuje količino podatkov, ki jih lahko zapišemo na optične medije. S pomočjo t.i. metamaterialov sicer lahko to mejo obidemo, vendar pa je izdelava metamaterialov zelo draga in zapletena in zaenkrat še ni primerna za masovno uporabo.


Raziskovalci iz Univerze v Michiganu pa so odkrili postopek kako...

5 komentarjev

Odkrili nove zakonitosti na področju superizolatorjev

Argonne National Laboratory - Superprevodniki so bili v zadnjem desetletju pravi znanstveni hit in so prodrli na veliko področij v industriji. Superprevodnost pa v večjem obsegu sama po sebi, brez ustrezne izolacije, ki prepreči izgube energije in ohranja električni naboj, ni dovolj. Superizolatorji so bili do določene mere zapostavljeni v mrzlici iskanja čim boljših superprevodnikov, kar pa se zna v prihodnjih letih spremeniti. Znanstveniki ameriškega državnega laboratorija Argonne so namreč v sodelovanju z nekaj Evropskimi institucijami uspeli izpeljati zanimiv poskus, ki jih je pripeljal do novega odkritija o superizolatorjih. Spoznanje bo morda spremenilo raziskave na področju fizike zgoščene snovi in položilo temelje za novo generacijo mikroelektornike.
Mednarodna skupina znanstvenikov iz laboratorija Argonne, Nemčije, Rusije in Belgije je pod vodstvom Valerija Vinokura in Tatjane Baturine uspela ustvariti tanek film titanovega nitrida, ki so ga ohladili na temperaturo blizu absolutne ničle. Skozi material...

7 komentarjev

Nestrpnost naj bi bila posledica sprememb v možganih

Discovery News - Priznana ameriška vedenjska psihologinja na Univerzi Yale Laurie Santos trdi, "da je pregoreče in celo neutemeljeno izražanje nestrpnosti v mladosti škodljivo za nevronske povezave," in opozarja, da so skupaj z Univerzo Stanford v vzorčni populaciji v možganskih slikah odkrili ponavljajoč vzorec.
Stanfordski Gabrieli Laboratory je s Santosovo objavil longitudinalno študijo, v kateri so predstavili rezultate raziskav na 321 osebah iz različnih družbenih okolij in slojev. Osebe so spremljali od začetkov adolescence pa do skoraj 30 leta....

13 komentarjev

Izbruh gama žarkov, viden s prostim očesom

vir: NASA
NASA - Znanstveniki so pred štirimi dnevi ob umiranju zvezde zabeležili rekordni izbruh gama žarkov. Velikanska eksplozija, ki je bila od nas oddaljena 7.5 milijard (!) svetlobnih let, je bila tako svetla, da je bilo za kratek čas možno videti njen blisk tudi s prostim očesom.
Iz oddaljenosti v svetlobnih letih lahko sklepamo, da takrat, ko se je eksplozija dejansko zgodila, Zemlja še ni obstajala.



Omenjeni izbruh je sprožil detektorje na samodejnem Nasinem satelitu Swift, s katerim jim je uspelo posneti dogajanje. „Najprej smo mislili, da je nekaj narobe s satelitom,“ je dejal Neil Gehrels...

8 komentarjev

Umetna mišica, ki "zdravi" samo sebe in obenem polni iPod?

Discovery News - Raziskovalci Kalifornijske Univerze v Los Angelesu so razvili umetno mišico, ki proizvaja elektriko. V prihodnosti bi lahko z njeno pomočjo izdelali hodeče robote ali pa napredne proteze, poroča Discovery News.



Qibing Pei, znanstvenik omenjene univerze in avtor raziskave, ki je bila objavljena v januarski izdaji Advanced Materials je povedal, da je njegova skupina z uporabo ogljikovih nanocevk kot elektrod izdelala umetno mišico. Za razliko od ostalih umetnih mišic, se ta, ko skoznjo spustijo električni tok, raztegne za več kot 200 odstotkov.
V primeru, da določene nanocevke odpovejo, se območje okoli njih samodejno izklopi, ker postane neprevodno in tako prepreči okvaro večjega dela umetne mišice....

6 komentarjev

Zemlja se nahaja na strelni liniji

WR 104

vir: Slashdot
Slashdot - Znanstveniki iz Univerze v Sydney-u so odkrili, da je binarni zvezdni sistem, ki so ga odkrili pred osmimi leti, tiktakajoča bomba, ki lahko (ali pa je že) vsak trenutek spusti proti Zemlji smrtonosen snop gama žarkov, ki bi povzročil izumrtje večine živih bitij na Zemlji. Ena izmed zvezd je namreč t.i. Wolf-Rayet-ova zvezda, ki se nahaja v zadnjem stadiju obstoja, preden se dokončno prelevi v črno luknjo, pri čemer v svojih zadnjih izdihljajih eksplodira kot supernova in pošlje v vesolje že prej omenjeni snop gama žarkov.



Zemlja namreč, po trenutnih podatkih (ki pa na srečo še niso...

132 komentarjev

Izrael razvija robota v velikosti sršena

Minority Report - pajki pregledujejo Andertona

Slo-Tech - Pri igri Half-life 2 smo lahko občudovali leteče robote, ki so nam hoteli prerezati vrat (nasilno, kajne?!). Takšna čudesa seveda niso več znanstvena fantastika. Oddelki britanskih specialcev v Afganistanu uporabljajo 6 palcev dolgo letalo, ljubkovalno poimenovano WASP, ki je skoraj neslišno, tako da se lahko neopaženo približa tarči. Zadnja poročila navajajo, da so v teku raziskave nove različice, ki bo lahko nosila eksploziv C-4. To različico bodo uporabljali za napade na ostrostrelce.



Izrael gre še dlje. S pomočjo nanotehnologije razvijajo robota, ki ne bo večji kot sršen, tarčo pa bo zmožen zasledovati, fotografirati in ubiti. Da mora Izraelska vojska razviti drugačne vrste orožje, se je pokazalo v nedavnem napadu na Libanon, saj nima smisla...

51 komentarjev

Znanost in tehnologija VI.

Saturn

vir: NASA
Slo-Tech -

Prejšnji teden smo poročali o domnevnem odkritju največjega praštevila na svetu, danes pa je vse skupaj tudi uradno. V projektu distributiranega izračunavanja GIMPS je dr. Martin Nowak iz Nemčije na svojem Pentiumu 4 2,4 GHz dokril 42. znano Mersennovo praštevilo in največje znano praštevilo na svetu sploh. Število 225.964.951 - 1 ima 7.816.230 cifer v desetiškem zapisu. Mersennova praštevila so tesno povezana s popolnimi števili (števili, katerih vsota pravih deliteljev je enaka številu samemu), saj velja, da so vsa soda popolna števila oblike 2p - 1(2p-1), kjer je p eksponent v Mersennovem praštevilu. Lihih popolnih števil še nismo odkrili.

BBC poroča, da so nove Saturne...

24 komentarjev

Znanost in tehnologija V.

Umetniška upodobitev SGR 1806-20

vir: BBC
Slo-Tech - Za spremembo bomo danes začeli povsem matematično. Wolfram Research poroča, da so iskalci Mersennovih praštevil v projektu distributiranega izračunavanja GIMPS (deluje na podobnem principu kot SETI in Folding), verjetno našli 42. znano Mersennovo praštevilo in največje praštevilo doslej. Verjetno zato, ker morajo eksponent -- ki ga za zdaj še nočejo izdati, ve pa se, da ima število manj kot deset milijonov števk v decimalnem zapisu, torej je med 24.036.584 in 33.219.253 -- še dodatno preveriti, da izključijo možnost napake pri izračunu Lucas-Lehmerjevega testa.

Zanimiv podvig je uspel Joséju Gómezu-Rodríguezu in njegovi ekipi z madridske univerze, ko so uspeli posneti fazne spremembe...

14 komentarjev

Znanost in tehnologija IV.

Hubblov posnetek "eksplozije" V838 Monocerotis

vir: UniSci
Slashdot - Zelo zanimiv problem teoretične fizike in tudi astronomije je problem manjkajoče mase. V grobem ta pravi, da se glede na trenutno hitrost širjenja vesolja in množino snovi v vesolju nekaj ne sklada, saj je mase bistveno premalo. Prvo hipotezo o rešitvi tega problema je leta 1933 postavil Švicar Fritz Zwicky, ko je ugotovil, da je t.i. vidne mase (torej vidnih galaksij) 400-krat premalo za trenutno jakost gravitacije. Zaključil je, da je očitno v vesoljo veliko nezaznavne mase, katere gravitacijske učinki so opazni, in jo poimenoval temna snov. Od tedaj je to ena izmed zanimivejših in verjetnejših hipotez. Trenutne ocene so namreč, da je kar 90 - 95 odstotkov vse mase...

27 komentarjev

Znate iskati po spletu?

ABC News - Na internetu se vse bolj poudarja pomembna veščina iskanje informacij na spletu, ki jih v žargonu mnogi pravijo kar googlanje, saj je Google daleč najpopularnejši iskalnik informacij. Pa znate iskati in ločiti zrnje od plev? Študija, ki so jo izvedli pri The Pew Internet and American Life Project, kaže, da le 38 odstotkov iskalcev loči sponzorirane (plačane) zadetke od dejanskih rezultatov iskanja, čeprav jih Google jasno označi kot sponsored links, Yahoo kot sponsor results in MSN kot sponsored sites. Vse te povezave so običajno na vrhu rezultatov in obarvane. Izmed teh uporabnikov, ki razliko v osnovi poznajo, jih le slaba polovica (47 odstotkov) pravi, da lahko vedno za vsako povezavo precenijo, ali je plačana ali ne. Kljub temu 92 odstotkov uporabnikov interneta meni, da je njihovo znanje iskanja informacij povsem zadovoljivo. Več o tem.

56 komentarjev

Znanost in tehnologija III.

Severni sij

Slo-Tech - Na Newscientist poročajo, da smo bili v iztekajočem se tednu priče eni največjih neviht na Sončevem površju. Vse od prejšnjega petka Sonce seva nadpovprečno veliko EM-valovanja in visokoenergetskih protonov. Znanstveniki poročajo, da je v tem času prišlo do vsaj sedemnajstih srednjih in petih velikih izbruhov iz vsake sončne pege. Čeprav vrednosti izsevanih rentgenskih žarkov ne dosegajo tistih iz predlanskega oktobra in novembra, pa je število izsevanih visokoenergetskih protnov daleč največje po nevihti oktobra 1989.

Znanstveniki pojasnjujejo, da se sončeve pege - to so območja na Soncu, ki so od ostalega površja nekaj tisoč stopinj hladenjše, zato so videte temne - pojavljajo periodično vsakih 11 let. Zadnji...

26 komentarjev

Znanost in tehnologija II.

Prva barvna slika s Titana

vir: NASA
Slashdot -

Največja novica s področja znanosti te dni je gotovo uspešen pristanek sonde Huygens na Saturnovi luni Titanu, potem ko je sedem let potovala na sondi Cassini in se za božič od nje odcepila in začela zadnjo fazo svojega potovanja. Prvi odčitki so zelo vzpodbudni, saj NASA poroča, da vsi senzorji delujejo brez napak, prav tako tudi izgub pri prenosih ni. Slike, ki jih je sonda poslala, si lahko ogledate na Nasinih strežnikih. Debata v forumu poteka v temi Halo, Titan!

Na spletu in...

15 komentarjev

Znanost in tehnologija

Slashdot - Na silvestrovo vam ponujamo še šopek novic s področja znanosti in tehnologije.

Zanimiva vesoljska vest prihaja iz Rusije. Vse od lanske nesreče ameriškega plovila Columbia ameriški space shuttli niso leteli, zato so ameriške astronavte, opremo in hrano na ISS vozili Rusi. Ruska vesoljska agencija ima mnogo manjši proračun kot ameriški kolegi, zato so se odločili, da bodo od leta 2006 Američane vozili v vesolje na tržni osnovi. Po domače povedano, Rusi imajo dovolj zastonjskih voženj Američanov in jim bodo začeli zaračunavati. NASA še ni podala komentarja. Več o tem.

Prihajajoče leto 2005 je v spomin na stoletnico Einsteinovega čudežnega leta proglašeno za mednarodno leto fizike. Kljub temu mnogo ljudi, ki so sicer že slišali za Einsteina, ne ve, kaj je storil in kaj je odkril. Fantastičen članek na Economistu vam razkrije, kako je nepomemben patenti uradnik prišel do ideje o relativnosti in kaj vse poleg tako (pre)pogosto opevane relativnosti je Einstein še odkril.

Na TRN...

4 komentarji

Odpirač steklenic piva

Real Beer - Študent Flroidske univerze je želel narediti nekaj neobičajnega, nekaj, kar še nikoli ni bilo narejeno. Po 4 mesecih mu je uspelo in sestavil je robota za odpiranje pivskih steklenic. Robot je sestavljen iz 150 delov in 20 metrov žic. Robot se pomakne do steklenice, jo prime, odpre in postavi nazaj na mizo ter se loti naslednje steklenice. Za kalibriranje in poskusno delovanje je robot odprl 134 steklenic. Pa naj še kdo reče, da lenoba ni največji izumitelj! [:))] Več najdete tukaj.

3 komentarji