» »

Članek slovenskih avtorjev v Science o absorpciji v medzvezdnem prostoru

Članek slovenskih avtorjev v Science o absorpciji v medzvezdnem prostoru

Science Magazine - Vesolje je, če izvzamemo lokalne zgostitve snovi v zvezde, planete in oblake, precej prazen prostor. V medzvezdnem prostoru je v vsakem kubičnem metru prostora zgolj nekaj delcev (atomov, ionov ali molekul). A ker je vesolje nepredstavljivo veliko, se teh delcev nabere precej, hkrati pa je njihova gostota dovolj nizka, da lahko obstajajo tudi v različnih eksotičnih oblikah, ki so same po sebi manj stabilne in bi na Zemlji reagirale dalje.

Ta teden so v prestižni reviji Science objavili članek (prosto dostopen rokopis članka) o pojavu medzvezdnih absorpcijskih pasov, ki so posledica eksotičnih molekul v medzvezdnem prostoru. Za nas je članek pomemben zato, ker imamo prvič po treh letih v Science spet članek, kjer sta prva avtorja Slovenca - Janez Kos in Tomaž Zwitter s FMF na Univerzi v Ljubljani.

Medzvezdne absorpcijske trakove (diffuse interstellar band) so odkrili leta 1922 in do danes so jih zabeležili že več kot 400. Gre za absorpcijo določenih valovnih dolžin v svetlobi, ki potuje skozi medzvezdni prostor. Absorpcija svetlobe je eden izmed osnovnih načinov za določanje sestave vesoljskih teles, saj lahko na primer iz temnih trakov na izsevanih spektrih zvezd določimo njihovo sestavo. Medzvezdni absorpcijski trakovi niso le posledice atomov in enostavnih molekul, ampak zelo verjetno tudi bolj zapletenih makromolekul, ki pa jih še znamo povezati s konkretnimi trakovi.

V objavljenem članku so raziskovali razporeditev makromolekul v medzvezdnem prostoru. Na podlagi meritev so izdelali zemljevid, kje najdemo večje oblake makromolekul, ter raziskali korelacijo s prisotnostjo drugih delcev v medzvezdnem prostoru. Za analizo so uporabili podatke, ki jih je priskrbel eksperiment RAVE s teleskopom UK Schmidt, ki stoji v Novem južnem Walesu v Avstraliji in je v bližnjem IR posnel spektre približno pol milijona zvezd na južnem nebu do razdalje 10.000 svetlobnih let. V članku je objavljen prvi tridimenzionalni zemljevid absorpcije kateregakoli traku v medzvezdnem prostoru in prva statistična obdelava medzvezdnih absorpcijski pasov v prostoru.

Velik izziv je predstavljalo ločevanje med absorpcijo v atmosferi zvezd in medzvezdnem prostoru, ker je slednja bistveno šibkejša. V ta namen so astronomi sestavili empirične modele dovolj vročih zvezd, ki so podajali absorpcijo v atmosferi, tako da so lahko iz meritev izračunali delež, ki odpade na absorpcijo v medzvezdnem prostoru. Merili so absorpcijo pri valovni dolžini 862 nm, ki ustreza makromolekuli, ki je še niso identificirali. Tako tudi po skoraj sto letih še vedno ne vemo, kaj povzroča to absorpcijo.

5 komentarjev

strumf666 ::

"V medzvezdnem prostoru je v vsakem kubičnem metru zraka"
Member of OC-Lab Team
http://www.oc-lab.si/

antonija ::

empirične modele
Umm... a ni tole oxymoron? Ce jaz prav razumem se "empiricno" nanasa na dejanske meritve oziroma poskuse, modeli so pa vacinoma teoreticne narave. Modeli zvezd so pa vedno teoreticne narave, razen ce niso fantje sestavili svojo zvezdo?
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Jst ::

To je že stara novica. V Odmevih, sedaj pred-prejšnji teden nazaj, je bil gost, ki je pri temu projektu sodeloval in poljudno razložil kaj so dosegli.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

WarpedGone ::

Umm... a ni tole oxymoron?

Seveda je ampak to je jezik in ne matematična enačba.
Jezik je poln takšnih in drugačnih nesmislov, protislovij, redundanc etc. "empirični model" je pač le še en v vrsti jezikovnih posebnosti, škoda zgubljat čas z njim.

Merili so absorpcijo pri valovni dolžini 862 nm, ki ustreza makromolekuli, ki je še niso identificirali. Tako tudi po skoraj sto letih še vedno ne vemo, kaj povzroča to absorpcijo.

So kakšne ideje kakšne barve klobukov majo ti škrati?
Zbogom in hvala za vse ribe

link_up ::

bravo Maži. Dobre mas to raziskovalce! :D cestitke vsem!
In and Out


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kaj vse nas je naučil Voyager 2

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
94660 (3422) Markoff
»

Članek slovenskih avtorjev v Science o absorpciji v medzvezdnem prostoru

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
55465 (3865) link_up
»

Uradno: Voyager 1 je zapustil Osončje! (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
12441307 (35800) CaqKa
»

Kje neki je Voyager 1? (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
22074264 (64681) jest10
»

Voyager 2 govori klingonščino

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
3312644 (10215) Rippy

Več podobnih tem