» »

Znanost in tehnologija III.

Znanost in tehnologija III.

Severni sij

Slo-Tech - Na Newscientist poročajo, da smo bili v iztekajočem se tednu priče eni največjih neviht na Sončevem površju. Vse od prejšnjega petka Sonce seva nadpovprečno veliko EM-valovanja in visokoenergetskih protonov. Znanstveniki poročajo, da je v tem času prišlo do vsaj sedemnajstih srednjih in petih velikih izbruhov iz vsake sončne pege. Čeprav vrednosti izsevanih rentgenskih žarkov ne dosegajo tistih iz predlanskega oktobra in novembra, pa je število izsevanih visokoenergetskih protnov daleč največje po nevihti oktobra 1989.

Znanstveniki pojasnjujejo, da se sončeve pege - to so območja na Soncu, ki so od ostalega površja nekaj tisoč stopinj hladenjše, zato so videte temne - pojavljajo periodično vsakih 11 let. Zadnji vrhunec je Sonce doseglo leta 2000, sedaj pa se ob njihovem izginjanju sprošča magnetna energija, ki je bila v njih vezana. Posledice na Zemlji so poleg čudovitega severnega in južnega polarnega sija tudi občasne motnje komunikacij, poročajo pa še o nekaterih varnostnih spremembah letov ameriških letal in da so se astronavti na ISS morali skriti pred nevihto v posebej zaščiten del postaje. Pojav bo po napovedih začel usihati jutri. Več o tem. Najbolj znani vesolji teleskop Hubble, ki datira še v pionirsko dobo raziskovanja vesolja, se očitno poslavlja, saj ga je Bela hiša črtala iz vesoljskega proračuna za leto 2006, NASI pa naložila, da se od sedaj ukvarjajo le še z varno odstranitvijo teleskopa iz orbite. NASA z uradno potrditvijo še čaka, najverjetneje pa bo to storila 7. februarja na na predstavitvi proračuna za prihodnje leto. Vse se začne in končna pri denarju in cena ene milijarde dolarjev za vzdrževanje Hubbla je bila pač prevelika. Več o tem.

Sedaj pa k nekoliko bolj zemeljskim temam. V Evropi sicer januarja še ni težav s komarji, bodo pa te nedvomno prišle v toplejših mesecih. BBC-jeva raziskava se je ukvarjala z vprašanjem, zakaj komarji ne pikajo vseh ljudi enako pogosto. Znano je, da nekateri ljudje izločajo več vonjav, ki krvosese privabljajo. Raziskava je odkrila, da nekateri ljudje te vonjave z drugimi uspešneje prikrivajo, zato jih krvosesi manjkrat napadejo. Profesor John Pickett je dejal, da so odkrili enajst različnih kemikalij, ki te vonjave in privlačnost do komarjev zakrijejo, človeku pa so popolnoma brez vonja. Odkrili so še, da pot in telesna toplota privabljata komarje.

Za konec še malce alkohola. Na Nature.com trdijo, da zmerno pitje alkoholnih pijač v srednjem življenjskem obdobju varuje pred izgubo spomina in motnjami v starosti. Ženske, ki so spile eno enoto alkohola (naprimer kozarec vina) na dan, imajo za 23 odstotkov manjše možnosti, da razvijejo motnje v kognitivnih funkcijah v pozni starosti, ugotavljajo. Pojavljajo se celo mnenja, da naj bi alkohol pomagal preprečevati Alzheimerjevo bolezen, a znanstveniki priznavajo, da če korelacija sploh obstaja, je izredno majhna.

26 komentarjev

V-i-p ::

Hmm, oprosti MkHuš, nimam nič proti tebi osebno, ampak vseeno bom zinil: kam za vraga pa leze slo-tech, da zdaj objavljate že novice o komarjih in alkoholnih pijačah? Če ste postali rumeni tisk, to povejte, da vas neham obiskovat pa je. Pa da ne bo pomote, to pišem zato, ker po lastnih izkušnjah vem, da so se včasih (vsaj meni) zavračale novice ki so imele veliko več skupnega z računalništvom kot pa novice o ptičkih in čebelicah, ter podobne ki so se že pojavljale v preteklosti. Poslabšali ste se, ccc :P
Kar lahko storiš danes, ne odlašaj na jutri. Raje reci, da si naredil že včeraj!

Thomas ::

Brezveze težiš, VIP.

Golden eye ::

dodatna izobrazba ti ne bo škodla....čim več novic še napej :D

Geo ::

Js sm jo gledu, :)) sicer je bla sibka sam, bla pa je drgac pa je v zadnjih 5 letih ze to deseta v sloveniji kar je fulll,
SHIT!!! I did it again...

whitto ::

McHusch, taki članki delajo slo-tech še boljši!!!! ;)

V-i-p ::

Oprosti Thomas, nič ne težim, samo taka merila pač delajo samo zbrko potem. Ker en kao šef na s-tju se spomni svoja pravila, kaj je za objavo, drugi kao tudi šefe se spomni spet nekaj tretjega in kako naj potem uporabnik napiše novico, če ne ve ali bo ali ne bo objavljena? Ni bilo malokrat na s-tju, ko je nekdo nekaj napisal, je en moderator ni objavil, drugi je pa napisal skoraj isto, pa je bilo objavljeno. Verjetno se potem prvemu piscu ni zdelo to gut, ali? Novica sama od MkHuša je kul, samo če jutri jaz napišem novico, da 24ur poroča o odkritju, da čokolada zelo poveča bitje srca, ali bo novica tudi objavljena?
Kar lahko storiš danes, ne odlašaj na jutri. Raje reci, da si naredil že včeraj!

Phil ::

da zmerno pitje alkoholnih pijač v srednjem življenjskem obdobju varuje pred izgubo spomina in motnjami v starosti.

Hehe ironija^2.
LP

Thomas ::

Jest sem že tudi poskusil objaviti novico, pa je AlienW - al kaj je že bil, to preprečil. Sem se sklofal z njim resno. Da ni konstruktiven, pa da nima pojma itd ... pa je bil nesramen nazaj, novica in ni bila objavljena.


Primoz je potem (naknadno) rekel, da bi morala biti, pa je bilo že prepozno.

Tale Škot .. McHush ... no, ta pa objavla novice, ki so meni zelo všeč. Pa ne samo meni, ampak (začuda?!) celo večini.

C_maniak ::

pa tisti alkohol se meni zdi kot samo dodatek k celi novici. samostojno bi malo drugače zgledalo.

V-i-p ::

Jep, MkHuš piše _zelo_ vredu novice, to se pa strinjam...

Ampak moral sem siknit, jebiga, ker sem v preteklosti imel 90% problemov pri objavi mojih novic ravno zaradi "nepovezave" z računalništvom, ali karkoli so si takrat kao šefi že izmislili, pa nima veze, pustimo :)


K novici: kdo ve, kaj bi pretilo astronavtom na ISS, če se ne bi zavarovali v posebnem prostoru?
Kar lahko storiš danes, ne odlašaj na jutri. Raje reci, da si naredil že včeraj!

Thomas ::

Hja, tazaguljenih orto hard ware računalničarjev v štabu Slotecha ni več.

Kaj bi se jim zgodilo astronavtom? Povečala bi se verjetnost, da kdaj zbolijo za rako.

gzibret ::

Meni so tudi take novice všeč. Še posebej tista o soncu in Hubblu. Tisto o alkoholu in komarjih res morda izgleda kot rumeni tisk, vendar so viri zanesljivi. Še posebej Nature. Če objaviš članek v njem, se ti bo klanjala cela slovenska znanstvena srenja.

Kaj bi se zgodilo astronavtom? Isto, kot bi bili narentgenu nepretrgoma kakšen dan ali dva.
Vse je za neki dobr!

OwcA ::

@V-i-p: odkrito povedano, patetičen si s svojo zamerljivostjo. Samo kvariš zelo dobro novico s svojimi izpadi. Če lahko zbiram imam precej raje, da začenš še eno lutanijo v oddelku Slo-tech, s čimer se vsaj škoda ne bo delala (upe na konstruktivnost smo pokopali že davno tega).

Skratka dovolj, držite se teme novice.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

V-i-p ::

No owca, pretiravat ti ni ravno treba, ok? Da kvarim s tem dobro novico se strinjam. Ampak ti si napisal, kot da imam izpade v vsaki, če ne pa vsaj v vsaki drugi novici, kar pa ni ravno res. MkHušu se pa opravičujem, res ni na mestu, da o tem pisarim v novicah, obljubim, da se to nikdar več ne ponovi... Sorry še enkrat huš ;)
Kar lahko storiš danes, ne odlašaj na jutri. Raje reci, da si naredil že včeraj!

nicnevem ::

Je kaj možnosti da bi tudi v naših krajih videli kaj podobnega zgornji sliki?

Bi šel na Nordkap pogledat severni sij pa mami ne da avta ;)

Thomas ::

Na vsakih par sto kvatrov, se polarni sij vidi tudi iz Slovenije.

Geo ::

Niti ne na vsakih 100kvatrov, podobno unemu na fotki se je dalo v sloveniji videt 8. novembra. Sicer je pa v Sloveniji ze bla pomojem lepsa kot una na sliki bla je zeleno-rdeca... Verjetno se bi se kje dale dobit se kaksne fotke,
SHIT!!! I did it again...

Thomas ::

Ja to je zato, ker ne vem, koliko so kvatri ravno dolgi. :D

CCfly ::

Četrtina leta ?

edit: hmm ne očitno enota sama ni določena. Oz. bolje rečeno perioda pri nekem ponavljajočem se dogajanju ni določena.
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: CCfly ()

poweroff ::

Pojavljajo se celo mnenja, da naj bi alkohol pomagal preprečevati Alzheimerjevo bolezen, a znanstveniki priznavajo, da če korelacija sploh obstaja, je izredno majhna.

Potem pač toliko več piješ, da je kljub šibki korelaciji končni učinek zaznaven.

Vsekakor če piješ dovolj zagotovo ne boš umrl od Alzheimerjeve bolezni. :D
sudo poweroff

znovak ::

Ampak od alkoholizma , mar ne?:\
Ciroze jetre namreč8-O
Z.Novak

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: znovak ()

CCfly ::

Ja ampak samo zato, ker pozabiš iti do zdravnika.
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

znovak ::

Pozaba ni izgovor, ampak v tem primeru izgleda cviček:P
Z.Novak

kuglvinkl ::

Hja, tazaguljenih orto hard ware računalničarjev v štabu Slotecha ni več.

S(m)o, s(m)o, samo ne pademo v nezavest, če se objavi takšna novica. Nasprotno.
Your focus determines your reallity

Thomas ::

Pomeni, da ste normalni. Nimate patološke averzije do vsega, kar ni ravno hladilna pasta.

Good!

Jux ::

Moram povedat, da me je tale novica (o severnem siju) presentila, ker ga še nisem videl, pa sem 2800km bolj severno od ljubljane, v najbolj severni univerzi v skandinaviji, je pa res, da je zanje čase oblačno na 2.

Demit!
web&blog&etc: http://lukabirsa.com


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nova sonda za opazovanje sonca

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
115486 (4480) GizmoX
»

Projektil iz sonde Deep Impact je uspešno trčil v komet Tempel 1 (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
599726 (7494) leechy
»

Znanost in tehnologija V.

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
144263 (3685) nicnevem
»

Znanost in tehnologija IV.

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
276843 (4831) OwcA
»

Znanost in tehnologija II.

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
154964 (4425) [MYTiX]

Več podobnih tem