» »

Znanost in tehnologija V.

Znanost in tehnologija V.

Umetniška upodobitev SGR 1806-20

vir: BBC
Slo-Tech - Za spremembo bomo danes začeli povsem matematično. Wolfram Research poroča, da so iskalci Mersennovih praštevil v projektu distributiranega izračunavanja GIMPS (deluje na podobnem principu kot SETI in Folding), verjetno našli 42. znano Mersennovo praštevilo in največje praštevilo doslej. Verjetno zato, ker morajo eksponent -- ki ga za zdaj še nočejo izdati, ve pa se, da ima število manj kot deset milijonov števk v decimalnem zapisu, torej je med 24.036.584 in 33.219.253 -- še dodatno preveriti, da izključijo možnost napake pri izračunu Lucas-Lehmerjevega testa.

Zanimiv podvig je uspel Joséju Gómezu-Rodríguezu in njegovi ekipi z madridske univerze, ko so uspeli posneti fazne spremembe atomov svinca pri segrevanju s 40 na 136 kelvinov. Doslej so raziskovalci navadno primerjali le slike pred in po spremembi, z novo tehniko pa lahko posnamejo dejanske spremembe kot potekajo. Več o tem na uradni strani, poglejte pa si še video plesa atomov.

Astronomi so bili navdušeni nad eno največjih "eksplozij" v naši galaksij. Odjeknila je 50.000 svetlobnih stran pred 50.000 leti, njene posledice pa smo lahko občutili 27. decembra lani. Četrt sekunde trajajoč blisk gama žarkov je bil tako močan, da je zaslepil mnogo satelitov, ki krožijo okrog Zemlje, sledilo pa mu je nekoliko manj močno peststo sekund dolgo obstreljevanje z gama žarki. Znanstveniki so izračunali, da je izvor motenj mrtva nevronska zvezda SGR 1806-20. SGR je posebna vrsta nevronske zvezde z izjemno močnim magentnim poljem, ki vašo magnetno kartico razmagnetil 160 000 kilometrov daleč, se je slikovito izrazil Christopher Thompson s kanadskega instituta za teoretično fiziko. SGR-ji počasi sevajo gama žarke, tako siloviti izbruhi pa so redki. Nazadnje so jih opazili leta 1998 in 1979, ki sta bila stokrat šibkejša od trenutnega z močjo ~1038 vatov. BBC in New Scientist.

SETI@home je pionir distributiranega izračunavanja, ki se je kar dobro prijelo, tako da imamo danes vrsto podobnih projektov (naprimer GIMPS, Folding). Očitno bomo dobili še enega. Imenoval se bo Einstein@home, ljudje pa bodo tokrat namesto malih zelenih oz. zdravila proti raku iskali gravitacijske valove. Gravitacijske valove je leta 1916 napovedal Albert Einstein s splošno relativnostno teorijo, šele sedaj pa lahko zavoljo razvoja tehnologije upamo na dokaz njihovega obstoja. Klik!

Za konec pa še to. Podjetje ChevronTexaco je v Kaliforniji odprlo prvo bencinsko črpalko, kjer bodo tankali vodik. Seveda je za zdaj namenjena le za teste novih Hyundai Sport Utility avtomobilov, a pri ChevronTexaco upajo, da se bo takšno pogonsko gorivo v prihodnosti razširili tudi v masovno rabo.

14 komentarjev

snow ::

Kul novička.

Sam oni GIMPS bi lahko šli kaj bolj uporabnega računat. Magari proteine k Foldingu :D
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

whitto ::

Sam so te eksplozije čist divje...

pitagora ::

na Zemlji delajo raketne ščite potem pa en magnetni udar pride pa gre vse u p......
joj
tega se pac ne moremo braniti..
ali pac.
lp pitagora

Tody ::

Gravitacijski valovi so pa namenjeni čemu ? oziroma zakaj jih bi računal ?

Aggressor ::

Nevronska zvezda?

Pa tudi črpalke, kjer tankajo vodik, so že nekaj let prisotne. Spet Chevronova propaganda. :D

EDIT: Aha, saj piše *federal* ...
en CRISPR na dan odžene zdravnika stran

Zgodovina sprememb…

CaqKa ::

>>> Odjeknila je 50.000 svetlobnih stran pred 50.000 leti,



kakšno naključje, da sta ti številki enaki. ;)

Thomas ::

> Wolfram Research poroča, da so iskalci Mersennovih praštevil v projektu distributiranega izračunavanja GIMPS (deluje na podobnem principu kot SETI in Folding), verjetno našli 42.

Če ima manj kot deset milijonov cifer, najditelj ne bo dobil nagrade.

> Astronomi so bili navdušeni nad eno največjih "eksplozij" v naši galaksij. Odjeknila je 50.000 svetlobnih stran pred 50.000 leti, njene posledice pa smo lahko občutili 27. decembra lani. Četrt sekunde trajajoč blisk gama žarkov je bil tako močan, da je zaslepil mnogo satelitov, ki krožijo okrog Zemlje, sledilo pa mu je nekoliko manj močno peststo sekund dolgo obstreljevanje z gama žarki.

Če smo v tako nesignifikantno dolgem času, kar zadeve opazujemo, že naleteli na tako močne bliske, potem še dosti močnejši (sterilizacijski) niso taka redkost. Life is tough (rare) v tem Vesolju.

Z-lot ::

"Odjeknila je 50.000 svetlobnih stran pred 50.000 leti"

CaqKa, se popolnoma strinjam :DD Pravo pravcato naključje :DDD

Pa še par bad typotov je v novički. Reload.

MrStein ::

ele sedaj pa lahko zavoljo razvoja tehnologije upamo na dokaz njihovega obstoja

Uh, že analiziramo meritve teh valov, torej je njihov obstoj že dejstvo, a ne ???
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Beernarrd ::

A ni tale ševron povezan z dinastijo buš? Aha sem že našel link.

Jux ::

Uh, že analiziramo meritve teh valov, torej je njihov obstoj že dejstvo, a ne ???


Če jst pravilno razumem analiziramo meritve nečesa, da lahko potrdimo obstoj valov.
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

Jux ::

pravzaprav je takole:

Einstein@Home is a flagship project of the World Year of Physics 2005 celebration of the centennial of Albert Einstein's miraculous year. The program searches for gravitational waves in data collected by US and European gravitational wave detectors.

Albert Einstein's General Theory of Relativity predicted the existence of gravitational waves in 1916, but only now has technology reached the point that scientists hope to detect them directly. Gravitational waves are ripples in the fabric of space and time produced by violent events in the universe such as black hole collisions and exploding stars (supernovae). Longer-lived sources of gravitational waves include rapidly rotating compact stars, and binary systems composed of two orbiting stars. The ripples travel through space, carrying information both about their source and about the nature of gravity itself.
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

Pujcek ::

huh, men se zdi pa tale dobra s temi slikami atomov pri faznih. hudo hudo... enkrat sem v enem clanku o nanotehnologiji bral da tut pri nas atome "gledajo"...

lp
pujcek
:)

nicnevem ::

Lansko leto mi je blo dolgčas in sem šel na informativca na IJS, kjer sta dva frišno diplomirana fizika sestavljala tunelski mikroskop.
Se splača it pogledat...no, vsaj mene je fasciniralo:)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Znanost in tehnologija VI.

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
244643 (3790) whitto
»

Znanost in tehnologija V.

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
144286 (3708) nicnevem
»

Generatorji praštevil

Oddelek: Znanost in tehnologija
473687 (2591) Phil
»

O praštevilih (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
526393 (6393) ovdje kokoš
»

Najverjetneje odkrito štirideseto Mersennovo praštevilo

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
93070 (3070) Thomas

Več podobnih tem