» »

Leče z močno izboljšanim fokusiranjem

Leče z močno izboljšanim fokusiranjem

Običajna leča

vir: Slashdot
Slashdot - Običajne leče, ki jih poznamo iz vsakdanjih naprav kot so CD predvajalniki, imajo precejšnjo šibkost da ne morejo fokusirati svetlobe na območje ki bi bilo manjše od približno polovice valovne dolžine svetlobe. Prav ta omejitev največje možne resolucije, ki se imenuje difracijska meja namreč omejuje količino podatkov, ki jih lahko zapišemo na optične medije. S pomočjo t.i. metamaterialov sicer lahko to mejo obidemo, vendar pa je izdelava metamaterialov zelo draga in zapletena in zaenkrat še ni primerna za masovno uporabo.


Raziskovalci iz Univerze v Michiganu pa so odkrili postopek kako izdelati leče, ki ne samo da obidejo difracijsko mejo običajnih leč, pač pa so tudi poceni za izdelavo - posebej v primerjavi z metamateriali in ostalimi postopki, ki obljubljajo podobne rezultate.

Nove leče so tako 127 mikrometrov debele ploščice iz teflona in keramike z bakrenim vrhom in prav to da so sestavljene iz plasti jih naredi preproste za izdelavo in posledično veliko cenejše napram kunkurenčnim postopkom. Potem z fotolitografiranjem odstranijo delčke bakra, ki tako postanejo majhni kondenzatorji. Vendar če se kondenzatorji tipično uporabljajo samo za hrambo naboja, pa ti interferirajo z elektromagnetnim valovanjem svetlobe kar generira naboj na kondenzatorjih in omogoči da kondenzatorji fokusirajo svetlobo na tudi dvajsetkrat manjše točke kot je valovna dolžina svetlobe oziroma kar desetkrat natančneje od običajnih leč.

Trenutni prototipi uporabljajo mikrovalovanje, saj imajo mikrovalovi daljše valovne dolžine od vidne svetlobe in so posledično enostavnejši za fokusiranje, vendar pa lahko z izdelavo kondenzatorjev različnih velikosti fokusirajo tudi svetlobo drugih valovnih dolžin.

Nove leče lahko svojo aplikacijo najdejo v brezžičnem prenosu energije saj bi z natančnejšim fokusiranjem lahko ustvarili energetsko gostejše žarke, ki bi morda že prenašali energijo z dovolj visoko energetsko učinkovitostjo, da bi zadostili potrebam trga.

5 komentarjev

Highlander ::

In kaksna je razlika med tem in tudi omenjenimi metamateriali...? :|

Yerpo ::

Reče se "difrakcijska", ne "difracijska". Kar pride iz difrakcije.
Mrbit ja

AtaStrudl ::

V SLOVENSCINI se rece UKLON

LP!

Matev ::

>brezžičnem prenosu energije<

a ni o tem Tesla razmišljal

jest10 ::

Je, samo na čisto drugačen način


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nakup ugodnih očal z dioptrijo (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6514003 (3361) tomlin
»

Samogradnja spektrometra z web kamero

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
313905 (2445) Oldi
»

Delovanje laserja

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
415516 (4006) 2f4u
»

Samsung začel proizvajati 20 nm-čipe DDR3

Oddelek: Novice / Pomnilnik
135159 (3371) trnvpeti
»

Jedrska fuzija odpira vrata nanolitografiji

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
64487 (3257) PrimozR

Več podobnih tem