» »

Znanost in tehnologija IV.

Znanost in tehnologija IV.

Hubblov posnetek "eksplozije" V838 Monocerotis

vir: UniSci
Slashdot - Zelo zanimiv problem teoretične fizike in tudi astronomije je problem manjkajoče mase. V grobem ta pravi, da se glede na trenutno hitrost širjenja vesolja in množino snovi v vesolju nekaj ne sklada, saj je mase bistveno premalo. Prvo hipotezo o rešitvi tega problema je leta 1933 postavil Švicar Fritz Zwicky, ko je ugotovil, da je t.i. vidne mase (torej vidnih galaksij) 400-krat premalo za trenutno jakost gravitacije. Zaključil je, da je očitno v vesoljo veliko nezaznavne mase, katere gravitacijske učinki so opazni, in jo poimenoval temna snov. Od tedaj je to ena izmed zanimivejših in verjetnejših hipotez. Trenutne ocene so namreč, da je kar 90 - 95 odstotkov vse mase v vesolju temne.

Posnetki z satelita Chandra, ki snema v rentgenskem spektru, odkrivajo barione v dveh velikih medgalaktičnih oblakih supervročega plina 150 oz. 380 milijonov svetlobnih let daleč. Študija, ki so jo včeraj objavili v reviji Nature, kaže, da se določene valovne dolžine rentgenskega spektra iz ozvezdja Ursa Major absorbirajo v teh dveh oblakih. Vzorec absorpcije se ujema z ogljikovimi, neonovimi, dušikovimi in kisikovimi ioni - z barioni, torej. Ko so preračunali, kaj, če bi bili vsi medgalaktični oblaki takšni, se je rezultat ujemal z manjkajočo maso pri problemu temne materije. Znanstveniki seveda še ne slavijo in pot do končnega odgovora bo še dolga, a pot izgleda za zdaj obetavna. Več o tem.

Aurora oz. polarni sij je sicer še privilegij Severnjakov in prebivalcev blizu južnega pola, a ameriška vojska utegne to spremeniti. Raziskovalci pri projektu HAARP so na Aljaski uspeli pripraviti umetni zelen polarni sij, kar jim je uspelo z megavatnim generatorjem in antenami, ki so vsakih 7,5 sekund pošiljale radijske pulze proti nebu. Ti potem potujejo proti ionosferi, kjer vplivajo na plazmatske elektrone, ki prihajajo s Sončevim vetrom, nato pa trkajo z atmosfero, kar je povzročilo šibek zelen polarni sij, podoben kot v neonski cevi. Za zdaj še ni znano, ali lahko znanstveniki ustvarijo svoj polarni sij, ali pa le ojačajo naravnega, toda eksperiment je vsekakor obetajoč. Več o tem.

Univerza v Utah je v svoji raziskavi odkrila, da je nevarneje telefonirati za volanom, kot biti pijan. Rezultati so nedvoumni: 20-letni mladenič za krmilom, ki telefonira, ima reflekse na ravni 70-letnega dedka, pri čemer imajo naprave za prostoročno telefoniranje enak vpliv. Refleksi se poslabšajo za 18 odstotkov, kar ni malo. Klik!

Za vse ljubitelje robotike še to. Korejski robotik Kim Jong-Hwan, izumitelj svetovnega pokala v nogometu za robote, je razvil vrsto umetnih kromosomov, zaradi katerih se bodo roboti počutili energično in živo (lusty) in se morda celo reproducirali (razmnoževali, torej). Programska oprema, ki jo bodo namestili v robote čez približno tri mesece, jim bo dala možnost čutiti, razmišljati in si želeti. Kim pravi, da bodo imeli roboti svoje osebnosti, svoja čustva - in kot svari film Jaz, robot - kar bi lahko bilo potencialno nevarno. Priznava, da se njegove ideje slišijo neizvedljive, a tako so trdili tudi v 90. letih za robotsko nogometno ligo. Več o tem.

27 komentarjev

BBB ::

Gled robotov:
Ne morejo sprogramirati robota, da čuti. Lahko le naredijo, da se vede tako, da človeka pretenta, da čuti. Če naj bi čutili, se morajo prvo zavedati sebe, sicer čutijo toliko kot kamen ali mobitel, ki ga vržeš ob tla. Da kakšne bolj prefinjene čutnosti niti ne omenjam.
Kako se bodo pa ti roboti razmnoževali? Saj nanotehnologija še ni toliko napredovala. Kaj, bo imel robot pri sebi mašino za izdelovanje takih robotov ali kako to mislijo? Seveda pa roboti rabijo tudi sestave dele, ki jih mora dobaviti robotom nek poslovnež, ki bo od robotov zahteval plačilo.;)

medjugorje-si ::

No pa bo spet oživela Teslova iznajdba o svetlečem nebu z niskimi frekvencami....Kar je Tesla izprobaval z brezžičnim prenosom energije na daljavo...Ja vojska izprobava prav to...
www.medjugorje-si.org

Izi ::

Preveč različnih stvari je natlačenih v tej novici. Bolje bi bilo narediti več novic, ki jih tako ali tako primanjkuje na Slo-Tech.

Glede telefoniranja v avtu končno ugotavljajo, kar je meni jasno že od vsega začetka, da je vseeno ali telefoniraš prostoročno ali pa tiščiš telefon na glavo. Oboje bi bilo potrebno najstrožje prepovedati. Prav tako pogovarjanje z sopotnikom.
Kakor se zdi navadno pogovarjanje hudo enostavna stvar, v bistvu zaposli skoraj celotne možgane. Najprej je treba razumeti kar si slišal nato razmisliti kaj boš odgovoril, tako da za vožnjo avta ostane komaj kaj prostih kapacitet v možganih. Da o refleksih sploh ne govorimo, ker niso samo močno zmanjšani ampak jih sploh ni. Prevečkrat sem že videl kako se je nekdo zaletel v spredaj vozečega, ko je ta nenadoma moral ustaviti. Največkrat ni niti uspel pritisniti bremze in zmeraj sem videl, da je ali telefoniral ali pa se je zelo vneto pogovarjal z sopotnikom.

Glede robotov pa je vse skupaj še precej znanstvena fantastika.
Kim Jong-Hwanu je uspelo narediti serijo umetnih kromosomov pa že kar takoj sanja kako se bodo robotki začeli zavedati sami sebe. Software, ki ga bodo čez 3 mesece vgradili v nove robote naj bi omogočal "samo" dvoje čustev in sicer razlog in želja, kot sam pravi. In že pravi da se bodo zaradi teh dveh čustev roboti zaljubljali med seboj če sem prav razumel... :D
...nekoč pa bo verjetno le prišlo do tega... potem pa smo že pri etiki... in zavedanje samega sebe nujno vodi v željo po samoohranitvi, kar pa privede do samoobrambe oz. napada (odvisno iz katerega stališča gledamo)... vsekakor bo še zanimivo >:D
vendar nas takrat ne bo več med živimi :'(

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Izi ()

BBB ::

Gled telefoniranja v avtu:
Tudi če ne telefoniraš in si z mislimi bolj pri kakšni drugi zadevi namesto pri vožnji, je to lahko usodno. Mimogrede spregledaš kakšno "neznatno" zadevo, kot je rdeča luč ali kaj podobnega.

bradek ::

Izi se ne strinjam, koncept novice je tak in mislim da ga je nesmiselno spreminjati, ostalih novic je kot trave (niso tako po/goste, ampak tako enolicne:D )

McHusch, odlicno.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bradek ()

BigWhale ::

Hm, ce sem jaz novico prav zastopil so nasli samo en del 'temne snovi'.

CWIZO ::

V novici pise cez tri leta, v izvirni novici pa cez tri mesece...
hancic.info
I can't uninstall it, there seems to be some kind of "Uninstall Shield"...

Vesoljc ::

> V novici pise cez tri leta, v izvirni novici pa cez tri mesece...

da folk ne bo tolk prestrašen :)
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

BigWhale ::

> počutili energično in živo (lusty)

Lusty? Zivo... ;> Pozeljivo mogoce ja... ;)

Sergio ::

OwcA: mogoce MILJARDO turingovih strojev. En sam pa definitivno ne.
Tako grem jaz, tako gre vsak, kdor čuti cilj v daljavi:
če usoda ustavi mu korak,
on se ji zoperstavi.

OwcA ::

Ali ni v teoriji eden dovolj za vse?
Otroška radovednost - gonilo napredka.

tilko ::

Jap, v novici tud pise hormonov, v originalu pa govori samo o kromosomih. No ja, men se tud zdi zadeva precej nelogicna, robot bo dobil "dedni material" in v njem se bo porodila zelja po razmnozevanju...

lpt

tilko ::

Aja, owca, ka je to Turingov stroj? Ksna tezka filozofija? (je nism meu na maturi jst=))))

lpt

Z-lot ::

>Popravek: ni "avrora", temveč aurora.


BBB, glede čustev imaš pa nekam romantične (nerealistične) predstave...
Turingovi stroji na maturi? Zakaj pa ne, morda v prihodnosti. :D

Sergio ::

Lahko da se motim. Bom pogledal v knjigo in se cujeva jutri :)
Tako grem jaz, tako gre vsak, kdor čuti cilj v daljavi:
če usoda ustavi mu korak,
on se ji zoperstavi.

[DonJuan] ::

Kodek bi se mogu zamislit koga skoz spusca ... :D
Scio me nihil scire.

Jeebs ::

Hehe, povečala se bo prodaja WD40.:D Da ne bo škripal, ko se bojo razmnoževal.8-)
Press any key to continue... RESET. Didn't you say ANY key?!?!?!

Thomas ::

> Zato so vse ekstrapolacije tega kar trenutno vemo hudo nezanesljiva stvar.

A se ti ne zdi, da mau preveč ekstrapoliraš?

WarpedGone ::

Ja, če bi reku napačne.
Ne, kr sm reku hudo nezanesljive.
Zbogom in hvala za vse ribe

Thomas ::

Torej je tvoja izjava samo nezanesljiva?

Thomas ::

Hehe ... tko si zwarpan, da ti ne gre logika najboljš od rok. Usajaš se pa vseeno.

Bottom line - bluziš.

WarpedGone ::

Še vsen bistveno bolje kot teb dojemanje tega kar ti kdo hoče dopovedat pa slučajno ne paše čist v tvoj model.
Zbogom in hvala za vse ribe

OwcA ::

No, no. Dovolj zbadanja. Zmenita se po ZS, če vama kaj še vedno pretežko leži na duši.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Thomas ::

> Zato so vse ekstrapolacije tega kar trenutno vemo hudo nezanesljiva stvar.

Če z ritjo podiraš, kar z rokami narediš - to še gre. Če tvoja levica ne ve, kaj dela tvoja desnica - še tudi.

Če pa z desno istočasno podreš, kar si takorekoč v istem zamahu z njo naredil, to je pa že kar hudo.

Enostavno trdiš, da so VSE ekstrapolacije hudo zanesljive. Se pa ne zavedaš, da si s tem eno pravkar naredil. Če je pravilna, je vsaj nezanesljiva.

Drugače povedano, absurdna je.

Thomas ::

Jah OwcA. Pobriši vse tole! Začenši z njegovo off topic.

Al pa naj raje ostanejo? Sej na en način so pučne.

christooss ::

Zanimiv film na Poop tv. Neki o robotih. Kao komedija. Zanimiv je to da roboti zmerem skripljejo ko se premikajo. Ne skripljejo ampak oddajajo en tak stereotipn zvok :)
Zakaj je nebo modro? Da imamo lahko sladoled Modro Nebo

OwcA ::

Otroška radovednost - gonilo napredka.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Našli manjkajočo snov, ki sestavlja vesolje

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
218085 (3186) gus5
»

Starost Vesolja

Oddelek: Znanost in tehnologija
313304 (3304) gani-med
»

Znanost in tehnologija III.

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
264434 (3887) Jux
»

nočni pogled na nebo

Oddelek: Znanost in tehnologija
172088 (1395) Thomas
»

Ste se ozirali v nebo?

Oddelek: Novice / --Nerazporejeno--
182493 (2493) undefined

Več podobnih tem