» »

Znanost in tehnologija II.

Znanost in tehnologija II.

Prva barvna slika s Titana

vir: NASA
Slashdot -

Največja novica s področja znanosti te dni je gotovo uspešen pristanek sonde Huygens na Saturnovi luni Titanu, potem ko je sedem let potovala na sondi Cassini in se za božič od nje odcepila in začela zadnjo fazo svojega potovanja. Prvi odčitki so zelo vzpodbudni, saj NASA poroča, da vsi senzorji delujejo brez napak, prav tako tudi izgub pri prenosih ni. Slike, ki jih je sonda poslala, si lahko ogledate na Nasinih strežnikih. Debata v forumu poteka v temi Halo, Titan!

Na spletu in tudi na našem forumu so se pojavile slike živali, ki naj bi jih pomoril uničujoči cunami v Aziji, potem pa naplavilo morje. O slikah je poročal tudi Slashdot, izkazalo pa se je, da je vse skupaj urbana legenda. Slike izvirajo iz Tasmanskega morja junija 2003.

Vse, ki imate radi popolnoma natančne ure, obveščamo, da ob koncu prvega polletja leta 2005 prestopne sekunde ne bo. Prestopne sekunde dodajamo po potrebi ob koncu vsakega polletja, da so ure čim bolj usklajene s sončnim časom. Zadnjo prestopno sekundo smo dodali ob koncu leta 1999, od takrat pa znaša razlika med UTC (univerzalni čas, merjen z atomskimi urami) in TAI (astronomski čas, usklajen s Soncem) -32 sekund.

Britanski BBC poroča, da znanstveniki ugotavljajo, da površje Zemlje dosega vedno manj sončeve energije. Primerjava s podatki iz 50. let prejšnjega stoletja kaže, da Zemljino površje doseže za 22 odstotkov manj svetlobe. Kot razlog navajajo povečano onesnaževanje okolja s kurjenjem fosilnih goriv, ki v ozračje sprošča prah, saje in ostale nečistoče, ki preprečujejo svetlobi dostop do površja.

15 komentarjev

Phil ::

brez napaka
prav tako tudi izgub v prenosi ni

Najbrž je bilo mišljeno napake/prenosu :). Drugače pa kul novica.
LP

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Phil ()

overlord_tm ::

Slike, ki jih je sonda poslala, si lahko ogledate na Nasinih strežnikih.


Men link tuki not ne dela

minmax ::

jaz bi si pa želel bolj hi-res slike, ... da bodo za ozadje

OldSkul ::

Sanjaj. Tehnolohija je stara vsaj 10 let saj so začeli kamere dizajnirat in sestavljat že precej prej pred izstrlitvijo pred sedmimi leti.

Kot sem že rekel nekje drugje. Slike so na ravni SE T610 telefona.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: OldSkul ()

Zheegec ::

Hitrost prenosa podatkov je okoli 8KB/s, skupaj bo sonda poslala 200MB podatkov v 7 urah :D
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Ziga Dolhar ::

Vsebinsko res super novica. Res. Pritegne k branju.
https://dolhar.si/

Marjan ::

Se strinjam, McHusch obvlada.

Matri[X] ::

Mogoce bi pa bilo zanimivo povedati, da je sonda pravzaprav evropska in se slike IN zvok lahko dobi tudi na streznikih ESA.

boltr ::

Čist tko off topic al pa ne , kaj nam pomaga ves ta rziskovanje zunaj , če pa nimamo doma(na zemlji) pošlihtn.

Brane2 ::

Ja, mogoče bi bilo zanimivo tudi povedati, da so špagetiji naredili pri Hyugensu težek zajeb in da je le malo manjkalo, da bi ESA spet "usrala motku."

Špagetiji so bili namreč zadolženi za radiolink med HYugensom in Casinijem in so pozabili upoštevati Dopplerjev efekt. Pravzaprav so ga upoštevali samo deloma. Upoštevali so, da se bo zaradi njega spremenila frekvenca nosilca, pozabili pa so to upoštevati tudi na samem digitalnem sprejemniku, saj se bo spremenila tudi bitna hitrost.

Lahko se zahvalijo za svojo rit samo vztrajnem inženirju, ki se je moral prebiti skozi kar nekaj birokratskih barier, da so mu sploh dovoliti vpogled in testiranje zadev, še preden je prišlo do ločitve med Casinijem in Hygensom in bi ta moral pristati.

Zanimivo je tudi to, da italijani niso hoteli dati shematike in ostalih specifikacij svojega hardverja NASAi, ker je ena od sodelujočih firm na ameriški strani potencialni konkurent, sami pa niso opravili vseh testov !

NASA je torej lahko samo domnevala, da je od špagetijev dobila stestirano, specifikacijam ustrezno "črno škatlo"

Sicer pa lahko več o tem preberete TULE

Kar se kamere tiče, ni vse v ločljivosti CCDja. Kaj ti pomaga ultrahighres CCD, če teh podatkov ne moreš poslati na zemljo, ker nimaš zadosti močnega oddajnika ?

Morate se zavedati, da je razdalja ogromna in da ti podatki pridejo skozi ogromno DSP filtriranja, preden so dokončno v digitalni obliki. NASAin gear deluje vedno na robu zmogljivosti in signal je praktično vedno utopljen v šumu toliko, da ga tudi s takimi prijemi komajda še izsejejo.
Za dvakrat večjo hitrost bi verjetno rabili tudi dvakrat močnejši oddajnik in v skladu s tem tudi 2x močnejši generator, kar pomeni bistveno večji, težji, dražji in bolj tvegan projekt.

Bi blo pa fino, če bi lahko v bodočih tovrstnih projektih lahko izstrelili še enga ali dva relejska plovila, ki bi bila v času zajema posnetkov na deležu poti do zemlje in bi lahko opravlajli relejske funkcije.

Blo bi super, če bi lahko imeli recimo kakih 10 satelitov, posebej utrjenih in redundantnih, ki bi lahko orbitirali na ustrezni orbiti znotraj sončnega sistema in bili najdražji TCP/IP internet switchi na svetu... :D
On the journey of life, I chose the psycho path.

rh^ ::

Blo bi super, če bi lahko imeli recimo kakih 10 satelitov, posebej utrjenih in redundantnih, ki bi lahko orbitirali na ustrezni orbiti znotraj sončnega sistema in bili najdražji TCP/IP internet switchi na svetu...

sam to je pa super ideja.

Thomas ::

Ideja, uporabna za raziskave Osončja. Ne za zemljske potrebe. Zaradi delaya.

sidd ::

sej nekaj podobnega so mislili al mislijo z marsom naredit. mars satelite internet al kak je že ona stvar, da bo omogočalo 24/7 povezavo z zemljo če bo sonda na "senčni" strani ipd.. drugače pa je to qll zadeva, predvsem uporabna. :D

Thomas ::

Tela raziskovanja Vesolja, bi bilo po moje čas industrializirat. Pomeni, da bi zajemali in beležili vso dato, ki prihaja dol k nam, hkrati pa jo tudi aktivno iskali s takimi sondami.

Vso zajeto dato bi morali primerjati z našimi modeli o Vesolju (Osončju in naprej) in delat eno tako ogromno katalogizacijo dogodkov. Da začnemo dobivat čedalje boljšo 4D sliko dogodkov okoli nas.

To bi bil že kar čas, pionirstva in spremljajočega kaosa je blo že dovolj.

Da začnemo resno pisat zgodovino narave.

[MYTiX] ::

Zanimivo je da se Italjani hvalijo, da je eden ključnih modulov njihov. O tem, da so hmalu zaj*** vse skupi pa molčijo.:\ :D
podpis


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

NASA načrtuje vesoljsko odpravo proti Soncu

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
4412538 (10438) Sn0wMaN
»

Nova sonda za opazovanje sonca

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
115486 (4480) GizmoX
»

Sekundo daljše silvestrovanje

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
335074 (3775) christooss
»

Halo, Titan!

Oddelek: Znanost in tehnologija
183399 (2278) Scorpia
»

ESA Mars Express & Beagle 2 (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
637275 (5641) Vlady

Več podobnih tem